ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
“Μετά το υποκείμενο, τι;”-Συζήτηση στο Φιλοσοφικό Καφενείο του Ελληνικού Κύκλου Βρυξελλών

O Ελληνικός Κύκλος Βρυξελλών διοργανώνει εκδήλωση-συζήτηση με θέμα : “Μετά το Υποκείμενο, τι; [Πεδία σκέψης: Τεχνητή νοημοσύνη, Εικονικότητα, Συνείδηση, Παιχνίδι, Αξελός]” στο Φιλοσοφικό Καφενείο, την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2025 και ώρα 19:30 στο Café Capoue, (Rue des Tongres 18, Etterbeek 1040) στις Βρυξέλλες.
Κεντρικός εισηγητής είναι ο Πέτρος Σατραζάνης, Διδακτορικός ερευνητής στο Κολλέγιο Φιλοσοφίας του Παν/μίου του Δουβλίνου (UCD).
Συντονίζει ο Γιώργος Χαντζής.
Σχετικά με το θέμα της συζήτησης
Η νέα εποχή ανοίγεται μέσα από κλεισίματα. Έγκλειστοι στην σχολαστικότητα μιας εγκλωβιστικής ελευθερίας ζούμε δια αντιπροσώπου την παγκόσμια εικονικότητα. Το προφίλ που μιλάει για εμάς, η εικόνα ”μας” που μιλάει για μας συνθέτουν… εμάς χωρίς το κυριότερο στοιχείο μας. Την ενσώματη παρουσία . Το ”εδώ” και το “εκεί” δεν έχουν τοπολογική αναφορά, είναι αόριστες συντεταγμένες στον άπειρο χάρτη της εικονικότητας.
Κάθε άνοιγμα που υποδεχόμαστε μάς βρίσκει αμήχανους και οπλισμένους. Ο χρόνος, βάζοντας τάξη στο ατακτοποίητο συνεχές, υπακούει περισσότερο στο παιχνίδι, κι ίσως να
γίνεται ολόκληρος παιχνίδι.
Η τεχνητή νοημοσύνη δεν έρχεται να μας κατακτήσει (ποιος τη στέλνει και γιατί) – είναι ήδη εδώ μιμούμενη μια γλώσσα ανθρώπινη υπακούοντας στο εντέλλεσθε που την οριοθετεί. Λειτουργούμε σαν εσκεμμένα ανυποψίαστοι παίκτες, που αφημένοι στη δικαιοδοσία του παιχνιδιού αναλαμβάνουμε τη ζωτικότητα του εαυτού μας.
Κλεισμένοι στα στενά όρια μιας αγωνίας για το μέλλον –για κάποιο μέλλον τέλος πάντων που απειλεί την ανθρωπινότητά μας– μήπως να στοχαστούμε επάνω στις σκιάσεις που
δημιουργεί αυτό το φως καθώς σκάει πάνω στην πεπατημένη οδό; Η λογική, οδηγός και δυνάστης, κατευθύνει το χρόνο στο γραμμικό του πέρασμα και ενώνει παρελθόν με μέλλον. Το μέλλον, σε αναμονή, γίνεται ελπίδα· το παρελθόν, ακινητοποιημένο, είναι μνήμη.
Κι όμως, αυτό που ζούμε είναι ταυτόχρονα παρελθόν και επερχόμενο. Ονομάζεται παρόν, κι όμως τρέχει πιο γρήγορα απ’ την κατανόησή του.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

-
ΕΛΛΑΔΑ21 ώρες ago
Καμία ανησυχία για το κρούσμα σε μαθητή Δημοτικού σχολείου
-
ΕΛΛΑΔΑ3 ώρες ago
Τραυματίστηκαν και οι τέσσερις επιβάτες του οχήματος, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο (Εικόνες)
-
ΕΛΛΑΔΑ17 ώρες ago
Πώς έγινε το ατύχημα με το βρέφος που ”λούστηκε” με καυτό ρόφημα και μεταφέρθηκε στην Αθήνα
-
LIFESTYLE12 ώρες ago
Γάμος Ανδρομάχης και Γιώργου Λιβάνη: Η άφιξη της νύφης, οι εκλεκτοί καλεσμένοι και ο χορός του Ησαΐα (Εικόνες & Βίντεο)
-
ΕΛΛΑΔΑ22 ώρες ago
Νεαρός επιτέθηκε σε 59χρονη έξω από το σπίτι της για να τη βιάσει, της έσκισε την μπλούζα και την έριξε στο οδόστρωμα
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ώρα ago
17χρονος μεταφέρθηκε από το Στεφανοβίκειο στο νοσοκομείο Βόλου
-
ΕΛΛΑΔΑ22 ώρες ago
Τι συνέβη στο σπίτι του πρώην μοντέλου
-
ΕΛΛΑΔΑ17 ώρες ago
Τέλος στο άβατο των Ρομά: Το πλήρες σχέδιο της κυβέρνησης