ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Μαγνησία: Συναγερμός για την ευλογιά- θανατώνονται 5.500 ζώα – Eνεργές 15 εστίες
Θέλεις να βλέπεις τα νέα του astratv.gr πρώτα στη Google;
Πρόσθεσέ μας στις προτιμώμενες πηγές σου:
στα αγαπημένα σου στη Google
Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι κτηνιατρικές και περιφερειακές αρχές της Θεσσαλίας, καθώς η ευλογιά πλήττει με σφοδρότητα τα κοπάδια αιγοπροβάτων στη Μαγνησία, με 15-16 ενεργές εστίες και περισσότερα από 5.500 ζώα να αναμένεται να θανατωθούν. Το μείζον πρόβλημα, που απειλεί τη βιωσιμότητα της τοπικής κτηνοτροφίας, τίθεται στο επίκεντρο έκτακτης σύσκεψης που συγκαλεί στις 6:30 το απόγευμα της Δευτέρας 14 Ιουλίου, στη Λάρισα, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, με τη συμμετοχή όλων των κτηνοτροφικών συλλόγων και παραγωγών της Περιφέρειας.
Όπως ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Άννα Μαρία Παπαδημητρίου, η νόσος βρίσκεται σε έξαρση, με διαρκή εμφάνιση νέων κρουσμάτων και οι αρχές βρίσκονται σε συνεχή συνεργασία με τους κτηνοτρόφους για την αντιμετώπιση της κρίσης, ιδιαίτερα στο θέμα της απομάκρυνσης και αποτέφρωσης των νεκρών ζώων.
Σύμφωνα με το διευθυντή Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Αθανάσιο Κωνσταντινίδη, παρότι τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται σχετική ύφεση, η απειλή παραμένει ενεργή, καθώς η ευλογιά μπορεί να επιβιώσει στο περιβάλλον έως και 6 μήνες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Λάρισα, όπου μετά την παρέλευση εξαμήνου εμφανίστηκαν ξανά κρούσματα, λόγω πλημμελούς εφαρμογής μέτρων βιοασφάλειας.
Ο κ. Κωνσταντινίδης επισήμανε την επείγουσα ανάγκη συνεργασίας των κτηνοτρόφων με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες για τις αναγκαίες θανατώσεις των ζώων. Τόνισε ότι μόνο δύο πιστοποιημένοι εκδοροσφαγείς συμμετέχουν στη διαδικασία στη Μαγνησία και πως οι αντιστάσεις κάποιων εκτροφών, με εξώδικα και αιτήματα πειραματικής διατήρησης μολυσμένων ζώων, επιβαρύνουν το έργο της υπηρεσίας και παρατείνουν τον κίνδυνο.
«Δεν υπάρχει λύση στην ανοσία αγέλης ή στην καθυστέρηση των θανατώσεων – αυτό είναι ξεκάθαρο και επιστημονικά και νομικά», υπογράμμισε.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Γιώργος Τερζάκης ζήτησε να υπάρξει πειθαρχία από όλους τους εμπλεκόμενους και έθεσε ως επιτακτική ανάγκη την οικονομική αποζημίωση των παραγωγών για την απώλεια εισοδήματος. «Πρέπει να σκύψουμε το κεφάλι και να αφήσουμε την υπηρεσία να κάνει τη δουλειά της. Χωρίς κρατική στήριξη, όμως, δεν μπορούμε να σταθούμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Καθοριστικής σημασίας αναμένεται να είναι η απογευματινή σύσκεψη της Δευτέρας, όπου οι φορείς θα συζητήσουν το ενδεχόμενο ενίσχυσης του μηχανισμού διαχείρισης, καθώς και τα επόμενα βήματα για την αποτροπή περαιτέρω εξάπλωσης της νόσου.
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
Θέλεις να λαμβάνεις πρώτος τις ειδήσεις του astratv.gr στο Telegram;
Γίνε μέλος στο κανάλι μας:
στο Telegram
Θέλεις να λαμβάνεις πρώτος τις ειδήσεις του astratv.gr στο WhatsApp;
Γίνε μέλος στην κοινότητά μας:
στο WhatsApp
Θέλεις να λαμβάνεις πρώτος τις ειδήσεις του astratv.gr στο Viber;
Γίνε μέλος στην κοινότητά μας:
στο Viber

MEDIA8 ώρες agoΤι έκανε ο τελικός του J2US απέναντι σε “Εκατομμυριούχο” και “Markos by night”
ΕΛΛΑΔΑ24 ώρες agoΝεκρός 55χρονος ποδηλάτης που παρασύρθηκε από φορτηγό
LIFESTYLE24 ώρες agoΆννα Κουρή: Η άγνωστη ιστορία για την Τερέζ και τον χαμό του γιου της – “Έκλαιγα κάθε μέρα για έναν μήνα” (Βίντεο)
ΑΘΛΗΤΙΚΑ23 ώρες ago«Ο ΠΑΟΚ δεν ενεργοποιεί την οψιόν του Ιβανούσετς και ο Κροάτης αποχωρεί από την ομάδα»
- ΑΘΛΗΤΙΚΑ23 ώρες ago
Τσους Μπουένο για ΠΑΟΚ και Άρη στη Euroleague: «Το θέμα είναι πότε θα είναι έτοιμοι ν’ ανταποκριθούν…»
ΑΘΛΗΤΙΚΑ5 ώρες agoΛιμνιάτης στους 94,6: «Ο Ολυμπιακός δεν είναι το απόλυτο φαβορί – Απαγορεύεται να υποτιμάς τη φανέλα της Ρεάλ»
ΑΘΛΗΤΙΚΑ22 ώρες agoΠαρθενόπουλος: «Στάθηκα στην ουρά ως όφειλα, γιατί να μην συμβαίνει το ίδιο και για τους υπόλοιπους φιλάθλους;»
ΕΛΛΑΔΑ10 ώρες agoΚαιρός: Αίθριος με άνοδο της θερμοκρασίας και τοπικές βροχές











