Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαξίμου: Τα λεπτά όρια της ενσυναίσθησης…

Published

on

Spread the love

«Η ενσυναίσθηση έχει γίνει το τσιτάτο του 2020…», έγραφε το «Forbes» προ τριετίας και διαπίστωνε ότι μπορεί οι ηγέτες να έχουν ενσυναίσθηση – αυτή την ικανότητα να αισθάνεται κανείς ειλικρινώς τον διπλανό του -, ωστόσο το να… νιώθουν δεν αρκεί. «Αυτό που είναι απαραίτητο είναι να ενεργούν με ενσυναίσθηση», αναφερόταν. Αυτός ο «όρος» μπήκε εντατικά και στην ελληνική πολιτική καθημερινότητα την ίδια χρονιά, με αφορμή κυρίως την πανδημική κρίση. Πρώτος ο Αλέξης Τσίπρας την έβαλε στο λεξιλόγιό του – και ως επικοινωνιακό εργαλείο, συνεπώς -, χρεώνοντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη «πλήρη απώλεια συναισθηματικής νοημοσύνης», κάθε φορά που ο Πρωθυπουργός τον κατηγορούσε για «ανεύθυνη καταγγελία» ή για «ανέξοδη πλειοδοσία».

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η λέξη αυτή επιστρατεύθηκε έκτοτε… παντού και από όλους: σε κλειστές συσκέψεις, σε αναρτήσεις στα social media, σε αντιπαραθέσεις των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, σε γραπτές κομματικές ανακοινώσεις. Το καλοκαίρι του 2021 η αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτήριζε με κάθε ευκαιρία «υποκριτική» τη συγγνώμη του Μητσοτάκη για τις καταστροφικές πυρκαγιές σε Αττική και Εύβοια, ενώ η κυβέρνηση θύμιζε το «επικοινωνιακό σόου» του ΣΥΡΙΖΑ στην τραγωδία στο Μάτι. Εναν χρόνο μετά, ο Τσίπρας, σχολιάζοντας φωτογραφίες του Μητσοτάκη από την περιοδεία του στην Πεντέλη μετά το πέρασμα της φωτιάς, κατακεραύνωνε εκ νέου το «πάνδηλο έλλειμμα ενσυναίσθησης» του Πρωθυπουργού, ενώ η ίδια κατηγορία έχει διατυπωθεί προς τους κυβερνητικούς για ζητήματα της οικονομίας.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πίσω από τις κλειστές πόρτες

Σε ό,τι αφορά τον Μητσοτάκη, πάνε μήνες από τότε που (για άλλους λόγους) είχε πρωτοκαλέσει τα κομματικά στελέχη του να κρατούν ισορροπίες στη ρητορική και στο ύφος τους και συγκεκριμένα να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του διαλόγου χωρίς αλαζονεία ή υπερβολές για «επιτεύγματα» της γαλάζιας διακυβέρνησης, αλλά με «επιχειρήματα, πειθώ» και «κατανόηση» για τις σοβαρές δυσκολίες των πολιτών. Ηταν μια αναγνώριση εκ μέρους του Μαξίμου στην ανάγκη να επιδεικνύει περισσότερη ενσυναίσθηση, εστιάζοντας στις πιο «δύσκολες» για τη ΝΔ δεξαμενές, όπως οι πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Ηταν ο λόγος που εν μέσω ενεργειακής κρίσης και ακρίβειας και την ώρα που ο πολιτικός καβγάς εστίαζε στο ποιος έχει το… μονοπώλιο της ευαισθησίας είχε έρθει στο προσκήνιο εκ μέρους της κυβέρνησης το ρήμα «προσπαθώ» μαζί με άλλες, υψηλού φορτίου λέξεις, όπως η «ενότητα».

Σκυθρωποί στο υπουργικό

Οι κατηγορίες της αντιπολίτευσης προς το Μαξίμου για «στημένη ενσυναίσθηση» και για επικοινωνιακά τεχνάσματα επανήλθαν δριμύτερες με την τραγωδία των Τεμπών. Οπως επέστρεψαν εκτάκτως και οι πρωθυπουργικές εντολές προς υπουργούς και βουλευτές να είναι όλοι παρόντες στον δημόσιο διάλογο για τον σιδηρόδρομο με ενσυναίσθηση και ήπιους τόνους. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, την ώρα που οι εικόνες σκυθρωπών στελεχών μέσα από το Υπουργικό Συμβούλιο έκαναν τον γύρο των social media με αρνητικά σχόλια, πιστοποιώντας τη δυσπιστία έως οργή κυρίως των νέων, το πρωθυπουργικό επιτελείο πάλευε να ανοίξει τα αφτιά προς την κοινωνία, προσαρμόζοντας την επικοινωνιακή στρατηγική. Κάπως έτσι διορθώθηκαν «λάθη» και αποφασίστηκε ως κυρίαρχο το μήνυμα «κανένας συμψηφισμός, πλήρης έρευνα (για ποινικές και πολιτικές ευθύνες) και αποφασιστικότητα (για την επόμενη ημέρα)».

Τα συναισθήματα του κόσμου

Σχεδόν 20 μέρες μετά την τραγωδία το πολιτικό σύστημα εξακολουθεί να προσαρμόζει τα επικοινωνιακά εργαλεία του (το ύφος της αντιπαράθεσης, το περιεχόμενο) στα λεπτά όρια της ενσυναίσθησης και να προσπαθεί σε κλειστές συσκέψεις να δώσει ακριβείς απαντήσεις σε νέα πολιτικά και κοινωνικά ερωτήματα. Πολιτικοί αναλυτές και δημοσκόποι συμφωνούν άλλωστε ότι, εκλογικά, σημασία έχει τόσο η πολιτική όσο και η συναισθηματική διαχείριση που επιλέγουν τα κομματικά επιτελεία για κάθε πτυχή που απορρέει από την τραγωδία στις σιδηροδρομικές ράγες. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι στις κυλιόμενες μετρήσεις που έτρεξαν μετά το δυστύχημα το Μαξίμου έριχνε το βάρος σε συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά και λιγότερο ή καθόλου σε πρώτη φάση στους «μεγάλους» ποσοτικούς δείκτες. Με απλά λόγια, το κρισιμότερο για το πρωθυπουργικό επιτελείο δεν ήταν να μετρήσει τη φθορά της κυβέρνησης ή την ψαλίδα από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ήθελε επειγόντως να αντιληφθεί τα συναισθήματα του κόσμου. Εξού και αναζητήθηκαν απαντήσεις σε συγκεκριμένες… διατυπώσεις: κατά πόσο οι πολίτες ακούν την πρωθυπουργική συγγνώμη, τι είδους αντιπαράθεση περιμένουν από την κυβέρνηση;

Για τα συναισθήματα του κόσμου δεν άργησαν πάντως να δοθούν «νούμερα» και στις φανερές δημοσκοπήσεις, που δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο τοποθετείται συναισθηματικά η κοινή γνώμη απέναντι στη στάση των πολιτικών αρχηγών. Οι λέξεις είναι κοινές προς το παρόν. Στο γκάλοπ της GPO («Παραπολιτικά», Μάρτιος 2023) οι πολίτες απαντούν ως εξής στο ερώτημα «Τι συναισθήματα σας προκάλεσε η στάση του Πρωθυπουργού μετά το τραγικό δυστύχημα;»: οργή (37,5%), απογοήτευση (29,5%), ελπίδα (16,6%), ικανοποίηση (9,6%). Στο αντίστοιχο ερώτημα για τον Αλέξη Τσίπρα οι απαντήσεις ήταν: απογοήτευση (41,8%), οργή (19,8%), ελπίδα (17%), ικανοποίηση (10,9%). Η οργή καταγράφηκε ως το κυρίαρχο συναίσθημα και από την MRB (Open), ενώ υπερέχει η αρνητική αξιολόγηση της στάσης της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τη διατύπωση συγγνώμης.

Η πρόκληση για την κυβέρνηση

Το στοίχημα για τα κομματικά επιτελεία είναι να δείξουν ότι όχι μόνο ακούν την πλειονότητα της κοινωνίας αλλά επιπλέον ότι την ερμηνεύουν σωστά. Συνολικά για το πολιτικό σύστημα αλλά ειδικότερα για την κυβέρνηση, η οποία προσπάθησε να δείξει γρήγορα ότι ανεβάζει ρυθμούς σε ό,τι αφορά τη διαχειριστική «αποστολή» της, η πρόκληση είναι να πείσει τους πολίτες ότι προτείνει λύσεις, έχοντας πρώτα αντιληφθεί τους συλλογικούς φόβους και τις ανάγκες. Οτι όχι μόνο έχει ενσυναίσθηση, όπως έγραφε και το «Forbes», αλλά και ότι ενεργεί με ενσυναίσθηση.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

loading...
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
ΠΟΛΙΤΙΚΗ3 λεπτά ago

ΣΥΡΙΖΑ: Αλλαγή σκυτάλης τη Δευτέρα – Ο Αλέξης Τσίπρας θα υποδεχθεί τον Κασσελάκη στο γραφείο του στη Βουλή

ΕΛΛΑΔΑ8 λεπτά ago

Κακοκαιρία Elias: Νέο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων – Συναγερμός για Θεσσαλία

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ13 λεπτά ago

Το φωτορεπορτάζ απο το ΑΟΤ-Εορδαϊκός – Sportrikala.gr

ΣΤΟΙΧΗΜΑ18 λεπτά ago

Best Picks Δευτέρας με το ντέρμπι της Λεωφόρου να ξεχωρίζει

MEDIA34 λεπτά ago

Αθλητικές μεταδόσεις (Δευτέρα 24/9) – Δείτε το πρόγραμμα

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ48 λεπτά ago

Πρώτη φορά στο βάθρο για τον rookie… Πιάστρι

ΜΠΑΣΚΕΤ1 ώρα ago

Με… όπλο του την άμυνα, κατέκτησε το “Παύλος Γιαννακόπουλος”

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ1 ώρα ago

Η ιστορική οκτάρα της Νιούκαστλ και τα ρεκόρ που έφερε

OIKONOMIA1 ώρα ago

Wall Street: Fed, ομόλογα και πιθανό κυβερνητικό λουκέτο βαραίνουν τις μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ2 ώρες ago

Η Μελόνι αποδέχτηκε την πρόταση συνεργασίας του Μακρόν για το μεταναστευτικό

ΜΑΓΝΗΣΙΑ11 ώρες ago

Έκτακτο κλειστά τα σχολεία μέχρι την Τετάρτη 27/9

ΜΑΓΝΗΣΙΑ12 ώρες ago

Έκτακτο κλειστά τα σχολεία έως την Τετάρτη 27/9

VIDEO6 ημέρες ago

Στην εισαγγελία κάτοικοι της Δράκειας υπέστη ζημιές από την κακοκαιρία η περιοχή του Πηλίου

ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες ago

«Έρχεται κακοκαιρία που θα θυμίζει Daniel» λέει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Διπλό market pass για τους κατοίκους της Μαγνησίας

VIDEO3 ημέρες ago

Αυτοψία του Αχιλλέα Μπέου στην λίμνη Κάρλα-Ανήσυχος με την κατάσταση που επικρατεί &την δυσφορία-Ρεπορτάζ: Γιάννης Αποστολίδης

ΘΕΣΣΑΛΙΑ6 ημέρες ago

Η τσίπα δεν αγοράζεται κύριε Αγοραστέ –

ΒΟΛΟΣ4 ημέρες ago

Παρέμβαση της διοίκησης του ΕΦΚΑ για τον 26χρονο ΑΜΕΑ

ΕΛΛΑΔΑ7 ημέρες ago

Λιβύη: Ποια ήταν η νοσηλεύτρια που σκοτώθηκε στο φονικό τροχαίο – Η τραγική ιστορία της

ΠΟΛΙΤΙΚΗ5 ημέρες ago

«Αδειάζει» τον Αγοραστό για την κρεμαστή γέφυρα των Τεμπών η Μητρόπολη Λάρισας

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλή