ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με πρόσχημα την αποστρατικοποίηση η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου δεν αμφισβητούν μόνο τη δυνατότητα εξοπλισμού των νησιών αλλά και την ίδια την κυριαρχία
Με την Τουρκία ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο και τον Ερντογάν να θέλει να παίξει το χαρτί του εθνικισμού για να πιέσει την αντιπολίτευση (εφόσον ειδικά οι Κεμαλικοί δεν επιθυμούν να φανούν λιγότερο «πατριώτες) δεν είναι παράλογο να περιμένει κανείς ανέβασμα του φραστικού τόνου σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ιδίως όταν η Τουρκία αυτή την περίοδο περισσότερο προσπαθεί να επανορθώσει σχέσεις με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και τις χώρες του Κόλπου και να βρει σημείο ισορροπίας σε σχέση με την Ουκρανική κρίση, πράγμα σημαίνει ότι έχει ανάγκη η τουρκική κυβέρνηση να βρει πεδία στα οποία να επιβεβαιώσει ότι είναι μια ισχυρή περιφερειακή δύναμη.
Όμως, αυτό δεν αναιρεί ότι ακόμη και έτσι ορισμένες δηλώσεις δεν μπορούν δεν πρέπει να θεωρηθούν ως απλές «φραστικές κινήσεις», αλλά πολύ περισσότερο να ερμηνευτούν ως σημαντικές μετατοπίσεις ως προς την τουρκική εξωτερική πολιτική.
Γιατί αποτελούν τομή οι δηλώσεις Τσαβούσογλου;
Η αντιπαράθεση για το καθεστώς αποστρατικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου δεν είναι τωρινή.
Είναι πάγια θέση της τουρκικής διπλωματίας να καταγγέλλει την Ελλάδα ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εφόσον δεν τηρεί τους όρους αποστρατικοποίησης που περιλαμβάνουν τόσο η Σύμβαση της Λωζάννης για τα Στενά του 1923 (ως προς τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη), τη Συνθήκη Ειρήνης του 1923 (για τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο και την Ικαρία) και τη Σύμβαση Ειρήνης του 1947 μεταξύ των Συμμάχων και της Ιταλίας (για τα Δωδεκάνησα).
Η θέση αυτή επανέρχεται διαρκώς τις τελευταίες δεκαετίες και με ποικίλες αφορμές.
Η διαφορά των τωρινών δηλώσεων Τσαβούσογλου είναι ότι δεν κατηγορεί απλώς την Ελλάδα για παραβίαση των όρων των συνθηκών και για παρανομία με όρους διεθνούς δικαίου. Πλέον εγείρει θέμα κυριαρχίας στη βάσης της υποτιθέμενες ελληνικής παρανομίας.
«Στον ΟΗΕ στείλαμε δυο επιστολές, επειδή η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Τα νησιά αυτά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με τις Συνθήκες της Λωζάνης του 1923 και των Παρισίων του 1947 με τον όρο της αποστρατιωτικοποίησης τους. Όμως η Ελλάδα άρχισε να παραβιάζει αυτό το καθεστώς από τη δεκαετία του 1960», ανέφερε σε συνέντευξή του ο Τούρκος ΥΠΕΞ, για να συμπληρώσει: «Στην επιστολή, που γράψαμε, αναφέραμε πως η Ελλάδα παραβιάζει του όρους των Συνθηκών. Αυτά τα νησιά δόθηκαν υπό όρους και σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν αλλάξει στάση τότε είναι συζητήσιμη η κυριαρχία των νησιών αυτών. Διότι παραβιάζεται τους όρους. Στείλαμε τις επιστολές μας. Θα παρακολουθούμε το ζήτημα αυτό. Αν χρειαστεί θα κάνουμε τις τελευταίες μας προειδοποιήσεις και μετά ξεκινάει αυτή η συζήτηση».
Δηλαδή, η Τουρκία εμμέσως πλην σαφώς θεωρεί ότι εάν η Ελλάδα δεν αποστρατικοποίηση τα νησιά τότε τίθεται υπό αίρεση η ελληνική κυριαρχία και η Τουρκία θα ανοίξει διεθνή συζήτηση για το καθεστώς κυριαρχίας των νησιών αυτών και όχι απλώς για την ελληνική «παραβατικότητα».
Αυτή ακριβώς η ευθεία σύνδεση ανάμεσα στην αποστρατικοποίηση και την κυριαρχία είναι που εξηγεί γιατί αποτελούν τομή οι δηλώσεις Τσαβούσογλου.
Τι ακριβώς ισχύει με το καθεστώς των νησιών;
Όντως για ορισμένα νησιά υπήρχαν προβλέψεις μερικής ή πλήρους αποστρατικοποίησης, διατυπωμένες στο παρελθόν και σε άλλο πλαίσιο.
Ως προς τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη, η σχετική πρόβλεψη αποστρατικοποίησης έπαψε να υπάρχει όταν η Σύμβαση της Λωζάννης για τα Στενά του 1923 καταργήθηκε και αντικαταστάθηκε από τη Σύμβαση του Μοντρέ του 1936, που παραμένει ακόμη σε ισχύ και ορίζει το καθεστώς των Στενών. Μάλιστα, ήδη από το 1936 και την κύρωση της Σύμβασης του Μοντρέ από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση, η τότε τουρκική κυβέρνησης είχε ρητά δηλώσει ότι δεν τίθεται πλέον ζήτημα αποστρατικοποίησης.
Ως προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, η Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης του 1923 όντως έθετε ζήτημα μερικής αποστρατικοποίησης (π.χ. απαγόρευε την εγκατάσταση ναυτικής βάσης), ενώ αποστρατικοποίηση των Δωδεκανήσων προβλέπει και η Σύμβαση Ειρήνης των Παρισίων του 1947.
Ειδικά οι προβλέψεις του 1947 ανήκαν σε ένα φάσμα ανάλογων προβλέψεων που υπήρχαν στις μεταπολεμικές συνθήκες και καταργήθηκαν στην πράξη από όλες τις πλευρές στη διάρκεια του Ψυχρού πολέμου, όταν οι χώρες εντάχθηκαν στους αντίπαλους συνασπισμούς και εξοπλίστηκαν.
Από εκεί και πέρα η Ελλάδα παγίως επικαλείται την τουρκική επιθετικότητα μετά το 1974, και υποστηρίζει ότι ως κυρίαρχο κράτος έχει το περιθώριο εντός των συνόρων της να πάρει όλα τα μέτρα για να προασπίσει την εδαφική ακεραιότητά της.
Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι η λογική των αποστρατικοποιημένων περιοχών ανήκει σε μια λογική για το διεθνές δίκαιο που ουσιαστικά αναγνωρίζει περιοχές «μειωμένης κυριαρχίας». Εάν μια χώρα είναι κυρίαρχη, θα πρέπει να μπορεί και να ασκήσει τα δικαιώματα που προκύπτουν από την πλήρη και αδιαίρετη κυριαρχία που ασκεί εντός του εδάφους της και το δικαίωμα ένοπλης άμυνας είναι θεμελιώδης πλευρά της κυριαρχίας.
Αυτό ισχύει πολύ περισσότερο σε περιοχές όπου υπάρχουν αναγνωρισμένα σύνορα και δεν υπάρχει εμπόλεμη κατάσταση ή διαρκής κρίση. Οι αποστρατικοποιημένες ζώνες που υπάρχουν (π.χ. ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα) αφορούν περιοχές όπου υπήρξαν προηγούμενες πολεμικές συγκρούσεις και όπου διατηρείται ένταση, η περιοχές όπως η Ανταρκτική (με βάση τη σχετική συνθήκη του 1959).
Είναι άλλης τάξης ζήτημα, εάν χώρες επιλέγουν να συνομολογήσουν, ως μέσο οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ειρηνικής συνύπαρξης, αμοιβαίο περιορισμό της συνοριακής στρατιωτικής παρουσίας και άλλο προφανώς μια εκ των προτέρων άρνηση του δικαιώματος να ασκηθεί πλήρης κυριαρχία σε συγκεκριμένες περιοχές.
Ιδίως όταν απέναντι είναι μια χώρα που παρανόμως εισέβαλε στην Κύπρο το 1974 και που ακόμη και σήμερα διατηρεί στρατιωτική παρουσία εκτός συνόρων (χωρίς τυπική εξουσιοδότηση από τη διεθνή κοινότητα) και στο Ιράκ και προφανώς στη «ζώνη ασφαλείας» εντός εδάφους Συρίας.
Γιατί εγείρει θέμα κυριαρχίας η Τουρκία;
Η τουρκική διπλωματία προφανώς και γνωρίζει ότι με αυτές τις δηλώσεις ξαναγράψει τις συνθήκες. Γιατί είναι ένα πράγμα να υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν τηρεί το γράμμα κάποιων συνθηκών και άλλο πράγμα να υποστηρίζει ότι η κυριαρχία των συγκεκριμένων νησιών αποδόθηκε στην Ελλάδα «υπό όρους». Το δεύτερο προφανώς και δεν προκύπτει από τις συνθήκες και επίσης προφανώς αντιβαίνει το γεγονός ότι όλες αυτές οι συνθήκες που απέδωσαν κυριαρχία και χάραξαν σύνορα έως και αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στην πραγματικότητα είναι μη αντιστρέψιμες και άρα δεν τίθεται ζήτημα περιοχές να φύγουν από την επικράτεια ενός κράτους και να συμπεριληφθούν την επικράτεια άλλου.
Όμως, είναι σαφές ότι στα μάτια της τουρκικής κυβέρνησης η περίοδος που διανύουμε είναι περίοδος στην οποία μπορούν δυνητικά να ξαναγραφτεί ένα πλαίσιο κανόνων στις διεθνείς σχέσεις, όπως έχει δείξει και σε σχέση με τα ζητήματα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Σε μια τέτοια κατεύθυνση το να «γκριζάρει» όλο σχεδόν το φάσμα των διμερών ζητημάτων, ανοίγοντας διαρκώς νέα θέματα, φαντάζει να είναι μια διαπραγματευτική τακτική που αποσκοπεί στο πάει σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα όπου σχεδόν τίποτα δεν θα θεωρείται δεδομένο, εκτιμώντας ότι με αυτό τον τρόπο η Τουρκία στο τέλος θα αποσπάσει περισσότερες παραχωρήσεις.
Γράψτε το σχόλιό σας



Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι παγίδες και τα διλήμματα του νέου ΣΥΡΙΖΑ


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Προχθές, εξέπνευσε η προθεσμία για ενστάσεις μετά την τελική ανακοίνωση της νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ. Αυτή ήταν και η τελική πράξη μιας συνολικής αλλαγής που ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε από το βράδυ των εκλογών του 2019 (γλυκιά ήττα τη λέει εσχάτως) και που ολοκληρώθηκε με το 3ο Συνέδριο, την εκλογή από τη βάση του ίδιου του προέδρου και την εκλογή της ΚΕ από τα μέλη που είχαν εγγραφεί μέχρι τις 21 Μαρτίου. Μαζί με αυτά και μια σειρά καταστατικών αλλαγών αλλά και μια ομόφωνη Πολιτική Απόφαση που ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει στις αποσκευές του από την προσεχή Δευτέρα και από τη νέα φάση της δομικής αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης που θα επιχειρήσει με μεγαλύτερη ένταση. Οι στενοί συνεργάτες του μιλούν για θετικό μομέντουμ.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η αντιστοίχιση που ο Τσίπρας ήθελε, για την ακρίβεια τουλάχιστον το 10% του εκλογικού σώματος να ενταχθεί στο κόμμα, επετεύχθη. Μόλις σε δέκα ώρες, τη 15η Μάη, ημέρα της κάλπης για εκλογή προέδρου και για ΚΕ, εγγράφηκαν χιλιάδες νέα μέλη και σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ φτάνει τα 172 χιλιάδες. Οπως λένε συνεργάτες του Τσίπρα ακόμη κι αν είχε γίνει αμέσως συνέδριο το 2019 μετά την ήττα με όσα μεσολάβησαν θα χρειαζόταν να ξαναγίνει. Ενώ και από τη νέα ΚΕ όπως λένε αυτές τις ημέρες υπάρχει σαφής ανανέωση. Στην πρώτη για παράδειγμα δεκάδα εκφράζεται η γενιά των 35άρηδων ή 40άρηδων. Αχτσιόγλου, Ζαχαριάδης, Τεμπονέρας, αλλά και Ηλιόπουλος, Τζανακόπουλος κ.λπ. Το ίδιο γενεακά και στις πρωτιές σε περιφέρειες πέραν της Αττικής όπως ο Χαρίτσης (Πελοπόννησος) ή ο Μπουρνούς (Βόρειο Αιγαίο). Νέα πρόσωπα όπως ο Ιστορικός Καπόζηλος ή ο Καλπάκης, αλλά και πρόσωπα που ως τώρα δεν είχαν κομματική εμπλοκή όπως η υποστράτηγος ε.α. Ζαχαρούλα Τσιριγώτη από το θινκ τανκ ή επιστήμονες που προήλθαν από τη διεύρυνση του 2019 όπως ο Αχιλλέας Μητσός. Νέες γυναίκες επίσης, αλλά και μια ανανέωση διατασική, όπως λένε οι συνεργάτες του Τσίπρα.
Οι κόντρες του συνεδρίου
Τα στοιχήματα μπαίνουν από εδώ και πέρα βέβαια για το «νέο κόμμα» που καταγράφεται στο πολιτικό σκηνικό. Και προφανώς δεν είναι εύκολα. Οι άνθρωποι που πήγαν στην κάλπη της 15ης Μάη, κατέγραψαν μια σαφή δήλωση προθέσεων. Θα ενταχθούν στις διαδικασίες και στον νέο πολιτικό σχεδιασμό; Ας μην ξεχνούμε πως το νέο «Σύνταγμα» του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει εσωτερικά δημοψηφίσματα ακόμη και για τις κυβερνητικές συνεργασίες. Αρα βάζει ψηλά τον πήχη στο εύρος μιας νέας κομματικής κουλτούρας που πριν δεν υπήρχε.
«Αυτές τις 170 χιλιάδες μέλη, να εργαστούμε για να τα μετατρέψουμε σε ένα μεγάλο, λαϊκό, ρωμαλέο κόμμα της Αριστεράς, που να έχει ισχυρότερη παρουσία παντού – στα συνδικάτα, την αυτοδιοίκηση, τους συλλόγους, τα επιμελητήρια. Και τα νέα εκλεγμένα όργανα του κόμματος, ο πρόεδρος και η νέα ΚΕ, να πάρουν πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να υποδεχθούμε δημιουργικά όλα αυτά τα καινούργια μέλη και να επουλώσουμε πράγματα που δημιούργησαν οι κόντρες του Συνεδρίου», είπε αυτή την εβδομάδα ο Δημήτρης Παπαδημούλης, που δεν επέλεξε να είναι εκ νέου υποψήφιος στην ΚΕ έπειτα από δεκαετίες. Μια όντως δύσκολη υπόθεση που επίσης θα σκοντάφτει στις πρόσφατες κόντρες για την ποσόστωση των προσώπων που ήλθαν από τη διεύρυνση και που είναι στη νέα ΚΕ, κάποιοι εξ αυτών με λιγότερες ψήφους από άλλους.
Μια υπόθεση που θα έχει έναν ακόμη βαθμό δυσκολίας. Τη σύνδεση των νωπών διεργασιών με τον νέο πολιτικό σχεδιασμό και το νέο πειστικό πρόγραμμα που θα καθιστά τον ΣΥΡΙΖΑ κυβερνητικό πόλο και όχι μέρος ενός ασθενούς δικομματισμού.
Σε αναζήτηση νέου προφίλ
Πολλοί αναρωτιούνται επίσης αν η Κουμουνδούρου θα φτιάξει ένα νέο προφίλ με θέσεις, μάχιμη αντιπολίτευση, παρέμβαση σε μαζικούς φορείς (δεν έδειξε κάτι τέτοιο η καταγραφή των δυνάμεών της στις φοιτητικές κάλπες), μια θεσμικότερη παρουσία που θα προσελκύει και τα πονεμένα μεσαία στρώματα. Εδώ ακούγονται δύο γνώμες: η μία, των πιο πασοκογενών, θέλει ένα κόμμα απαλλαγμένο από «βαρίδια» που θα λύνει τα χέρια του Τσίπρα για τον σχεδιασμό του. Η άλλη, πιο συνθετική, υπενθυμίζει πως η εσωτερική αντιπολίτευση της Ομπρέλας είναι παρούσα την επόμενη μέρα με 77 μέλη στη νέα ΚΕ και με πεδίο δόξης λαμπρό αφού θα τέμνονται οι θέσεις τις με άλλων τάσεων για συγκεκριμένα ζητήματα, όπως για τα εθνικά που έχει χημεία με τη Γέφυρα ή με άλλες δυνάμεις. Ας μη μας διαφεύγει πως στη νέα ΚΕ επίσης έχουμε 12 μέλη της ΔΗΜΑΡ και 11 της Γέφυρας, αλλά και εκπροσωπούνται όλα τα ρεύματα. Καθώς ο εκλογικός χρόνος πυκνώνει ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να είναι εν κινήσει, όπως τον περιγράφει πάντα ο πρόεδρός του, αλλά και με ζητούμενο την πολιτική του ενοποίηση και τη νέα λειτουργία του. Ο χρόνος μετράει πιεστικά.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Τουρκία δεν πρέπει να ανταμειφθεί για την αδιαλλαξία της


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Της Μαρίας Βασιλείου

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Την εκτίμηση ότι ενισχύεται συνεχώς ο ρόλος αλλά και η ικανότητα της Ελλάδας να προάγει την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία, όχι μόνο για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και γενικότερα για την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, επισημαίνει ο ελληνοαμερικανός βουλευτής Γκας Μπιλιράκης. Στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» με αφορμή την επίσκεψη του έλληνα Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, ο Ρεπουμπλικανός συμπρόεδρος της ελληνικής ομάδας στο Κογκρέσο, του επονομαζόμενου Hellenic Caucus, χαρακτηρίζει την Ελλάδα βασικό και αξιόπιστο σύμμαχο των ΗΠΑ, αλλά και αποφασιστικό μέλος του ΝΑΤΟ έναντι της ρωσικής επιθετικότητας.
Ο Μπιλιράκης, ο οποίος είναι μέλος στη Βουλή των Αντιπροσώπων από το 2007 και εκπροσωπεί τη Φλόριντα, όπου έφτασε η οικογένειά του στην αρχή του 20ού αιώνα προερχόμενη από την Κάλυμνο, αναφέρεται επίσης στην εμβάθυνση της σχέσης ασφαλείας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας, ενώ προτάσσει την ευκαιρία να αναδειχθεί η χώρα μας ενεργειακός κόμβος υγροποιημένου φυσικού αερίου, LNG, αλλά και να ηγηθεί στην παραγωγή και διανομή ενέργειας μέσω του πιθανού αγωγού EastMed, της ενεργειακής διασύνδεσης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ο ελληνικής καταγωγής βουλευτής με μακριά κληρονομιά στην πολιτική, καθώς ο πατέρας του ήταν επίσης βουλευτής πάνω από είκοσι χρόνια, μιλά και για την ομιλία του έλληνα Πρωθυπουργού ενώπιον της κοινής συνεδρίασης της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας, ενώ δηλώνει τη σθεναρή του αντίθεση στην προτεινόμενη πώληση προηγμένων όπλων και εξοπλισμού από την κυβέρνηση Μπάιντεν για την αναβάθμιση του στόλου των F-16 στην Τουρκία. Η Τουρκία δεν πρέπει να ανταμείβεται για την αδιαλλαξία της, δηλώνει κατηγορηματικά ο Γκας Μπιλιράκης, ασκώντας, μάλιστα, αυστηρή κριτική στην Αγκυρα για τη στάση της, την οποία κατηγορεί για αποσταθεροποιητικές ενέργειες και την καλεί να γίνει κάτι περισσότερο από το να είναι μόνο σύμμαχος κατ’ όνομα.
Ο έλληνας Πρωθυπουργός απέσπασε θερμό χειροκρότημα, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας στο Κογκρέσο. Ποια μηνύματα που περιέλαβε στην ομιλία του τράβηξαν την προσοχή σας;
Ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης είναι πραγματικός φίλος μου και η ομιλία του κατά τη διάρκεια της κοινής συνόδου ήταν σαφής ένδειξη της ικανότητας και του πάθους που φέρει ως ο ανώτατος εκλεγμένος εκπρόσωπος του ελληνικού λαού. Η ομιλία του ήταν πραγματικά εξαιρετική. Εξιστόρησε εύγλωττα τους βαθείς πολιτιστικούς και θεσμικούς δεσμούς των δύο χωρών μας, της πρώτης δημοκρατίας στον κόσμο και της πιο ευημερούσας και ισχυρής δημοκρατίας του κόσμου. Αυτοί οι δεσμοί υποστηρίζονται από τη βασική πίστη στην ίση δικαιοσύνη και εκπροσώπηση βάσει του νόμου. Είμαστε πραγματικά ευγνώμονες στους αρχαίους Ελληνες που τόλμησαν να κάνουν το πείραμα που σήμερα ονομάζουμε δημοκρατία. Ηταν επίσης συγκινητικό για τον ίδιο να αναγνωρίσει τον ρόλο των Ελληνοαμερικανών ως γέφυρας μεταξύ των δύο χωρών μας. Ως περήφανος Ελληνοαμερικανός, η κοινή μας κουλτούρα, οι αξίες και η θρησκεία με βοηθούν να ενημερώνομαι, καθώς επιδιώκω να λαμβάνω τις καλύτερες αποφάσεις για τους ψηφοφόρους μου και το έθνος.
Πώς βλέπετε τον ρόλο της Ελλάδας ως στρατηγικού συμμάχου στην Ανατολική Μεσόγειο;
Χαίρομαι που ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης μπόρεσε να τονίσει τον αυξανόμενο ρόλο και την ικανότητα που έχει η Ελλάδα να προάγει την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία, όχι μόνο για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και για την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ελλάδα είναι αποφασιστικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ στην υποστήριξη της Ουκρανίας και κατά της ρωσικής επιθετικότητας. Συνεχίζουμε να βλέπουμε την εμβάθυνση της σχέσης ασφαλείας ΗΠΑ – Ελλάδας μέσω του νόμου «EastMed Act» και του νόμου για τη «Διακοινοβουλευτική εταιρική σχέση ΗΠΑ – Ελλάδας» και ακόμη και εντός της Ελλάδας στον κόλπο της Σούδας και στην Αλεξανδρούπολη. Επίσης στην Αλεξανδρούπολη, η Ελλάδα έχει μια απίστευτη ευκαιρία να γίνει ενεργειακός κόμβος υγροποιημένου φυσικού αερίου, LNG, και να αποτελέσει ενεργειακή εναλλακτική στο ρωσικό φυσικό αέριο. Και δεν αναφέρομαι καν στους πολλούς άλλους τρόπους με τους οποίους η Ελλάδα θα μπορέσει σύντομα να ηγηθεί στην παραγωγή και διανομή ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων του πιθανού αγωγού EastMed, της ενεργειακής διασύνδεσης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Πώς θα μπορούσαν οι ΗΠΑ και η Ελλάδα να συνεχίσουν να συνεργάζονται για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις;
Σε μια εποχή αυξανόμενων προκλήσεων και αστάθειας όχι μόνο στην Ευρώπη και την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αλλά σε όλο τον κόσμο, η Ελλάδα αποδεικνύεται ο βασικός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών προκειμένου να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση τρεχουσών και μελλοντικών προκλήσεων. Δυστυχώς, πολλές από αυτές τις προκλήσεις προήλθαν πρόσφατα από την Τουρκία, που είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Μπορώ μόνο να έχω κάποια ελπίδα ότι η Τουρκία θα σταματήσει τις αποσταθεροποιητικές της ενέργειες και θα γίνει κάτι περισσότερο από το να είναι μόνο σύμμαχος κατ’ όνομα. Μέχρι τότε, είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα και άλλοι αξιόπιστοι σύμμαχοι στην περιοχή, όπως η Κύπρος και το Ισραήλ, θα είναι σε θέση να συνεργαστούν με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να αντιμετωπίσουν τις πραγματικές απειλές για την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία από τη Ρωσία, το Ιράν και δυστυχώς την Τουρκία.
Τι θα ήταν κρίσιμο για να διασφαλιστεί ότι τα «νερά στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο» είναι ήρεμα; Τι αντίκτυπο θα είχε μια πιθανή πώληση των F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία για την ισορροπία στην περιοχή;
Νομίζω ότι ο (έλληνας) Πρωθυπουργός το είπε καλά όταν είπε ότι οι κακοί παίκτες δεν πρέπει να ανταμείβονται για τις κακές τους πράξεις. Υπάρχει έντονη αντίθεση στο Κογκρέσο για την πώληση πρόσθετων F-16 στην Τουρκία. Υπάρχει έντονη αντίθεση στην προτεινόμενη από την κυβέρνηση Μπάιντεν πρόσθετη πώληση όπλων πριν από μια συμφωνία για τα F-16. Η Τουρκία συνέχισε τη συμπεριφορά της όσον αφορά τις CAATSA (κυρώσεις απέναντι σε πράξεις εχθρικές προς τις ΗΠΑ) και τους S-400 και δεν πρέπει να ανταμείβεται για την αδιαλλαξία της.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Ληστεία σε καφετέρια της Ν. Ιωνίας- Όσα είπε ο ιδιοκτήτης στο ASTRA
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ19 ώρες ago
Εφυγε από την ζωή ο Γιαννης Παπανικολαου από την Συκη Πηλιου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Σε θρίλερ εξελίχθηκε το ταξίδι για Βολιώτες επιβάτες με το «Βέλος» μέχρι την Αθήνα
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Βόλο
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αγορά του Βόλου και στο «Βολωνάκι» για καφέ
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Ο ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΧΑΡΤΝΕΤ ΤΟΥ ΜΑΣΤΕΡ ΣΕΦ ΣΤΗΝ ΣΚΙΑΘΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΒΕΛΕΝΤΖΑΚΟΥ .
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Θλίψη έχει σκορπίσει στην τοπική κοινωνία της Μαγνησίας και της Λάρισας ο θάνατος του τραγουδιστή δημοτικών τραγουδιών Γιάννη Γκόβαρη
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Θλίψη για τον θάνατο 58χρονο Βολιώτη