OIKONOMIA
Μανουσάκης – Πώς τα έργα του ΑΔΜΗΕ μειώνουν τις χρεώσεις ΥΚΩ στο ρεύμα [video]


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Στα οφέλη για το σύνολο των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας, τις τοπικές κοινωνίες και το περιβάλλον που φέρνουν τα έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας αναφέρθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ο Μάνος Μανουσάκης μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» και τους δημοσιογράφους Ντίνο Σιωμόπουλο και Στέλλα Γκαντώνα τόνισε τη σημασία της ανάπτυξης των υποβρύχιων καλωδίων που διασυνδέουν τα νησιά με το εθνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Έφερε ως παράδειγμα την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης για την αναστολή της πληρωμής των χρεώσεων ΥΚΩ στους λογαριασμούς ρεύματος από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέχρι τον Μάρτιο: «Αντιμετωπίζουμε μία κρίση τιμών λόγω των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου που περνάνε στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας. Ο ΑΔΜΗΕ με τα έργα του συνδράμει στη μείωση των ρυθμιζόμενων χρεώσεων ΥΚΩ», είπε ο κ. Μανουσάκης.
«Τις ΥΚΩ τις πληρώνουμε όλοι οι καταναλωτές γιατί τα νησιά μας ηλεκτρίζονταν με πετρελαιοκίνητες μονάδες. Με τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις μειώνονται αυτές οι χρεώσεις. Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης περιλαμβάνουν και το πρόσκαιρο πάγωμα μέχρι τον Μάρτιο των ΥΚΩ που πληρώνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό δεν θα ήταν εφικτό αν δεν είχαν γίνει οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις», τόνισε.
Οι Κυκλάδες και η Κρήτη
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, ανέφερε τα ολοκληρωμένα έργα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των Βόρειων Κυκλάδων (Μύκονος, Νάξος, Πάρος) αλλά και της μεγαλύτερης στον πλανήτη υποβρύχιας διασύνδεσης της Κρήτης με την Πελοπόννησο.
Ο ίδιος μίλησε και για το θετικό αποτύπωμα που άφησε το τελευταίο έργο: «Η ποιότητα της ηλεκτροδότησης της Κρήτης βελτιώθηκε. Δεν υπάρχουν πια διακοπές ρεύματος αλλά και όταν έγινε ο σεισμός στο νησί, η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας συνεχίστηκε απρόσκοπτα.
Τα οφέλη
Ο Μάνος Μανουσάκης επισήμανε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» και τα πολλαπλά οφέλη του επενδυτικού προγράμματος του ΑΔΜΗΕ με τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών: «Πέρα από το οικονομικό, τα έργα αυτά αφήνουν ένα σημαντικό οικολογικό αποτύπωμα αφού κλείνουν ρυπογόνες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.
Επίσης η ποιότητα της τάσης στο ρεύμα είναι καλύτερη με αποτέλεσμα να μην προκαλούνται ζημιές στις ηλεκτρικές συσκευές όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος. Με τα έργα», κατέληξε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, «συμβάλλουμε στην οικονομική ανάπτυξη και τη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος των νησιών».

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA
Ρωσία: Αυτά είναι τα έσοδα που αναμένει φέτος από εξαγωγές υδρογονανθράκων


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η Ρωσία αναμένεται ότι θα εισπράξει επιπλέον 1 τρισεκατομμύριο ρούβλια (13,7 δισεκ. ευρώ) από τις εξαγωγές υδρογονανθράκων το 2022 και ένα μέρος του ποσού αυτού μπορεί να δαπανηθεί για τη χρηματοδότηση της στρατιωτικής επιχείρησής της στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ολα θα δαπανηθούν
«Υπολογίζουμε ότι τα πρόσθετα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι και το 1 τρισεκ. ρούβλια, σύμφωνα με τις προβλέψεις μας σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης», είπε ο Σιλουάνοφ σε συνέντευξη που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.
«Στο παρελθόν βάζαμε ένα μέρος των χρημάτων που προέρχονται από το πετρέλαιο και το αέριο στα αποθεματικά μας αλλά φέτος θα δαπανηθούν όλα», πρόσθεσε.
Πού θα δοθούν
Σύμφωνα με τον Σιλουάνοφ, τα χρήματα αυτά τα δοθούν για την πληρωμή των συντάξεων, τη στήριξη οικογενειών με παιδιά και «τη διεξαγωγή της ειδικής επιχείρησης» στην Ουκρανία. «Έχουμε τους πόρους», διαβεβαίωσε.
Η Ρωσία εισπράττει ποσά ρεκόρ από τις εξαγωγές υδρογονανθράκων, κυρίως επειδή οι τιμές έχουν εκτοξευτεί. Οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσπαθούν να περιορίσουν την εξάρτησή τους από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες αλλά δεν έχουν συμφωνήσει μέχρι στιγμής να διακόψουν σταδιακά την αγορά ρωσικού πετρελαίου, κυρίως λόγω της άρνησης της Ουγγαρίας.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
OIKONOMIA
Γερμανία: Σχέδιο επανενεργοποίησης των εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα σε περίπτωση έλλειψης φυσικού αερίου


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σύμφωνα ωστόσο με τον κ. Χάμπεκ, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για σταδιακή εγκατάλειψη του άνθρακα έως το 2030 δεν πρέπει να επηρεαστεί
Την επανενεργοποίηση των εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα και την ταυτόχρονη διακοπή της λειτουργίας των εργοστασίων που λειτουργούν με φυσικό αέριο σχεδιάζει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η σχετική νομοθεσία, με ισχύ έως το τέλος Μαρτίου του 2024, προβλέπει διάφορα μέτρα σε περίπτωση «έλλειψης αερίου», μεταξύ των οποίων και η παράταση για έξι μήνες της λειτουργίας των εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με καύση άνθρακα.
Σε αυτή την περίπτωση, εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο θα τεθούν εκτός λειτουργίας ως ιδιαίτερα ασύμφορα οικονομικά και προκειμένου να διατηρηθούν τα αποθέματα αερίου για να χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς.
Διαβάστε επίσης Παλαιστίνη: Τουλάχιστον 90 τραυματίες σε συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις
Διαβάστε επίσης Reuters: Η ΕΕ κοντά σε συμφωνία για το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας – Εξαιρεί από το εμπάργκο τις παραδόσεις από αγωγούς
Η ρύθμιση αφορά εργοστάσια ισχύος 2,1 GW τα οποία επρόκειτο να κλείσουν τον Οκτώβριο και άλλα ισχύος 0,5 GW που θα έκλειναν το 2023. Η εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό φυσικό αέριο φθάνει σήμερα στο 35%, αλλά αναμένεται να περιοριστεί σημαντικά έως το τέλος του έτους, με τη λειτουργία των τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
Σύμφωνα ωστόσο με τον κ. Χάμπεκ, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για σταδιακή εγκατάλειψη του άνθρακα έως το 2030 δεν πρέπει να επηρεαστεί. «Πρέπει να ολοκληρωθεί κανονικά, έως το 2030. Αυτό είναι πιο σημαντικό από ποτέ στην παρούσα κρίση», δήλωσε.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Βόλος: Έφυγε από τη ζωή 30χρονη
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ20 ώρες ago
Τον δρόμο της φυλακής θα πάρει ένας 54χρονος Σκιαθίτης νταής, για απειλές, ενδοοικογενειακή βλάβη σε ανίκανο άτομο και φθορές
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Γεωργία Μπίκα: «Ήταν νηφάλια και διαστρέβλωσε τα γεγονότα με ασύστολα ψεύδη» λέει η εισαγγελέας
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Ανέλαβε υπηρεσία η Κατερίνα Σούρλα στο Νοσοκομείο του Βόλου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ19 ώρες ago
Στο νοσοκομείο 10 άτομα μετά το πάρτι των Μηχανολόγων
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Θλίψη στο Βόλο: Έφυγε ο Χρήστος Δημητρίου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Πέθανε 50χρονος
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ15 ώρες ago
Αυτοκίνητο τυλίχθηκε στις φλόγες στη Ν. Ιωνία