OIKONOMIA
Λύσσα: Σε ποιες περιοχές ξεκινά ο εμβολιασμός των κόκκινων αλεπούδων

Οι εναέριοι εμβολιασμοί για την εαρινή εκστρατεία 2022
Εντός της πρώτης εβδομάδας του Απριλίου 2022 προγραμματίζεται να ξεκινήσει ο εναέριος εμβολιασμός των κόκκινων αλεπούδων κατά του ιού της λύσσας, για την εαρινή εκστρατεία του 2022 και εντός της πρώτης εβδομάδας του Οκτωβρίου του 2022, για τη φθινοπωρινή εκστρατεία του 2022.

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Οι περιοχές διενέργειας του προγράμματος εμβολιασμού των κόκκινων αλεπούδων για το 2022, καθώς και οι λεπτομέρειες εφαρμογής της ενεργητικής επιτήρησης (προγράμματος αξιολόγησης της αποτελεσματικότητάς του), καθορίζονται με απόφαση που δημοσιεύτηκε στη διαύγεια.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Το πρόγραμμα εμβολιασμών εφαρμόζεται δύο φορές το χρόνο, κάθε άνοιξη (εντός του διμήνου Απριλίου – Μαΐου) και φθινόπωρο (Οκτώβριος – Νοέμβριος).
Σκοπός του προγράμματος είναι: α) η προστασία της Δημόσιας Υγείας και της Υγείας των Ζώων από το νόσημα, β) η διασφάλιση της ανοσοποίησης της άγριας πανίδας, γ) η διασφάλιση της εκρίζωσης της λοίμωξης από τον ιό της λύσσας στα ζώα, σε όλη την επικράτεια, δ) η επιζωοτιολογική επιτήρηση και ο έλεγχος της λύσσας στους πληθυσμούς των ζώων της άγριας πανίδας (κόκκινες αλεπούδες), που αποτελούν τον ειδικό στοχευόμενο πληθυσμό, ως ζώα, που λειτουργούν ως δεξαμενή του ιού στη χώρα, ε) η επιζωοτιολογική επιτήρηση και ο έλεγχος της λύσσας σε πληθυσμούς άλλων θηλαστικών ζώων, που ανήκουν στον γενικότερο στοχευόμενο πληθυσμό, στ) Η διατήρηση του καθεστώτος απαλλαγμένου από λύσσα στη χώρα.
Οι περιοχές εφαρμογής των εναέριων εμβολιασμών
Ως περιοχές που θα διενεργηθούν οι εμβολιασμοί, ορίζονται οι Περιφερειακές Ενότητες (Π.Ε.) που απεικονίζονται στον πίνακα 1 και τον χάρτη 1 (επισημασμένες με χρώμα περιοχές) και είναι οι παρακάτω: Π.Ε. Θεσσαλονίκης (τμήμα), Κιλκίς, Σερρών (τμήμα), Πέλλας, Ημαθίας (τμήμα), Κοζάνης, Γρεβενών (τμήμα), Καστοριάς, Φλώρινας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων (τμήμα), Πρέβεζας (τμήμα), Ροδόπης, Ξάνθης, Έβρου, Καβάλας (τμήμα), και Δράμας.
Πίνακας 1. Πίνακας με περιοχές διενέργειας εμβολιασμού έτους 2022
Η συνολική έκταση όπου θα διενεργηθούν εναέριοι εμβολιασμοί εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 30.000 km2, εξαιρουμένων των περιοχών που αφορούν σε υδάτινες επιφάνειες, ποταμούς, εθνικό και επαρχιακό δίκτυο, αστικές περιοχές και οικισμούς.
Ο εμβολιασμός θα πραγματοποιηθεί με δολώματα φέροντα εμβόλιο κατά της λύσσας και η διασπορά τους θα γίνει με ρίψη από αέρος. Υπολογίζεται η διασπορά κατά μέσο όρο 20-25 δολωμάτων και, πάντως, όχι λιγότερο από 20, ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο επιφάνειας.
Να σημειωθεί ότι εμβολιασμός δεν εφαρμόζεται σε κατοικημένες αστικές και περιαστικές περιοχές, μεγάλα οδικά δίκτυα και λίμνες.
Δείτε αναλυτικά την απόφαση ΕΔΩ

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

-
VIDEO2 ημέρες ago
Βόλος: Η εικόνα της πόλης με το πρώτο φώς της ημέρας
-
ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες ago
Κακοκαιρία Elias: Έσπασε ξανά ο Κραυσίδωνας – Πλημμυρίζουν σπίτια
-
VIDEO2 ημέρες ago
Βόλος: Ξεχείλισε ο κραυσίδωνας στη Ζάχου με Αναλήψεως
-
VIDEO3 ημέρες ago
Αυτοψία Μπέου &συνομιλεί με πολίτη..65% του λέει..άστα αυτά απαντά ο Αχιλλέας…να καθαρίσουμε τη πόλη
-
VIDEO3 ημέρες ago
H παραλιακή οδό της Άγριας πριν λίγη ώρα
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Market Pass: Ποιοι πληρώνονται μέχρι την Παρασκευή
-
ΕΛΛΑΔΑ24 ώρες ago
Λίμνη Κάρλα: Δείτε πως έγινε μετά την κακοκαιρία
-
ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες ago
Θεσσαλία: Πρώτος θάνατος από λεπτοσπείρωση στις πληγείσες περιοχές