Οι «Έλληνες της Ρωσίας», με πρόεδρο τον Ιβάν Σαββίδη προσφέρουν οχήματα και γεννήτριες στο Ντονμπάς, ως ανθρωπιστική βοήθεια. Ωστόσο, η ευγνωμοσύνη που εξέφρασε στον κ. Σαββίδη ο ηγέτης των αυτονομιστών του Ντονμπάς προσωπικά και η απευθείας παράδοση του υλικού, γεννά ερωτήματα και ίσως φέρνει την ελληνική κυβέρνηση σε δύσκολη θέση δεδομένης της ευθιξίας της Ευρώπης στην παρούσα συγκυρία

Ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή του Ντονμπάς και συγκεκριμένα στη Μαριούπολη απέστειλαν τις τελευταίες ημέρες οι Έλληνες της Ρωσίας.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Για τους ανθρώπους που υποφέρουν στην Ουκρανία συνολικά, και όχι μόνο στο Ντονμπάς, οποιαδήποτε τέτοια βοήθεια είναι πολύτιμη. Εξ ού και διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις κάνουν τέτοιες αποστολές.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οι Έλληνες της Ρωσίας, ωστόσο, με προέδρο της οργάνωσης τον γνωστό και ιδιαίτερα ενεργό στο ελληνικό επιχειρείν, Ιβάν Σαββίδη, επέλεξαν να παραδώσουν απευθείας την βοήθεια αυτή.

Η ευγνωμοσύνη δε που έσπευσε να εκφράσει προσωπικά ο επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλιν, για την παραλαβή της βοήθειας και τη στήριξη στα «απελευθερωμένα εδάφη», στον Ιβάν Σαββίδη, χρωματίζει την κίνηση αυτή και της δίνει και πολιτική χροιά, φέρνοντας μάλλον σε δύσκολη θέση την ελληνική κυβέρνηση που ως μέλος της ΕΕ αντικειμενικά αντιμετωπίζει τη Ρωσία με όρους αντιπαλότητας.

Επιβεβαιώνει, όσους υποστηρίζουν ότι η θέση και η δράση του Ιβάν Σαββίδη στη Ρωσία, είναι διαφορετικές από αυτές ενός απλού επιχειρηματία, ως εκπροσώπου μιας κοινότητας σε επίσημους θεσμούς που εκ των πραγμάτων συντάσσεται με την επίσημη ρωσική πολιτική, έστω και αν αυτή η ταύτιση επισήμως -τουλάχιστον μέχρι τώρα- εκδηλώνεται στο επίπεδο αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ντονμπάς.

Με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο αποδεικνύει ότι αποτελεί τμήμα του ρωσικού πολιτικού συστήματος με την ευρύτερη έννοια, την ίδια ώρα που, εκτός των άλλων, είναι ιδιοκτήτης ενός μεγάλου ΜΜΕ στην Ελλάδα, σε μια συγκυρία που η χώρα έχει ταχθεί στη γραμμή της ΕΕ σε ό, τι αφορά την ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία και την καταδίκη της επεκτατικής πολιτικής του Πούτιν.

Οχήματα και γεννήτριες

Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων της Ρωσίας απέστειλε από το Ροστόφ-ον-Ντον της Ρωσίας στη Μαριούπολη συνολικά 20 αυτοκίνητα UAZ και 14 γεννήτριες. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας την Πέμπτη 7 Απριλίου, τα αυτοκίνητα θα χρησιμοποιηθούν «για την παροχή ιατρικής βοήθειας, καθώς και για την παράδοση ανθρωπιστικών προμηθειών σε κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών της Μαριούπολης, γειτονικών χωριών και αγροκτημάτων».

Νωρίτερα, αναφέρεται στην ίδια ενημέρωση, η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας παρέδωσε στη Μαριούπολη ανθρωπιστική βοήθεια (τρόφιμα) και οχήματα, εξοπλισμένα με δεξαμενές που περιείχαν έως και 30 τόνους πόσιμο νερό.

«Στη συλλογή βοήθειας για τους ανθρώπους που έχουν υποστεί καταστροφές συνέβαλαν σήμερα ελληνικοί σύλλογοι από όλη τη χώρα: από τη Μόσχα, την Κριμαία, την περιφέρεια του Ροστόφ, τις περιφέρειες της Σταυρούπολης και του Κράσνονταρ, τις περιφέρειες του Τομσκ και του Σβερντλόφσκ, τη Δημοκρατία του Ταταρστάν, τη Βόρεια Οσετία (Αλανία)», σημειώνεται ακόμη στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.

Η ευγνωμοσύνη του Πουσίλιν στον Ιβάν Σαββίδη

Ο επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ (της μίας από τις δύο των φιλορώσων αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας), Ντένις Πουσίλιν, που παρέλαβε το υλικό, ευχαρίστησε τους Έλληνες της Ρωσίας για αυτήν την ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά και τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας, Ιβάν Σαββίδη.

«Εκφράζω την ειλικρινή μου ευγνωμοσύνη προς την Ομοσπονδία και τον επικεφαλής της Ιβάν Ιγνατίεβιτς Σαββίδη για τη βοήθεια και την υποστήριξή τους», αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην ανάρτησή του στο Τelegram ο Πουσίλιν, που, για τη δωρεά γεννητριών, κάνει λόγο για λύση στα προβλήματα που ταλαιπωρούν την περιοχή με την παροχή ρεύματος, κάτι «ιδιαίτερα σημαντικό για τα απελευθερωμένα εδάφη».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr
Το «μυστικό» πίσω από την ευθυγράμμιση των πυραμίδων