Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Μαρίν Λεπέν: «Ευρώπη à la carte» επιδιώκει η υποψήφια πρόεδρος της Γαλλίας

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Κατά την προεκλογική της εκστρατεία στη Βουργουνδία, την επομένη της εισόδου της στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας, η Μαρίν Λεπέν δεν θα μπορούσε να φανεί πιο ξεκάθαρη: «Δεν θέλω να εγκαταλείψω την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε. «Δεν είναι αυτός ο στόχος μου».

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ωστόσο, πολλά από αυτά που θέλει να κάνει η ηγέτιδα του ακροδεξιού Rassemblement National (Εθνικός Συναγερμός) – για την οικονομία, την κοινωνική πολιτική και τη μετανάστευση – συνεπάγονται την παραβίαση των κανόνων της ΕΕ και η πιθανή άφιξή της στο Μέγαρο των Ηλυσίων το επόμενο Σαββατοκύριακο, θα μπορούσε να αποδειχθεί ολέθρια για το μπλοκ των 27 μελών, όπως εξηγεί άρθρο του Guardian.

Ίσως η Λεπέν να έχει εγκαταλείψει προηγούμενες δεσμεύσεις της, να βγάλει τη Γαλλία – ιδρυτικό μέλος της ΕΕ, δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της και το ήμισυ της ζωτικής γαλλογερμανικής «μηχανής», που την τροφοδοτεί από την ίδρυσή της – από το ενιαίο νόμισμα του ευρώ και από το μπλοκ.

Στις εκλογές του 2017, οι φόβοι για τις οικονομικές συνέπειες αυτής της πολιτικής, κυρίως μεταξύ των ηλικιωμένων ψηφοφόρων που ανησυχούσαν για τις αποταμιεύσεις τους, θεωρείται ευρέως ότι συνέβαλαν στη βαριά ήττα της στον δεύτερο γύρο έναντι του φιλοευρωπαίου, Εμανουέλ Μακρόν.

Αυτή τη φορά, η ΕΕ δεν εμφανίζεται καν ονομαστικά μεταξύ των περίπου δώδεκα βασικών θεμάτων του προεκλογικού προγράμματος της Λεπέν. Πολλές από τις συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις της, ωστόσο, έρχονται σε κατάφωρη αντίθεση με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ιδιότητα του μέλους της Ένωσης.

Οι αντίπαλοι και οι σχολιαστές έχουν αποκαλέσει τη στρατηγική της, «Frexit in all but name» – Frexit μόνο κατ’ όνομα: μια προσέγγιση που, ενώ μπορεί να μην αποσκοπεί πλέον στην απομάκρυνση της Γαλλίας από το ευρωπαϊκό μπλοκ, επιδιώκει τη ριζική αναδιαμόρφωσή του, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια παραλυτική αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες.

«Η πολιτική της Λεπέν για την ΕΕ είναι: ‘Θα μείνουμε στο λεωφορείο, αλλά θα το οδηγήσουμε στον γκρεμό’», δήλωσε ο Mujtaba Rahman, διευθυντής Ευρώπης της εταιρείας συμβούλων «Eurasia Group».

«Θα προσπαθήσει να καταστρέψει την ΕΕ από μέσα» και αποτελεί «πολύ μεγαλύτερη απειλή για το status quo της ΕΕ από το Brexit», είπε.

Ο Pascal Lamy, ο οποίος ήταν προσωπάρχης του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Ντελόρ, δήλωσε ότι μια νίκη της Λεπέν θα ήταν ένα μεγάλο σοκ σε μεγαλύτερη κλίμακα «από ό,τι ήταν ο Τραμπ για τις Ηνωμένες Πολιτείες ή το Brexit για το Ηνωμένο Βασίλειο».

Όπως τόνισε, η «κυρίαρχη, προστατευτική, εθνικιστική» ατζέντα της θα ήταν «εντελώς αντίθετη με τη γαλλική δέσμευση για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» και περιλαμβάνει «προτάσεις που παραβιάζουν πλήρως τις συνθήκες, τις οποίες έχει υπογράψει η Γαλλία».

Το κλειδί για τα σχέδια της Λεπέν είναι ένα πρόωρο δημοψήφισμα για έναν προτεινόμενο νόμο σχετικά με την «ιθαγένεια, την ταυτότητα και τη μετανάστευση», ο οποίος θα τροποποιούσε το Σύνταγμα, προκειμένου να επιτρέψει μια «εθνική προτεραιότητα» για τους Γάλλους στην απασχόληση, τις παροχές κοινωνικής ασφάλισης και τη δημόσια στέγαση – ένα μέτρο ασύμβατο με τις αξίες της ΕΕ και τους κανόνες ελεύθερης κυκλοφορίας.

Το ίδιο δημοψήφισμα θα καθιερώσει «την υπεροχή του εθνικού δικαίου έναντι του ευρωπαϊκού δικαίου», ώστε η Γαλλία, «όχι μόνο να ελέγχει τη μετανάστευση, αλλά και, σε κάθε άλλο τομέα, να συμβιβάζει την ευρωπαϊκή της δέσμευση με τη διατήρηση της εθνικής της κυριαρχίας και την υπεράσπιση των συμφερόντων της», λέει το κόμμα της Λεπέν.

Ευρώπη α λα καρτ

Ο στόχος θα ήταν να μπορέσει η Γαλλία να επωφεληθεί από μια «Ευρώπη à la carte», διαλέγοντας και επιλέγοντας από τα κομμάτια της νομοθεσίας της ΕΕ που της αρέσουν και δεν της αρέσουν – κάτι που δεν είναι εφικτό για το μπλοκ και το οποίο αποκλείστηκε δυναμικά από τους 27, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το Brexit με το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Είναι παράλογο», δήλωσε ο Jean-Louis Bourlanges, κεντρώος βουλευτής και πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του γαλλικού κοινοβουλίου. «Από τη στιγμή που επιβεβαιώνεις την υπεροχή του εθνικού δικαίου, δεν έχεις ευρωπαϊκό δίκαιο. Η Μαρίν Λεπέν απέρριψε την επίσημη έξοδο, αλλά το πρόγραμμά της δεν είναι συμβατό με τη συνέχιση της γαλλικής συμμετοχής στην ΕΕ».

Η Λεπέν στοχεύει επίσης να επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους στις εισαγωγές και τους ανθρώπους, παραβιάζοντας τους κανόνες της ΕΕ και του Σένγκεν, και να μειώσει μονομερώς τη συνεισφορά της Γαλλίας στον προϋπολογισμό της ΕΕ – όταν το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο του μπλοκ για το 2021 έως το 2027 έχει ήδη καθοριστεί. Περαιτέρω σχέδια για τη μείωση των φόρων σε βασικά αγαθά και καύσιμα θα παραβίαζαν τους κανόνες της ΕΕ για την ελεύθερη αγορά.

Σοβαρά ερωτήματα παραμένουν σχετικά με το εάν αυτό το πρόγραμμα θα μπορούσε να εφαρμοστεί, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο πλαίσιο της ΕΕ. Οι φιλοδοξίες της Λεπέν θα ματαιωθούν αν δεν καταφέρει να κερδίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, ενώ νομικοί της ΕΕ έχουν επισημάνει πως ακόμη και η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την υπεροχή του εθνικού δικαίου θα παραβίαζε τις ευρωπαϊκές συνθήκες.

Οι γάλλοι δικηγόροι λένε επίσης ότι το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, το Συνταγματικό Συμβούλιο, θα απορρίψει το σχέδιο της Λεπέν για δημοψήφισμα με προεδρικό διάταγμα – αποφεύγοντας την ανάγκη έγκρισης από το κοινοβούλιο – ακριβώς επειδή κάθε δημοψήφισμα, που αποσκοπεί στην τροποποίηση του Συντάγματος, πρέπει να έχει την υποστήριξη των βουλευτών και των γερουσιαστών.

Η ΕΕ, όπως υπάρχει σήμερα, δήλωσε η Λεπέν νωρίτερα φέτος, ήταν «αμελής απέναντι στους λαούς και κυριαρχική απέναντι στα έθνη», ένα «παρεμβατικό και αυταρχικό» μπλοκ, εγκλωβισμένο σε μια «παγκοσμιοποιημένη ιδεολογία ανοιχτών συνόρων», που «καταστρέφει την ταυτότητά μας».

Το όραμά της, είπε, ήταν μια «συμμαχία εθνών, που σέβεται τους λαούς, τις ιστορίες και τις εθνικές κυριαρχίες», τα μέλη της οποίας θα μπορούσαν να «ευνοούν τις δικές τους επιχειρήσεις για δημόσιες συμβάσεις» και να «επαναφέρουν μόνιμους ελέγχους» στα σύνορά τους.

Αλλά ακόμη και αν δεν κατάφερε να διακηρύξει την υπεροχή τού γαλλικού δικαίου και να καθιερώσει μια εθνική προτίμηση, τα «ψιλά γράμματα» στο πρόγραμμα της Λεπέν φαίνεται βέβαιο ότι θα οδηγήσουν τη Γαλλία αμείλικτα στο δρόμο μιας συγκρουσιακής σχέσης με την ΕΕ, με συνέπεια το πολιτικό χάος, δεδομένου του απαραίτητου ρόλου της Γαλλίας εντός του μπλοκ.

«Θα μπορούσε να βάλει (την ΕΕ) σε αδιέξοδο ή να την παραλύσει», δήλωσε ο Georg Riekeles, πρώην αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος προέβλεψε «δραματική αποδυνάμωση» της ικανότητας της ΕΕ να αντιμετωπίζει κρίσεις, από την ασφάλεια έως το κλίμα.

Η Λεπέν έχει ορκιστεί να αποσύρει τη Γαλλία από την ολοκληρωμένη δομή διοίκησης του ΝΑΤΟ, αφαιρώντας στρατεύματα και όπλα από την κοινή διαχείριση. Θέλει επίσης να διαλύσει τα γαλλικά αιολικά πάρκα, ένα χτύπημα κατά των στόχων της Γαλλίας στην ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Κάθε θέμα θα είναι απλώς πιο περίπλοκο», τόνισε ο Riekeles.

Θα ανοίξει την… όρεξη και σε άλλους

Οι γνώστες της ΕΕ ανησυχούν ότι μια Γαλλία υπό την ηγεσία της Λεπέν θα δώσει επίσης σημαντική ώθηση στις εθνικοσυντηρητικές κυβερνήσεις σε χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία, ενδεχομένως συμμαχώντας με πρωτεύουσες που αμφισβητούν εδώ και καιρό την υπεροχή του δικαίου της ΕΕ και βρίσκονται σε διαμάχη με τις Βρυξέλλες.

«Θα σταματούσε κάθε προσπάθεια αλλαγής των πραγμάτων στην Πολωνία και την Ουγγαρία», δήλωσε η Γαλλίδα ευρωβουλευτής, Gwendoline Delbos-Corfield, η οποία ασχολείται με το κράτος δικαίου. Ενώ η ευρωβουλευτής των Πρασίνων πιστεύει ότι οι θεσμοί και η ενιαία αγορά της ΕΕ θα συνεχίσουν να λειτουργούν υπό την προεδρία της Λεπέν, θεωρεί ότι «θα ήταν το τέλος μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης που βασίζεται στο κράτος δικαίου και στις αξίες».

Για την ΕΕ, μια πρόεδρος Λεπέν θα μπορούσε να σημαίνει μια πενταετή κρίση «κενής καρέκλας», πρότεινε ο Lamy, αναφερόμενος στα γεγονότα του 1965, όταν ο τότε Γάλλος πρόεδρος, Σαρλ Ντε Γκωλ, μποϊκοτάρισε τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα σε μια διαμάχη για τον προϋπολογισμό.

«Σίγουρα, θα ήταν ένα μεγάλο πρόβλημα, βραχυπρόθεσμα, κατά τη διάρκεια των επόμενων πέντε ετών», όπως είπε, σημειώνοντας: «Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι αν εκλεγόταν με το πρόγραμμα που έχει, θα επανεκλεγόταν».

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Ένας «ρεαλιστής προβοκάτορας» – Η Δύση δεν έχει βρει τρόπο να τον «φρενάρει»

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και το ταλέντο του να προκαλεί καταστάσεις, ήρθε και πάλι στη διεθνή επικαιρότητα. Φαίνεται να λειτουργεί καλύτερα όταν είναι στριμωγμένος. Αυτό φάνηκε ήδη στην αρχή του ρωσικού πολέμου κατά της Ουκρανίας.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η Τουρκία έχει καλές σχέσεις και με τις δύο χώρες. Σκέφτεται κανείς ότι ο Ερντογάν είναι παγιδευμένος ανάμεσα σε δύο καρέκλες. Αλλά κάθεται σε μία επιπλέον καρέκλα, αυτή του διαμεσολαβητή. Δεν μπορεί να σταματήσει τον πόλεμο. Αλλά κερδίζει διεθνές κύρος. Σχεδόν κανείς στη Δύση δεν τολμά να επικρίνει το γεγονός ότι η Τουρκία, ως μέλος του ΝΑΤΟ, δεν συμμερίζεται τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

«Ο Τούρκος πρόεδρος είναι ένας ρεαλιστής προβοκάτορας», γράφει χαρακτηριστικά η Tagesschau.

Η Τουρκία εγείρει απαιτήσεις

Και τώρα; Ο Ερντογάν ήθελε εδώ και καιρό να φέρει πίσω τους γκιουλενιστές που είχαν φύγει στο εξωτερικό, δηλαδή τους οπαδούς του ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο θεωρεί ως τον εγκέφαλο της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016. Πολλοί είχαν καταφύγει σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Ο Ερντογάν θέλει να τους δικάσει στην Τουρκία.

Επιπλέον, ο εκπρόσωπός του δήλωσε ότι η Σουηδία και η Φινλανδία θα πρέπει να κλείσουν τα γραφεία του κουρδικού PKK, να σταματήσουν τις δραστηριότητές του και να μην ανέχονται πλέον τα μέλη του. Σύμφωνα με τα τουρκικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, υπάρχουν πλέον περισσότερα από 30 αιτήματα έκδοσης προς τις δύο χώρες.

Μόνιμη διαφωνία για τα όπλα

Και μετά ο Ερντογάν προσθέτει ένα πολύ ευαίσθητο θέμα στην κορυφή της ατζέντας: τις παραδόσεις όπλων στη χώρα του. Μέλος του ΝΑΤΟ ή όχι – η Δύση δυσκολεύεται εδώ και καιρό με αυτό, επειδή δεν θέλει τα όπλα να χρησιμοποιηθούν εναντίον των Κούρδων, όπως συνέβη το 2019 με την τουρκική επίθεση στη βόρεια Συρία.

Ξανά και ξανά, οι δυτικοί εμπειρογνώμονες για την Τουρκία προειδοποιούν: ο Ερντογάν δεν θα υποχωρήσει. Αν δεν πάρει όπλα από τη Δύση, θα τα πάρει από αλλού. Εξάλλου, αγόρασε το αντιπυραυλικό σύστημα S-400 από τη Ρωσία πριν από τον πόλεμο.

Ο Ερντογάν προωθεί επίσης τη δική του βιομηχανία όπλων. Ένα βασικό τουρκικό προϊόν είναι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar, τα οποία πούλησε αμέσως στην Ουκρανία, ακόμη και πριν από τον πόλεμο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, χρησιμοποιούνται εκεί πολύ αποτελεσματικά εναντίον της Ρωσίας.

Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για τον Ερντογάν, θέλει μαχητικά αεροσκάφη από τις ΗΠΑ, για παράδειγμα. Και οι πιθανότητες να συμβεί αυτό τώρα, δεν είναι κακές, γράφει η Tagesschau.

Η Δύση δεν κάνει μπλόφες

Όλα αυτά τα χρόνια, η Δύση δεν έχει βρει τρόπο να «φρενάρει» πραγματικά τον Ερντογάν. Ξανά και ξανά, του επιτρέπει να την υπονομεύει με τις… ρεαλιστικές στροφές του. Και σε καμία διαμάχη, όλα αυτά τα χρόνια, οι ΗΠΑ, η ΕΕ ή το ΝΑΤΟ δεν μπλόφαραν απέναντι στον Ερντογάν.

Η συμφωνία για το προσφυγικό είναι ένα καλό παράδειγμα. Στο εσωτερικό της Τουρκίας, αυτά είναι υπέρ του Ερντογάν. Στους υποστηρικτές του, για παράδειγμα, αρέσει όταν ο πρόεδρός τους στέκεται απέναντι στις μεγάλες ΗΠΑ και στην Ευρώπη.

Μόνο που οι υποστηρικτές γίνονται λιγότεροι. Πολλοί Τούρκοι δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να τα βγάλουν πέρα, λόγω του πληθωρισμού.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει αίσθηση των οικονομικών προβλημάτων των Τούρκων.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Ζαχάροβα: Οι Ρώσοι διπλωμάτες υφίστανται bullying

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Αντιμέτωποι με ψυχολογική κακοποίηση βρίσκονται οι Ρώσοι διπλωμάτες στο εξωτερικό σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα. «Όλων των ειδών απειλές έρχονται, που δεν είναι μόνο στοιχεία επίδειξης της αρνητικής του στάσης. Αυτά είναι συγκεκριμένα πράγματα, που σχετίζονται κυρίως με την ψυχολογική βία», είπε.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σύμφωνα με την κα Ζαχάροβα, οι Ρώσοι διπλωμάτες βρίσκονται αυτή τη στιγμή «στο προσκήνιο», ενώ ζημιές υφίστανται και οι ρωσικές διπλωματικές περιουσίες. «Αυτά είναι κάθε είδους «δημιουργικότητα» σε σχέση με τις πρεσβείες μας, πρόκειται για επιθέσεις σε αυτοκίνητα. Οι διπλωμάτες ζουν πραγματικά στην πρώτη γραμμή», πρόσθεσε.

Η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών πιστεύει ότι ένας από τους στόχους μιας τέτοιας «πολιτικής εκστρατείας» κατά της Ρωσίας είναι η αποξένωση της ρωσικής διπλωματικής υπηρεσίας από τη διεθνή κοινότητα, επικαλούμενη και τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών.

Προσφορές συνεργασίας

«Ένα από τα μέρη αυτής της πολιτικής εκστρατείας, που προετοιμάστηκε από τη Δύση και είναι μέρος αυτού που είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ τις προάλλες – ότι η Δύση κήρυξε έναν υβριδικό πόλεμο εναντίον μας, συνίσταται στο να αποκλείσουν εντελώς τη ρωσική διπλωματική υπηρεσία από τη διεθνή σκηνή», είπε η κα Ζαχάροβα.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι στη Δύση, Ρώσοι διπλωμάτες έλαβαν επιστολές που περιείχαν προσφορές συνεργασίας με τις ειδικές υπηρεσίες αυτών των χωρών.

«Στις δυτικές χώρες ή χώρες όπου η αντίστοιχη επιρροή των μυστικών υπηρεσιών είναι μεγάλη, έλαβαν συγκεκριμένες προτάσεις όχι σε επίπεδο μεμονωμένων προσεγγίσεων, αλλά σε επίπεδο συγκεκριμένων επιστολών, που απευθύνονταν σε προσωπικό ταχυδρομείο, με προσωπικά μηνύματα. Επρόκειτο για εκβιασμούς και απειλές ώστε έχοντας νιώσει τη συνείδησή τους να… ξυπνά, να την ακολουθήσουν, βγουν έξω από την πρεσβεία και αρχίσουν να αλληλεπιδρούν με τις αρμόδιες ειδικές υπηρεσίες», είπε χαρακτηριστικά.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή