Connect with us
musk 2 1 620x350.jpg musk 2 1 620x350.jpg

ΚΟΣΜΟΣ

Μασκ: Η Ευρώπη κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει τις παρεμβάσεις του μεγιστάνα

Published

on

ΝΕΟ BANNER 1000x200px ΕΠΙΤΟΚΙΟ 2.25%

Τα παραινετικά λόγια του Έλον Μασκ προς τους Γερμανούς ψηφοφόρους να στηρίξουν την ακροδεξιά των Εναλλακτικών στις έκλογές της 23ης Φεβρουαρίου δεν ήταν πυροτέχνημα. Δεν ήταν μια μεμονωμένη, εφάπαξ παρέμβαση ενός ιδιόρρυθμου, απρόβλεπτου και «υπερκινητικού» σταρ των επιχειρήσεων στα εσωτερικά της πληθυσμιακά μεγαλύτερης και οικονομικά ισχυρότερης, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, χώρας της Ευρώπης. Έχει και συνέχεια.

Όλα δείχνουν πως πρόκειται για την απαρχή μιας ιδιότυπης σχέσης μεταξύ του ίδιου και της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), του πρώτου κόμματος με ναζιστικές ρίζες που κέρδισε εκλογές σε γερμανικό κρατίδιο (Θουριγγία) μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (στη Σαξονία ήρθε δεύτερο). Ευτυχώς η στήριξη του Μασκ προς το AfD δεν θα είναι υλική.

Ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη δεν θα μπορέσει να δώσει μερικά εκατομμύρια δολάρια για την προεκλογική εκστρατεία του AfD, όπως έπραξε στις πρόσφατες αμερικανικές εκλογές για να στηρίξει τον Ντόναλντ Τραμπ, δέδομένου ότι στην Ευρώπη η χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων από επιχειρηματίες απαγορεύεται.

Μοιάζει όμως ο δημιουργός της πολυσχιδούς επιχειρηματικής αυτοκρατορίας που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την αυτοκινητοβιομηχανία Tesla, τη διαστημική SpaceX και το μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ (πρώην Twitter), να ξεκινά μια σχέση ενεργής συμμετοχής και προσωπικής στήριξης προς τους Εναλλακτικούς ενόψει της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης. Αυτό προοιωνίζεται η ζωντανή κουβέντα που συμφώνησε να έχει με την ηγέτιδα των Εναλλακτικών Αλίς Βάιντελ το απόγευμα της Πέμπτης, 9 Ιανουαρίου, στην πλατφόρμα Χ.

Παρεμπιπτόντως, η επιτυχία της πρωτοβουλίας ήταν εξαρχής εξασφαλισμένη, καθώς ο Μασκ έχει περί τα 211 εκατομμύρια ακολούθους στο Χ.

Advertisement

Αποσβολωμένη η Ευρώπη με τον Μασκ

Μπροστά σε αυτά τα πρωτοφανή – διότι ο Μασκ δεν εκφράστηκε ευνοϊκά μόνο για τους Γερμανούς Εναλλακτικούς αλλά εξήρε και άλλους ηγέτες με σαφείς και εκπεφρασμένες αυταρχικές και αντιδημοκρατικές τάσεις, όπως είναι ο Βρετανός Νάιτζελ Φάρατζ για παράδειγμα – οι Ευρωπαίοι ηγέτες και πολίτες έχουν μείνει κυριολεκτικά αποσβολωμένοι. Μετά το αρχικό σοκ δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι άρχισαν να αντιδρούν στην προοπτική ένας πολυ-δισεκατομμυριούχος πολίτης μιας φίλης και συμμάχου χώρας να παρεμβαίνει εφεξής συστηματικά στις δημοκρατικές εκλογικές διαδικασίες των εθνών της Ευρώπης.

Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επισήμανε, δίχως να αναφερθεί ονομαστικά στο Μασκ, τους κινδύνους που εγκυμονεί για τους ευρωπαϊκούς δημοκρατικούς θεσμούς η συμπεριφορά του γεννημένου στη Νότια Αφρική Αμερικανού κροίσου. «Πριν από δέκα χρόνια ποιος θα μπορούσε να πιστέψει κάποιον που θα του έλεγε ότι ο ιδιοκτήτης ενός από τα μεγαλύτερα κοινωνικά δίκτυα στον κόσμο θα υποστήριζε ένα νέο παγκόσμιο αντιδραστικό κίνημα και θα παρενέβαινε άμεσα σε εκλογικές διαδικασίες χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας…», αναρωτήθηκε ο Μακρόν.

Είναι ανείπωτη η συμπεριφορά του Μασκ και είναι φανερό ότι καταλαμβάνει εξ απήνης την Ευρώπη. «Μη τρέφετε το τρολ», ήταν η παραίνεση του άμεσα ενδιαφερομένου, καγκελάριου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, στις παρεμβάσεις του σκοτεινού πολυ-δισεκατομμυριούχου. Όμως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τις τελευταίες εβδομάδες οι αντιφιλελεύθερες (πολιτικά) και ευρωσκεπτικιστικές πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης κερδίζουν σε δημοτικότητα.

Αμήχανοι και αιφνιδιασμένοι

Ο Εργατικός βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, που επίσης βρέθηκε στο στόχαστρο του Μασκ, κάλεσε το αφεντικό του Χ να «πάψει να διαδίδει ψέματα και να παραπληροφορεί τον κόσμο» μέσω της ιντερνετικής πλατφόρμας του. Ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσες κατηγόρησε τον Μασκ ότι «υποδαυλίζει το διεθνές αντιδραστικό κίνημα, που επιτίθεται ανοικτά κατά των δημοκρατικών θεσμών της Ευρώπης» και καταδίκασε την εκλογική στήριξη του αμερικανού κροίσου στους απογόνους του Ναζισμού στη Γερμανία.

Ακόμα και ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γιόνας Γκαρ Στορ διαμαρτυρήθηκε για την «τόσο ευθεία παρέμβαση ενός ανθρώπου με τεράστια επιρροή στα κοινωνικά δίκτυα και σημαντικούς οικονομικούς πόρους στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών», σημειώνοντας ότι «τέτοια πράγματα δεν πρέπει να συμβαίνουν μεταξύ δημοκρατικών και συμμαχικών κρατών».

Advertisement

Βεβαίως ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει χρίσει τον Έλον Μασκ επικεφαλής ενός νέου υπουργείου για την αποτελεσματική λειτουργία της κυβέρνησής του, που θέλει να δημιουργήσει. Ο επιδραστικός επιχειρηματίας, δηλαδή, θα αποκτήσει πιθανότατα κυβερνητικό αξίωμα και τότε θα περιπλακούν ακόμα περισσότερο τα πράγματα, εφόσον συνεχίσει έτσι απρόσκοπτα να προκλητικά να αναμιγνύεται στις ευρωπαϊκές πολιτικές εξελίξεις.

Οι ψηφιακές υπηρεσίες

Η Μαριέτε Σάακε, πρώην ευρωβουλευτής της Ολλανδίας και σήμερα διδάσκουσα στο Κέντρο Κυβερνοασφάλειας του Πανεπιστημίου Στάνφορντ εξηγεί στο δίκτυο «France 24» ότι, «μη έχοντας αναλάβει ακόμα επίσημο κυβερνητικό ρόλο ο Μασκ έχει το ελεύθερο να παρεμβαίνει στα ευρωπαϊκά δρώμενα και να επηρεάζει την κοινή γνώμη υπέρ κάποιων Ευρωπαίων πολιτικών της φασίζουσας άκρας Δεξιάς».

Αν αποδεχθεί ο Μασκ το αξίωμα που του προσφέρει ο Τραμπ, τότε η δράση του θα προκαλέσει μείζονα διπλωματικά ζητήματα. Αλλά μήπως και ο ίδιος ο εκλεγμένος πρόεδρος δεν έχει κάνει σε ανήκουστες δηλώσεις εναντίον φιλικών και συμμαχικών χωρών της Δύσης, αμφισβητώντας την κρατική υπόσταση και ανεξαρτησία της Γροιλανδίας ή του Καναδά φερ’ ειπείν; Οι δηλώσεις του Τραμπ στην περίπτωση του γειτονικού Καναδά παραπέμπουν ευθέως στην προσάρτηση της Αυστρίας (Anschluss) από την χιτλερική Γερμανία το 1938.

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ αναλαμβάνει επισήμως τα καθήκοντά του στις 20 του μηνός. Σύντομα επομένως θα φανεί αν θα συνεχίσουν στο ίδιο μοτίβο και αυτός και ο «κολλητός» του, Έλον Μασκ.

Πώς όμως μπορεί να αντιδράσει μέχρι τότε η ΕΕ στα καμώματα του κροίσου που νομίζει ότι όλα του ανήκουν; Αρκεί, ας πούμε, ο ευρωπαϊκός Νόμος για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (Digital Services Act) για να περιορίσει την αντιδημοκρατική και μισαλλόδοξη προπαγάνδα του μεγαλοεπιχειρηματία; Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα ήθελαν βέβαια σε καμία περίπτωση να γίνουν… Μαδούρο, ο οποίος κατέβασε επί ένα δεκαήμερο τους διακόπτες ρίχνοντας μαύρο στο Χ στη Βενεζουέλα.

Advertisement

Πηγή: ot.gr

Περισσότερα Εδω

Advertisement
NEO BANNER 300x250px ΕΠΙΤΟΚΙΟ 2.25%
Advertisement
Dei
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement
Advertisement
Anassa
Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Διαχειρίστρια- Διευθύντρια : Σοφία Κοντοθανάση
Iδιοκτησία – Δικαιούχος domain name ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE
AΦΜ 094214456
Δ Ο Υ ΒΟΛΟΥ
Εδρα Γ.ΚΑΡΤΑΛΗ 76-ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38333 ΤΗΛ.ΕΠΙΚ. 2421031434
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ [email protected]
Νόμιμος εκπρόσωπος : Παναγιώτα Τσιρτόγλου
Τεχνικός προϊστάμενος : Μιχάλης Χειμωνίδης
Εμπορικό τμήμα – Λογιστήριο : Μαρία Παπαζέτη
Διευθυντ.ς Σύνταξης: Σοφία Κοντοθανάση
Ρεπορτάζ: Βασίλης Μπαντίδης
Copyright © 2024 AstraTV.gr - Γ.Ε.Μ.Η.: 50683644000

Μετάβαση στο περιεχόμενο