Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΚΟΣΜΟΣ

Μαύρο χρήμα: Βενεζουέλα και Μονακό μπήκαν στη «γκρί λίστα»

Published

on

FATF2 620x350.jpg

Στη «γκρίζα λίστα» των χωρών που δεν σημείωσαν αρκετή πρόοδο για τον περιορισμό των παράνομων χρηματοοικονομικών ροών, μπήκαν η Βενεζουέλα και το Μονακό.

Η FATF (Financial Action Task Force) έθεσε τις δύο χώρες στη λίστα της μετά από συζήτηση και ψηφοφορία κατά τη διάρκεια της ολομέλειας της ομάδας στη Σιγκαπούρη, σύμφωνα με μια δήλωση την Παρασκευή, επιβεβαιώνοντας προηγούμενες αναφορές του Bloomberg News.

Όσοι προστίθενται στη λίστα απαιτούν στενότερη παρακολούθηση για την αντιμετώπιση στρατηγικών ελλείψεων και η κίνηση μπορεί να κάνει τους ξένους επενδυτές πιο επιφυλακτικούς να δραστηριοποιηθούν εκεί.

Μια έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου του 2021 διαπίστωσε ότι οι χώρες που περιλαμβάνονται στο γκρίζο χρηματιστήριο παρουσίασαν «μεγάλη και στατιστικά σημαντική μείωση στις εισροές κεφαλαίων».

Βενεζουέλα

Η απόφαση έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή για τη Βενεζουέλα, η οποία έχει αντιμετωπίσει σοβαρές απαιτήσεις συμμόρφωσης στον χρηματοπιστωτικό τομέα και αλλού λόγω των αμερικανικών κυρώσεων.

Advertisement

Προηγείται επίσης των εκλογών της 28ης Ιουλίου, στις οποίες ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο επιδιώκει τρίτη συνεχόμενη θητεία. Ενώ ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Edmundo González προηγείται του σοσιαλιστή ηγέτη κατά τουλάχιστον 20 ποσοστιαίες μονάδες στις δημοσκοπήσεις, ο Μαδούρο παραμένει πεπεισμένος ότι μπορεί να λάβει αρκετή υποστήριξη για να κερδίσει και λέγεται ότι έχει εφεδρικά σχέδια να διατηρήσει την εξουσία .

«Μαύρη» Οικονομία

Στις αρχές του 2022, μια ομάδα αξιολόγησης επισκέφθηκε τη Βενεζουέλα για να προετοιμάσει μια έκθεση αμοιβαίας αξιολόγησης. Έφερε ανησυχίες σχετικά με τους κινδύνους ξεπλύματος χρήματος που συνδέονται με τη μεγάλη άτυπη οικονομία της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της παράνομης εξόρυξης. Μεταξύ των απειλών χρηματοδότησης της τρομοκρατίας που επισημάνθηκαν ήταν εκείνες που συνδέονται με τη στενή οικονομική συμμαχία μεταξύ του Καράκας και της Τεχεράνης. Το Ιράν είναι μία από τις τρεις δικαιοδοσίες στη «μαύρη λίστα» της FATF με τον υψηλότερο κίνδυνο.

Ενώ σημείωσε κάποια πρόοδο από αυτήν την αξιολόγηση, ο παγκόσμιος εποπτικός φορέας την Παρασκευή εντόπισε αρκετές εναπομείνασες ανησυχίες σχετικά με τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και πίεσε για ενισχυμένη εποπτεία του χρηματοπιστωτικού τομέα. Ζήτησε επίσης ακριβείς και ενημερωμένες πληροφορίες σχετικά με την πραγματική ιδιοκτησία και επισήμανε την έλλειψη διώξεων και κυρώσεων.

Μονακό

Για το Μονακό, το οποίο έχει αντιμετωπίσει τη δική του σειρά κρίσεων, η συμπερίληψη στη λίστα FATF έρχεται επίσης σε μια κρίσιμη στιγμή.

Το μικροσκοπικό πριγκιπάτο στη Γαλλική Ριβιέρα αναμένει μια έκθεση από την Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς, ή αλλιώς Greco , η οποία εξετάζει την ικανότητα της κυβέρνησης να εξαλείψει τη δωροδοκία. Μετά από πολλά πολιτικά σκάνδαλα την τελευταία μισή δεκαετία, ο πρίγκιπας Αλβέρτος Β’, διέκοψε τους δεσμούς του με αρκετούς από τους στενότερους συνεργάτες του πέρυσι και τώρα βρίσκεται σε δημόσια διαμάχη με έναν από αυτούς.

Advertisement

Η FATF με έδρα το Παρίσι αναγνώρισε ότι το Μονακό είχε σημειώσει «σημαντική πρόοδο» σε διάφορες ανησυχίες που επισημάνθηκαν από ευρωπαίους επιθεωρητές στα τέλη του 2022, όπως η δημιουργία μιας νέας μονάδας χρηματοοικονομικών πληροφοριών που λειτουργεί ως επόπτης κατά του ξεπλύματος χρήματος.

Ωστόσο, επισήμανε τις εναπομείνασες ελλείψεις που συνδέονται με την προσέγγιση του πριγκιπάτου στα χρήματα που μπορεί να προκύψουν από φορολογική απάτη που διαπράχθηκε στο εξωτερικό και την αδυναμία του να καταδιώκει εγκληματικά περιουσιακά στοιχεία σε άλλες χώρες.

Η εποπτική αρχή είπε επίσης ότι το Μονακό πρέπει να ενισχύσει τους πόρους που διατίθενται για τη δίωξη του ξεπλύματος χρήματος και να εξασφαλίσει «αποτελεσματικές, αποτρεπτικές και αναλογικές» κυρώσεις.

«Μαύρη λίστα»
Η κυβέρνηση του Μονακό ανέφερε σε δήλωση ότι είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει τις συστάσεις της FATF και επιδιώκει να αντιμετωπίσει τα ζητήματα εντός 18 μηνών.

Σε μια ξεχωριστή κίνηση, η FATF αφαίρεσε την Τουρκία και την Τζαμάικα από τη γκρίζα λίστα της, επικαλούμενη «σημαντική πρόοδο» και από τις δύο χώρες για τη βελτίωση των καθεστώτων τους για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Advertisement

Αυτό αφήνει πάνω από 20 έθνη που εκτείνονται σε πολλές ηπείρους στη γκρίζα λίστα, όπως η Νιγηρία, η Νότια Αφρική, η Βουλγαρία, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, οι Φιλιππίνες και η Συρία.

Η ταξινόμηση δεν είναι τόσο τιμωρητική όσο η «μαύρη λίστα» της ομάδας και υποδηλώνει ότι οι αξιωματούχοι λαμβάνουν μέτρα για να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες ελλείψεις.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Advertisement
Advertisement
BANNER ΠΑΝΘΕΣΑΛΛΙΚΗ ΠΟΛΥΚΛΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ver1 01
BANNER 300X250
Advertisement
Dei
Advertisement web banner kotsiras 300x250
Advertisement sogabros
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Μετάβαση στο περιεχόμενο