Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μεταναστευτικό: Ανοίγει πάλι η συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Published

on

4388776 620x350.jpg
BANNER ME POS 1000x200px

Μετά την εκτόξευση της γερμανικής ακροδεξιάς, ο Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε νέα σκληρά μέτρα για το μεταναστευτικό, για τα οποία έχει γίνει συζήτηση στη Βουλή και αναμένεται η κατάθεση του νομοσχεδίου. Το νέο πακέτο που ετοιμάζει η γερμανική κυβέρνηση, παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και της Ευρώπης, συμβολίζει μία στροφή της στάσης της χώρας με ευρύτερες συνέπειες κυρίως για τις χώρες υποδοχής, όπως η Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, στην συζήτηση που έγινε την Τετάρτη στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, ο Καγκελάριος αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που αναμένεται να ανακοινώσει. Ο Σολτς ανέφερε ότι η χώρα χρειάζεται μετανάστες και ότι παραμείνει ανοιχτή η κοινωνία, προσφέροντας προστασία στους διωκόμενους, αλλά «δεν μπορεί απλώς να έρχεται στη Γερμανία όποιος θέλει. Πρέπει να μπορούμε να επιλέγουμε ποιος θα έρθει».

Το σχέδιο της κυβέρνησης

Επί του πρακτέου, το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών έχει καταρτίσει ένα σχέδιο που περιλαμβάνει συνοριακούς ελέγχους, περισσότερες απορρίψεις αιτημάτων ασύλου, αλλά και ταχείες επιστροφές στις χώρες πρώτης εισόδου στην ΕΕ ή απελάσεις σε τρίτες χώρες.

Οι διαδικασίες ελέγχων θα διενεργούνται γρήγορα στα σύνορα από την αστυνομία, η οποία αποκτά ενισχυμένες αρμοδιότητες. Εκεί θα εξετάζεται δηλαδή ποια χώρα είναι αρμόδια, βάσει του Κανονισμού του Δουβλίνου, να χειριστεί την κάθε υπόθεση ασύλου ενώ εξετάζεται και η δημιουργία κέντρων κράτησης στα γερμανικά σύνορα.

Την κρισιμότητα της κατάστασης αποτυπώνει και η ανακοίνωση της υπ. Εσωτερικών Φέζερ για επέκταση των προσωρινών συνοριακών ελέγχων σε όλα τα χερσαία σύνορα της χώρας από 16 Σεπτεμβρίου και για έξι μήνες.

Advertisement

Πέραν της Πολωνίας, της Τσεχίας, της Αυστρίας και της Ελβετίας, όπου ήδη ίσχυαν έλεγχοι, αυτοί τώρα επεκτείνονται στα σύνορα και με τις Γαλλία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ολλανδία και Δανία. Αντίστοιχοι έλεγχοι είχαν επιβληθεί κατά τη διάρκεια τουΕυρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου που διεξήχθη στη Γερμανία.

Τρεις οι αιτίες

Η ξαφνική αλλαγή της πολιτικής βασίζεται σε δύο λόγους. Στον περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης και στην αντιμετώπιση της ισλαμιστικής απειλής μετά από την τρομοκρατική επίθεση στο Ζόλινγκεν, όπου το Ισλαμικό Κράτος είχε αναλάβει την ευθύνη.

Ο τρίτος λόγος είναι η δημοσκοπική καθίζηση των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης σε συνδυασμό με τα πρόσφατα αποτελέσματα στις τοπικές εκλογές της Θουριγγίας και της Σαξονίας, όπου το AfD κατάφερε να εκτοξεύσει τα νούμερα του.

Στο βάθος, βέβαια, βρίσκονται και οι επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές που θα γίνουν σε έναν χρόνο. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, το 77% των ερωτηθέντων ζητά αλλαγή στη γερμανική πολιτική μετανάστευσης και ασύλου.

Σκληραίνει η στάση της Γερμανίας στο μεταναστευτικό

Η θέση της Ελλάδας για το μεταναστευτικό

Πριν από λίγες μέρες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον καγκελάριο Νεχάμερ. Κατά την συνάντηση αυτή συζητήθηκε κυρίως το μεταναστευτικό. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον κ. Νεχάμερ για την στήριξη που παρείχε στο χρόνιο αίτημα της Ελλάδας να υπάρξει μεγαλύτερη χρηματοδότηση για την φύλαξη των συνόρων της ΕΕ.

Advertisement

Επίσης, σε σχετική ερώτηση για το μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η εφαρμογή του συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο θα πρέπει να είναι προτεραιότητα και ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί να επωμιστεί δυσανάλογα μεγάλο βάρος γιατί βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Ακόμη, ανέφερε ότι η υποστήριξη της Ευρώπης στην Ελλάδα για τη διαχείριση των ανθρώπων που τελικά φτάνουν στη χώρα, θα πρέπει να συνεχιστεί και πως οι σχετικοί πόροι αυτή τη στιγμή δεν είναι βέβαιο ότι επαρκούν ή αν θα επαρκούν στο μέλλον.

Δήλωσε, επιπρόσθετα, πως δεν είναι δική μας δουλειά να υποδείξουμε σε οποιοδήποτε κράτος μέλος την επιδοματική κοινωνική πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει, ενώ ανέφερε πως θα ήταν λάθος να κινηθούμε σε λογική ad hoc εξαιρέσεων από τη συνθήκη Σένγκεν.

«Δεν μπορεί κανείς να έχει απαίτηση από την Ελλάδα που βγήκε από πρωτοφανή οικονομική κρίση, να έχει πιο ευνοϊκό πλαίσιο κοινωνικής προστασίας για τους πρόσφυγες από ό,τι για τους Έλληνες πολίτες», συμπλήρωσε.

Πώς αντέδρασε η Κομισιόν και οι Ευρωπαίοι ηγέτες

Μετά τους προσωρινούς ελέγχους που επέβαλλε ο Καγκελάριος Σολτς στο σύνολο των γερμανικών συνόρων, το επόμενο βήμα ήταν η ενημέρωση της Κομισιόν, καθώς επρόκειτο για αναστολή των κανόνων Σένγκεν λόγω έκτακτων περιστάσεων.

Advertisement

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε πως τα μέτρα πρέπει να είναι πράγματι έκτακτα και κυρίως προσωρινά. Επίσης οι πολιτικές αυτές θα πρέπει να σέβονται την αρχή της αναλογικότητας.

Παρόλα αυτά, οι Ευρωπαίοι ηγέτες που συνορεύουν με την Γερμανία δεν αντέδρασαν καλά. Ο πρωθυπουργός τηςΠολωνίας Ντόναλντ Τουσκ κάνει λόγο για «απαράδεκτα» σχέδια της Γερμανίας, λέγοντας ότι πρακτικά αναστέλλεται ο χώρος Σένγκεν. Ο υπ. Εσωτερικών της Αυστρίας Γκέρχαρντ Κάρνερ ανέφερε σε αυστηρούς τόνους ότι η Αυστρία δεν θα δεχτεί επιστροφές αιτούντων άσυλο από τη Γερμανία, ενώ ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε σκωπτικά: «Γερμανία καλώς ήρθες στο κλαμπ!»

Περισσότερα Εδω

Advertisement
BANNER ME POS 300x250px
Advertisement
Dei
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Μετάβαση στο περιεχόμενο