ΚΟΣΜΟΣ
Mετάλλαξη Μποτσουάνα – Δυο ύποπτα κρούσματα στο Βέλγιο


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Συναγερμός έχει σημάνει στο Βέλγιο με τις υγειονομικές αρχές να καταγράφουν δύο ύποπτα κρούσματα της νέας παραλλαγής που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότιο Αφρική.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Την είδηση αυτή μεταδίδουν τα βελγικά ΜΜΕ.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα εφημερίδα Telegraph, εάν τελικά η είδηση επιβεβαιωθεί, τότε το Βέλγιο θα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη με κρούσματα της νέας παραλλαγής μετά τον εντοπισμό της στη Νότιο Αφρική, το Χονγκ Κονγκ, τη Μποτσουάνα και το Ισραήλ.
Η είδηση έρχεται την ώρα που ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Σαγίντ Τζαβίντ δήλωσε ότι, μέχρι στιγμής, δεν έχουν εντοπιστεί στη χώρα κρούσματα της νέας παραλλαγής του κοροναϊού.
- Διαβάστε επίσης: Έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τη μετάλλαξη της Μποτσουάνα
Την ίδια ώρα, το γερμανικό φαρμακευτικό εργαστήριο BioNTech, που συνεργάζεται με την Pfizer, αναμένει «το αργότερο σε δύο εβδομάδες» τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών που θα επιτρέψουν να προσδιοριστεί αν η νέα μετάλλαξη που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική είναι ικανή να διαφεύγει από την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια, δήλωσε εκπρόσωπος στο AFP.
«Ξεκινήσαμε αμέσως έρευνες για την παραλλαγή B.1.1.529» που «διαφέρει σαφώς από τις ήδη γνωστές παραλλαγές γιατί παρουσιάζει επιπλέον μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα», χαρακτηριστική του ιού SARS-CoV-2, σημείωσε και πρόσθεσε πως εάν μία μετάλλαξη αποδειχθεί ανθεκτική, «η Pfizer και η BioNTech είναι έτοιμες εδώ και αρκετούς μήνες να προσαρμόσουν το εμβόλιό τους σε λιγότερο από έξι εβδομάδες και να παραδώσουν τις πρώτες δόσεις σε 100 ημέρες».
«Μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων»
Οι επιστήμονες έχουν μέχρι στιγμής ανιχνεύσει την παραλλαγή B.1.1.529 σε σχετικά μικρούς αριθμούς στη Νότια Αφρική, τη Μποτσουάνα και το Χονγκ Κονγκ, όμως ανησυχούν για το μεγάλο αριθμό μεταλλάξεών της, που θα μπορούσαν να τη βοηθήσουν να διαφύγει από την ανοσολογική απάντηση του σώματος και να την καταστήσουν πιο μεταδοτική.
Ο διευθυντής του Κέντρου Αντιμετώπισης Επιδημιών στη Νότια Αφρική, Τούλιο ντε Ολιβέιρα, δήλωσε στους Financial Times ότι «ανησυχεί» και ότι είχε συζητήσει για τη νέα παραλλαγή με αξιωματούχους του ΠΟΥ. Ο ίδιος εκτίμησε ότι περίπου το 90% των νέων κρουσμάτων στην περιοχή του Γκαουτένγκ της Νότιας Αφρικής, που περιλαμβάνει το Γιοχάνεσμπουργκ, προκλήθηκαν από τη νέα παραλλαγή.
Όπως διαμηνύουν οι επιστήμονες οποιαδήποτε νέα παραλλαγή που είναι σε θέση να «ξεφύγει» από τα εμβόλια ή να εξαπλωθεί ταχύτερα από την Δέλτα θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρή πρόκληση, καθώς ο κόσμος προσπαθεί να βγει από την πανδημία.
Η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ, Σούμια Σουαμιναθάν, ανέφερε ότι η νέα παραλλαγή είχε «μια σειρά από ανησυχητικές μεταλλάξεις στην πρωτεΐνική ακίδα της».
Χθες, Βρετανοί ερευνητές, με επικεφαλής τον ιολόγο δρα Τομ Πίκοκ του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου, εξέφρασαν την ανησυχία τους μήπως η νέα παραλλαγή επεκταθεί και πυροδοτήσει νέα κύματα της πανδημίας, που μάλιστα θα διαφεύγουν από τις άμυνες του οργανισμού.
Η παραλλαγή διαθέτει 32 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη-ακίδα του κοροναϊού, που αυτός χρησιμοποιεί για να διεισδύει στα ανθρώπινα κύτταρα και να τα μολύνει και η οποία αποτελεί τον βασικό στόχο των εμβολίων.
Όπως είπε ο Πίκοκ «ο απίστευτα μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα υποδηλώνει ότι η παραλλαγή αυτή μπορεί να αποτελεί πηγή πραγματικής ανησυχίας», γι’ αυτό, τόνισε, «πρέπει να παρακολουθείται πάρα πολύ λόγω του τρομερού προφίλ της πρωτεϊνικής ακίδας της». Πρόσθεσε πάντως ότι μπορεί να αποδειχθεί τελικά ότι δεν είναι πολύ μεταδοτική.
Γράψτε το σχόλιό σας



Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ
Ρωσία: Διπλασίασε τις αεροπορικές επιδρομές κατά της Ουκρανίας


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η Ρωσία έχει διπλασιάσει τον αριθμό των αεροπορικών επιδρομών κατά ουκρανικών στρατιωτικών θέσεων και αστικών υποδομών σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός στρατηγός Ολέξιι Χρόμοφ.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
«Τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα του εχθρού αποφεύγουν να πετάξουν στην εμβέλεια της αντιαεροπορικής άμυνάς μας και, ως εκ τούτου, η ακρίβεια αυτών των πληγμάτων είναι χαμηλή», δήλωσε ο Χρόμοφ κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου.
Ο Χρόμοφ δήλωσε ότι η Ουκρανία θα στείλει ενισχύσεις στο Πίσκι, μια πόλη που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του μετώπου, στα περίχωρα της πόλης Ντονέτσκ που ελέγχουν οι αυτονομιστές, όπου σημειώνονται εντατικές μάχες τις τελευταίες μέρες.
Ο εχθρός επιτίθεται
«Καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, ο εχθρός επιτίθεται συνεχώς στο Πίσκι, πραγματοποιώντας 6-7 επιθέσεις την ημέρα», δήλωσε ο Χρόμοφ.
Οι υποστηριζόμενοι από την Ρωσία αυτονομιστές ισχυρίσθηκαν ότι κατέλαβαν το Πίσκι, αλλά οι Ουκρανοί αξιωματούχοι διέψευσαν ότι πόλη έχει πέσει στα χέρια τους.
Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει κανέναν από τους δύο ισχυρισμούς.
Ο Χρόμοφ είπε ότι περίπου 2.400 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν εκπαιδευθεί στην Βρετανία, ενώ άλλοι 2.400 αναμένεται να εκπαιδευθούν, με στόχο να εκπαιδευτούν ακόμη 5.000.
Η Βρετανία έχει προσφερθεί να εκπαιδεύει περισσότερους από 10.000 στρατιώτες κάθε 120 μέρες και αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά και της Δανίας, έχουν ανακοινώσει ότι θα στείλουν στην Βρετανία στρατιωτικούς εκπαιδευτές για να βοηθήσουν.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΚΟΣΜΟΣ
Τζο Μπάιντεν: Ιστορικοί τον προειδοποίησαν ότι η Δημοκρατία κινδυνεύει από τον αυταρχισμό


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Όπως αποκάλυψε η Washington Post, την περασμένη εβδομάδα ο Μπάιντεν αναγκάστηκε να κάνει ένα διάλειμμα, σε μια από τις πιο πιεστικές περιόδους της προεδρίας του, για να κάνει ένα δίωρο… μάθημα ιστορίας, με μια ομάδα ακαδημαϊκών που έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση της δημοκρατίας τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η συζήτηση κατέληξε σε έναν… σωκρατικό διάλογο ανάμεσα στον πρόεδρο και τους διακεκριμένους επιστήμονες, που περιέγραψαν την τρέχουσα ιστορική συγκυρία ως μια από τις πλέον επικίνδυνες για τη δημοκρατική διακυβέρνηση στην πρόσφατη ιστορία, σύμφωνα με αρκετούς ανθρώπους που έχουν γνώση των όσον συζητήθηκαν και μίλησαν ανώνυμα στην αμερικανική εφημερίδα.
Συγκρίσεις με το παρελθόν
Συγκεκριμένα, οι ιστορικοί συνέκριναν το «σήμερα» με τα χρόνια που προηγήθηκαν των εκλογών του 1860, όταν ο Αβραάμ Λίνκολν είχε προειδοποιήσει αντλώντας από το κατά Μάρκον Ευαγγέλιο: «Εάν οικία εφ’ εαυτήν μερισθή, ου δυνήσεται σταθήναι», αλλά και για το διάστημα πριν από τις εκλογές του 1940, όταν ο πρόεδρος Φραγκλίνος Ρούσβελτ πάλεψε ενάντια στην αυξανόμενη εγχώρια συμπάθεια προς τις ευρωπαϊκές ιδέες του φασισμού, αλλά και στις φωνές που δεν επιθυμούσαν την είσοδο των ΗΠΑ στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το σπάσιμο της φούσκας
Η συζήτηση του Μπάιντεν με τους ιστορικούς εντάσσεται στις προσπάθειές του να αξιοποιεί ειδικούς εκτός κυβέρνησης, για να τον βοηθήσουν να επεξεργαστεί την προσέγγισή του στις πολλαπλές κρίσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει στο διάστημα της προεδρίας του.
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, μίλησε με τον Μπάιντεν τον Μάιο για το πώς μπορεί να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό και τις ενδιάμεσες εκλογές, ενώ ομάδα ειδικών σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων Ρεπουμπλικάνων, επισκέφτηκαν τον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο για να ενημερώσουν τον Μπάιντεν για τις συνθήκες στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας.
Με τον τρόπο αυτό, επιδιώκεται και το «σπάσιμο της φούσκας» του προέδρου, ο οποίος αλληλεπιδρά κυρίως με ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζεται χρόνια, και η έκθεσή του σε ιδέες που ενδεχομένως απέχουν από τις δικές του.
Ο Μάικλ Μακφόλ, πρώην αμερικανός πρέσβης στη Ρωσία υπό τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ενημέρωσε τον Μπάιντεν σε συνεργασία με άλλους ειδικούς πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και πριν τη συνάντησή του με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη Γενεύη το 2021.
«Βγαίνουν από τη φούσκα τους», εξήγησε ο Μακφόλ στη Washington Post. «Έχω εργαστεί στον Λευκό Οίκο για τρία χρόνια πριν πάω στη Μόσχα και συγκριτικά πιστεύω ότι το κάνουν με πολύ περισσότερη στρατηγική σε σχέση με την κυβέρνηση Ομπάμα. Νιώθω ότι εμπλέκονται περισσότερο στη συζήτηση».
Όπως περιέγραψε ο Μακφόλ, στην ενημέρωση σχετικά με την Ουκρανία «ήθελαν σκέψη “έξω από το κουτί”, πιθανούς τρόπους να δοθεί τέλος στον πόλεμο. Όλες μου οι αλληλεπιδράσεις με τον Λευκό Οίκο τα τελευταία χρόνια ήταν ανοιχτές, εποικοδομητικές και πραγματικά ήθελαν να τους δώσω την ειλικρινή μου γνώμη για τα σωστά και τα λάθη τους».
Τι συζητήθηκε στις 4 Αυγούστου
Οι ιστορικοί με τους οποίους συνομίλησε ο Μπάιντεν έθεσαν την προεδρία του στο ευρύτερο συγκείμενο της πορείας της Αμερικής από την ίδρυσή της μέχρι και σήμερα. Επιπλέον, η συνάντηση εντάσσεται στις τακτικές προσπάθειες των ιστορικών να ενημερώνουν τους προέδρους, μια πρακτική που χρονολογείται τουλάχιστον από την προεδρία του Ρέιγκαν.
Στη συνάντηση της 4ης Αυγούσου, η συζήτηση εστίασε στην άνοδο του αυταρχισμού σε όλο τον κόσμο και στις απειλές για τη δημοκρατία στις ΗΠΑ. Μεταξύ άλλων συμμετείχαν ο λογογράφος του Μπάιντεν, Τζο Μίτσαμ, η δημοσιογράφος Αν Άπλμπαουμ, ο καθηγητής του Princeton Σον Γούλεντζ, η ιστορικός του πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, Αλίντα Μπλακ, και ο ιστορικός του προέδρου, Μάικλ Μπέσλος.
«Μεγάλο μέρος της συζήτησης αφορούσε το ευρύτερο πλαίσιο του ανταγωνισμού ανάμεσα στις δημοκρατικές αξίες και θεσμούς και την τάση προς τον αυταρχισμό σε όλο τον κόσμο», σχολίασε η πηγή της Washington Post.
Επανειλημμένες προειδοποιήσεις
Οι περισσότεροι ειδικοί έχουν μιλήσει ανοιχτά τους τελευταίους μήνες για την απειλή προς την αμερικανική δημοκρατία, μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου, τη συνεχιζόμενη αμφισβήτηση των εκλογικών αποτελεσμάτων του 2020 από μερίδα των Ρεπουμπλικάνων και τις προσπάθειες ορισμένων εκ των αρνητών να διεκδικήσουν θέσεις εξουσίας.
Για παράδειγμα, ο Μπέσλος, πρόσφατα μίλησε για αυτό που αντιμετωπίζει ως ανάγκη ο Μπάιντεν να πολεμήσει τις αντιδημοκρατικές δυνάμεις στο εσωτερικό της χώρας.
Πριν το διάγγελμα του Μπάιντεν για την Κατάσταση της Ένωσης, ο Μπέσλος είχε σχολιάσει στο MSNBC: «Πιστεύω ότι απόψε πρέπει να μιλήσει για το γεγονός ότι αντιμετωπίζουμε όλοι υπαρξιακό κίνδυνο να δούμε τη δημοκρατία μας και τις δημοκρατίες σε όλο τον κόσμο να καταστρέφονται».
Επανάληψη της ιστορίας;
Μέρος της συζήτησης εστιάστηκε στις ομοιότητες του σημερινού τοπίου με την περίοδο πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο όταν ο αυξανόμενος αυταρχισμός από το εξωτερικό άρχισε να αντανακλάται και στο εσωτερικό των ΗΠΑ.
Την εποχή που ο Αδόλφος Χίτλερ και ο Μπενίτο Μουσολίνι καταλάμβαναν την εξουσία στη Γερμανία και την Ιταλία στη δεκαετία του ’30, υπήρχαν φωνές στις ΗΠΑ που διέδιδαν αντισημιτικά μηνύματα και έδειχναν συμπάθεια προς τα δικτατορικά καθεστώτα.
Οι ανησυχίες για τις αντιδημοκρατικές τάσεις απασχολούν εδώ και καιρό τον Μπάιντεν. Στην προεκλογική του εκστρατεία το 2020 είχε υποστηρίξει ότι αυτό που συνέβαινε ήταν «μια μάχη για την ψυχή του έθνους», παραφράζοντας τον τίτλο ενός βιβλίου του Μίτσαμ.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνεχίζει να χρησιμοποιεί τέτοιου είδους ζητήματα στις ομιλίες του, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τις πρόσφατες επικρίσεις του προς τον Τραμπ, που δεν έλαβε άμεσα μέτρα όταν οι διαδηλωτές που τον υποστήριζαν επιτέθηκαν στο Καπιτώλιο για να ανατρέψουν τα εκλογικά αποτελέσματα.
«Δεν μπορείς να είσαι υπέρ της εξέγερσης και υπέρ της δημοκρατίας», δήλωσε ο Μπάιντεν τον Ιούλιο απευθυνόμενος στον Εθνικό Οργανισμό Μαύρων Στελεχών της Αστυνομίας. «Δεν μπορείς να είσαι υπέρ της εξέγερσης και υπέρ των Αμερικανών».
Πηγή: Washington Post

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Πέθανε η Μαριάνα Καρακίτσου Σαραφοπούλου από Βόλο σε ηλικία 64 ετών.
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
58 χρόνος έπεσε σε χαράδρα και σκοτώθηκε στο σεσκλο
-
LIFESTYLE5 ημέρες ago
ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΜΑΡΙΝΑ ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ ΣΤΟ BARACOA ΤΗΣ ΣΚΙΑΘΟΥ
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Fuel Pass 2: Καθυστέρηση στην πληρωμή του επιδόματος
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ώρες ago
Αυτός είναι ο 34χρονος που απείλησε την 26χρονη σύντροφό του με κατσαβίδι στο Βόλο
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Fuel Pass 2: Ξεκινά η καταβολή του στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ11 ώρες ago
Σε υπόθεση θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση της αρπαγής ενός βρέφους- Στον Βόλο αναζητούν οι αρχές τον πατέρα του
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Έρχεται διπλός «Τειρεσίας» για χρέη σε Εφορία, ΕΦΚΑ, Δήμους, ΔΕΚΟ και Τράπεζες