OIKONOMIA
Μασκ: Ποιοι διάσημοι επενδυτές «μπαίνουν» στο Twitter – Συγκέντρωσε ήδη 7 δις δολάρια


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Τη συγκέντρωση επιπλέον 7,1 δισ. δολαρίων από ιδιώτες επενδυτές για την συγκέντρωση των κονδυλίων που χρειάζεται για να προχωρήσει την εξαγορά του Twitter αποκάλυψε ο Έλον Μασκ. Η είδηση προκάλεσε αίσθηση στην αγορά ωθώντας άμεσα ανοδικά την τιμή της μετοχής της τεχνολογικής εταιρείας.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ανάμεσα στους επενδυτές περιλαμβάνονται επιφανή ονόματα της αγοράς, όπως ο συνιδρυτής της Oracle Λάρι Έλισον, τα μεγάλα fund διαχείρισης κεφαλαίων της Fidelity, της Sequoia Capital και της Brookfield, όπως και το κορυφαίο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Binance.
Θυμίζουμε πως ο Μάσκ έχει αναλάβει να καλύψει ο ίδιος ή μέσω επενδυτών περίπου 21 δισ. δολάρια από το συνολικό τίμημα των 44 δισ. δολαρίων που έχει προσφέρει για την εξαγορά της δημοφιλούς πλατφόρμας social media. Και προφανώς η σημερινή εξέλιξη δίνει ώθηση στην προσπάθεια του επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα πως μεγάλα ονόματα της αγοράς ποντάρουν στο επιχειρηματικό του δαιμόνιο για την περαιτέρω ανάπτυξη της πλατφόρμας.
Εξάλλου, όσους περισσότερους νέους επενδυτές «ανεβάσει» στο άρμα του, τόσο λιγότερα χρήματα θα πρέπει να δαπανήσει από την προσωπική (αν και μυθική) περιουσία του για να υλοποιήσει το deal. Το τελευταίο είναι πολύ σημαντικό για τους μετόχους της Tesla που ανησυχούσαν για την αξία των μετοχών της βιομηχανίας αυτοκινήτου, που θα χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση από τον Μασκ, κάτι που έχει αποτυπωθεί στους τριγμούς της μετοχής τις τελευταίες εβδομάδες.
Πραγματικά, με την διασφάλιση των νέων κονδυλίων εκτιμάται πως ο Μασκ θα μπορέσει να περιορίσει το δανεισμό που είχε διασφαλίσει από την Morgan Stanley για την χρηματοδότηση της συμφωνίας, από τα 12,5 στα 6,25 δισ. δολάρια.
Η ελίτ των νέων επενδυτών
Ο κυριότερος από τους νέους επενδυτές είναι ο οραματιστής συνιδρυτής της Oracle, Λάρι Έλισον, ο οποίος «έκοψε» μια επιταγή της τάξεως του 1 δισ. δολαρίων. O Έλισον συνεργάζεται ήδη με τον Μασκ, αφού συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της Tesla. Άλλα 800 εκατ. δολάρια θα προσφέρει η Sequoia, 700 εκατ. δολάρια η τεχνολογική VyCapital με έδρα το Ντουμπάι, ενώ η Binance θα «μπει» στο project με 500 εκατ. δολάρια.
Ανανεωμένη εμπιστοσύνη προς το μέλλον της πλατφόρμας δείχνει, πάντως, και ο ζάμπλουτος ανιψιός του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας και γνωστός στις αγορές για την έντονη δραστηριοποίηση του σε μεγάλες επενδύσεις διεθνώς. Ο πρίγκιπας Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ ήταν ήδη μέτοχος στο Twitter και μάλιστα είχε εκφράσει αρχικά έντονες επιφυλάξεις για την εξαγορά από τον Μασκ. Όμως, πείστηκε τελικά να σταθεί στο πλευρό του αφεντικού της Tesla μέσω των 34,95 εκατ. μετοχών του, αξίας 1,9 δισ. δολαρίων, δίδοντας ψήφο εμπιστοσύνης στην εξαγορά.
Σημειωτέον πως ο Μασκ αποκάλυψε επίσης πως συνεχίζει την προσπάθεια για την προσέλκυση επιπλέον επενδυτών, συμπεριλαμβανομένου και του δισεκατομμυριούχου συνιδρυτή του Twitter Τζακ Ντόρσεϊ, δίδοντας στους νυν μετόχους την επιλογή να συνεισφέρουν τις μετοχές στην εξαγορά. Κάτι δηλαδή που πέτυχε ήδη με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα.
Η μετοχή
Η είδηση, όπως ήταν φυσικό, έδωσε νέα ώθηση στην μετοχή της πλατφόρμας, η οποία πλέον κινείται στα 49 δολάρια πλησιάζοντας έτσι συνεχώς τα 54,20 δολάρια ανά μετοχή που έχει προσφέρει ο Μασκ στο πλαίσιο της συμφωνίας εξαγοράς. Όπως σχολιάζουν αναλυτές, όσο πιο κοντά πηγαίνει η τιμή της μετοχής στα επίπεδα της προφοράς, τόσο πιο πιθανό είναι το σύνολο των μετόχων της τεχνολογικής εταιρείας να εγκρίνουν το deal.
Πηγή: ot.gr

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA
Έκθεση ΓΣΕΕ: «Σε παραγωγικό μαρασμό η χώρα»


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ηχηρά σήματα κινδύνου για την κατάρρευση του πρωτογενούς τομέα, αλλά και για την παραγωγική και δημογραφική γήρανση όπως και την παρωχημένη παραγωγικότητα, εκπέμπει η έκθεση του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΚΑΝΕΠ) της ΓΣΕΕ με θέμα «Εκπαίδευση και απασχόληση: Μεγέθη, τάσεις και εξελίξεις».

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η έκθεση διαπιστώνει ότι η χώρα μαστίζεται από παραγωγικό μαρασμό (καθώς βασικά τμήματα της πρωτογενούς παραγωγής παρουσιάζουν εξαιρετικά χαμηλή απόδοση) αλλά και από τον παρωχημένο χαρακτήρα της επιχειρηματικότητας.
Οι εγχώριοι επιχειρηματίες δεν ενδιαφέρονται για την κατάρτιση των εργαζόμενων, δεν επενδύουν στην έρευνα και στην καινοτομία, δεν συμμετέχουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό της νέας εποχής.
H παρωχημένη επιχειρηματικότητα, επιπλέον, δεν επιτρέπει την απορρόφηση του εξαιρετικά ποιοτικού δυναμικού που παράγει το εκπαιδευτικό σύστημα, με αποτέλεσμα το brain waste και, τελικά, το brain drain.
Ως εκ τούτου, η χώρα δείχνει αδύναμη και ανέτοιμη να αντιμετωπίσει τις νέες, παγκόσμιες προκλήσεις, όπως για παράδειγμα μια ενδεχόμενη επισιτιστική κρίση. Η έκθεση σημειώνει πως απαιτείται άμεσα ο μετασχηματισμός του παραγωγικού της μοντέλου και η αναβάθμιση του συστήματος επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.
Τα κύρια ευρήματα της έκθεσης
Ειδικότερα, τα κύρια ευρήματα της έκθεσης είναι τα εξής:
Πρώτον, ο πρωτογενής τομέας παραγωγής και ειδικότερα ο κλάδο της γεωργίας, καταρρέει, γεγονός που εντείνει το φόβο πως η Ελλάδα είναι ανοχύρωτη σε μια ενδεχόμενη επισιτιστική κρίση. Η χώρα βρίσκεται στην 26η θέση στην ΕΕ-28 σε απόδοση παραγωγής, γεγονός που συνδέεται άμεσα με το χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης-κατάρτισης των απασχολούμενων στον κλάδο αυτό (στην πλειονότητά τους διαθέτουν μόνο πρακτική γεωργική εμπειρία).
Δεύτερον, στους 15 πιο δυναμικούς κλάδους οικονομικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα δεν συμπεριλαμβάνεται ούτε ένας της κατηγορίας Έρευνα και Ανάπτυξη (Research and Development). Επίσης, η πλειονότητα των επιχειρήσεων είναι χαμηλής ψηφιακής έντασης, με τη χώρα να κατατάσσεται στις χαμηλότερες θέσεις στην ΕΕ-28 στον σχετικό δείκτη (Δείκτης ψηφιακής έντασης – DII) τόσο ως προς το σύνολο των επιχειρήσεων (27η θέση) όσο και ως προς τη διαβάθμισή τους σε μικρές (28η θέση), μεσαίες (21η θέση) ή μεγάλες (26η θέση).
Τρίτον, η Ελλάδα βρίσκεται στην αρνητική 2η θέση στην ΕΕ-28 σε ό,τι αφορά τον «δείκτη επιχειρήσεων χωρίς στρατηγικό σχέδιο και δραστηριότητες συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης (CVT)», γεγονός που είναι ενδεικτικό της διαχρονικής έλλειψης κουλτούρας των επιχειρήσεων στην Ελλάδα στο να επενδύουν στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού τους μέσω της αναβάθμισης των δεξιοτήτων του.
Τέταρτον, η χώρα βρίσκεται στην 3η υψηλότερη θέση στην ΕΕ-28 στην κάθετη αναντιστοιχία δεξιοτήτων, με ένα 32,3% ατόμων ηλικίας 15-34 ετών και με μορφωτικό επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να απασχολούνται σε επαγγέλματα που απαιτούν χαμηλότερο επίπεδο γνώσεων-δεξιοτήτων (brain waste). Αυτή είναι και η κύρια αιτία για τη διαφυγή του πιο δυναμικού και ποιοτικού ανθρώπινου δυναμικού μας στο εξωτερικό (brain drain).
Πέμπτον, τα δύο τρίτα των επιχειρήσεων στην Ελλάδα (περίπου 67%) είναι έντασης εργασίας, χαμηλών αμοιβών (φθηνή εργασία) και υψηλών ρίσκων (στον πρωτογενή κυρίως τομέα) και μόνο το 1/3 είναι έντασης γνώσης. Το γεγονός αυτό αποτυπώνεται και στη χαμηλή προστιθέμενη αξία που παρουσιάζει η πλειονότητα της επιχειρηματικότητας στη χώρα.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
OIKONOMIA
Γεωργαντάς: Μεταφορά πόρων από την ΚΑΠ για την κάλυψη τουκόστους παραγωγής


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η δυνατότητα μεταφοράς πόρων από την ΚΑΠ για τη στήριξη αγροτών, ιδιαίτερα κτηνοτρόφων, με στόχο την αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης διασφαλίσθηκε από την ΕΕ, ύστερα και από τις παρεμβάσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργου Γεωργαντά, στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας στις Βρυξέλλες.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Στις παρεμβάσεις του ο κ. Γεωργαντάς περιέγραψε το ασφυκτικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί για τους αγρότες λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής που προκάλεσε η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία, κι επισήμανε ότι «η γενικευμένη κρίση στα νοικοκυριά και η πίεση που δέχεται ο οικογενειακός προϋπολογισμός οδηγεί σε μείωση της κατανάλωσης».
Όπως είπε ο κ. Γεωργαντάς, η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες της Επιτροπής για την εξασφάλιση της απρόσκοπτης μεταφοράς προϊόντων και πρώτων υλών από την Ουκρανία για τη διασφάλιση του σταθερού εφοδιασμού της αγοράς.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Γεωργαντάς και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες οινοπαραγωγοί, ιδιαίτερα σε αυτό της έλλειψης γυάλινων φιαλών, καθώς το βασικό εργοστάσιο κατασκευής τους βρίσκεται στην Ουκρανία.
Παράλληλα έθεσε και το πρόβλημα της εξαγωγής μεταποιημένων οπωροκηπευτικών προς Ρωσία, Ουκρανία και Λευκορωσία, οι οποίες παρουσιάζουν σημαντική μείωση.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Εφυγε από την ζωή ο Γιαννης Παπανικολαου από την Συκη Πηλιου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Ο ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΧΑΡΤΝΕΤ ΤΟΥ ΜΑΣΤΕΡ ΣΕΦ ΣΤΗΝ ΣΚΙΑΘΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΒΕΛΕΝΤΖΑΚΟΥ .
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Σε θρίλερ εξελίχθηκε το ταξίδι για Βολιώτες επιβάτες με το «Βέλος» μέχρι την Αθήνα
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αγορά του Βόλου και στο «Βολωνάκι» για καφέ
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Θλίψη έχει σκορπίσει στην τοπική κοινωνία της Μαγνησίας και της Λάρισας ο θάνατος του τραγουδιστή δημοτικών τραγουδιών Γιάννη Γκόβαρη
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ60 λεπτά ago
Βόλος: Έφυγε από τη ζωή 30χρονη
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Βόλος: Ηλικιωμένος κατέρρευσε στη μέση του δρόμου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Γεωργία Μπίκα: «Ήταν νηφάλια και διαστρέβλωσε τα γεγονότα με ασύστολα ψεύδη» λέει η εισαγγελέας