Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λιβύη: Εκτός η Ελλάδα από το κοινό σχέδιο Ιταλίας, Τουρκίας και Αιγύπτου

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Μετά τη συνάντηση των τεχνικών αντιπροσωπειών, μαθεύτηκε ότι η Ιταλία και η Τουρκία θα πραγματοποιήσουν διμερή σύνοδο κορυφής στην Αγκυρα τον Ιούλιο, γράφει η τουρκική Star.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

«Η Αθήνα δεν συμπεριλαμβάνεται»

Η Ιταλία εργάζεται για εξεύρεση λύσης στην κρίση της Λιβύης μέσω μιας διεθνούς συμφωνίας. Οπως μεταδίδει η ιταλική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Nova News, η Τουρκία και η Αίγυπτος έχουν πραγματοποιήσει μελέτη που περιλαμβάνει τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και την Ιταλία.

«Η σταθεροποίηση της Λιβύης αποτελεί θέμα εθνικού συμφέροντος για την Ιταλία. Προσπαθούμε να πραγματοποιήσουμε μια συνάντηση για να συμφιλιώσουμε την Αίγυπτο και την Τουρκία», δήλωσε μια πηγή.

Αλλη πηγή πρόσθεσε: «Οι σχέσεις της Ιταλίας με την Τουρκία είναι καλύτερες τώρα από ό,τι πριν δύο μήνες».

Από την άλλη πλευρά, ήταν αξιοσημείωτο ότι η Ελλάδα, η οποία αντιτίθεται στη συμφωνία (σ.σ. εννοεί της Τουρκίας) θαλάσσιας δικαιοδοσίας με τη Λιβύη, δεν συμπεριλήφθηκε στο εν λόγω σχέδιο, τονίζει η τουρκική Star, τιτλοφορώντας το άρθρο της: Σχέδιο «Λιβύη» από τρεις χώρες, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία! Κρύο ντους στην Αθήνα.


Συνάντηση Ερντογάν (αριστερά) – Ντράγκι στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Μάρτιο στις Βρυξέλλες (φωτογραφία από Nova)

Η Ιταλία εργάζεται στα παρασκήνια για μια διεθνή συμφωνία για την εξεύρεση λύσης στην κρίση της Λιβύης, γράφει η ιταλική «Nova».

Συν η Τουρκία και η Αίγυπτος

Η ιδέα είναι να συγκληθεί ένα τεχνικό τραπέζι με τα τρία ιδρυτικά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με δικαίωμα αρνησικυρίας, δηλαδή τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με την Ιταλία και τη Γερμανία, τα δύο ευρωπαϊκά έθνη που εμπλέκονται περισσότερο στη Λιβύη, συν η Τουρκία και η Αίγυπτος, οι δύο βασικές χώρες που στηρίζουν τα αντίπαλα μέτωπα στη Λιβύη:

από τη μια πλευρά η κυβέρνηση εθνικής ενότητας του μεταβατικού πρωθυπουργού Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά με έδρα την Τρίπολη, που υποστηρίζεται κυρίως από την Αγκυρα. Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση σταθερότητας (GSN) του Φατί Μπασάγκα, του πρωθυπουργού που ορίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων του Τομπρούκ (ανατολικά), και υποστηρίζεται από την Αίγυπτο.

«Η σταθεροποίηση της Λιβύης είναι ζήτημα εθνικού συμφέροντος για την Ιταλία. Προσπαθούμε να οργανώσουμε μια συνάντηση για τη συμφιλίωση της Αιγύπτου και της Τουρκίας», εξήγησε διπλωματική πηγή στη «Nova».

«Οι σχέσεις της Ιταλίας με την Τουρκία είναι καλύτερες τώρα από ό,τι πριν δύο μήνες. Η πραγματική πρόκληση τώρα είναι η σχέση μεταξύ Αγκυρας και Καΐρου», πρόσθεσε η πηγή.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 24 Μαρτίου όπου συζήτησαν για τις εξελίξεις στην Ουκρανία αλλά και για την κατάσταση στη Μεσόγειο, με ιδιαίτερη αναφορά στη Λιβύη.

Οχι μόνο ο πόλεμος στην Ουκρανία, επομένως, αλλά και η κρίση στη Λιβύη θα βρίσκονται στο επίκεντρο της διακυβερνητικής συνόδου κορυφής Ιταλίας-Τουρκίας που έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Ιουλίου στην Αγκυρα.

Στη διπλωματική δράση της Ιταλίας εμπλέκεται και η Αίγυπτος. «Συνεχίζουμε πολυμερή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο. Θέλουμε το αέριο να χρησιμοποιηθεί ως περιουσιακό στοιχείο, όχι ως όπλο», πρόσθεσε η διπλωματική πηγή.

Προτεραιότητα σε Δύση και Ανατολή

Η τεχνική συνάντηση για τη Λιβύη αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε «ουδέτερη» αραβική πόλη μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες. «Δεν είναι απλώς μια ιταλική προσπάθεια. Το P3 + 2 (Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες συν Ιταλία και Γερμανία) είναι μια ενοποιημένη δομή που πρέπει να ανοιχτεί περισσότερο στην Τουρκία και την Αίγυπτο, τις δύο χώρες που σήμερα έχουν προτεραιότητα στη Δύση και στην Ανατολή», είπε άλλη διπλωματική πηγή που συμβουλεύτηκε η «Nova».

«Ο ελάχιστος στόχος είναι να βοηθήσουμε στη μείωση της έντασης ανάμεσα στην Αίγυπτο και την Τουρκία πριν τη λήξη της προθεσμίας της 22ας Ιουνίου», εξήγησε η δεύτερη πηγή.

Η Τουρκία διατηρεί μέχρι στιγμής επαφές και με τις δύο κυβερνήσεις της Λιβύης, ακόμη και χωρίς να αναγνωρίζει επίσημα τον Μπασάγκα, προσωπικότητα με την οποία η Αγκυρα έχει από παλιότερα σχέση, η οποία χρονολογείται από την εποχή που ήταν υπουργός Εσωτερικών της Λιβύης.

Ωστόσο, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα επιτρέψει την επιστροφή του στρατηγού Χάφταρ, τον οποίο έχει επανειλημμένα αποκαλέσει «πραξικοπηματία», στην Τρίπολη.

Επιπλέον, η χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ έχει ισχυρή επιρροή μεταξύ των ενόπλων ομάδων στην Τριπολιτανία που μέχρι στιγμής έχουν αποτρέψει ένα πραξικόπημα κατά του Ντμπεϊμπά.

Συνάντηση στην Αίγυπτο

Από την πλευρά της, η Αίγυπτος χαιρέτισε τον διορισμό του Μπασάγκα ως νέου πρωθυπουργού υπεύθυνου για τη Λιβύη, υπογραμμίζοντας ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης, που εξελέγη το 2014, «είναι το εκλεγμένο νομοθετικό σώμα, αντικατοπτρίζει τον λιβυκό λαό και είναι αρμόδια για τη θέσπιση νόμων, προσδίδοντας νομιμότητα στην εκτελεστική εξουσία».

Πρόσφατα, η χώρα των πυραμίδων φιλοξένησε συνομιλίες μεταξύ της Ανατολικής Βουλής και του Ανώτατου Συμβουλίου της Επικρατείας που εδρεύει στην Τρίπολη, τη «Γερουσία», για την εξεύρεση συμφωνίας σχετικά με τη συνταγματική βάση των εκλογών.

Η συνάντηση που υποστηρίχθηκε από τα Ηνωμένα Εθνη ολοκληρώθηκε με ορισμένες προόδους σε επί μέρους θέματα, ωστόσο δεν κατάφερε να επιλύσει τη σοβαρή κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις της Λιβύης.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ικανοποίηση στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης – Αποχέτευσης για την διάταξη του ν. 4951/2022

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.) ως θεσμικός εκπρόσωπος 122 Δ.Ε.Υ.Α. που παρέχουν υπηρεσίες ύδατος σε 5 εκ. περίπου πολίτες της περιφέρειας της χώρας, θα ήθελε να εκφράσει την ικανοποίησή της για την τελική διαμόρφωση της διάταξης του άρθρου 165 του ν. 4951/2022 (ΦΕΚ 129-Α) που ψηφίσθηκε πρόσφατα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και η οποία είναι σύμφωνη με τις απόψεις της Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ειδικότερα, κι ενώ στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε προς ψήφιση προβλεπόταν η υποχρεωτική ανάθεση από τους αναθέτοντες φορείς στους αναδόχους κατασκευής για τουλάχιστον τρία έτη, με δαπάνες του αναθέτοντα, της λειτουργίας και συντήρησης των δικτύων αποχέτευσης, των αντλιοστασίων και των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων που θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ και τα λοιπά χρηματοδοτικά προγράμματα και το Π.Δ.Ε., η τελική διατύπωση της διάταξης που ψηφίσθηκε αναφέρεται στη δυνητική ευχέρεια του αναθέτοντα.

Η θεσμική αυτή εξέλιξη είναι σύμφωνη με τις απόψεις της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. τις οποίες κατέθεσε τόσο στη διαδικασία διαβούλευσης του νομοσχεδίου όσο και γραπτά στην ακρόαση φορέων, ισχυριζόμενη ότι η υποχρεωτική ανάθεση είναι αντίθετη με το θεσμικό πλαίσιο των Δ.Ε.Υ.Α. και αφαιρεί από τις επιχειρήσεις μέρος των θεσμοθετημένων αρμοδιοτήτων τους, στερώντας τις τη δυνατότητα να λειτουργούν τις μονάδες τους με επάρκεια και αποτελεσματικότητα, εφόσον έχουν αυτή τη δυνατότητα και συντρέχουν οι απαραίτητες για τον σκοπό αυτό προϋποθέσεις.

Παράλληλα, ωστόσο, η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. θα ήθελε να εκφράσει την έντονη ανησυχία της για την καθυστέρηση ενίσχυσης των Δ.Ε.Υ.Α. από την Πολιτεία προκειμένου να διαχειρισθούν το ενεργειακό τους κόστος που είναι υπέρογκο από το 2021 μέχρι σήμερα.

Η κατάργηση της ρήτρας με τον προαναφερθέντα νόμο μπορεί ενδεχομένως να ελαφρύνει τις μελλοντικές χρεώσεις των Δ.Ε.Υ.Α. και να μειώσει το ενεργειακό τους κόστος, αλλά οι μέχρι σήμερα χρεώσεις τους για την κατανάλωση ρεύματος είναι ένα μεγάλο βάρος για τις επιχειρήσεις που θα έχει επιπτώσεις και στους δημότες τους, αφού οι Δ.Ε.Υ.Α. λειτουργούν με ανταποδοτικότητα.

Οι έκτακτες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η ενεργειακή κρίση απαιτούν από την Πολιτεία γενναίες παρεμβάσεις για κοινωφελείς επιχειρήσεις όπως οι Δ.Ε.Υ.Α. που είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρες και δεν αρκεί η υπαγωγή τους στις οριζόντιες ρυθμίσεις για τις επιχειρήσεις που μέχρι σήμερα έχουν αποφασισθεί και εφαρμοσθεί.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Θεωρείτε αδιάφορο κ. Τσίπρα ότι δύο υπουργοί σας καταλήγουν στο ειδικό δικαστήριο;

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Στην κριτική του Αλέξη Τσίπρα για τη Novartis που χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό αμετανόητο και τον κάλεσε να ζητήσει συγγνώμη μετά την τα όσα αναφέρει η απόφαση για την παραπομπή Παπαγγελόπουλου, απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέτοντας στον κ. Τσίπρα το ερώτημα αν είναι αδιάφορο το γεγονός ότι δύο υπουργοί της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ καταλήγουν στο ειδικό δικαστήριο.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αθώος αλλά και υπόδικος

«Πράγματι μέχρι να καταδικαστεί κάποιος είναι αθώος, αλλά ταυτόχρονα ο κ. Παπαγγελόπουλος είναι υπόδικος» είπε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Θεωρείτε αδιάφορο κ. Τσίπρα ότι δυο υπουργοί σας καταλήγουν στο ειδικό δικαστήριο;».

Διαβάστε επίσης Μητσοτάκης: Με την ψηφιακή κάρτα ισχύει ο «νόμος του εργάτη» – Η ανεργία μειώθηκε με κεντροδεξιά κυβέρνηση

Ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε την αλά καρτ στάση του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Δικαιοσύνης και διερωτήθηκε αν «τώρα είναι καλή η δικαιοσύνη αλλά ήταν κακή όταν τον παρέπεμπε;». Ο πρωθυπουργός επέμεινε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να ελέγξει τους «αρμούς της εξουσίας» και να «κυνηγήσετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους κ. Τσίπρα γι’ αυτό επιλέξατε τον κ. Παπαγγελόπουλο».

«Οι δικαστές αποφάσισαν, αλλά προσέξτε γιατί η ιστορία γράφει ότι οι δύο υπουργοί σας (οι κ.κ. Παπαγγελόπουλος και Παππάς) παραπέμπονται στη δικαιοσύνη». Η παραπομπή από μόνη της είναι μια μεγάλη κηλίδα για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός απάντησε επίσης στον κ. Τσίπρα για την κριτική του στα περί ελευθερίας του τύπου και υποστήριξε ότι δεν είναι σοβαρές οι έρευνες που επικαλείται η αξιωματική αντίπολιτευση τονίζοντας ότι κριτής γι’ αυτά τα θέματα είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία δεν τα έχει αναδείξει ως προβλήματα για την Ελλάδα.

Παράγοντας αστάθειας η απλή αναλογική

Ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνοντας ότι τη δήλωση για εκλογές στο τέλος της τετραετίας τόνισε ότι παρά τις φήμες χρέος μου είναι να υπηρετώ την σταθερότητα και πρόσθεσε ότι «παράγοντας αστάθειας κ. Τσίπρα είναι η απλή αναλογική. Αυτή νομοθετήσατε».

«Σήμερα περισσότερο παρά ποτέ ο τοπος χρειάζεται σταθερότηατα. Από κυβερνήσεις που απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης της Βουλής. Η πηγή αστάθειας που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι η απλή αναλογική. Όταν γίνουν οι εκλογές στο τέλος της τετραετίας θα αδρανοποιηθεί αυτή η βόμβα. Και στις δεύτερες εκλογές θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση για την αυτοδύναμη Ελλάδα» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για την ακρίβεια

Σε ότι αφορά την ακρίβεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «κινούμαστε στα όρια των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων. Αν είχαμε ακούσει τον κ. Τσίπρα θα είχαμε μοιράσει τα χρήματα από την πρώτη στιγμή και δεν θα είχαμε φράγκο τώρα» λέγοντας ότι όπως και στην πανδημία έτσι και με την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό η κυβέρνηση κινείται αξιοποιώντας τις δημοσιονομικές εφεδρείες αλλά «δεν πρόκειται να οδηγήσουμε τη χώρα σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό».

Όποιος ισχυρίζεται ότι υπάρχουν μαγικές λύσεις για να απορροφήσουμε πλήρως τις επιπτώσεις στο διαθέσιμο εισόδημα από τον πληθωρισμό, απευθύομαι στους πολίτες, σας λέει ψέματα». είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ8 δευτερόλεπτα ago

Στράτης Ελισσαίος: Έκθεση φωτογραφίας στην Τήνο – Στο επίκεντρο οι γρανιτένιοι όγκοι του νησιού

ΠΟΛΙΤΙΚΗ3 λεπτά ago

Ικανοποίηση στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης – Αποχέτευσης για την διάταξη του ν. 4951/2022

ΕΛΛΑΔΑ4 λεπτά ago

Φωτιά: Πάνω από 350 δασικές πυρκαγιές στη χώρα – Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο» την Πέμπτη

ΚΟΣΜΟΣ13 λεπτά ago

Βρετανία: Τον Τζόνσον επισκέπτεται ανώτερο στέλεχος με… τελεσίγραφο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ23 λεπτά ago

Μητσοτάκης: Θεωρείτε αδιάφορο κ. Τσίπρα ότι δύο υπουργοί σας καταλήγουν στο ειδικό δικαστήριο;

ΕΛΛΑΔΑ24 λεπτά ago

Έφαγε κλήση… άνω των 13.000 ευρώ

OIKONOMIA33 λεπτά ago

Γαλλία: Επανεθνικοποιείται η επιχείρηση ηλεκτρισμού

LIFESTYLE38 λεπτά ago

Ραδιοφωνικός παραγωγός αποκαλύπτει πως έχτισε την καριέρα του με τη βοήθεια της

ΠΟΛΙΤΙΚΗ44 λεπτά ago

Ανδρέας Παπανδρέου: Πήρε το όνομά του αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο

ΕΛΛΑΔΑ45 λεπτά ago

Φωτιά: Ανεξέλεκτη η πυρκαγιά στην Κορυφή Πύργου Ηλείας – Κινείται προς το χωριό

Δημοφιλή