Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μάντζος: «Φόρος 15% μόνο αν τα μερίσματα υπερβαίνουν τις 100 χιλιάδες – Να αφήσει η ΝΔ τη μονταζιέρα»

Published

on

Spread the love

Σε ρόλο «πυροσβέστη» ο Δημήτρης Μάντζος επιχειρεί να «σβήσει τις φωτιές» που άναψαν με δηλώσεις τους η Ελένη Χρονοπούλου και ο Παναγιώτης Δουδωνής, σχετικά με το οικονομικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και δη με την φορολογική πολιτική τού κόμματος.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, απάντησε στις δηλώσεις πρώην υπουργών της ΝΔ, αλλά και στον εκπρόσωπο της Πειραιώς, Άκη Σκέρτσο, που σχολίασαν τις αναφορές των δύο στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη, μιλώντας για «κρυφή ατζέντα» στο οικονομικό πρόγραμμα του Νίκου Ανδρουλάκη.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ο κ. Μάντζος, τους κάλεσε να αφήσουν τη «μονταζιέρα» και υπογράμμισε ότι «η φορολογική πολιτική του ΠΑΣΟΚ έχει μία ξεκάθαρη στόχευση: Τη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών, που θα χρηματοδοτεί ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος, που θα μειώνει τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες».

«Για τον λόγο αυτό», εξήγησε, «προτείνουμε τη μείωση των φορολογικών βαρών στη μισθωτή εργασία, την αύξηση των φοροαπαλλαγών για τις οικογένειες με παιδιά και τη μείωση των έμμεσων φόρων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και ενέργεια, όσο διαρκεί η ακρίβεια».

«Φόρος 15% μόνο αν τα μερίσματα υπερβαίνουν τις 100 χιλιάδες»

Προσέθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ προτείνει, επίσης, «τη μείωση του απαράδεκτα υψηλού αφορολόγητου ορίου για τις γονικές παροχές από τα 4,8 εκατομμύρια ευρώ, που ισχύει σήμερα κατά ανώτατη τιμή, σε 400.000 για κάθε γονέα».

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι, αναφορικά με τα διανεμόμενα μερίσματα από τα κέρδη των επιχειρήσεων, «που σήμερα φορολογούνται οριζόντια με τον χαμηλότερο συντελεστή στην Ευρώπη 5%, προτείνουμε μια κλιμακωτή προοδευτική φορολόγηση ως εξής:

– »Για τις πρώτες 50.000 ευρώ του διανεμόμενου μερίσματος παραμένει ο συντελεστής φορολόγησης 5%.

– »Το υπερβάλλον τμήμα πάνω από τις 50.000 και έως τις 100.000 φορολογείται – και μόνο αυτό – με συντελεστή 10%.

– »Και αν τα μερίσματα υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ, το επιπλέον και πάλι μέρος τους φορολογείται με 15%».

«Ας αφήσει τη μονταζιέρα η ΝΔ»

Σημείωσε, μάλιστα, πως «είναι παντελώς άδικο να φορολογούνται το ίδιο μερίσματα των 30.000, 40.000 και 50.000 ευρώ με τα μερίσματα – μαμούθ των εκατομμυρίων».

Ο Δημήτρης Μάντζος ανέφερε πως «οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης ζητούν επίμονα τη λίστα των εταιρειών, που μοιράζουν 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε μερίσματα και ενίσχυσαν τα κέρδη τους μέχρι 303,6% το 2022.

»Τους παραπέμπουμε στα δημοσιεύματα πολλών εφημερίδων και άλλων μέσων ενημέρωσης. Ενδεικτικά, σας δείχνω το σχετικό δημοσίευμα της Καθημερινής της 3ης Μαΐου», ανέφερε.

«Μετά από αυτά τα στοιχεία», όπως είπε ο κ. Μάντζος, «οι πρώην υπουργοί και οι εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας, ας αφήσουν τη μονταζιέρα και την προστασία των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.

»Οφείλουν να καταλάβουν ότι δεν είναι επιτιθέμενοι, αλλά απολογούμενοι για τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Προσέθεσε ότι «εμείς θα λέμε τις προγραμματικές μας αλήθειες και τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις και αυτοί θα περιφέρουν τα ψέματά τους».

Τέσσερις ερωτήσεις στον Άκη Σκέρτσο

Και κάλεσε τον Άκη Σκέρτσο να απαντήσει στα εξής:

– «Πόσα λεφτά έχουν μπει στο δημόσιο ταμείο από τη φορολόγηση – και μάλιστα με συντελεστή 90% – των υπερκερδών των προμηθευτών ενέργειας;

– »Πώς και με ποιο τρόπο θα υλοποιηθεί η δέσμευση της ΝΔ για αύξηση κατά 25% του μέσου μισθού στον ιδιωτικό τομέα;

– »Για ποιο λόγο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δέσμευσε χωρίς κανέναν διάλογο τη χώρα για πρωτογενή πλεονάσματα, που φτάνουν μέχρι 2,5% το 2026, με κίνδυνο την επαναφορά των πολιτικών λιτότητας και εγκατάλειψης των κοινωνικών υποδομών;

– »Η κυβέρνηση ανέθεσε από πέρσι στον ΙΟΒΕ να προτείνει νέα μέτρα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών. Μπορεί να δώσει στη δημοσιότητα τη σχετική μελέτη, να μας πει ποια είναι τα μέτρα αυτά, ή θα περιμένει να τα ανακοινώσει μετά τις εκλογές;».

Τι απάντησε στην ερώτηση του in

Ο Δημήτρης Μάντζος, κλήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση της δημοσιογράφου του in και των «Νέων», Μυρτούς Λαλιώτη, κατά πόσον τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ γνωρίζουν το πρόγραμμα του κόμματος.

«Δύο μέρες τώρα βλέπουμε στελέχη να έχουν αδυναμία να εκφράσουν τις θέσεις σας σε τηλεοπτικά πάνελ. Αυτό σημαίνει ότι τα στελέχη σας δεν γνωρίζουν πρόγραμμά σας; Μήπως χρειάζονται περισσότερο μπριφάρισμα πριν βγουν στις ειδήσεις; Μήπως είναι το πρόγραμμα το ίδιο ασαφές; Άκουσα τον κ. Δουδωνή να μιλά για αυξήσεις σε φόρους, σε εταιρείες άνω των 100.000 ευρώ – αυτό που είπατε τώρα κι εσείς το κλιμακωτό. Θεωρείτε ότι οι επιχειρήσεις άνω των 100.000 ευρώ είναι μεσαίες ή μεγάλες επιχειρήσεις;».

«Θα ξεκινήσω από το τελευταίο κ. Λιαλιούτη, ευχαριστώ για το ερώτημα. Καταρχάς να πούμε ότι δεν μιλάμε για τα κέρδη των επιχειρήσεων», ξεκαθάρισε ο κ. Μάντζος, εξηγώντας ότι «μιλάμε για το διανεμόμενο μέρισμα επί των κερδών».

Και προσέθεσε: «Είναι το ποσό, το εισόδημα που εισπράττει κάθε νομικό ή φυσικό πρόσωπο ως μέρισμα. Άρα, το μέρισμα λοιπόν, όχι τα κέρδη. Το μέρισμα που υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ, είναι ένα μέρισμα το οποίο, κατά τη γνώμη μας – το υπερβάλλον, όσο είναι πάνω από 100.000 ευρώ – μπορεί και οφείλει να φορολογείται με έναν συντελεστή μεγαλύτερο του 5%, που είναι ο χαμηλότερος συντελεστής της Ευρώπης.

»Θέλω να πω στο σημείο αυτό, ότι συντελεστές αντίστοιχοι ισχύουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και, μάλιστα, και ο ΟΟΣΑ έχει κάνει σχετικές προτάσεις για την διόρθωση αυτής της στρεβλής πολιτικής επιλογής του οριζόντιου συντελεστή 5% σε όλα τα διανεμόμενα μερίσματα. Άρα, αυτή είναι η απάντηση σε σχέση με το ύψος του μερίσματος».

«Απαιτείται σοβαρότητα από όλους»

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σημείωσε χαρακτηριστικά για τα στελέχη του κόμματος και τις δημόσιες τοποθετήσεις τους πως «είναι σαφές ότι ο δημόσιος διάλογος, στο επόμενο διάστημα, οφείλει να γίνεται με νηφαλιότητα, σοβαρότητα από όλους – όσοι συμμετέχουν σε αυτόν – κυρίως δε από τους εκπροσώπους του Τύπου και τους πολιτικούς που συμμετέχουν σε αυτή τη δημόσια συζήτηση».

«Εμείς, ξέρετε, και στο προηγούμενο διάστημα θελήσαμε να ‘επιβάλλουμε’ συνθήκες σοβαρότητας στον δημόσιο διάλογο. Να μιλήσουμε προγραμματικά. Να μιλήσουμε για εναλλακτικές προτάσεις διακυβέρνησης του τόπου μας», ανέφερε.

Για να καταλήξει πως «δυστυχώς, όταν οι μεν σκαρφίζονταν σενάρια περί κυβέρνησης ηττημένων, ανοχής και ειδικού σκοπού και οι δε μιλούσαν για ‘τερατογενέσεις’, δεν υπήρξε ο χώρος που έπρεπε ώστε να υπάρξει μια γόνιμη αντιπαράθεση προτάσεων, ιδεών και, τελικά, αντιλήψεων για το πώς θέλουμε να κυβερνηθεί αυτός ο τόπος το επόμενο διάστημα».

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

loading...
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ3 λεπτά ago

Ρομπότ ζητάει ρεπό γιατί κουράστηκε να δουλεύει κάθε μέρα – GPU

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ18 λεπτά ago

Nada: Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο σε Αργεντίνικη σειρά

MEDIA48 λεπτά ago

Αννίτα Πάνια – Έπεσαν οι υπογραφές με τον Νίκο Κοκλώνη – NassosBlog – Celebrity News | Exclusives

ΠΟΛΙΤΙΚΗ58 λεπτά ago

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Τελικό αποτέλεσμα – Νικητής με 55,98% ο Κασσελάκης, 44,2% η Αχτσιόγλου

ΕΛΛΑΔΑ1 ώρα ago

Κακοκαιρία Elias: Επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου καιρού – Ποιες περιοχές θα επηρεάσει

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ1 ώρα ago

Νίκη για Αστέρα Πετριτή, ισοπαλία στην Κατερίνη – Sportrikala.gr

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ2 ώρες ago

Στην Αμβέρσα για την Ολυμπιακή πρόκριση οι Εθνικές ομάδες της ενόργανης

ΜΠΑΣΚΕΤ2 ώρες ago

Η έδρα του Ερυθρού Αστέρα είναι η πιο δύσκολη για τον Μπαρτζώκα

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ2 ώρες ago

Ντε Τσέρμπι: «Έχω εμμονή με το ποδόσφαιρο και τα τσιγάρα»

OIKONOMIA3 ώρες ago

Τζόρτζια Μελόνι – Λοράνς Μπουν: Aπό άσπονδες εχθροί, έγιναν φίλες και σύμμαχοι

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Έκτακτο κλειστά τα σχολεία μέχρι την Τετάρτη 27/9

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Έκτακτο κλειστά τα σχολεία έως την Τετάρτη 27/9

ΕΛΛΑΔΑ6 ημέρες ago

«Έρχεται κακοκαιρία που θα θυμίζει Daniel» λέει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Διπλό market pass για τους κατοίκους της Μαγνησίας

VIDEO5 ημέρες ago

Αυτοψία του Αχιλλέα Μπέου στην λίμνη Κάρλα-Ανήσυχος με την κατάσταση που επικρατεί &την δυσφορία-Ρεπορτάζ: Γιάννης Αποστολίδης

ΘΕΣΣΑΛΙΑ7 ημέρες ago

Η τσίπα δεν αγοράζεται κύριε Αγοραστέ –

ΒΟΛΟΣ5 ημέρες ago

Παρέμβαση της διοίκησης του ΕΦΚΑ για τον 26χρονο ΑΜΕΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ6 ημέρες ago

«Αδειάζει» τον Αγοραστό για την κρεμαστή γέφυρα των Τεμπών η Μητρόπολη Λάρισας

ΕΛΛΑΔΑ7 ημέρες ago

Ενδοοικογενειακή βία στον Βόλο: Χτύπησε άγρια την πρώην του και μετά της ζήτησε να τον σκοτώσει

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Στον αερα βγηκαν τα σιδερα στο κυκλικό κόμβο στην Σκιαθο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλή