ΚΟΣΜΟΣ
Μακρόν: Να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία – Είμαστε σε «οικονομία πολέμου»


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε χθες Δευτέρα να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, κρίνοντας πως πρέπει να γίνει «πολύ πιο ισχυρή», καθώς αυξάνονται οι ανάγκες για στρατιωτικό εξοπλισμό με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ τάχθηκε επίσης υπέρ της «επανεκτίμησης» των στρατιωτικών δαπανών της Γαλλίας.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
«Τα λάθη του παρελθόντος»
«Δεν θα προχωρήσουμε μπροστά επαναλαμβάνοντας τα λάθη του παρελθόντος, το να δαπανάμε μεγάλα ποσά για να αγοράζουμε από αλλού δεν είναι καλή ιδέα», τόνισε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους εγκαινιάζοντας τη διεθνή έκθεση Eurosatory (φωτογραφία, επάνω, από το Reuters/Ludovic Marin), κοντά στο Παρίσι, την ώρα που πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν εκφράσει τη βούλησή τους να αυξήσουν τους αμυντικούς προϋπολογισμούς τους.
«Χρειαζόμαστε να ενισχύσουμε την (αμυντική) βιομηχανία, (χρειαζόμαστε) βιομηχανική και τεχνολογική βάση της ευρωπαϊκής άμυνας πολύ πιο ισχυρή και πολύ πιο φιλόδοξη (…) αλλιώς απλώς δημιουργούμε τις αυριανές εξαρτήσεις μας», πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας θέσεις που είχε ήδη εκφράσει όταν αναλάμβανε τη γαλλική προεδρία, το 2017.
«Ας οικοδομήσουμε ανεξαρτησία, ευρωπαϊκή ανεξαρτησία, γαλλική αν μπορούμε, με εταιρικές σχέσεις που θέλω να έχουμε σε όλο τον κόσμο, και βλέπω πολλούς μη ευρωπαίους εδώ», είπε ο γάλλος πρόεδρος, επιμένοντας ωστόσο πως σκοπός του είναι η χώρα του και η Ευρώπη να έχουν «λιγότερες εξαρτήσεις» από ό,τι στο παρελθόν.
Αναφερόμενος στις γαλλικές στρατιωτικές δαπάνες, ο πρόεδρος Μακρόν, ο οποίος επανεξελέγη στο αξίωμα τον Απρίλιο, είπε πως «ζήτησε από το υπουργείο (Αμυνας) και από τον επικεφαλής του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας (…) να προχωρήσουν σε επανεκτίμηση του Νόμου για τον Στρατιωτικό Προγραμματισμό» με δεδομένο το νέο «γεωπολιτικό περιβάλλον».
Σε «οικονομία πολέμου»
Κατά την άποψη του κ. Μακρόν, η Γαλλία έχει εισέλθει σε «οικονομία πολέμου», στην οποία «θα βρισκόμαστε για μεγάλη διάρκεια» και δεν μπορεί πλέον να ζει όπως «πριν από έναν χρόνο».
«Δεν περιμέναμε να υπάρξουν στρατηγικές αλλαγές για να επενδύσουμε», υπενθύμισε χθες ο αρχηγός του γαλλικού κράτους, όμως η κλιμάκωση των απειλών, που αντανακλάται στην ένοπλη σύρραξη η οποία μαίνεται στην Ουκρανία από την 24η Φεβρουαρίου, δημιουργεί «επιπρόσθετη ανάγκη να κινηθούμε πιο γρήγορα, πιο δυνατά, με μικρότερο κόστος».
Ο γάλλος πρόεδρος άρχισε το 2017 να αυξάνει τις στρατιωτικές δαπάνες της Γαλλίας, έπειτα από χρόνια περιστολής τους. Ο προϋπολογισμός του υπουργείου Αμυνας αυξήθηκε ξανά το 2022, στα 40,9 δισ. ευρώ, δυνάμει του Νόμου για τον Στρατιωτικό Προγραμματισμό της περιόδου 2019-2025, που προβλέπει να φθάσει τα 50 δισ. ευρώ το 2025.
Πηγή: ΑΠΕ

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ
Ιταλία: Η κεντροδεξιά απόλυτο «φαβορί» των βουλευτικών εκλογών


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η κεντροδεξιά της Λέγκα και της Φόρτσα Ιτάλια μαζί με την άκρα δεξιά των Αδελφών της Ιταλίας παραμένουν το μεγάλο «φαβορί» των βουλευτικών εκλογών της 25ης Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις και προβλέψεις των δημοσκόπων που δημοσιεύει σήμερα η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Πιο αναλυτικά, η εφημερίδα του Μιλάνου γράφει ότι, με τα σημερινά δεδομένα, το προβάδισμα της κεντροδεξιάς δείχνει να μην μπορεί να καλυφθεί από το αντίπαλο μέτωπο της κεντροαριστεράς. Παράλληλα όμως η συντηρητική παράταξη δεν φαίνεται να είναι σε θέση να εξασφαλίσει τα δύο τρίτα των εδρών στο κοινοβούλιο, κάτι που θα της επέτρεπε να αλλάξει, με πλήρη ελευθερία κινήσεων, το Σύνταγμα της χώρας.
Σύμφωνα με την δημοσκοπική εταιρία Swg, στο σύνολό της η συντηρητική συμμαχία εξασφαλίζει το 45% της πρόθεσης ψήφου, ενώ η κεντροαριστερά δεν ξεπερνά το 30%. Παράλληλα, η Swg, προβλέπει ότι η κεντροδεξιά και τα Αδέλφια της Ιταλίας μπορεί να υπερισχύσουν ακόμη και στο 90% των μονοεδρικών περιφερειών.
Παράλληλα η ίδια εταιρία εκτιμά ότι στις εκλογές του Σεπτεμβρίου και η αποχή μπορεί να ευνοήσει την κεντροδεξιά, διότι στην φάση αυτή οι ψηφοφόροι της δείχνουν πιο συσπειρωμένοι και αποφασισμένοι να πάνε να ψηφίσουν.
Το ινστιτούτο πολιτικών μελετών «Κατάνεο», τέλος, προβλέπει ότι η συντηρητική παράταξη είναι πολύ πιθανό να εξασφαλίσει στη βουλή την απόλυτη πλειοψηφία, αλλά όχι και τα δυο τρίτα των εδρών, που θα ήταν αναγκαία για να αναθεωρήσει το Σύνταγμα, διότι για να το πετύχει θα έπρεπε να υπερισχύσει σε όλες τις μονοεδρικές περιφέρειες, κάτι που σημαίνει ότι η κεντροαριστερά θα έπρεπε να χάσει σε όλα τα παραδοσιακά της προπύργια, όπως της Τοσκάνης και της ευρύτερης περιοχής της Μπολόνια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΚΟΣΜΟΣ
Δυτική Όχθη: Ισραηλινή επιδρομή μετά την εκεχειρία στη Γάζα – Τρεις νεκροί Παλαιστίνιοι


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Τρεις Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων ένας υψηλόβαθμος διοικητής της οργάνωσης Φατάχ, σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίσθηκαν στη διάρκεια επιδρομής που πραγματοποίησε σήμερα ο ισραηλινός στρατός στη Ναμπλούς, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, δύο ημέρες μετά το τέλος μιας φονικής ισραηλινής επιχείρησης στη λωρίδα της Γάζας.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια της επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Ναμπλούς και στη διάρκεια της οποίας ανταλλάχθηκαν πυρά ανάμεσα σε παλαιστίνιους ακτιβιστές και τις ισραηλινές δυνάμεις.
The moment Palestinians recovered the body of a martyr from the house besieged by Israeli occupation forces in the Old City of Nablus in the occupied West Bank. #16thOctoberGroup pic.twitter.com/X26IRW8z94
— Ahlam khlafallah (@AhlamAmk17) August 9, 2022
Επιδρομή του Ισραήλ
Ο ισραηλινός στρατός έκανε από την πλευρά του λόγο για δύο νεκρούς Παλαιστινίους: τον Ιμπραήμ αλ-Ναμπούλσι, υψηλόβαθμο αξιωματούχο των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του Αλ-Άκσα, ένοπλου κλάδου της οργάνωσης Φατάχ του Μαχμούντ Αμπάς, και έναν άλλο μαχητή.
Το πτώμα του Ιμπραήμ αλ-Ναμπούλσι μεταφέρθηκε από δέκα ένοπλους Παλαιστινίους στο νοσοκομείο Ραφίντια της Ναμπλούς, όπου συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες Παλαιστίνιοι.
Οι ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας (αστυνομία, στρατός και υπηρεσία εσωτερικών πληροφοριών) ανακοίνωσαν πως πραγματοποίησαν επιδρομή εναντίον μιας κατοικίας στην οποία βρισκόταν ο Ιμπραήμ αλ-Ναμπούλσι, τον οποίο οι ισραηλινές αρχές θεωρούν ύποπτο για μια σειρά αντιισραηλινών επιθέσεων.
Η ισραηλινή αστυνομία δήλωσε πως έγινε χρήση μιας ρουκέτας εναντίον της κατοικίας.
Media coverage: «The house where a group of Palestinan resistance fighters sheltered and engaged Israeli occupation forces face to face this early morning in the Old City of Nablus, north of the occupied West Bank. pic.twitter.com/rZav8fFgLC
— Hadeel🇵🇸#BravePalestine (@Hadeelayd) August 9, 2022
Breaking|| At least 30 Palestinians injured by Israeli occupation gunfire, four of them seriously, during an Israeli military raid into the Old City of Nablus in the occupied West Bank. pic.twitter.com/4lIy9Rx1qs
— PALESTINE ONLINE 🇵🇸 (@OnlinePalEng) August 9, 2022
40 τραυματίες Παλαιστίνιοι
«Σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν με ταραχοποιούς, οι οποίοι εκτόξευσαν πέτρες και εκρηκτικά εναντίον των (ισραηλινών) δυνάμεων, οι οποίες απάντησαν ανοίγοντας πυρ. Υπήρξαν τραυματίες (Παλαιστίνιοι). Οι δυνάμεις αποχώρησαν από την πόλη και δεν υπάρχουν θύματα στις τάξεις μας», ανέφερε σε ανακοίνωση ο στρατός.
Φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, που βρίσκεται επιτόπου, έκανε λόγο για σφοδρές μάχες στην παλιά πόλη της Ναμπλούς, που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης, ενός παλαιστινιακού εδάφους το οποίο κατέχει από το 1967 το Ισραήλ.
Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, τραυματίσθηκαν επίσης 40 Παλαιστίνιοι, τέσσερις από τους οποίους βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, στη διάρκεια των συγκρούσεων που συνδέονται με την ισραηλινή επιχείρηση.
Η επιδρομή στη Ναμπλούς πραγματοποιήθηκε δύο ημέρες μετά το τέλος μιας φονικής ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης η οποία εξαπολύθηκε στη λωρίδα της Γάζας εναντίον της ένοπλης παλαιστινιακής οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ. Σύμφωνα με παλαιστινιακό απολογισμό, κατά την επιχείρηση αυτή σκοτώθηκαν 46 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, ενώ εκατοντάδες τραυματίσθηκαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς που διήρκεσαν τρεις ημέρες.
https://platform.twitter.com/widgets.js
Περισσότερα Εδω

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Επεισόδιο στα κεντρικά καταστήματα της ΔΕΗ στον Βόλο μεταξύ δύο πολιτών
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago
Πέθανε η Μαριάνα Καρακίτσου Σαραφοπούλου από Βόλο σε ηλικία 64 ετών.
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
58 χρόνος έπεσε σε χαράδρα και σκοτώθηκε στο σεσκλο
-
LIFESTYLE3 ημέρες ago
ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΜΑΡΙΝΑ ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ ΣΤΟ BARACOA ΤΗΣ ΣΚΙΑΘΟΥ
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ22 ώρες ago
Fuel Pass 2: Καθυστέρηση στην πληρωμή του επιδόματος
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Στη θλίψη βυθίστηκε ο Αλμυρός Μαγνησίας από τον θάνατο του Παναγιώτη Αναστασίου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Πέθανε ο 50χρονος Αριστείδης Βογιατζής από το Βόλο- Εργαζόταν στο εργοστάσιο της ΕΥΡΗΚΑ
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Διακοπές ρεύματος την Κυριακή στον Βόλο