ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Με πιστοποίηση ΠΟΠ ο χαλβάς Φαρσάλων
Επίσκεψη Δημ. Κουρέτα στην γιορτή χαλβά στα Φάρσαλα
«Νέα δεδομένα για τον χαλβά Φαρσάλων δημιουργεί η πρωτοβουλία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, να γίνει πλέον ο χαλβάς ένα πιστοποιημένο προϊόν αντίστοιχο του ΠΟΠ» ανέφερε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας κατά τον χαιρετισμό του στην φετινή 17η γιορτή χαλβά στα Φάρσαλα.
Ο κ. Κουρέτας παρέδωσε στον Δήμαρχο Μάκη Εσκίογλου -όπως του είχε προαναγγείλει- τον ολοκληρωμένο φάκελο από την Περιφέρεια για την πιστοποίηση του προϊόντος.
Στην ομιλία του στο πλαίσιο της γιορτής, ο Δημήτρης Κουρέτας υπεραμύνθηκε της στρατηγικής που ακολούθησε από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων του, με την ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων σε μια κοινή προσπάθεια πιστοποίησης προϊόντων της Λάρισας ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης ή Προϊόντων Γεωγραφικής Ένδειξης.
«Είναι ο μόνος δρόμος για να διασφαλίσουμε την βιωσιμότητα των τοπικών προϊόντων και να πετύχουμε την ανάταση της τοπικής οικονομίας. Το χρωστάμε στους ανθρώπους του μόχθου», επεσήμανε ο Περιφερειάρχης και γνωστοποίησε ότι αρχές του έτους η Περιφέρεια θα οργανώνει έκθεση τοπικών προϊόντων στο Σύνταγμα όπου ο χαλβάς θα έχει ξεχωριστή θέση. Επιπλέον, ανέφερε, ότι: «Την επόμενη χρονιά η γιορτή αναμένεται να κρατήσει για αρκετές ημέρες, όπου θα φέρουμε ανθρώπους από όλη την Ευρώπη, οι οποίοι θα πρέπει να σκύψουν πάνω στον χαλβά, να μάθουν τι είναι ο χαλβάς και φοιτητές από διάφορα τμήματα γεωπονίας και χημείας για να αρχίσει σιγά σιγά ο χαλβάς να αποκτά την αξία που πρέπει να έχει».
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε αναλυτικά και στην διατροφική αξία του χαλβά ο οποίος έχει- όπως τόνισε- ιστορία 800 χρόνων.
Όπως σημείωσε ο κ. Κουρέτας, «ο χαλβάς δεν είναι απλά ένα γλυκό, αλλά ένα προϊόν με ιστορία που ξεπερνά τα 800 χρόνια. Μια πρόσφατη επιστημονική μελέτη αποκάλυψε ότι τα συστατικά του, όπως το γίδινο βούτυρο και το νισεστέ, τον καθιστούν έναν θρεπτικό θησαυρό. Τα λιπαρά από το γίδινο βούτυρο μοιάζουν με εκείνα του μητρικού γάλακτος του ανθρώπου, ενώ οι πρωτεΐνες του νισεστέ προσφέρουν υψηλή διατροφική αξία στον άνθρωπο. Επιπλέον, ο χαλβάς έχει ισχυρισμούς υγείας που συμβάλλουν στην προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος και παρέχει σημαντικά ιχνοστοιχεία. Ο χαλβάς είναι ένα προϊόν που πρέπει να παραμείνει στα Φάρσαλα. Η μοναδική υφή και γεύση του χαλβά οφείλεται σε ένα ειδικό πλέγμα που δημιουργείται κατά τη διάρκεια του ψησίματος και δεν μπορεί να αναπαραχθεί με άλλες μεθόδους, εκτός από τους τεχνίτες που γνωρίζουν την συνταγή» κατέληξε ο Περιφερειάρχης.
.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
-
ΕΛΛΑΔΑ20 ώρες ago
Καμένα Βούρλα: Θρίλερ με την δολοφονία ηλικιωμένης – Έρευνες από το υλικό στις κάμερες ασφαλείας
-
ΕΛΛΑΔΑ4 ώρες ago
Βόλος: 47χρονος βρέθηκε νεκρός σε εργοστάσιο στον Αλμυρό
-
ΕΛΛΑΔΑ11 ώρες ago
Μεσολόγγι: Νέες αποκαλύψεις για τη δολοφονία του Μπάμπη – «Βρέθηκαν» και άλλα χρήματα
-
ΑΘΛΗΤΙΚΑ19 ώρες ago
Ο Ροντινέι στο “Γ.Καραϊσκάκης” με φανέλα της Εθνικής (ΦΩΤΟ)
-
ΕΛΛΑΔΑ4 ώρες ago
Μαρινέλλα: «Απόφαση των γιατρών η παραμονή της στη ΜΕΘ» – Τι είπε η Ματίνα Παγώνη για την κατάσταση της υγείας της
-
ΕΛΛΑΔΑ11 ώρες ago
Δακτύλιος: Σε ισχύ από σήμερα – Σε ποιους δρόμους εφαρμόζεται
-
ΚΟΣΜΟΣ21 ώρες ago
Ισραήλ: Πάνω από 20 τραυματίες κοντά στην Μπινγιαμίνα μετά από επίθεση της Χεζμπολάχ με drone
-
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ3 ώρες ago
Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου: Παγκόσμια η κρίση στο κρασί