Connect with us

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Με πρωτοβουλία Σκόνδρα Ένωση Μικρασιατών και Σύλλογος Καππαδοκικού στη Βουλή

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Η Βουλευτής Καρδίτσας, κ. Ασημίνα Σκόνδρα, με αφορμή τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή και ως Μέλος της Ειδικής μόνιμης επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής, προσκάλεσε την Ένωση Μικρασιατών και Ανατολικοθρακιωτών και τον Πολιτιστικό – Μορφωτικό Συλλόγου Καππαδοκικού Καρδίτσας στη Βουλή.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Υποδέχτηκε στην συνεδρίαση της Επιτροπής δύο συμπολίτες μας, εκπροσώπους των Συλλόγων, που μίλησαν για τις χαμένες πατρίδες της Μικρασίας και το ταξίδι των προγόνων τους, από τα χωριά εκείνα ως την Καρδίτσα.

Τους Συλλόγους εκπροσώπησαν ο κ. Καρατάσιος Νικόλαος, καθηγητής, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Μικρασιατών και Ανατολικοθρακιωτών Καρδίτσας και η κ. Αλιβάνογλου Καλλιόπη, εκ μέρους του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Γυναικών Καππαδοκικού.
Ο κ. Καρατάσιος μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Από καρδιάς ένα μεγάλο ευχαριστώ, για την τιμή που μας κάνατε να προσκαλέσετε την Ένωση μας σε αυτό το Μικρασιατικό αντάμωμα μνήμης, καθώς και ιδιαίτερες ευχαριστίες στην βουλευτή μας κυρία Ασημίνα Σκόνδρα, που χωρίς εκείνη, δεν θα ήμασταν σήμερα παρόντες εδώ.


Η Ένωση Μικρασιατών και Ανατολικοθρακιωτών Καρδίτσας ιδρύθηκε το 1992, από το μεράκι των απογόνων των προσφύγων δεύτερης και τρίτης γενιάς. Σήμερα ερχόμαστε για να μοιραστούμε μνήμες. Οι αλησμόνητες πατρίδες, συμπληρώνοντας 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή, μένουν πάντα χαραγμένες άσβεστα στη μνήμη και στην καρδιά. Είναι κομμάτι της αλήθειας και της ιστορίας. Ένα κομμάτι που δεν μπορεί να παρερμηνευτεί, γιατί δεν ήταν συνωστισμός σε ένα λιμάνι. Ένα κομμάτι που δεν μπορεί να παραγραφεί, γιατί ο πολιτισμός μας και η ιστορία μας είναι πρωτίστως, για εμάς τους Έλληνες, ιερή και ζωντανή.

Γιατί ένας λαός γράφει την ιστορία του, όχι για να αφηγηθεί όσα του συνέβησαν στο παρελθόν, αλλά πρωτίστως για να σφυρηλατήσει την αυτογνωσία και την ηθική ταυτότητά του, ώστε να κτίσει το μέλλον του. Οι πατρίδες χάνονται όταν χάνεται η μνήμη. Η μνήμη των πατρίδων, ή καλύτερα οι πατρίδες της μνήμης, αντιστέκονται στην αμνησία και στην αμεριμνησία.

Σήμερα, καλούμαστε, λοιπόν, όλοι μας, σε αυτή τη συντροφιά μνήμης, να ανακαλέσουμε συναισθήματα νοσταλγίας, μνημονεύοντας εσαεί αυτή τη θλιβερή ημέρα, όχι για να κλάψουμε πάνω στις στάχτες, αυτό το έκαναν οι πρόγονοί μας, αλλά ως απόγονοι εκείνων και φορείς των ίδιων παραδόσεων, του ίδιου πολιτισμού, έχουμε χρέος να μην ξεχάσουμε. Δεν μας επιτρέπεται να ξεχάσουμε, γιατί μέσα από τη δική μας μνήμη μένουν ζωντανά τα όνειρά τους.»

 

Η κ. Αλιβάνογλου, από την πλευρά της, είπε μεταξύ άλλων:
«Όταν μεγάλωσα κατάλαβα τι σημασία έχουν οι πατρίδες και μάλιστα οι χαμένες για τον ξεριζωμένο άνθρωπο. Η πατρίδα, όμως, δεν χάνεται όσο οι ρίζες της απλώνουν βαθιά μέσα μας. Χάνεται όταν ξεχνιέται. Οι καθημερινές αυτές αναφορές και οι διηγήσεις των παππούδων μου και η επιθυμία τους να καταγραφούν όλα αυτά τα γεγονότα της μαρτυρικής πορείας τους, με οδήγησαν να συλλέξω τις προσωπικές μαρτυρίες των ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα και να τις καταγράψω σε τέσσερα βιβλία, όπως το λαογραφικό ιστορικό βιβλίο μου «Από το Τσουχούρ Καππαδοκίας στο Καππαδοκικό Καρδίτσας».
Επίσης, συγκέντρωσα τα παραμύθια που λέγανε τις κρύες νύχτες του χειμώνα γύρω από το ταντούρ, έγραψα ακόμα το βίο και τα θαύματα 70 και πλέον αγίων της Καππαδοκίας και μέσω των συλλόγων μας και του Κέντρου Καππαδοκικών μελετών της Νέας Καρβάλης, κατορθώσαμε να προβούμε στην έκδοση τους. Με τη συνδρομή των συλλόγων μας προσπαθούμε να διατηρήσουμε, να διασώσουμε και να μεταλαμπαδεύσουμε την παράδοση των αγαπημένων μας προγόνων στις νεότερες γενιές. Να κρατήσουμε ζωντανή τη σπίθα και άσβεστη τη δάδα της μικρασιατικής παράδοσης και κουλτούρας.»


 

Η Βουλευτής, κ. Σκόνδρα, η οποία παρακολούθησε τις εργασίες της επιτροπής, καλωσόρισε τους εκπροσώπους των Συλλόγων από όλη την Ελλάδα. Στην τοποθέτησή της τόνισε την ομοψυχία των απανταχού Ελλήνων και την μεγάλη αξία των συλλογικοτήτων, που προάγουν τον ελληνικό πολιτισμό και ιστορία.

Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Για τους συλλόγους των Μικρασιατών, των Θρακιωτών, των ανθρώπων οι οποίοι, πραγματικά, πασχίζουν για να κρατήσουν ζωντανή τη μνήμη και πραγματικά την κρατούν και την μεταλαμπαδεύουν και σε όλους τους υπόλοιπους Έλληνες, δεν έχω παρά να εκφράσω το θαυμασμό μου και τα συγχαρητήρια μου. Έχουν καταφέρει να αφομοιωθεί από όλους μας ο πολιτισμός και η παράδοσή τους.
Από τότε που ήρθαν στην μητέρα Ελλάδα, «μπόλιασαν» την ελληνική κοινωνία με τον πολιτισμό τους, με τα γράμματα με τις τέχνες. Θεωρώ ότι αυτό ήταν ένα μεγάλο «αντίδωρο», στην «επιφυλακτική» υποδοχή των Ελλήνων, που δίσταζαν απέναντι σε αυτό το μεγάλο κύμα των προσφύγων. Στη συνέχεια, όμως, αποδείχτηκε ότι μπορούσαν να συμβιώσουν και να αλληλοσυμπληρωθούν, γιατί τους ένωναν περισσότερα από όσα τους χώριζαν, η κοινή μας καταγωγή, η κοινή μας ιστορία.

Θέλω να συγχαρώ για άλλη μια φορά τον Πρόεδρο της Επιτροπής και όλα τα μέλη της, που αποφασίσαμε και δώσαμε λόγο και βήμα για πρώτη φορά στη Βουλή των Ελλήνων, σε εκπροσώπους Συλλόγων και Ομίλων, απογόνους Ελλήνων προσφύγων, να εξιστορήσουν τα προβλήματα τα οποία αντιμετώπισαν οι πρόγονοι τους, να μεταφέρουν τα βιώματα τους, για να τα μαθαίνουν οι νεότεροι. Γιατί, ξέρετε, το μεγαλύτερο κληροδότημα που μπορούμε να αφήσουμε στα παιδιά μας είναι η ιστορία μας. Η ιστορία, λοιπόν, γράφτηκε και από τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, γιατί ήταν Έλληνες, είναι Έλληνες και όλοι μαζί προχωρήσαμε και πορευτήκαμε όλα αυτά τα χρόνια και ακόμα καλύτερα μπορούμε να προχωρήσουμε στο μέλλον.

Έχω τη χαρά σήμερα να είναι μαζί μας και εκπρόσωποι Συλλόγων της Καρδίτσας. Στην Περιφέρεια μου και στη Θεσσαλία γενικότερα, οι πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, βρήκαν έναν εύφορο κάμπο να τους υποδεχτεί. Μπορεί οι κάτοικοι αρχικά τότε να ήταν επιφυλακτικοί. Όμως, στη συνέχεια αυτό ξεπεράστηκε και ο κάμπος ανέλαβε να τους θρέψει όλους μαζί. Μπόρεσαν να καλλιεργήσουν και να ζήσουν. Δημιουργήθηκαν κοινότητες ολόκληρες που προόδευσαν, που πρόκοψαν, που σήμερα είναι απολύτως ενσωματωμένες στην τοπική κοινωνία, που είμαστε όλοι ίδιοι και όλοι ίσοι και προχωράμε όλοι μαζί. Χαίρομαι που τους δόθηκε ο χώρος και ο λόγος, εδώ στη Βουλή.

Θέλω να πιστεύω, ότι αυτά τα 100 χρόνια, που τόσο πολύ συζητάμε και συζητήσαμε, αυτή η θλιβερή επέτειος, μπορεί να σταθεί ικανή, ούτως ώστε, να αποκρυσταλλώσουμε τα συμπεράσματα όλων όσων ακούστηκαν, όχι μόνο σήμερα αλλά και σε κάθε συνεδρίαση και να προχωρήσουμε στο μέλλον ακόμα πιο δυνατοί. Γιατί μπορούμε πια με την απόσταση του χρόνου να διακρίνουμε τα λάθη που έγιναν, έτσι ώστε να μην επαναληφθούν, να κρατήσουμε μόνο τα θετικά και να προχωρήσουμε.

Συγχαρητήρια σε όλους για την ανιδιοτελή σας δράση, που μόνο μέλημα έχει την αγάπη, τον σεβασμό και την εκτίμηση στα πρόσωπα των προγόνων, των Ελλήνων του Πόντου και της Μικρασίας, που πραγματικά πέρασαν τόσα δεινά. Να είστε καλά.»

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
LIFESTYLE7 λεπτά ago

Αυτά τα ρούχα πρέπει να βάλετε στη βαλίτσα του τριημέρου ανάλογα με τον προορισμό σας

ΕΛΛΑΔΑ12 λεπτά ago

Τροχαίο δυστύχημα στην Κατεχάκη: Τα πρώτα λόγια του οδηγού που παρέσυρε τον αστυνομικό

LIFESTYLE22 λεπτά ago

H κόρη της Μπρουκ Σιλντς ποζάρει με την πανέμορφη 17χρονη κόρη της, που θέλει να γίνει μοντέλο

ΕΛΛΑΔΑ27 λεπτά ago

Μαχαίρωμα 17χρονου στο Ελληνικό: Βίντεο ντοκουμέντο λίγα λεπτά μετά την επίθεση

ΚΟΣΜΟΣ34 λεπτά ago

Καναδάς: Ο πύρινος εφιάλτης εξαπλώνεται στο Κεμπέκ – Χιλιάδες απομακρύνονται από τα σπίτια τους

LIFESTYLE40 λεπτά ago

Η Έβελυν Καζαντζόγλου φόρεσε εντυπωσιακά το απόλυτο χρώμα του καλοκαιριού

ΕΛΛΑΔΑ46 λεπτά ago

Σε σοβαρή κατάσταση η νηπιαγωγός που κατέληξε στην εντατική μετά από εξαγωγή δοντιού στην Κρήτη

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ52 λεπτά ago

Ιμπραΐμοβιτς: «Η Μόντσα με… περιμένει»

LIFESTYLE57 λεπτά ago

Ο γιος της Ούμα Θέρμαν και του Ίθαν Χοκ έγινε 21 ετών και είναι ηθοποιός

ΕΛΛΑΔΑ1 ώρα ago

Συνελήφθησαν δύο 16χρονοι για δημοσίευση απειλητικού και άσεμνου περιεχομένου στο διαδίκτυο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Νεαρός ένιωσε έντονη αδιαθεσία και κατέρρευσε στην παραλία του Βόλου

LIFESTYLE5 ημέρες ago

Παντρεύτηκε με τον σύντροφό της, Πάνο Μιχαλόπουλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Πέθανε γνωστός 69χρονος επαγγελματίας στον Βόλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ9 ώρες ago

«Έσβησε» μπροστά στην αντλία γνωστός 49χρονος πρατηριούχος στη Νέα Ιωνία Βόλου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Θλίψη και πάλι στον Βόλο- Πέθανε 40χρονη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago

Θλίψη για τον 67χρονο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΠΛΑΓΕΡΑ από Βόλο

ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες ago

Τροχαίο με επτά τραυματίες – Ανάμεσά τους 7χρονο παιδί

LIFESTYLE7 ημέρες ago

Δεξίωση της Τουριστικής Εταιρείας ‘’Dolphins of Greece’’προς τους Αυστριακούς Τουριστικούς Πράκτορες ‘’Springer’’ στο Ηotel ‘’Oniro’’ -Ανταπόκριση : Γιάννης Αποστολίδης

ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες ago

Πέθανε ο Θεόδωρος Πάγκαλος |

LIFESTYLE6 ημέρες ago

«Δεν μπορώ πλέον να σκέφτομαι τι γίνεται τα βράδια στα μαγαζιά, τώρα έχω άλλον έρωτα»

Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή