Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Λοιμώξεις που σκοτώνουν αποφεύγονται με εμβόλιο

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Για περισσότερα από 200 χρόνια τα εμβόλια έχουν αποτρέψει ασθένειες και έχουν σώσει αμέτρητες ανθρώπινες ζωές. Η ιστορία του εμβολιασμού είναι μια από τις πιο επιτυχημένες ιστορίες παρεμβάσεων δημόσιας υγείας, με μακροχρόνιο ιστορικό αποτελεσματικότητας.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αυτό τονίζει η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Επισκεπτών Υγείας Δρ. Μαρία Σακουφάκη, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου. Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση για τη σημασία του εμβολιασμού στην υγεία και ευημερία του ευρωπαϊκού και του ευρύτερου πληθυσμού.

Πολλά λοιμώδη νοσήματα είναι σπάνια στις μέρες μας λόγω των οργανωμένων προγραμμάτων εμβολιασμών, με συνέπεια οι αρνητικές επιπτώσεις των ασθενειών αυτών να έχουν ξεχαστεί. Αν ο πληθυσμός σταματήσει να εμβολιάζεται, πολλές από αυτές τις ασθένειες και οι σχετιζόμενες επιδημικές εκρήξεις μπορούν να επιστρέψουν.

Επιστροφή ασθενειών

Ο εμβολιασμός προστατεύει τα άτομα από ασθένειες που θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους, για παράδειγμα:

  • Η διφθερίτιδα σκοτώνει 1 στα 10 άτομα που μολύνονται από αυτήν, ακόμη και με θεραπεία.
  • Σχεδόν 9 στα 10 μωρά που γεννιούνται από μητέρες που είχαν ερυθρά στην αρχή της εγκυμοσύνης, θα πάσχουν από κώφωση, καταρράκτη και μαθησιακές δυσκολίες εξαιτίας του συγγενούς συνδρόμου ερυθράς.
  • Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος σκοτώνει 1 στα 10 άτομα, ακόμη και με έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Από αυτούς που επιζούν, το 20% εμφανίζεο προβλήματα όπως νευρολογική ή ακουστική ανεπάρκεια και ακρωτηριασμό.
  • Η ιλαρά είναι εξαιρετικά μεταδοτική και 3 στα 10 άτομα που προσβάλλονται, αναπτύσσουν επιπλοκές, όπως μόλυνση του αυτιού, διάρροια, πνευμονία και εγκεφαλίτιδα (φλεγμονή του εγκεφαλικού ιστού).
  • Ο κοκίτης μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρός στα βρέφη, προκαλώντας περιόδους βήχα που μπορεί να επαναληφθούν για έως και δύο μήνες. Οι επιπλοκές περιλαμβάνουν πνευμονία, εγκεφαλοπάθεια, επιληπτικές κρίσεις, ακόμη και θάνατο.

Αυτή η λίστα με παραδείγματα περιλαμβάνει ασθένειες για τις οποίες τα εμβόλια περιλαμβάνονται στα εθνικά προγράμματα εμβολιασμού ή/και χορηγούνται σε άτομα που θεωρείται ότι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να προσβληθούν από τη νόσο.

Η πανδημία

Τα ίδια τα εμβόλια Covid-19 είναι αποτέλεσμα αυτής της μακράς ιστορίας έρευνας και καινοτομίας και η ανάπτυξή τους σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα ήταν αποτέλεσμα δεκαετιών προηγούμενης έρευνας και πρωτοφανών επιπέδων συνεργασίας σε όλο τον κόσμο.

Την δεδομένη στιγμή, που η παγκόσμια κοινότητα αντιμετωπίζει μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση, λόγω της πανδημίας COVID- 19, αναδεικνύεται με τον πιο εμφατικό τρόπο, η αξία των εμβολίων ως ασπίδα ατομικής και συλλογικής προστασίας.

Ενώ η πανδημία του COVID-19 ήταν μια περίοδος πρόκλησης για τη διατήρηση υψηλών ποσοστών εμβολιασμού ρουτίνας σε παιδιά και εφήβους, πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την ενίσχυση των τακτικών προγραμμάτων εμβολιασμού, τη κάλυψη των κενών ανοσίας και να μην μείνει κανένας ανεμβολίαστος και δεν αναφερόμαστε μόνο στο εμβόλιο Covid-19.

Αντενδείξεις

Ένα εμβόλιο μπορεί να αντενδείκνυται για ορισμένα άτομα, που σημαίνει ότι δεν πρέπει να το λάβουν. Οι πιθανές αντενδείξεις θα πρέπει πάντα να συζητούνται με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν από τη λήψη ενός εμβολίου.

Ένα εμβόλιο π.χ. αντενδείκνυται σε άτομα που είναι αλλεργικά σε οποιαδήποτε από τις δραστικές ουσίες ή συστατικά του εμβολίου όπως αναφέρονται στις πληροφορίες του προϊόντος. Ένα ιστορικό «αναφυλακτικής» ή άλλης σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης μετά τη λήψη ενός εμβολίου αποτελεί αντένδειξη για περαιτέρω δόσεις αυτού του εμβολίου. Η αναφυλαξία είναι μια σπάνια, ταχεία, ακραία αλλεργική αντίδραση που μπορεί να προκαλέσει σοκ, πρήξιμο και δυσκολία στην αναπνοή. Συνήθως εμφανίζεται μέσα σε λίγα λεπτά από την έκθεση στην πηγή της αλλεργίας. Κάποιος που εμφανίζει αναφυλακτική ή άλλη σοβαρή αλλεργική αντίδραση μετά από ένα συγκεκριμένο εμβόλιο δεν θα πρέπει να λάβει  ξανά αυτό το εμβόλιο.

Ορισμένες διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος (π.χ. συγγενείς ανοσοανεπάρκειες) ή ιατρικές θεραπείες (π.χ. χημειοθεραπεία, μεταμόσχευση μυελού των οστών ή άλλου οργάνου ή υψηλές δόσεις στεροειδών) είναι αντενδείξεις για ορισμένα εμβόλια, όπως η ιλαρά, η παρωτίτιδα, η ερυθρά, η ανεμοβλογιά ή ο στοματικός τύφος.

Ανοσοκατεσταλμένοι

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ολοκλήρωση των απαιτούμενων εμβολιασμών συνιστάται πριν από την έναρξη μιας θεραπείας, καθώς κατά τη διάρκεια της θεραπείας ο ασθενής μπορεί να διατρέχει υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης. Οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς επωφελούνται επίσης από τον πλήρη εμβολιασμό των γύρω τους (όπως μέλη της οικογένειας, φροντιστές), καθώς τότε προστατεύονται και αυτοί έμμεσα.

Εγκυμοσύνη

Ορισμένα εμβόλια, επίσης, αντενδείκνυνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως η ιλαρά, η παρωτίτιδα και η ερυθρά. Πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε οι γυναίκες να λαμβάνουν όλα τα τακτικά συνιστώμενα εμβόλια πριν φτάσουν στην αναπαραγωγική ηλικία. Οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία θα πρέπει να συζητήσουν με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης ποια εμβόλια συνιστώνται πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη.

Τέλος, μπορεί να υπάρχουν άλλες αντενδείξεις για συγκεκριμένα εμβόλια, οι οποίες πρέπει να συζητηθούν με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.

Οι Επισκέπτες Υγείας

Οι επισκέπτες υγείας δίνουν καθημερινό αγώνα στην αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID- 19 και είναι σημαντική η συμβολή τους στη διάδοση και στην προαγωγή του εμβολιασμού. Το θέμα του φετινού εορτασμού είναι η μακροζωία για όλους.

Οι Επισκέπτες Υγείας αποτελούν αναπόσπαστο και αναντικατάστατο μέλος της ομάδας υγείας της ΠΦΥ και την Δημόσια Κοινοτική Υγεία  έχοντας έναν πολυδύναμο ρόλο. Ένα από τα κύρια καθήκοντα ευθύνης των Επισκεπτών Υγείας  είναι η ενεργητική ανοσοποίηση, ο προγραμματισμός, η διενέργεια εμβολιασμών και η εν γένει διαχείριση του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών παιδιών-εφήβων και ενηλίκων. Επιτελούν χρέη συντονιστών για την εκπόνηση του προγράμματος εμβολιασμών του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών, καθώς και ειδικών ομάδων, όπως των ταξιδιωτών, των  επαγγελματιών, των χρονίως πασχόντων,  των ηλικιωμένων, των ευπαθών ομάδων, των προ-μεταμοσχευθέντων κ.α.  Μπορούν επίσης να διενεργούν  εμβολιασμό στο σπίτι σε ειδικές περιπτώσεις.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας εμβολιασμού από τις αρχές του έτους, οι επισκέπτες υγείας έχουν ηγηθεί της προσπάθειας ανάπτυξης, συντονισμού και λειτουργίας των εμβολιαστικών κέντρων, εποπτεύοντας και εφαρμόζοντας όλα τα πρωτόκολλα για τη σωστή μεταφορά και χρήση των εμβολίων,  εκπαιδεύοντας τους υπόλοιπους  επαγγελματίες  υγείας οι οποίοι  κλήθηκαν να συνδράμουν λόγω της πίεσης που ασκήθηκε στο σύστημα υγείας.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Επισκεπτών Υγείας, ως ο επιστημονικός φορέας εκπροσώπησης των Επισκεπτών Υγείας, συντάσσεται και υποστηρίζει όλες τις δράσεις, ενέργειες και κατευθυντήριες οδηγίες των παγκόσμιων και εγχώριων καθ ύλην αρμόδιων φορέων που σκοπό έχουν την προαγωγή και διασφάλιση της δημόσιας Υγείας.

https://connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v10.0&appId=723998868044315&autoLogAppEvents=1

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Ανδρας πέθανε σε καρέκλα αφού του έδωσαν εξιτήριο

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Την τελευταία του πνοή σε μια καρέκλα στα επείγοντα του νοσοκομείο Παπανικολάου άφησε ένας άνδρας 43 ετών ενώ λίγο νωρίτερα είχε λάβει εξιτήριο από το ιατρικό προσωπικό

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Το ασύλληπτο αυτό περιστατικό σημειώθηκε το βράδυ της 1ης Απριλίου. Ο 43χρονος ήταν στο σπίτι του και ένιωσε πόνο στο πόδι, καλώντας μόνος του το ΕΚΑΒ ώστε να διακομιστεί στο «Παπανικολάου». Εκεί, τον εξέτασε χειρουργός του νοσοκομείου ο οποίος αμέσως μετά αποφάνθηκε ότι δεν είχε τίποτα σοβαρό και ότι μπορούσε να φύγει. Ωστόσο ο 43χρονος αντέδρασε καθώς εξακολουθούσε να μην νιώθει καλά, ενώ μάλιστα προκλήθηκε και ένταση με το ιατρικό προσωπικό.

Όταν ανέβηκαν οι τόνοι και εκείνος αρνήθηκε να αποχωρήσει τότε κλήθηκαν οι σεκιούριτι του Παπανικολάου, οι οποίοι απαίτησαν να απομακρυνθεί από τον χώρο. Ο ίδιος μάλιστα τους είπε ότι δεν θα φύγει από το νοσοκομείο και επέλεξε να καθίσει σε καρέκλα στον θάλαμο με τα επείγοντα του Παπανικολάου, όπου περίπου μιάμιση ώρα αργότερα κατέληξε. Το τραγικό είναι ότι η σορός του εντοπίστηκε πολλές ώρες μετά και συγκεκριμένα περίπου στις 11 το πρωί, όταν άλλαξε η βάρδια του ιατρικού προσωπικού.

Επειδή ο 43χρονος δεν είχε στοιχεία ταυτότητας πάνω του, ενημερώθηκε η Ελληνική Αστυνομία, όπου έσπευσε στο σημείο έπειτα από ενημέρωση του νοσοκομείου ότι στον θάλαμο βρίσκεται ένας νεκρός άνδρας. Δυνάμεις της ΕΛΑΣ αναζητούσαν την ταυτότητα του θύματος, με αποτέλεσμα να καλέσουν όλους τους συγγενείς των ατόμων που είχαν προσέλθει στα επείγοντα εκείνη τη βραδιά. Μετά από επικοινωνία με το προσωπικό του νοσοκομείου -και ενώ αναζητείται και ο γιατρός που έδωσε το εξιτήριο- καλούνται τελικά συγγενείς του 43χρονου να μεταβούν στο Παπανικολάου για αναγνώριση της σορού.

«Αν του έπαιρναν οξυγόνο θα καταλάβαιναν ότι ο άνθρωπος πεθαίνει»

Ο αδελφός του θύματος, Ανδρέας Καραμπάς δηλώνει σοκαρισμένος στο ThessToday.gr για τον θάνατο του άτυχου άνδρα, καθώς δεν μπορεί να πιστέψει ότι νωρίτερα συνομιλούσαν για έναν απλό πόνο στο πόδι και λίγες ώρες μετά έμαθε ότι ο 43χρονος άφησε την τελευταία του πνοή στην καρέκλα! «Αν του έπαιρναν οξυγόνο ή αν έκαναν έναν έλεγχο με στηθοσκόπιο θα καταλάβαιναν ότι ο άνθρωπος πεθαίνει. Δεν τηρήθηκε τίποτα από το πρωτόκολλο και κατέληξε», δήλωσε στο ThessToday.gr ο κ. Καραμπάς.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι γιατροί του νοσοκομείου δεν επέτρεπαν αρχικά να γίνει η αναγνώριση, επικαλούμενοι λόγους covid, τονίζοντας ότι ο 43χρονος ήταν θετικός στον κορωνοϊό. Μόνο που από την νεκροψία – νεκροτομή -η οποία διενεργήθηκε οκτώ ημέρες αργότερα και μετά από υπογεγραμμένο χαρτί εισαγγελέα- διαπιστώθηκε ότι ο 43χρονος άνδρας δεν νοσούσε με κορωνοϊό, ενώ και οι τυπικές εξετάσεις στις οποίες υπεβλήθη έγιναν σε απλό θάλαμο και όχι σε μονάδα covid.

Η οικογένεια του θύματος όταν υπέγραψε την αναγνώριση του 43χρονου δήλωσε ότι θα κινηθεί νομικά κατά παντός υπευθύνου για ανθρωποκτονία από αμέλεια.

«Αν είχαν ληφθεί οι απαραίτητες εξετάσεις δεν θα είχε καταλήξει»

Ο τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας, Δημήτρης Γαλεντέρης εκτιμά μέσω του ThessToday.gr ότι αν είχαν ληφθεί όλες οι απαραίτητες εξετάσεις, ο 43χρονος θα ήταν ακόμη εν ζωή, ενώ εξηγεί ότι βρίσκεται υπό διερεύνηση ο μηχανισμός της πνευμονικής εμβολής.

«Από τα ευρήματα της νεκροψίας έχουμε υπό διερεύνηση το σενάριο πνευμονικής εμβολής, δηλαδή θρόμβος ο οποίος ξεκίνησε από τα κάτω άκρα και έφτασε στους πνεύμονες και απέφραξε την αιμάτωσή τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γαλεντέρης, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι «δεν είναι ακόμη σίγουρο, καθώς βρισκόμαστε εν αναμονή των αποτελεσμάτων από τις τοξικολογικές – ιστοπαθολογικές εξετάσεις που θα μας δώσουν απαντήσεις στα αίτια του θανάτου». Σύμφωνα με τον τεχνικό σύμβουλο της οικογένειας, η σύνταξη του ολοκληρωμένου ιατρικού φακέλου αναμένεται να υλοποιηθεί μέσα στο επόμενο πεντάμηνο.

Δικηγόρος: «Ψάχνουμε να δούμε αν με κάποια απλά μέτρα θα μπορούσε να αποφευχθεί η τραγωδία»

Ο νομικός σύμβουλος της οικογένειας, Θεόδωρος Μανώλης σε δηλώσεις του στο ThessToday.gr ανέφερε ότι σε περίπτωση που διαπιστωθεί ανθρωποκτονία από αμέλεια οι συγγενείς του θύματος θα υποβάλλουν μήνυση κατά παντός υπευθύνου. «Μαζί με τον τεχνικό σύμβουλο που ορίσαμε και τους ιατροδικαστές τόσο της ΕΛΑΣ όσο και του νοσοκομείου είμαστε εν αναμονή απαντήσεων για τα ακριβή αίτια του θανάτου, για το αν υπήρξαν λάθη και παραλείψεις από το νοσοκομείο και αν θα μπορούσε να αποφευχθεί η τραγωδία αν λαμβάνονταν κάποια απλά μέτρα», δήλωσε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι «είμαστε υπό διερεύνηση ακόμη. Ό,τι θα πούμε στη συνέχεια θέλουμε να είναι ιατρικώς αποδεδειγμένο».

https://connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v10.0&appId=723998868044315&autoLogAppEvents=1

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός: Ασθενής δόνηση στην Αττική

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ο σεισμός σημειώθηκε 2χλμ νότια του Περιστερίου

Σεισμική δόνηση μεγέθους 2,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στη 22:37 στο Περιστέρι, όπως ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 2 χιλιόμετρα νότια του Περιστερίου, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 9,3 χιλιόμετρα. Αν και ασθενής η σεισμική δόνηση υπάρχουν αναφορές ότι έγινε αισθητή στο κέντρο της Αθήνας.

https://connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v10.0&appId=723998868044315&autoLogAppEvents=1

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή