Connect with us

OIKONOMIA

Mετά από 155 χρόνια μεταφέρεται εκτός Ελλάδος η BSH (PITSOS)

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομικών, απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου, ζητώντας τη λήψη πρωτοβουλιών, ώστε να μην σταματήσει η λειτουργία της BSH (PITSOS).

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στην επιστολή της ΠΟΕΜ αναφέρονται τα εξής: «Η Εταιρεία πρώην ΠΙΤΣΟΣ ιδρύθηκε το 1865 έχει μια ιστορία 155 χρόνων. Είναι θυγατρική της ΒSH η οποία ανήκε κατά 50% στη Siemens και κατά 50% στη Bosch. Από 1η Ιανουαρίου 2015 η ΒSH (pitsos) πέρασε εξ ολοκλήρου στη Bosch και η τιμή εξαγοράς ανήλθε στα 3 δις. Η εταιρία μέχρι και σήμερα είναι κερδοφόρα.

Η αντίστροφη μέτρηση για το κλείσιμο του Εργοστασίου έχει ήδη ξεκινήσει με την ανακοίνωση της εταιρίας ότι θα σταματήσει τη υπάρχουσα παραγωγή στο Ρέντη στις 31-12-2020.
Οι εργαζόμενοι της Πίτσος έχουν καταγγείλει την αθέτηση της συμφωνίας για επενδύσεις καθώς και τις αποχωρήσεις Οι εργαζόμενοι κοιτάζουν το μέλλον που έρχεται και το αύριο που θα τους στείλει στην ανεργία.

Μετά από παρουσία της ΠΙΤΣΟΣ 155 ετών στην Ελλάδα, η ΠΙΤΣΟΣ θα παράγεται πλέον στην Τουρκία. Η αποχώρηση της παραγωγικής μονάδας από την Ελλάδα σημαίνει απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας και μείωση εξαγωγών. Η εταιρεία BSH (PITSOS) χρησιμοποιήθηκε από τη SIEMENS-BOSCH ως αντάλλαγμα στο συμβιβασμό με τη κυβέρνηση, καθώς στη συμφωνία της σύμβασης, αναφέρεται σαφώς ότι, η Siemens θα εξετάσει την κατασκευή ενός εργοστασίου παραγωγής στην Ελλάδα αξίας 60 εκατ. ευρώ και δημιουργία 700 θέσεων εργασίας».

Στην ίδια επιστολή επισημαίνεται πως: «Η εν λόγω επένδυση από τη Siemens των 60 εκατ. ευρώ, αναφέρεται στη μεταφορά του εργοστασίου της BSH (pitsos) . Η νέα επένδυση που θα εξέταζε να πραγματοποιήσει η Siemens στην Ελλάδα ήταν μια ήδη προγραμματισμένη επένδυση και αφορούσε την μετεγκατάσταση του εργοστάσιου της BSH (pitsos) από την περιοχή του Ρέντη στην περιοχή της Ελευσίνας. Δυστυχώς μέχρι και σήμερα ο εξωδικαστικός συμβιβασμός με το Ελληνικό Δημόσιο παραμένει δίχως υλοποίηση, ενώ με τη «βούλα» των κυβερνήσεων η SIEMENS επέστρεψε στους διαγωνισμούς για δημόσια έργα.

Η ΠΙΤΣΟΣ είναι άμεσα συνδεδεμένη με την τοπική κοινωνία και είναι το Νο1 στην επιλογή των ελληνικών οικογενειών.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Γνωρίζοντας τις προσπάθειες σας για επενδύσεις και ανάπτυξη θα θέλαμε να ζητήσουμε την άμεση συμπαράσταση σας για να αποτρέψουμε το κλείσιμο ενός ιστορικού εργοστασίου και μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές μονάδες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα.
Είναι στα χέρια της κυβέρνησης να παραμείνει το εργοστάσιο στην Ελλάδα, να γίνει επένδυση και να ενταχθεί στο σχέδιο και στις υποσχέσεις της κυβέρνησης για ανάπτυξη.
Ζητούμε την άμεση παρέμβαση σας καθώς και μία συνάντηση μαζί σας.

Ανάπτυξη με κλειστά εργοστάσια δεν υπάρχει».

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA

ΔΝΤ: Η Γερμανία θα πετύχει τον στόχο του φυσικού αερίου

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Η μερική διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου ασκεί ήδη πίεση στην οικονομία της Γερμανίας, αναφέρει σε ανάλυσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείου.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οι αναλυτές του Ταμείου υπενθυμίζουν ότι τον Ιούλιο, υπολόγιζαν ότι η πλήρης διακοπή των υπόλοιπων (40%) των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου θα μείωνε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν κατά σχεδόν 3% το επόμενο έτος και θα αύξανε σημαντικά τον πληθωρισμό. Τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι ακόμη χειρότερα εάν ο χειμώνας είναι ιδιαίτερα κρύος.

Διαβάστε επίσης – ΔΝΤ: Η Ευρώπη να μετακυλήσει την αύξηση στην τιμή της ενέργειας στους καταναλωτές

Όπως και άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Γερμανία συμφώνησε να μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 15% μεταξύ Αυγούστου 2022 και Μαρτίου 2023, για να αποφευχθούν οι ελλείψεις φυσικού αερίου και οι σπειροειδείς τιμές. Η χώρα βρίσκεται ήδη σε καλό δρόμο για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Το ΔΝΤ αναφέρει ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου μειώθηκε ήδη κατά περίπου 17% τον Μάιο, 8% τον Ιούνιο και 15% τον Ιούλιο σε σύγκριση με τους μέσους όρους των τελευταίων πέντε ετών.

Τι βοήθησε;

Τι προκάλεσε αυτή την πτώση στην κατανάλωση φυσικού αερίου; Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η θερμοκρασία είναι απίθανο να είναι η κύρια εξήγηση. Ο αριθμός των ημερών που απαιτείται θέρμανση, ένα τυπικό μέτρο για την πρόβλεψη της ζήτησης αερίου με βάση τον αριθμό των κρύων ημερών, ήταν παρόμοιος τον Ιούνιο και τον Ιούλιο με τους ίδιους μήνες των προηγούμενων ετών.

Αυξανόμενο κόστος

Αντίθετα, το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας φαίνεται ότι έκανε τους καταναλωτές να εξοικονομήσουν φυσικό αέριο. Οι μεγάλες επιχειρήσεις κάνουν ιδιαίτερα σοβαρές περικοπές. Σε σύγκριση με τον Ιούνιο των πρηγουμένων πέντε ετών, οι τιμές του φυσικού αερίου για τις επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 267%, γεγονός που είναι πιθανό να οφείλεται στη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες, για παράδειγμα, λένε ότι ήδη μειώνουν την κατανάλωση φυσικού αερίου μεταβαίνοντας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ενώ η εξοικονόμηση αερίου συμβάλλει στην οικοδόμηση ανθεκτικότητας πριν από το χειμώνα, συνοδεύεται από βραχυπρόθεσμο κόστος: η δραστηριότητα κατασκευής και υπηρεσιών συρρικνώθηκε τον Ιούλιο για πρώτη φορά σε δύο χρόνια, σύμφωνα με έρευνες των υπευθύνων αγορών. Το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας σε 1,2 τοις εκατό το 2022 και 0,8 τοις εκατό το 2023, εξαιτίας κυρίως του υψηλότερους ενεργειακού κόστους.

Τι θα μπορούσε να βοηθήσει περαιτέρω

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, μέχρι στιγμής, τα νοικοκυριά έχει συνεισφέρει πολύ λίγο στην εξοικονόμηση φυσικού αερίου, επειδή τα περισσότερα έχουν συμβόλαια με προμηθευτές που καθορίζουν την τιμή του φυσικού αερίου για περίπου ένα χρόνο — αν και αυτό μπορεί να αλλάξει σύντομα.

Ως μέρος ενός πακέτου μέτρων για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το Ομοσπονδιακό Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε στις 4 Αυγούστου μια προσωρινή εισφορά που θα ενθαρρύνει την εξοικονόμηση φυσικού αερίου αυξάνοντας τις τιμές που πληρώνουν τα νοικοκυριά (και οι επιχειρήσεις) από τον Οκτώβριο. Η κυβέρνηση έχει εκδηλώσει την πρόθεση να συνοδεύσει την εισφορά με πρόσθετη ελάφρυνση στα νοικοκυριά, η οποία θα έπρεπε ιδανικά να λάβει τη μορφή στοχευμένης εισοδηματικής στήριξης .

Η υψηλότερη εξοικονόμηση φυσικού αερίου από τα νοικοκυριά θα απαλλάξει τις επιχειρήσεις από την πίεση για εξοικονόμηση αερίου. Με τη σειρά του, αυτός ο επιμερισμός του βάρους θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο ύφεσης. Για να εξοικονομήσει ακόμη περισσότερο φυσικό αέριο, όπως εξηγεί το ΔΝΤ στην πρόσφατη έκθεση προσωπικού και στο blog του, η κυβέρνηση θα μπορούσε να αποζημιώσει τους χρήστες για τη μείωση της κατανάλωσης αερίου και να δημιουργήσει προγράμματα ανταλλαγής θερμαντικών αερίων με ηλεκτρικές αντλίες θερμότητας.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

OIKONOMIA

Λιανός: Τα τελευταία δύο έτη έχουν γίνει περισσότεροι έλεγχοι από ποτέ από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

«Το 2021 είχαμε τους περισσότερους ελέγχους σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλλον θα έχουμε τα ίδια αποτελέσματα φέτος» σημειώνει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Γιάννης Λιανός.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους

Ο πρόεδρος προσθέτει ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει περισσότεροι έλεγχοι από ποτέ στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Αναλυτικά ο πρόεδρος αναφέρει:

«Επειδή οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους, και επειδή ορισμένοι γράφουν χωρίς να τους κοιτούν: οι επιτόπιοι έλεγχοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού έχουν αυξηθεί σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2019 που ανέλαβα κατά +100%. Τα τελευταία 2 έτη έχουν γίνει περισσότεροι έλεγχοι από ποτέ στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Το 2021 είχαμε τους περισσότερους ελέγχους σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλλον θα έχουμε τα ίδια αποτελέσματα φέτος.

»Τα τελευταία τρία έτη έχουμε ελέγξει τομείς ορισμένοι εκ των οποίων δεν είχαν ποτέ ελεγχθεί: τράπεζες, κατασκευαστικές, καύσιμα, σουπερμάρκετ, ηλεκτρική ενέργεια με τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών να έχουν δημοσιευθεί ήδη και άλλα να δημοσιεύονται τους προσεχείς μήνες.

100% περισσότεροι έλεγχοι

»Από το 2019 το προσωπικό μας έχει αυξηθεί περίπου κατά 4%. Κάνουμε τα μαθηματικά τώρα: +100% περισσότερους ελέγχους με 4% μόνο περισσότερο προσωπικό…. Μπορούμε να κάνουμε περισσότερους ελέγχους; Με περισσότερο προσωπικό ναι. Η εξίσωση είναι απλή.

»Αυτή τη στιγμή καλύπτουμε το 37% των οργανικών θέσεων μας με ενεργούς υπαλλήλους (δηλ. όχι σε απόσπαση αλλού). Υπάρχει ένα όριο στην αύξηση παραγωγικότητας του υπάρχοντος προσωπικού. Αλλά οι έλεγχοι δεν είναι μόνο το προσωπικό, είναι και η επένδυση στη τεχνολογία.

»Η Επιτροπή Ανταγωνισμού πολλαπλασίασε τα τελευταία τρία έτη τις επενδύσεις της σε τεχνολογική υπόδομή ώστε να ξεπεράσουμε την τραγική τεχνολογική καθυστέρηση που βρήκαμε. Διαθέτουμε πλέον 3 αίθουσες αποσφράγισης στοιχείων (από 1 το 2019) για να προχωρούν πιο γρήγορα οι υποθέσεις λογισμικά με ΑΙ για πιο αποτελεσματική ανάλυση στοιχείων, ειδικό data science lab για δημιουργία λογισμικού για τις έρευνές μας (R&D), 1 μοναδική πλατφόρμα συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων Big Data που δεν υπάρχει όμοια στην Ευρώπη.

»Με την ολοκλήρωση του προγράμματος επενδύσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε τεχνολογικό εξοπλισμό και εκπαίδευση του προσωπικού είμαστε μεταξύ των πρώτων Επιτροπή Ανταγωνισμού στην Ευρώπη σε forensic. Όλα αυτά με 4,5 εκατ. ευρώ επιστροφή στον κρατικό προϋπολογισμό το 2020/2021, την 1η φορά από το 2016».

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Το άγαλμα που άφησε άφωνες τις υπηρεσίες του Δήμου στα Παλαιά Βόλου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Πέθανε η Μαριάνα Καρακίτσου Σαραφοπούλου από Βόλο σε ηλικία 64 ετών.

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

58 χρόνος έπεσε σε χαράδρα και σκοτώθηκε στο σεσκλο

LIFESTYLE7 ημέρες ago

ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΜΑΡΙΝΑ ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ ΣΤΟ BARACOA ΤΗΣ ΣΚΙΑΘΟΥ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Fuel Pass 2: Καθυστέρηση στην πληρωμή του επιδόματος

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Αυτός είναι ο 34χρονος που απείλησε την 26χρονη σύντροφό του με κατσαβίδι στο Βόλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Σε υπόθεση θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση της αρπαγής ενός βρέφους- Στον Βόλο αναζητούν οι αρχές τον πατέρα του

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Fuel Pass 2: Ξεκινά η καταβολή του στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Απίστευτο περιστατικό σε ιερό ναό της Νέας Ιωνίας- Ιερέας απαγόρευσε ζευγάρι να μπει στο ναό επειδή …φορούσαν μάσκες

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Έρχεται διπλός «Τειρεσίας» για χρέη σε Εφορία, ΕΦΚΑ, Δήμους, ΔΕΚΟ και Τράπεζες

Δημοφιλή