Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ

Με επιτυχία ολοκλήρωσε τη συμμετοχή του στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERASMUS+το 2ο ΓΕΛ Νέας Ιωνίας

Published

on

healthybody1

Με επιτυχία ολοκλήρωσε τη συμμετοχή του στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERASMUS+ με τίτλο: «School Education for Healthy Body and Mind in Digital Era», το 2ο ΓΕΛ Νέας Ιωνίας Μαγνησίας. Σε αυτό το έργο συγκεντρώθηκαν εκπρόσωποι από την τυπική εκπαίδευση (σχολεία), εκπρόσωποι από τη μη τυπική εκπαίδευση (κέντρα κατάρτισης) και εκπρόσωποί από τον ψηφιακό επιχειρηματικό κόσμο (εταιρεία πληροφορικής) από την Ισπανία, την Μάλτα, την Τουρκία, την Ρουμανία την Ρωσία και την Ελλάδα, για να προσφέρουν ένα καινοτόμο μονοπάτι ψηφιακής μάθησης στο τομέα της Σχολικής εκπαίδευσης.

Στόχος του έργου ήταν να εξοπλίσει τους εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με ικανότητες μέσω διαδικτυακών μαθημάτων αφ’ενός, και αφ’ ετέρου, να υλοποιήσει αυτού του είδους την εκπαίδευση μεταξύ των μαθητών. Σχεδιασμένο ως διατομεακή στρατηγική εταιρική σχέση, αυτό το έργο στόχευσε στο να επισημανθούν τα προβλήματα του ανθυγιεινού τρόπου ζωής που ζουν οι άνθρωποι και κυρίως οι νέοι, σήμερα. Το 2ο ΓΕΛ Ν. Ιωνίας, αναφορικά με το πρόγραμμα αναφέρει τα εξής:

 

«Εμπλέξαμε τους νέους και τους ενθαρρύναμε να αναλάβουν την ευθύνη και να προσπαθήσουν να ζουν πιο υγιεινά. Ενθαρρύναμε τον τοπικό τρόπο παραγωγής ποιοτικών τροφίμων ώστε να αναπτυχθεί μια κουλτούρα υγιεινού τρόπου αστικής ζωής. Στόχος μας ήταν επίσης να συνδέσουμε νέους που προέρχονται από διαφορετικούς πολιτισμούς και να τους προτρέψουμε να επιτύχουν μακροχρόνια συνεργασία. Επίσης, πολύ σημαντικό μέρος του έργου ήταν η ανάπτυξη ικανοτήτων για υγιεινό τρόπο ζωής για νέους που προέρχονται από αγροτικές περιοχές ή από ασθενέστερο οικονομικό υπόβαθρο.

Ένας άλλος σημαντικός στόχος του έργου μας ήταν να παρέχουμε μια διαπολιτισμική εμπειρία μάθησης στους νεαρούς συμμετέχοντες, πραγματοποιώντας δραστηριότητες που ακολουθούν μεθόδους μη τυπικής εκπαίδευσης, ενθαρρύνοντας την ισότητα, την συμπερίληψη και την συνεργασία. Τα θέματα που απασχόλησαν τους συμμετέχοντες ήταν: η περιβαλλοντική βιωσιμότητα, ο σεβασμός στη φύση, ο αθλητισμός χωρίς αποκλεισμούς και ο υγιεινός τρόπος ζωής. Κατά τη διάρκεια του έργου, οι δραστηριότητες, όπως εργαστήρια, παιχνίδια ρόλων, διαπολιτισμικές βραδιές, προώθησαν τη διαπολιτισμική ένταξη και μάθηση, και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Επιπλέον, μέσα από τις προαναφερθείσες δραστηριότητες, οι συμμετέχοντες απέκτησαν νέες γνώσεις για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, πραγματοποίησαν αθλητικές δραστηριότητες σε ανοιχτό χώρο και προέβαλλαν τα πολιτισμικά στοιχεία του τόπου τους σε ομαδοσυνεργατικές δραστηριότητες».

Advertisement

Με αφορμή την πανδημία και την αναγκαστική πολύμηνη καραντίνα, οι εκπαιδευτικοί ανέδειξαν την έλλειψη σωματικής άσκησης και τις συνέπειες που αυτή είχε στην σωματική και ψυχική υγεία των ανθρώπων κάθε ηλικίας. Τα σχολεία στράφηκαν σε διαδικτυακή διδασκαλία. Οι εκπαιδευτικοί των συνεργαζόμενων σχολείων ανέφεραν ότι η διδασκαλία της Γλώσσας, των Μαθηματικών, των Φυσικών Επιστημών, της Τέχνης, της Μουσικής και άλλων μαθημάτων διδάσκονταν στους μαθητές μέσω της χρήσης διαδικτυακών εργαλείων στην περίοδο καραντίνας λόγω της πανδημίας. Ωστόσο, όταν επρόκειτο για την Φυσική Αγωγή, το μάθημα αυτό δεν διδασκόταν διαδικτυακά. Για τον λόγο αυτό, οι εκπαιδευτικοί εκπόνησαν οδηγό διαδικτυακών μαθημάτων με ποικίλλες δραστηριότητες και προγράμματα άσκησης που απευθύνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και επίπεδα σωματικής ετοιμότητας. Ο οδηγός αυτός αποτελείται από θεωρητικό, πρακτικό μέρος και διάδραση. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα που καλύπτει ένα ευρύτατο φάσμα σωματικής άσκησης και είναι ιδιαίτερα φιλικό προς τον χρήστη. Το να μην διδάσκεται η Φυσική Αγωγή στο διαδίκτυο ήταν ένα φαινόμενο κοινό στα σχολεία των συμμετεχόντων χωρών αλλά και σε πολλές άλλες περιφέρειες και μέρη της ΕΕ. Οι εκπαιδευτικοί των συνεργαζόμενων σχολείων δήλωσαν ότι «η πλειοψηφία των μαθητών δεν έκανε σωματική άσκηση κατά τη διάρκεια της καραντίνας». Δήλωσαν επίσης ότι «αυτή ήταν μια σοβαρή απειλή για την ψυχική υγεία και ευημερία των παιδιών».

Ο συντονιστής του έργου δήλωσε ότι «ο οδηγός των διαδικτυακών μαθημάτων καθώς και οι δια ζώσης δραστηριότητες του έργου παρείχαν την δυνατότητα στους συμμετέχοντες να εξοικειωθούν περισσότερο με τη σύνδεση μυαλού-σώματος». Ο οδηγός των μαθημάτων έχει διαμοιραστεί σε σχολικές μονάδες όλων των συμμετεχόντων κρατών και βρίσκεται στην διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου.

Advertisement
Anassa
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή