ΚΟΣΜΟΣ
Μαύρη Θάλασσα: Αλληλοκατηγορίες Μόσχας – Κιέβου για τοποθέτηση παρασυρόμενων υποθαλάσσιων ναρκών


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η κατάσταση στη Μαύρη Θάλασσα έχει γίνει επικίνδυνη λόγω των ναρκών.
Η Ρωσία κατηγόρησε σήμερα την Ουκρανία ότι έχει τοποθετήσει εκατοντάδες νάρκες κοντά στις ακτές της και τόνισε ότι ορισμένες παρασύρονται στα ανοιχτά νερά της Μαύρης Θάλασσας εγείροντας κινδύνους για την εμπορική ναυτιλία, μια ημέρα αφότου το Κίεβο ισχυρίστηκε ότι η Μόσχα ήταν υπεύθυνη για την τοποθέτηση ναρκών.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η Μαύρη Θάλασσα είναι ένας σημαντικός ναυτιλιακός δρόμος για σιτηρά, λάδι και προϊόντα πετρελαίου. Τα ύδατά της μοιράζονται η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Γεωργία και η Τουρκία καθώς και η Ουκρανία και η Ρωσία, οι οποίες βρίσκονται σε πόλεμο από τότε που ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τον στρατό του να εισβάλει στον νότιο γείτονά του στις 24 Φεβρουαρίου.
«De facto όπλο αδιάκριτης δράσης»
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι η Ρωσία τοποθέτησε νάρκες θαλάσσης στη Μαύρη Θάλασσα ως «ανεξέλεγκτα παρασυρόμενα πυρομαχικά», μετατρέποντάς τα «σε ένα de facto όπλο αδιάκριτης δράσης».
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σήμερα ότι από τις 24 Φεβρουαρίου έως τις 4 Μαρτίου, τα υπολείμματα των ναρκαλιευτικών δυνάμεων του ουκρανικού ναυτικού είχαν τοποθετήσει περίπου 420 θαλάσσιες νάρκες που φέρουν άγκυρα – 370 στη Μαύρη Θάλασσα και 50 στη Θάλασσα του Αζόφ.
«Ως αποτέλεσμα των καταιγίδων στη Μαύρη Θάλασσα και λόγω της μη ικανοποιητικής τεχνικής κατάστασης, τα καλώδια με άγκυρες στον πυθμένα έσπασαν σε περίπου 10 ουκρανικές νάρκες», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας.
«Από τότε, υπό την επίδραση του ανέμου και των επιφανειακών ρευμάτων, οι ουκρανικές νάρκες παρασύρονται στην ανοιχτή θάλασσα στο δυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας σε νότια κατεύθυνση… Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πού παρασύρονται οι εναπομείνασες νάρκες σήμερα».
«Άμεση απειλή ναρκοπεδίων»
Η Μόσχα υποστήριξε ότι το Κίεβο «δημιούργησε μια άμεση απειλή ναρκοπεδίων για μεταφορικά και φορτηγά πλοία όλων των χωρών της Μαύρης Θάλασσας». Ουκρανοί αξιωματούχοι δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα για να σχολιάσουν.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, η κύρια υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας κατηγόρησε την Ουκρανία ότι τοποθέτησε νάρκες για την προστασία των λιμανιών και είπε ότι αρκετές εκατοντάδες από τα εκρηκτικά είχαν σπάσει από τα καλώδια και απομακρύνθηκαν. Το Κίεβο απέρριψε αυτόν τον ισχυρισμό ως παραπληροφόρηση.
Τις τελευταίες ημέρες τουρκικές και ρουμανικές στρατιωτικές ομάδες καταδύσεων έχουν εμπλακεί στην απενεργοποίηση των αδέσποτων ναρκών γύρω από τα χωρικά τους ύδατα.
Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας δήλωσε ότι δεν έχει ακόμη προσδιορίσει την πηγή και τον αριθμό των παρασυρόμενων ναρκών και ότι είχε έρθει σε επαφή με Ουκρανούς και Ρώσους αξιωματουχους για το θέμα.
Ο Ταϊφίν Οζμπέρκ, πρώην ανώτερος αξιωματικός του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, είπε στο Reuters ότι είναι δύσκολο να προσδιοριστούν αξιόπιστες πληροφορίες για τις νάρκες που χρησιμοποιούνται τόσο από τη Ρωσία όσο και από την Ουκρανία.
«Λαμβάνοντας υπόψη ότι βρίσκεται υπό αποκλεισμό για περίπου δύο μήνες, φαίνεται πολύ απίθανο η Ουκρανία να έχει τοποθετήσει πρόσφατα νάρκες», είπε ο Οζμπέρκ.
Η αγορά ναυτιλιακής ασφάλισης του Λονδίνου έχει διευρύνει την περιοχή των χωρικών υδάτων που θεωρεί υψηλού κινδύνου στην περιοχή και το κόστος ασφάλισης έχει εκτιναχθεί στα ύψη.
Πέντε εμπορικά πλοία χτυπήθηκαν από βλήματα – με το ένα από αυτά να βυθίστηκε – στα ανοικτά των ακτών της Ουκρανίας, με δύο ναυτικούς να σκοτώνονται, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Γράψτε το σχόλιό σας



Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ
Καζακστάν: Άνδρας έσωσε τρίχρονο κοριτσάκι που κρεμόταν από τον 8ο όροφο πολυκατοικίας


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ένας 37χρονος άνδρας από το Καζακστάν πριν από μερικές ημέρες έσωσε ένα τρίχρονο κοριτσάκι που κρεμόταν από παράθυρο του 8ου όροφο μιας πολυκατοικίας στην πρωτεύουσα Νουρ Σουλτάν, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια του τη ζωή.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σύμφωνα με τη βρετανική Metro, το νήπιο είχε μείνει μόνο στο σπίτι το πρωί της 11ης Μαΐου, καθώς η μητέρα του είχε πεταχτεί κάπου να ψωνίσει.
Χρησιμοποιώντας μαξιλάρια και παιχνίδια, η μικρούλα κατάφερε να σκαρφαλώσει στο περβάζι του παραθύρου του διαμερίσματος στον 8ο όροφο, ωστόσο γλίστρησε και κατέληξε να κρέμεται στο κενό.
Οι φωνές του κοριτσιού είχαν ως αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν αμέσως αρκετοί περαστικοί κάτω από την πολυκατοικία. Ο Σαμπίτ Σοντακμπάγιεφ και ένας φίλος του πήγαιναν στη δουλειά όταν πρόσεξαν το πλήθος και συνειδητοποίησαν τι είχε συμβεί. Ο 37χρονος πατέρας 4 παιδιών δεν έχασε χρόνο: Έτρεξε μέσα στο κτίριο και χτύπησε την πόρτα του διαμερίσματος που βρίσκεται κάτω από εκείνο της οικογένειας του κοριτσιού. Στη συνέχεια, σκαρφάλωσε έξω από το παράθυρο για να σώσει το κοριτσάκι.
🔴KAZAKHSTAN :#VIDEO BRAVE MAN ON HIS WAY TO WORK RISKED HIS LIFE TO SAVE A LITTLE GIRL
who was hanging from an 8th-floor window of a building in Nur-Sultan.
📹 Ahora News#Flash #NurSultan #Hero #Accident #Accidente pic.twitter.com/YKkVJRQrep— loveworld (@LoveWorld_Peopl) May 15, 2022
«Δεν είχα σχοινί ασφαλείας, και έτσι μου κρατούσε τα πόδια ο φίλος μου. Εκείνη τη στιγμή δεν σκεφτόμουν τίποτα, ήθελα απλά να βοηθήσω το παιδί», εξήγησε αργότερα ο Σοντακμπάγιεφ. Βίντεο που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου δείχνουν πώς ο 37χρονος κατάφερε να τραβήξει τη μικρούλα από το πόδι, να την πιάσει στην αγκαλιά του και να την οδηγήσει στην ασφάλεια.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι, μετά την εντυπωσιακή διάσωση, ο Σοντακμπάγιεφ έφυγε κατευθείαν για να μην αργήσει στη δουλειά του. «Δεν είδα καν τους γονείς του κοριτσιού. Πήγα κατευθείαν στη δουλειά με τον φίλο μου. Κανείς δεν ήξερε τι θα ακολουθούσε. Έσωσα τη μικρή και έφυγα, και μετά άρχισαν να με λένε «ήρωα» στις ειδήσεις και τα κοινωνικά δίκτυα. Δεν θεωρώ τις πράξεις μου ηρωικές. Για μένα, ο καθένας πρέπει να βοηθά όπως μπορεί σε τέτοιες περιπτώσεις».
Παρόλο που ο 37χρονος διαφωνεί με τον χαρακτηρισμό του ήρωα, τη γνώμη αυτή δεν συμμερίζονται οι συμπολίτες του που τον αποθεώνουν στα social media. Οι Αρχές της πόλης απένειμαν στον Σοντακμπάγιεφ ένα μετάλλιο, και τοπικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι θα του παραχωρηθεί ένα διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο 37χρονος ζούσε μέχρι σήμερα μόνος στο Νουρ Σουλτάν και έστελνε χρήματα στους δικούς του, που έχουν μείνει πίσω στην Κιζιλόρντα.
https://platform.twitter.com/widgets.js
Περισσότερα Εδω

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΚΟΣΜΟΣ
Αυστρία: Δεν θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ – Θα επενδύσει περισσότερα χρήματα στην ασφάλειά της


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η Αυστρία δεν θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ξεκαθαρίζει ο υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters), εξηγώντας ότι η περίπτωση της χώρας του διαφέρει από αυτές της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δεν είναι πολιτικά ουδέτερη
«Εχουμε μια εντελώς διαφορετική γεωγραφική κατάσταση. Εχουμε επίσης μια εντελώς διαφορετική ιστορία και νομίζω πρέπει αυτό να το λάβει κανείς υπ’ όψιν», δήλωσε ο κ. Σάλενμπεργκ χθες Δευτέρα, στο περιθώριο του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι η Αυστρία δεν είναι πολιτικά ουδέτερη.
«Δεν υπάρχει ουδετερότητα σε μια πολεμική επίθεση», τόνισε, αναφερόμενος στον πόλεμο της Ουκρανίας. «Εχουμε τοποθετηθεί πολύ ξεκάθαρα, υποστηρίζουμε όλες τις κυρώσεις και κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να προσφέρουμε υποστήριξη», πρόσθεσε.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η ασφάλεια της Αυστρίας εξακολουθεί να είναι εγγυημένη παρά την ουδετερότητα της χώρας, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι οι αυστριακές ένοπλες δυνάμεις δεν θα πρέπει να υποτιμώνται.
Χρήματα για την ασφάλεια
Αλλά είναι επίσης αλήθεια, σημείωσε, ότι τώρα η Βιέννη θέλει να επενδύσει περισσότερα χρήματα στην ασφάλειά της.
«Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ο κόσμος δεν είναι τόσο φιλικός όσο θα θέλαμε. Υπάρχουν κράτη που δυστυχώς είναι πρόθυμα να καταφύγουν σε στρατιωτική ισχύ προκειμένου να διεκδικήσουν τα συμφέροντά τους», επισήμανε.
Πηγή: ΑΠΕ

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
65χρονος που ζούσε στη Σκιάθο ο νεκρός που βρέθηκε να επιπλέει στην ακτή του Ξενία Βόλου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Αυξήσεις “φωτιά” στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια -Βόλος – Σποράδες: Εισιτήρια από χρυσάφι
-
ΘΕΣΣΑΛΙΑ4 ημέρες ago
Ο Γκουσγκούνης και η θρυλική ατάκα «μέριασε γέρο να διαβώ» στην ταινία «Sex… 13 μποφόρ»
-
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ3 ημέρες ago
Στοίχημα: Χωρίς ρίσκο στον αγγλικό τελικό
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Σοκ στη Σκιάθο πέθανε 42χρονος από ανακοπή καρδιάς
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Εγκαινιάστηκε το υπερσύγχρονο καράβι SPORADES STAR
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Έβρισαν και χτύπησαν αστυνομικό στην Σκιαθο
-
COVER STORY4 ημέρες ago
Κατακύρωση στη κοινοπραξία Αστικού Υπεραστικού ΚΤΕΛ και Αθ.Σανίδα για τις συγκοινωνίες Σκιαθου