Connect with us
banner epikhirisis
RGB 23 1024x684.jpg RGB 23 1024x684.jpg

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Merci Chef!”: Η Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ελλάδα, Laurence Auer, μιλά στο ertnews.gr για την Εβδομάδα Γαστρονομίας και τους “γητευτές των ουρανίσκων

Published

on

Πως αντιλαμβανόμαστε και παρουσιάζουμε τη γαλλική κουζίνα στην Ελλάδα; Στην εποχή του fast food, της προχειρότητας και της βιασύνης, η εβδομάδα γαλλικής γαστρονομίας επιλέγει να παρουσιάσει διάφορες πτυχές της γαλλικής γαστρονομίας δίνοντας το χώρο και το χρόνο που της αρμόζει. Για δεύτερη χρονιά η Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργανώνουν μια εβδομάδα γαλλικής γαστρονομίας από σήμερα 16 Μαρτίου έως τις 21 Μαρτίου 2025 με σκοπό να αναδείξουν και να ενισχύσουν τους γαστρονομικούς και πολιτιστικούς δεσμούς ανάμεσα στη Γαλλία και την Ελλάδα. Θα φιλοξενηθούν στην Εβδομάδα Γαλλικής Γαστρονομίας καταξιωμένοι Γάλλοι και Έλληνες Σεφ, οι οποίοι θα ενώσουν τις δυνάμεις τους σε ποικίλες δράσεις. Προκειμένου να μάθουμε περισσότερα για την εβδομάδα γαλλικής γαστρονομίας Merci Chef! μιλήσαμε με την Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ελλάδα, Laurence Auer. Η κα Laurence Auer είναι μια Πρέσβειρα με πολυετή εμπειρία, με σημαντικές τιμητικές διακρίσεις και υπηρετεί στην Ελλάδα από το 2023. Μιλά ελληνικά με απίστευτη ευφράδεια λόγου και είναι πράγματι αξιοθαύμαστο πως επετεύχθη αυτό μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Στο βλέμμα της κας Laurence Auer είναι έκδηλη η αγάπη για την Ελλάδα.

Κυρία Laurence Auer η εβδομάδα γαλλικής γαστρονομίας Merci Chef! είναι μια πρωτοβουλία της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα που έγινε για δεύτερη χρονιά; Πως «γεννήθηκε» η ιδέα;

Η εβδομάδα γαστρονομίας Merci Chef αποτέλεσε ιδέα του σεφ της Πρεσβείας Jean-Marie Hoffman, ο οποίος έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές καθώς και σε έναν γαστρονομικό διαγωνισμό στην Κρήτη πριν κάποια χρόνια. Ξεκινήσαμε την πρωτοβουλία αυτή το 2024 και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, με αποτέλεσμα όλοι οι χορηγοί μας να ζητούν να την επαναλάβουμε, με ακόμη μεγαλύτερη εμβέλεια. Είναι άλλωστε λογικό, από τη στιγμή που οι ελληνογαλλικές σχέσεις, ιδίως στον τουριστικό τομέα,  βρίσκονται σε πλήρη άνθιση, και οι δεσμοί που μας ενώνουν γίνονται ολοένα και πιο ισχυροί.

Τι ξεχωριστό θα δούμε φέτος;  Θέλετε να μας παρουσιάσετε ενδεικτικά τα πιο σημαντικά δρώμενα; Θα λάβουν χώρα δράσεις στην Αθήνα αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Εκδηλώσεις για επαγγελματίες αλλά και δράσεις για μαθητές, νέους και για απλούς λάτρεις της γαλλικής γαστρονομίας

Φέτος το Merci Chef ξεκινά με μια γιορτή, το φεστιβάλ Συμπόσιο στη Βαρβάκειο αγορά της Αθήνας, όπου η γαστρονομία θα συνδυαστεί με τη μουσική, παρουσία των καλεσμένων Γάλλων σεφ. Καινούρια είναι επίσης η θεματική της βιώσιμης αλιείας την οποία αναδεικνύουμε την Δευτέρα από κοινού με την οργάνωση Ethic Ocean, μέσω μιας συζήτησης για τη μαγειρική και την προστασία των θαλάσσιων πόρων.

Advertisement

Τέλος, επεκτεινόμαστε εκτός Αθηνών, με ορισμένα γαλλικά δείπνα Merci Chef που θα λάβουν χώρα στη Θεσσαλονίκη – στο Γαλλικό Ινστιτούτο -, στο Ναύπλιο, στη Ρόδο και στη Μυτιλήνη. Ανυπομονώ για τις όμορφες αυτές στιγμές σε πολυάριθμα σημεία της Ελλάδας.

“Merci Chef!”: Η Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ελλάδα, Laurence Auer, μιλά στο ertnews.gr για την Εβδομάδα Γαστρονομίας και τους “γητευτές των ουρανίσκων”
Η Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ελλάδα κα Laurence Auer

Η γαλλική κουζίνα έχει θεωρηθεί ότι έχει τις πιο καλαίσθητες και ασυνήθιστες γεύσεις στον κόσμο. Είναι αυτή που αποτέλεσε το σημείο έμπνευσης και αναφοράς και επηρέασε όλες τις κουζίνες παγκοσμίως. Γιατί;

Ακριβώς αυτό είναι το θέμα της ταινίας «Délicieux», που θα προβληθεί στο Γαλλικό Ινστιτούτο στην Αθήνα, το βράδυ της Δευτέρας. Για αρκετό καιρό η γαστρονομία αποτελούσε προνόμιο των ελίτ, και σιγά – σιγά αυτό άλλαξε, οι συνταγές έπαψαν να αποτελούν μυστικό, και η καλή κουζίνα έγινε αναπόσπαστο μέρος της γαλλικής παράδοσης, με σεφ όπως οι Escoffier και Bocuse, ή, στις μέρες μας, με τους σεφ που βραβεύονται με αστέρια Michelin, όπως άλλωστε κάποιοι από τους 9 που θα μας επισκεφτούν στην Αθήνα.

Θεωρείτε πως υπάρχει γαστρονομικός και πολιτιστικός δεσμός ανάμεσα στην Γαλλία και την Ελλάδα;

Πράγματι, οι πολιτιστικοί και γαστρονομικοί δεσμοί μεταξύ των χωρών μας είναι ισχυροί, καθώς η γαλλική και η ελληνική κουζίνα αποτελούν κομμάτι μιας ευρύτερης προσέγγισης, που συμπεριλαμβάνει τα τοπικά, ποιοτικά προϊόντα, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο ο κοινωνικός ιστός υφαίνεται γύρω από το φαγητό. Γι’ αυτό και με το Merci Chef επισκεπτόμαστε σχολεία και νοσοκομεία, μιας και το μήνυμα αλληλεγγύης και μοιράσματος είναι όσο σημαντικό όσο και το περιεχόμενο των πιάτων μας.

“Merci Chef!”: Η Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ελλάδα, Laurence Auer, μιλά στο ertnews.gr για την Εβδομάδα Γαστρονομίας και τους “γητευτές των ουρανίσκων”“Merci Chef!”: Η Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ελλάδα, Laurence Auer, μιλά στο ertnews.gr για την Εβδομάδα Γαστρονομίας και τους “γητευτές των ουρανίσκων”

Ποια είναι η δική σας «Madeleine de Proust»;

Τα γλυκά της παιδικής μου ηλικίας, οι τούρτες, οι κρέπες και οι κρέμες κάθε είδους είναι οι δικές μου madeleines de Proust. Και, ως ενήλικη, η σχέση μου με το κρασί. Ο παππούς μου με έμαθε να αναγνωρίζω τα κρασιά και να τα συνδυάζω με τα πιάτα της γαλλικής κουζίνας, ενώ για τα 20α μου γενέθλια έλαβα ως δώρο 20 μπουκάλια του έτους γέννησής μου. Αυτή η γαλλική παιδεία υπήρξε χρήσιμη για μένα στο επάγγελμα μου, καθώς είμαι σε θέση να διαλέξω και να αγοράσω κρασιά, αλλά και να γνωρίζω τα στοιχεία εκείνα που κάνουν τη γαλλική κουζίνα να ξεχωρίζει. Είναι μια εκπληκτική παράδοση, την οποία επιδιώκω να μοιράζομαι.

Advertisement

Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας ποια η σχέση σας με την ελληνική γαστρονομία αλλά και τον ελληνικό πολιτισμό εν γένει;

Η ελληνική κουζίνα με συνοδεύει και αυτή από την παιδική μου ηλικία, όταν ταξίδευα στην Ελλάδα, και ειδικά στην Κρήτη, όπου νοικιάζαμε ένα σπίτι επί τρία συναπτά έτη. Η μητέρα μου με έστελνε στον φούρνο να αγοράσω μουσακά και ρυζόγαλο, ανάμνηση που μου φέρνει στο μυαλό μυρωδιές και χαμόγελα. Αργότερα, δέκα χρονών, ξεκίνησα να μαθαίνω Αρχαία Ελληνικά στο σχολείο, και έκτοτε η αγάπη μου για τον ελληνικό πολιτισμό δεν εξασθένησε ποτέ.

Αξιότιμη κυρία Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ελλάδα σας ευχαριστώ θερμά. Είναι τιμή μας που υπηρετείτε στη χώρα μας και ύψιστης σημασίας ο θεματοφύλακας της Γαλλίας στην Ελλάδα να είναι φιλικά προσκείμενος προς τη χώρα μας. Και εσείς αλλά και το προσωπικό της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα διακρίνεστε από ευγένεια, ήθος και καλοσύνη. Ελπίζω να μιλήσετε ξανά στο ertnews σε κάποια από τις επόμενες πολύπλευρες και πολυσήμαντες δράσεις της Πρεσβείας.

Merci!!

Ρεπορτάζ-Συνέντευξη: Ελένη Καραλή

Advertisement
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος



Περισσότερα Εδω

Advertisement
dei 03 2025 myHome GasControl 300x250
Advertisement
Dei
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement
Anassa
Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

RGB 23 1024x684.jpg RGB 23 1024x684.jpg

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Merci Chef!”: Η Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ελλάδα, Lawrence Auer, μιλά στο ertnews.gr για την Εβδομάδα Γαστρονομίας και τους “γητευτές των ουρανίσκων

Published

on

Πως αντιλαμβανόμαστε και παρουσιάζουμε τη γαλλική κουζίνα στην Ελλάδα; Στην εποχή του fast food, της προχειρότητας και της βιασύνης, η εβδομάδα γαλλικής γαστρονομίας επιλέγει να παρουσιάσει διάφορες πτυχές της γαλλικής γαστρονομίας δίνοντας το χώρο και το χρόνο που της αρμόζει. Για δεύτερη χρονιά η Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργανώνουν μια εβδομάδα γαλλικής γαστρονομίας από σήμερα 16 Μαρτίου έως τις 21 Μαρτίου 2025 με σκοπό να αναδείξουν και να ενισχύσουν τους γαστρονομικούς και πολιτιστικούς δεσμούς ανάμεσα στη Γαλλία και την Ελλάδα. Θα φιλοξενηθούν στην Εβδομάδα Γαλλικής Γαστρονομίας καταξιωμένοι Γάλλοι και Έλληνες Σεφ, οι οποίοι θα ενώσουν τις δυνάμεις τους σε ποικίλες δράσεις. Προκειμένου να μάθουμε περισσότερα για την εβδομάδα γαλλικής γαστρονομίας Merci Chef! μιλήσαμε με την Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ελλάδα, Lawrence Auer. Η κα Lawrence Auer είναι μια Πρέσβειρα με πολυετή εμπειρία, με σημαντικές τιμητικές διακρίσεις και υπηρετεί στην Ελλάδα από το 2023. Μιλά ελληνικά με απίστευτη ευφράδεια λόγου και είναι πράγματι αξιοθαύμαστο πως επετεύχθη αυτό μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Στο βλέμμα της κας Lawrence Auer είναι έκδηλη η αγάπη για την Ελλάδα.

Κυρία Lawrence Auer η εβδομάδα γαλλικής γαστρονομίας Merci Chef! είναι μια πρωτοβουλία της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα που έγινε για δεύτερη χρονιά; Πως «γεννήθηκε» η ιδέα;

Η εβδομάδα γαστρονομίας Merci Chef αποτέλεσε ιδέα του σεφ της Πρεσβείας Jean-Marie Hoffman, ο οποίος έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές καθώς και σε έναν γαστρονομικό διαγωνισμό στην Κρήτη πριν κάποια χρόνια. Ξεκινήσαμε την πρωτοβουλία αυτή το 2024 και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, με αποτέλεσμα όλοι οι χορηγοί μας να ζητούν να την επαναλάβουμε, με ακόμη μεγαλύτερη εμβέλεια. Είναι άλλωστε λογικό, από τη στιγμή που οι ελληνογαλλικές σχέσεις, ιδίως στον τουριστικό τομέα,  βρίσκονται σε πλήρη άνθιση, και οι δεσμοί που μας ενώνουν γίνονται ολοένα και πιο ισχυροί.

Τι ξεχωριστό θα δούμε φέτος;  Θέλετε να μας παρουσιάσετε ενδεικτικά τα πιο σημαντικά δρώμενα; Θα λάβουν χώρα δράσεις στην Αθήνα αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Εκδηλώσεις για επαγγελματίες αλλά και δράσεις για μαθητές, νέους και για απλούς λάτρεις της γαλλικής γαστρονομίας

Φέτος το Merci Chef ξεκινά με μια γιορτή, το φεστιβάλ Συμπόσιο στη Βαρβάκειο αγορά της Αθήνας, όπου η γαστρονομία θα συνδυαστεί με τη μουσική, παρουσία των καλεσμένων Γάλλων σεφ. Καινούρια είναι επίσης η θεματική της βιώσιμης αλιείας την οποία αναδεικνύουμε την Δευτέρα από κοινού με την οργάνωση Ethic Ocean, μέσω μιας συζήτησης για τη μαγειρική και την προστασία των θαλάσσιων πόρων.

Advertisement

Τέλος, επεκτεινόμαστε εκτός Αθηνών, με ορισμένα γαλλικά δείπνα Merci Chef που θα λάβουν χώρα στη Θεσσαλονίκη – στο Γαλλικό Ινστιτούτο -, στο Ναύπλιο, στη Ρόδο και στη Μυτιλήνη. Ανυπομονώ για τις όμορφες αυτές στιγμές σε πολυάριθμα σημεία της Ελλάδας.

“Merci Chef!”: Η Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ελλάδα, Lawrence Auer, μιλά στο ertnews.gr για την Εβδομάδα Γαστρονομίας και τους “γητευτές των ουρανίσκων”
Η Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ελλάδα κα Lawrence Auer

Η γαλλική κουζίνα έχει θεωρηθεί ότι έχει τις πιο καλαίσθητες και ασυνήθιστες γεύσεις στον κόσμο. Είναι αυτή που αποτέλεσε το σημείο έμπνευσης και αναφοράς και επηρέασε όλες τις κουζίνες παγκοσμίως. Γιατί;

Ακριβώς αυτό είναι το θέμα της ταινίας «Délicieux», που θα προβληθεί στο Γαλλικό Ινστιτούτο στην Αθήνα, το βράδυ της Δευτέρας. Για αρκετό καιρό η γαστρονομία αποτελούσε προνόμιο των ελίτ, και σιγά – σιγά αυτό άλλαξε, οι συνταγές έπαψαν να αποτελούν μυστικό, και η καλή κουζίνα έγινε αναπόσπαστο μέρος της γαλλικής παράδοσης, με σεφ όπως οι Escoffier και Bocuse, ή, στις μέρες μας, με τους σεφ που βραβεύονται με αστέρια Michelin, όπως άλλωστε κάποιοι από τους 9 που θα μας επισκεφτούν στην Αθήνα.

Θεωρείτε πως υπάρχει γαστρονομικός και πολιτιστικός δεσμός ανάμεσα στην Γαλλία και την Ελλάδα;

Πράγματι, οι πολιτιστικοί και γαστρονομικοί δεσμοί μεταξύ των χωρών μας είναι ισχυροί, καθώς η γαλλική και η ελληνική κουζίνα αποτελούν κομμάτι μιας ευρύτερης προσέγγισης, που συμπεριλαμβάνει τα τοπικά, ποιοτικά προϊόντα, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο ο κοινωνικός ιστός υφαίνεται γύρω από το φαγητό. Γι’ αυτό και με το Merci Chef επισκεπτόμαστε σχολεία και νοσοκομεία, μιας και το μήνυμα αλληλεγγύης και μοιράσματος είναι όσο σημαντικό όσο και το περιεχόμενο των πιάτων μας.

“Merci Chef!”: Η Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ελλάδα, Lawrence Auer, μιλά στο ertnews.gr για την Εβδομάδα Γαστρονομίας και τους “γητευτές των ουρανίσκων”“Merci Chef!”: Η Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ελλάδα, Lawrence Auer, μιλά στο ertnews.gr για την Εβδομάδα Γαστρονομίας και τους “γητευτές των ουρανίσκων”

Ποια είναι η δική σας «Madeleine de Proust»;

Τα γλυκά της παιδικής μου ηλικίας, οι τούρτες, οι κρέπες και οι κρέμες κάθε είδους είναι οι δικές μου madeleines de Proust. Και, ως ενήλικη, η σχέση μου με το κρασί. Ο παππούς μου με έμαθε να αναγνωρίζω τα κρασιά και να τα συνδυάζω με τα πιάτα της γαλλικής κουζίνας, ενώ για τα 20α μου γενέθλια έλαβα ως δώρο 20 μπουκάλια του έτους γέννησής μου. Αυτή η γαλλική παιδεία υπήρξε χρήσιμη για μένα στο επάγγελμα μου, καθώς είμαι σε θέση να διαλέξω και να αγοράσω κρασιά, αλλά και να γνωρίζω τα στοιχεία εκείνα που κάνουν τη γαλλική κουζίνα να ξεχωρίζει. Είναι μια εκπληκτική παράδοση, την οποία επιδιώκω να μοιράζομαι.

Advertisement

Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας ποια η σχέση σας με την ελληνική γαστρονομία αλλά και τον ελληνικό πολιτισμό εν γένει;

Η ελληνική κουζίνα με συνοδεύει και αυτή από την παιδική μου ηλικία, όταν ταξίδευα στην Ελλάδα, και ειδικά στην Κρήτη, όπου νοικιάζαμε ένα σπίτι επί τρία συναπτά έτη. Η μητέρα μου με έστελνε στον φούρνο να αγοράσω μουσακά και ρυζόγαλο, ανάμνηση που μου φέρνει στο μυαλό μυρωδιές και χαμόγελα. Αργότερα, δέκα χρονών, ξεκίνησα να μαθαίνω Αρχαία Ελληνικά στο σχολείο, και έκτοτε η αγάπη μου για τον ελληνικό πολιτισμό δεν εξασθένησε ποτέ.

Αξιότιμη κυρία Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ελλάδα σας ευχαριστώ θερμά. Είναι τιμή μας που υπηρετείτε στη χώρα μας και ύψιστης σημασίας ο θεματοφύλακας της Γαλλίας στην Ελλάδα να είναι φιλικά προσκείμενος προς τη χώρα μας. Και εσείς αλλά και το προσωπικό της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα διακρίνεστε από ευγένεια, ήθος και καλοσύνη. Ελπίζω να μιλήσετε ξανά στο ertnews σε κάποια από τις επόμενες πολύπλευρες και πολυσήμαντες δράσεις της Πρεσβείας.

Merci!!

Ρεπορτάζ-Συνέντευξη: Ελένη Καραλή

Advertisement
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος



Περισσότερα Εδω

Advertisement

Δημοφιλή

Διαχειρίστρια- Διευθύντρια : Σοφία Κοντοθανάση
Iδιοκτησία – Δικαιούχος domain name ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE
AΦΜ 094214456
Δ Ο Υ ΒΟΛΟΥ
Εδρα Γ.ΚΑΡΤΑΛΗ 76-ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38333 ΤΗΛ.ΕΠΙΚ. 2421031434
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ [email protected]
Νόμιμος εκπρόσωπος : Παναγιώτα Τσιρτόγλου
Τεχνικός προϊστάμενος : Μιχάλης Χειμωνίδης
Εμπορικό τμήμα – Λογιστήριο : Μαρία Παπαζέτη
Διευθυντ.ς Σύνταξης: Σοφία Κοντοθανάση
Ρεπορτάζ: Βασίλης Μπαντίδης
Copyright © 2024 AstraTV.gr - Γ.Ε.Μ.Η.: 50683644000

Μετάβαση στο περιεχόμενο