Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Χρυσοχοϊδης για εμπορία ανθρώπων: Δέσμευσή μας για μηδενική ανοχή στη χειρότερη μορφή εγκλήματος

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

«Για την Αστυνομία η καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, όπως και κάθε μορφής εγκλήματος αποτελεί προτεραιότητα. Είναι η πρώτη φορά που το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εκπονεί δημόσια στρατηγική για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων. Η στρατηγική είναι η δέσμευση μας για μηδενική ανοχή στη χειρότερη μορφή εγκλήματος, σε αυτή που ανάγει τον άνθρωπο σε αντικείμενο εκμετάλλευσης με σκοπό το κέρδος». Αυτά τόνισε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης κατά την παρουσίαση της «Στρατηγικής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων 2021-2025».

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

«Η Αστυνομία κατάφερε μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες σε όλα τα επίπεδα και κυρίως εν μέσω πανδημίας, από το 2020 έως και σήμερα, να εξιχνιαστούν 19 υποθέσεις εμπορίας ανθρώπων», προσέθεσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. «Είκοσι πέντε θύματα απελευθερώθηκαν από τη σύγχρονη σκλαβιά των διακινητών, τα 12 εκατ. των οποίων είναι ανήλικα, ενώ 47 εγκληματίες οδηγήθηκαν στη φυλακή. Δεν σταματάμε, όμως, εκεί. Σήμερα αναλαμβάνουμε μια νέα πρωτοβουλία για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων».

Οι λόγοι δημιουργίας κειμένου στρατηγικής

Τέσσερις είναι οι βασικοί λόγοι, όπως επισήμανε ο κ. Χρυσοχοϊδης, για τους οποίους χρειάζεται κείμενο στρατηγικής για την καταπολέμηση εμπορίας ανθρώπων. Ανέφερε συγκεκριμένα:

«Η στρατηγική είναι πλήρως εναρμονισμένη με το πλαίσιο των διεθνών και ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων και με τις αρχές και τη φιλοσοφία της νέας στρατηγικής της ΕΕ για αυτή τη μορφή εγκλήματος που δημοσιεύτηκε πρόσφατα.

Δίνουμε έμφαση στα θύματα και στις ευάλωτες στη θυματοποίηση ομάδες και ανθρώπους. Η προστασία των θυμάτων βρίσκεται στην καρδιά της στρατηγικής και επιχειρησιακής μας λειτουργίας.

Επενδύουμε στη διυπηρεσιακή και στη διασυνοριακή συνεργασία για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων.

Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ειδική διαχείριση και στην υποστήριξη των ανήλικων θυμάτων».

Αμέσως μετά ο υπουργός υπογράμμισε, ότι «η εμπορία ανθρώπων είναι μορφή οργανωμένου εγκλήματος, για αυτό χρειάζεται συνολική αντιμετώπιση από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας. Δεν μπορεί από μόνη της η ΕΛΑΣ να αντιμετωπίσει και κυρίως, να προλάβει το φαινόμενο της εμπορίας ανθρώπων. Επενδύουμε στη διυπηρεσιακή συνεργασία. Η εμπορία είναι διεθνικό φαινόμενο και χρειάζεται συνεργασία με Αρχές άλλων χωρών. Χρειαζόμαστε και συνεργασία με όλους τους φορείς, όλους τους πολίτες, για να εντοπίσουμε και να προστατεύσουμε τα θύματα».

Το μεγάλο ερώτημα

«Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί τώρα», ανέφερε ο κ. Χρυσοχοϊδης. «Η στρατηγική μας είναι εναρμονισμένη με τις αρχές και τις προβλέψεις της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, η οποία δημοσιεύτηκε στα τέλη Απριλίου. Οι φορείς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα πρέπει να δημιουργήσουμε μία αλυσίδα προστασίας, για να εντοπίσουμε τα θύματα και να οδηγήσουμε τους εγκληματίες στη δικαιοσύνη. Με τη στρατηγική, δεσμευόμαστε σε αυτή την κατεύθυνση».

Οι σημαντικότερες δράσεις

Οι σημαντικότερες δράσεις του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για την καταπολέμηση της εμπορίας των ανθρώπων, σύμφωνα με όσα τόνισε ο κ. Χρυσοχοϊδης, είναι οι εξής:

– Ενίσχυση της συνεργασίας με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης με στόχο την ανάπτυξη πρωτοβουλιών πρόληψης σε τοπικό επίπεδο.

– Η συνεχής κατάρτιση και περαιτέρω εξειδίκευση του προσωπικού της ΕΛΑΣ.

– Η αντιμετώπιση της διαδικτυακής διάστασης της εμπορίας ανθρώπων.

– Η ενίσχυση των ομάδων καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων σε επίπεδο ΕΛΑΣ.

– Η καλύτερη αξιοποίηση των διαύλων διεθνούς αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας.

– Η διυπηρεσιακή και διασυρονιακή ανταλλαγή πληροφοριών.

– Ειδική διαχείριση υποθέσεων σε ένα ευαίσθητο θέμα, όπως είναι τα ανήλικα θύματα.

– Η αντιμετώπιση οργανωμένων εγκληματικών δικτύων, δίνοντας έμφαση στις χρηματοοικονομικές έρευνες.

«Οφείλουμε αυτή τη στρατηγική και τη δράση μας στα θύματα της εμπορίας, στις χιλιάδες γυναίκες, άνδρες και παιδιά που πέφτουν στα χέρια των αδίστακτων διακινητών σε όλο τον κόσμο», προσέθεσε ο υπουργός. «Για όλους αυτούς που ζουν εφιαλτικές στιγμές. Αυτούς που νιώθουν και ζουν στο πετσί τους την εργασιακή εκμετάλλευση. Τη σύγχρονη δουλεία και εμπορία οργάνων. Μορφές εγκλήματος, διαστάσεις εκμετάλλευσης, που δεν μπορούμε πλέον να ανεχθούμε. Πρέπει να σπάσουμε την αλυσίδα της εμπορίας ανθρώπων.

Ηρ. Μοσκώφ: Φιλόδοξο το σχέδιο δράσης του υπουργείου

Από την πλευρά του, ο εθνικός εισηγητής για την καταπολέμηση εμπορίας ανθρώπων, Ηρακλής Μοσκώφ, ανέφερε, ότι «είναι μεγάλη τιμή για μας που ερχόμαστε εδώ, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, για να συνδράμουμε με την δική μας εργαλειοθήκη στις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει σήμερα το υπουργείο. Δυστυχώς, έχουμε να κάνουμε με την καταπολέμηση ενός εγκλήματος, το οποίο με εγκληματολογικούς όρους παραμένει σπάνιο και αόρατο. Ένας ελάχιστος αριθμός ανθρώπων διασώζεται και ένας μικρός αριθμός ανθρώπων καταδικάζεται παγκοσμίως Το καλό είναι ότι υπάρχει μια παγκόσμια συμμαχία. Υπάρχει και εργαλειοθήκη. Υπάρχουν πολιτικές και νομικές δεσμεύσεις, οι οποίες μπορούν να υλοποιηθούν να φτάσουμε σε ένα πολύ καλύτερο αποτέλεσμα. Πάντοτε οι αξιωματικοί και το προσωπικό της ΕΛΑΣ είναι σε εγρήγορση, αλλά, όπως είπε ο υπουργός, απαιτείται συνεργασία, εκπαίδευση του προσωπικού στην ανίχνευση πιθανών θυμάτων, στην ενδυνάμωση των θυμάτων, μέσα από ψυχοκοινωική υποστήριξη, στην καταπολέμηση της ζήτησης και αυτό αφορά την πρόληψη. Απαιτείται εξειδίκευση και τεχνογνωσία. Είμαστε εδώ, ως Εθνική Συντονιστική Αρχή, για να δώσουμε ό,τι βοήθεια μας ζητηθεί για να μπορέσει όλο αυτό το φιλόδοξο σχέδιο δράσης του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να γίνει πραγματικότητα. Υπάρχουν πολύ καλές πρωτοβουλίες».

Ένα στα τέσσερα θύματα εμπορίας ανθρώπων είναι παιδί

Στόχος εμπορίας γίνονται γυναίκες και άνδρες, κορίτσια και αγόρια, που βρίσκονται σε ευάλωτη θέση. Πρόκειται για μία διεθνική μορφή εγκλήματος, η οποία συμβαίνει σε κάθε χώρα και ήπειρο. Η Παγκόσμια Βάση Δεδομένων για την εμπορία ανθρώπων υπολογίζει πως στην αλυσίδα του φαινομένου εμπλέκονται 164 χώρες και άνθρωποι 175 διαφορετικών εθνικοτήτων. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μεταξύ 2017 και 2018, υπήρχαν πάνω από 14.000 καταγεγραμμένα θύματα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον πραγματικό αριθμό να υπολογίζεται σημαντικά υψηλότερος, καθώς πολλά θύματα δεν καταγράφονται. Σχεδόν τα τρία τέταρτα (72%) όλων των θυμάτων στην ΕΕ και το 92% των θυμάτων εμπορίας για σεξουαλική εκμετάλλευση είναι γυναίκες και κορίτσια. Σχεδόν το ένα στα τέσσερα θύματα εμπορίας ανθρώπων είναι παιδί.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μεβλούτ Τσαβούσογλου: «Εμείς δεν ζητάμε από καμία χώρα να αλλάξει το όνομά της, όπως έκανε η Ελλάδα με τη Μακεδονία»

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Το «τερμάτισε» ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ούτε λίγο – ούτε πολύ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνέκρινε τη στάση της Ελλάδας απέναντι στη Βόρεια Μακεδονία και την προοπτική ένταξής της στο ΝΑΤΟ πριν από χρόνια, όταν ακόμη αυτο-αποκαλούταν «Μακεδονία», για να καταδείξει – βάσει της τουρκικής λογικής – ότι η χώρα του δεν κάνει το ίδιο με την Σουηδία και την Φινλανδία.

«Πόσα χρόνια κράτησε η ένταξη της ‘Μακεδονίας’; 11 χρόνια. Γιατί χρειάστηκαν 11 χρόνια; Γιατί η Ελλάδα ζήτησε από τη ‘Μακεδονία’ να αλλάξει το όνομά της. Έγινε Βόρεια Μακεδονία. Μετά από αυτό μπόρεσε να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και χρειάστηκαν 11 χρόνια», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Και προσέθεσε: «Εμείς δεν θέλουμε από καμία χώρα να αλλάξει το όνομά της. Οι προϋποθέσεις που τίθενται από ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ, που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην ΕΕ, ειδικά από τη Βόρεια Μακεδονία, από τους ‘Μακεδόνες’, προκειμένου να πάρουν ημερομηνία διαπραγμάτευσης και όχι ένταξης, δεν είναι αποδεκτές. Δεν θέλω να μπω σε αυτές τις λεπτομέρειες. Ανάμεσά τους υπάρχουν φιλικές και γειτονικές χώρες, αλλά εμείς δεν θέλουμε από μια χώρα να αλλάξει το όνομά της, ούτε λέμε σε μια χώρα ‘εσείς, στην πραγματικότητα είστε Τούρκοι, οπότε αποδεχθείτε ότι είστε Τούρκοι’. Αυτά συμβαίνουν. Αυτά είναι πράγματα που συμβαίνουν σήμερα στην ΕΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας μάλλον ξέχασε ότι η Άγκυρα «Τούρκους ανεβάζει – Τούρκους κατεβάζει» τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, μιλώντας κάθε φορά για «τουρκική μειονότητα»…

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: «Απαράδεκτη η κατάσχεση των δύο ελληνικών τάνκερ από το Ιράν – Δεν μπορεί να θεωρηθεί αντίποινα»

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε την ενέργεια κατάσχεσης των δύο ελληνικών πλοίων στο Ιράν ο τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός, τονίζοντας πως «σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί να θεωρηθεί ως αντίποινο για την παρακράτηση ρωσικού πλοίου, με ιρανικό φορτίο, που έλαβε χώρα από τις ελληνικές αρχές πριν μέρες στην Κάρυστο».

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ο ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ο κ. Σαντορινιός, παρακολουθώντας με ανησυχία την εξέλιξη του περιστατικού, ζητά από την ελληνική κυβέρνηση:

«1. Να διασφαλίσει, ως οφείλει, την ασφάλεια των Ελλήνων επιβαινόντων ναυτικών και την άμεση επιστροφή των δύο πλοίων ελληνικής σημαίας.

2. Οφείλει να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για το νομικό πλαίσιο της παρακράτησης του ρωσικού πλοίου, καθώς και των αξιώσεων που έχουν εγερθεί κατά αυτού. Επίσης οφείλει να επιδείξει απόλυτη διαφάνεια στην ενημέρωση της κοινής γνώμης, σχετικά με την επιχείρηση μεταφόρτωσης του πετρελαϊκού φορτίου από το συγκεκριμένο κατασχεθέν πλοίο».

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΚΟΣΜΟΣ5 λεπτά ago

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ένοχη για υποκίνηση γενοκτονίας η Ρωσία, υποστηρίζει έρευνα εμπειρογνωμόνων

LIFESTYLE9 λεπτά ago

Εκατοντάδες θαυμαστές του Τζόνι Ντεπ περιμένουν την απόφαση έξω από το δικαστήριο στη δίκη με την Άμπερ Χερντ

VIDEO14 λεπτά ago

Dolce Vita – Στη Βουδαπέστη Μέρος Β

ΠΟΛΙΤΙΚΗ15 λεπτά ago

Μεβλούτ Τσαβούσογλου: «Εμείς δεν ζητάμε από καμία χώρα να αλλάξει το όνομά της, όπως έκανε η Ελλάδα με τη Μακεδονία»

ΕΛΛΑΔΑ16 λεπτά ago

Μπιλ Γκέιτς: Έφτασε στην Ελλάδα ο Αμερικανός μεγιστάνας

ΚΟΣΜΟΣ24 λεπτά ago

Τέξας: Τα παιδιά καλούσαν τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 911 και η αστυνομία περίμενε απέξω

VIDEO33 λεπτά ago

Dolce Vita – Στη Βουδαπέστη Μέρος Β

ΠΟΛΙΤΙΚΗ34 λεπτά ago

ΣΥΡΙΖΑ: «Απαράδεκτη η κατάσχεση των δύο ελληνικών τάνκερ από το Ιράν – Δεν μπορεί να θεωρηθεί αντίποινα»

ΕΛΛΑΔΑ35 λεπτά ago

Φως στο Τούνελ: Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του Θύμιου Μπουγά

ΚΟΣΜΟΣ43 λεπτά ago

Τζόνι Ντεπ – Άμπερ Χερντ: Ολοκληρώθηκε η πολύκροτη δίκη – Συνεδριάζουν οι ένορκοι για την απόφαση

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Εφυγε από την ζωή ο Γιαννης Παπανικολαου από την Συκη Πηλιου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Βόλος: Έφυγε από τη ζωή 30χρονη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Ο ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΧΑΡΤΝΕΤ ΤΟΥ ΜΑΣΤΕΡ ΣΕΦ ΣΤΗΝ ΣΚΙΑΘΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΒΕΛΕΝΤΖΑΚΟΥ .

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Σε θρίλερ εξελίχθηκε το ταξίδι για Βολιώτες επιβάτες με το «Βέλος» μέχρι την Αθήνα

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Θλίψη έχει σκορπίσει στην τοπική κοινωνία της Μαγνησίας και της Λάρισας ο θάνατος του τραγουδιστή δημοτικών τραγουδιών Γιάννη Γκόβαρη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ16 ώρες ago

Τον δρόμο της φυλακής θα πάρει ένας 54χρονος Σκιαθίτης νταής, για απειλές, ενδοοικογενειακή βλάβη σε ανίκανο άτομο και φθορές

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Γεωργία Μπίκα: «Ήταν νηφάλια και διαστρέβλωσε τα γεγονότα με ασύστολα ψεύδη» λέει η εισαγγελέας

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Ανέλαβε υπηρεσία η Κατερίνα Σούρλα στο Νοσοκομείο του Βόλου

πάρτι
ΜΑΓΝΗΣΙΑ15 ώρες ago

Στο νοσοκομείο 10 άτομα μετά το πάρτι των Μηχανολόγων

ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago

Θλίψη στο Βόλο: Έφυγε ο Χρήστος Δημητρίου

Δημοφιλή