ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μαρινάκης: Όριο 15 ετών στα social media και ενίσχυση της κριτικής σκέψης για την προστασία των παιδιών

Θέλεις να βλέπεις τα νέα του astratv.gr πρώτα στη Google;
Πρόσθεσέ μας στις προτιμώμενες πηγές σου:
στα αγαπημένα σου στη Google
Στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός ασφαλέστερου ψηφιακού περιβάλλοντος για τα παιδιά, με κανόνες για τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αλλά και παράλληλη ενίσχυση της κριτικής σκέψης, της ανάγνωσης και της γραφής, αναφέρεται ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, σε άρθρο του στην ιστοσελίδα «Liberal».
Με αφετηρία τη δικαστική διαμάχη στις ΗΠΑ, όπου 29 πολιτείες κατηγορούν τη Meta ότι σχεδίασε το Facebook και το Instagram κατά τρόπο που ενθαρρύνει τον εθισμό των ανηλίκων -κατηγορίες τις οποίες η εταιρεία αρνείται- ο κ. Μαρινάκης θέτει το ζήτημα της ευθύνης των ψηφιακών πλατφορμών απέναντι στους ανήλικους χρήστες.
Παράλληλα, αναφέρεται σε περιστατικό από σχολείο του Τέξας, όπου εκπαιδευτικός περιέγραφε την αδυναμία τελειόφοιτων μαθητών να ολοκληρώσουν μια απλή γραπτή άσκηση, συνδέοντας τις δυσκολίες συγκέντρωσης και οργάνωσης της σκέψης με ένα ψηφιακό περιβάλλον που διεκδικεί διαρκώς την προσοχή των παιδιών.
Όπως επισημαίνει, το ζητούμενο δεν είναι ούτε ο φόβος απέναντι στην τεχνολογία ούτε η αδράνεια απέναντι στους κινδύνους της, αλλά η θέσπιση κανόνων και ορίων που θα προστατεύουν τα παιδιά χωρίς να τα αποκλείουν από την ψηφιακή πραγματικότητα.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρεται στην ελληνική πρωτοβουλία, σύμφωνα με την οποία από την 1η Ιανουαρίου 2027 τίθεται όριο ηλικίας τα 15 έτη για την πρόσβαση των ανηλίκων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τις ίδιες τις πλατφόρμες να αναλαμβάνουν την κύρια ευθύνη για την αξιόπιστη επαλήθευση της ηλικίας.
Σημειώνει, επίσης, ότι η ελληνική πρόταση για μια πανευρωπαϊκή ψηφιακή ηλικία ενηλικίωσης έχει ήδη εξασφαλίσει την πολιτική στήριξη 13 κρατών-μελών, υπογραμμίζοντας ότι κανένα κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο του ένα πρόβλημα χωρίς σύνορα.
Ο κ. Μαρινάκης ξεκαθαρίζει, ωστόσο, ότι το ηλικιακό όριο αποτελεί μόνο ένα πρώτο βήμα. Το ευρύτερο ζήτημα, όπως αναφέρει, αφορά τη σχέση των παιδιών με την οθόνη, την πληροφορία, τη γλώσσα και την ίδια τη διαδικασία της μάθησης.
Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα παρουσιάζει τη Σουηδία, η οποία, έπειτα από χρόνια έντονης ψηφιοποίησης της εκπαίδευσης, στρέφεται εκ νέου στα έντυπα βιβλία και στο χαρτί, επιδιώκοντας περισσότερο χρόνο ανάγνωσης, λιγότερη έκθεση στις οθόνες και σχολεία χωρίς κινητά τηλέφωνα.
Στην ίδια κατεύθυνση εντάσσεται το πρόγραμμα «Καλλιεργώντας Κριτικούς Αναγνώστες», το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα, που ξεκίνησε πιλοτικά με στόχο να επεκταθεί σε όλη τη χώρα, απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας 12 έως 18 ετών και αποσκοπεί στην προστασία τους από τα fake news, μέσα από την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης και της ψηφιακής υπευθυνότητας.
«Ένα παιδί που δεν μπορεί να οργανώσει τη σκέψη του, δυσκολεύεται και να υπερασπιστεί την κρίση του», σημειώνει ο κ. Μαρινάκης, προειδοποιώντας ότι η συνεχής πρόσληψη γρήγορων, αποσπασματικών και αλγοριθμικά επιλεγμένων πληροφοριών αυξάνει την ευαλωτότητα απέναντι στη χειραγώγηση και την παραπληροφόρηση.
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει και στην πρόταση που έχει καταθέσει για την ταυτοποίηση των χρηστών στο διαδίκτυο, διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται για περιορισμό της κριτικής, της πολιτικής αντιπαράθεσης ή της ελευθερίας της έκφρασης.
Όπως εξηγεί, η ανωνυμία δεν μπορεί να συνεπάγεται ατιμωρησία. Σε περιπτώσεις σοβαρών αδικημάτων και εφόσον ακολουθούνται οι προβλεπόμενες δικαστικές διαδικασίες, θα πρέπει να υπάρχει δυνατότητα εντοπισμού του προσώπου που βρίσκεται πίσω από ένα ανώνυμο ή ψευδώνυμο προφίλ. Η πραγματική ταυτότητα, σύμφωνα με την πρότασή του, δεν θα είναι γνωστή στους άλλους χρήστες, αλλά θα μπορεί να αποκαλύπτεται μέσω ασφαλών θεσμικών μηχανισμών όταν υπάρχει σοβαρή παρανομία και σχετική δικαστική εντολή.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καταλήγει τονίζοντας ότι η τεχνολογία αποτελεί πλέον αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας και ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο, δεν μπορεί όμως να υποκαταστήσει τη σκέψη.
«Το ζητούμενο δεν είναι να κρατήσουμε τα παιδιά μακριά από την ψηφιακή εποχή. Είναι να τα βοηθήσουμε να μπουν σε αυτήν με γερές βάσεις», αναφέρει, υπογραμμίζοντας την ανάγκη τα παιδιά να μάθουν να διαβάζουν, να γράφουν, να αναζητούν την αλήθεια, να σκέφτονται και να αμφισβητούν.
«Ένα παιδί που ξέρει να σκέφτεται, να διαβάζει και να γράφει, δεν είναι απλώς καλύτερα προστατευμένο στο διαδίκτυο. Είναι καλύτερα προετοιμασμένο για τη ζωή», καταλήγει ο κ. Μαρινάκης.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
Θέλεις να λαμβάνεις πρώτος τις ειδήσεις του astratv.gr στο Viber;
Γίνε μέλος στην κοινότητά μας:
στο Viber
Θέλεις να λαμβάνεις πρώτος τις ειδήσεις του astratv.gr στο WhatsApp;
Γίνε μέλος στην κοινότητά μας:
στο WhatsApp
Θέλεις να λαμβάνεις πρώτος τις ειδήσεις του astratv.gr στο Telegram;
Γίνε μέλος στο κανάλι μας:
στο Telegram

VIDEO23 ώρες agoΒόλος: Παρέμβαση Εισαγγελέα Ζητά ο Άδωνις Γεωργιάδης για Κινητοποίηση κατά Ισραηλινών στο Λιμάνι
ΕΛΛΑΔΑ23 ώρες agoΆμυνα: Τη Δευτέρα οι υπογραφές για την «Ασπίδα του Αχιλλέα»
ΑΘΛΗΤΙΚΑ22 ώρες agoΑπέφυγε το κάζο στην Ολλανδία με σούπερ Ζούμπατς και Σάριτς η Κροατία!
LIFESTYLE23 ώρες agoΑντώνης Ρέμος για την συναυλία του στην πλατεία Αριστοτέλους στις 12 Σεπτεμβρίου για τα 30 χρόνια πορείας: Να κάνουμε τη Θεσσαλονίκη επίκεντρο της γιορτής
ΕΛΛΑΔΑ20 ώρες agoΜπάλος: Viral βίντεο με απίστευτο συνωστισμό
LIFESTYLE20 ώρες agoAναστασία Γιούσεφ στα Παραπολιτικά: Από τη στιγµή που κράτησα τον γιο µου στην αγκαλιά µου ένιωσα ότι άλλαξαν όλα
LIFESTYLE22 ώρες agoΓιάννης Πάριος: Ξεσπά ο επί 33 χρόνια συνεργάτης του για τα αρνητικά σχόλια – “Τον Πάριο θα τον γράψει η ιστορία, εσάς;” (Βίντεο)
ΚΟΣΜΟΣ20 ώρες agoΕλβετία: Ιταλίδα το θύμα της ένοπλης επίθεσης σε ρέιβ πάρτι – Σε εξέλιξη οι έρευνες των αρχών









