Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λιβύη: Διάβημα διαμαρτυρίας κατά της Ελλάδας για τις έρευνες στην Κρήτη, από την μεταβατική κυβέρνηση

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Η προσπάθεια εκβιασμού της Ελλάδας, με το διπλωματικό επεισόδιο κατά την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη Λιβύη, φαίνεται πως ήταν μόνο η αρχή, για την μεταβατική κυβέρνηση της χώρας, της οποίας, μοναδική αρμοδιότητα είναι η διεξαγωγή εκλογών.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Υιοθετώντας την τουρκική τακτική των προκλήσεων, το Υπουργείο Εξωτερικών της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας στην Τρίπολη, φέρεται έτοιμο να καταθέσει διάβημα διαμαρτυρίας για τις έρευνες της Ελλάδας, νοτιοδυτικά της Κρήτης, για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Θεωρεί δε, τις περιοχές αυτές αμφισβητούμενες, με βάση το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο έχει καταγγελθεί από την Ελλάδα, την Αίγυπτο, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Διπλωματικά μέσα»

Σύμφωνα με λιβυκά ΜΜΕ, η υπουργός Εξωτερικών Νάιλα Μάνγκους υποστήριξε ότι η Ελλάδα «εκμεταλλεύεται την κρίση στη Λιβύη, δημιουργώντας τετελεσμένα και ορίζοντας θαλάσσια σύνορα».

  Μάλιστα αναφέρεται ότι η Τρίπολη, « θα προχωρήσει στην υπεράσπιση των θαλασσίων συνόρων και κυριαρχικών δικαιωμάτων της Λιβύης στις θαλάσσιες περιοχές της με όλα τα δυνατά νομικά και διπλωματικά μέσα».

Το ελληνικό  υπουργείο Εξωτερικών, δεν έχει προς το παρόν κάποια σχετική ενημέρωση.

«Ανεύθυνες έρευνες»

Πιο αναλυτικά το υπουργείο εξωτερικών της κυβέρνησης της Τρίπολης, στην ανακοίνωσή του, εκφράζει την λύπη του «για τις ανεύθυνες ενέργειες της Ελλάδας, η οποία ανέθεσε σε ορισμένες διεθνείς εταιρείες πετρελαίου την διεξαγωγή ερευνών φυσικού αερίου σε περιοχές νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, οι οποίες ωστόσο είναι αμφισβητούμενες».

Το λιβυκό υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει ότι μετά την επιβεβαίωση των πληροφοριών για έναρξη ερευνών από το σκάφος Sanco Swift για λογαριασμό ξένων εταιρειών που υπέγραψαν συμβόλαια με την Ελλάδα, θα «προχωρήσει στην υπεράσπιση των θαλασσίων συνόρων και κυριαρχικών δικαιωμάτων της Λιβύης στις θαλάσσιες περιοχές της με όλα τα δυνατά νομικά και διπλωματικά μέσα».

Σημειώνεται ότι παρά το γεγονός ότι η θητεία της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, έχει λήξει τον περασμένο Οκτώβριο, υπέγραψε με την Τουρκία, προκαταρκτική συμφωνία για ενεργειακές έρευνες, ως συνέχεια του τουρκολιβυκού μνημονίου που είχε σφραγιστεί τον Νοέμβριο του 2019.

Προσφυγή για την ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου

Η εξέλιξη, έρχεται έπειτα, από την προσφυγή κατά του τουρκολιβυκού μνημονίου, το οποίο όπως τονίζει η Αθήνα, «παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου και μια εσκεμμένη κλιμάκωση που υπονομεύει τη σταθερότητα στην περιοχή».

Πέντε Λίβυοι δικηγόροι προσέφυγαν στο αρμόδιο δικαστήριο της Τρίπολης, ενάντια στο πρόσφατο μνημόνιο, που υπέγραψε η προσωρινή κυβέρνηση του Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά και η Τουρκία.

Η προσφυγή ζητεί, την ακύρωση του μνημονίου, με μία σειρά επιχειρημάτων, όπως ότι η κυβέρνηση Ντμπεϊμπά δεν νομιμοποιείται να συνάπτει διεθνείς συμφωνίες, η συμφωνία ονομάστηκε μνημόνιο κατανόησης, αλλά είναι μια οικονομική πετρελαϊκή συμφωνία, η συμφωνία παραβιάζει πολλές διατάξεις του νόμου περί πετρελαίου, με πιο αξιοσημείωτη την έλλειψη εμπειρίας των τουρκικών εταιρειών στον τομέα αυτό.

Ταυτόχρονα οι δικηγόροι υπέβαλαν αίτηση προσωρινής διαταγής για την άμεση αναστολή της, επειδή «υφάρπαξε παρανόμως από την εθνική εταιρεία πετρελαίου της Λιβύης την αποκλειστική δικαιοδοσία της για εμπόριο πετρελαίου και περιέχει κείμενα που χρήζουν διαφορετικών ερμηνειών, προκαλώντας σοβαρή βλάβη που δεν μπορεί να αποκατασταθεί, εάν η Τουρκία ξεκινήσει την υλοποίηση της συμφωνίας».

https://platform.twitter.com/widgets.js

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
ΕΛΛΑΔΑ54 δευτερόλεπτα ago

Συναγερμός στην Κρήτη: Αγνοούνται δύο νέοι που επέβαιναν σε λέμβο

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ7 λεπτά ago

Σνάουτσνερ: «Μπορούσαμε να κερδίσουμε» (video)

ΚΟΣΜΟΣ10 λεπτά ago

Η εκλογική «ζαριά» του Πέδρο και της Ισπανίας

LIFESTYLE16 λεπτά ago

Viral το βίντεο με τον νεαρό που έπαιξε δυνατά στο αεροπλάνο το τραγούδι του Τιτανικού

VIDEO19 λεπτά ago

Βόλος: «Άκαπνο» πάρτι για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος

ΠΟΛΙΤΙΚΗ22 λεπτά ago

ΣΥΡΙΖΑ: Τέσσερα μηνύματα από την Νίκαια

ΕΛΛΑΔΑ25 λεπτά ago

Γυναικοκτονία στα Γλυκά Νερά: Παρών στο Εφετείο ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος – Τι θα γίνει με τις Πανελλήνιες

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ28 λεπτά ago

Τον “λύγισαν” οι οικοδεσπότες (video)

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ31 λεπτά ago

Οι πρώτες δηλώσεις του Παπάζογλου μετά την απόσυρσή του (video)

OIKONOMIA34 λεπτά ago

UBS: Οι γεωπολιτικές εξελίξεις ανησυχούν τα οικογενειακά γραφεία περισσότερο από τον πληθωρισμό

Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή