Connect with us

OIKONOMIA

Μεταποίηση: Από 31 Μαΐου οι αιτήσεις για καινοτομία και πράσινη μετάβαση

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Στις 31 Μαΐου ξεκινά η υποβολή αιτήσεων ενίσχυσης στο υποέργο «Καινοτομία και Πράσινη Μετάβαση στη Μεταποίηση Αγροτικών Προϊόντων» της Δράσης Οικονομικός Μετασχηματισμός Αγροτικού Τομέα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η δημόσια ενίσχυση ανέρχεται σε 181.521.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την περίοδο 2022-2025.

Η μετάθεση της ημερομηνίας υποβολής αιτήσεων αποφασίστηκε, προκειμένου να δοθεί στους δυνητικούς δικαιούχους μεγαλύτερος χρόνος για το σχεδιασμό της επενδυτικής τους πρότασης και την κατάθεση άρτιου φακέλου υποψηφιότητας.

Στόχος του υποέργου, είναι:

α) Η αύξηση του βαθμού συνεργασίας στον πρωτογενή τομέα μέσω συλλογικών σχημάτων ή/και της υιοθέτησης της συμβολαιακής γεωργίας.

β) Η βελτίωση της θέσης του αγροτών στην αλυσίδα αξίας.

γ) Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων στις αγορές μέσα από την αξιοποίηση της έρευνας, της σύγχρονης τεχνολογίας και των ψηφιακών εργαλείων.

δ) Η ενσωμάτωση διαδικασιών καινοτομίας και χρήσης νέων τεχνολογιών, αλλά και διαδικασιών φιλικών προς το περιβάλλον, που περιορίζουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.

ε) Η βιώσιμη ανάπτυξη και η αποδοτικότερη διαχείριση των φυσικών πόρων.

Το κάθε επενδυτικό σχέδιο αποδεικνύει ότι εκπληρώνει τουλάχιστον έναν από τους στόχους αυτούς.

Οι ενισχύσεις

Επίσης, σύμφωνα με την πρόσκληση, τα καθεστώτα ενισχύσεων περιλαμβάνουν:

α) ενισχύσεις στη μεταποίηση και εμπορία γεωργικού προϊόντος: Αφορά σε κάθε επέμβαση επί γεωργικού προϊόντος από την οποία προκύπτει επίσης γεωργικό προϊόν, με εξαίρεση τις εργασίες εντός της γεωργικής εκμετάλλευσης που είναι απαραίτητες για την προετοιμασία προϊόντος ζωικής ή φυτικής  προέλευσης για την πρώτη του πώληση.

β) ενισχύσεις στη μεταποίηση και εμπορία μη γεωργικού προϊόντος: Αφορά σε κάθε επέμβαση επί γεωργικού προϊόντος, ως Α΄ ύλη της παραγωγικής διαδικασίας, από την οποία προκύπτει προϊόν το οποίο δεν καλύπτεται από το παράρτημα I της Συνθήκης για την Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σύμφωνα με το άρθρο 2, παρ. 56 του ΓΑΚ).

Η υποβολή των αιτήσεων θα ολοκληρωθεί στις 30 Σεπτεμβρίου 2022, ενώ η  διάρκεια της αξιολόγησης υπολογίζεται σε 6 μήνες από την 1η Ιουνίου 2022 έως την 30η Νοεμβρίου 2022.

Το τρίτο τρίμηνο του 2022 (Οκτώβριος 2022) αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής, αξιολόγησης και ελέγχου των σχετικών αιτημάτων πληρωμής.

Στο μεταξύ, με τροποποιητική απόφαση προβλέπονται αλλαγές σε ό,τι αφορά τις επιλέξιμες δαπάνες καθώς και τις υποχρεώσεις των δικαιούχων.

Δείτε την τροποποίηση ΕΔΩ

Δείτε την Λίστα με τα δικαιολογητικά ΕΔΩ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA

Ιταλία-Ισπανία: Υπό φυσιολογικές συνθήκες η συγκομιδή οινοστάφυλων

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Λίγες εβδομάδες πριν από την έναρξη της συγκομιδής οινοστάφυλων στις νοτιότερες περιοχές της Ευρώπης, οι προοπτικές φαίνονται να είναι μάλλον καλές στην Ιταλία και την Ισπανία. Αν και το ιταλικό δυναμικό παραμένει δύσκολο να υπολογιστεί, ο ισπανικός τομέας θα μπορούσε να συγκομίσει περίπου 44-45 Mhl φέτος.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Εκτός από τις προβλέψεις ως προς τον όγκο, που προς το παρόν εκτιμώνται κοντά στο κανονικό, οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν αντίθετες καιρικές συνθήκες, επισημαίνει η ΚΕΟΣΟΕ σε ανάρτησή της. Στην κύρια ισπανική περιοχή παραγωγής, την Castilla-La Mancha, οι καιρικές συνθήκες ήταν μάλλον ήπιες και ευνοούν την καλή παραγωγή οινοστάφυλων μέχρι στιγμής. Τα υπόγεια ύδατα έχουν αναπληρωθεί καλά χάρη στις καλές βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα και ενώ οι πρόσφατοι καύσωνες αυξάνουν την πιθανότητα αναθεώρησης προς τα κάτω της πρόβλεψης, η κατάσταση είναι γενικά θετική.

Διαβάστε επίσης: ΚΕΟΣΟΕ: Εγκαταλείφθηκαν 65.000 στρέμματα με αμπελώνες

«Είναι μάλλον λίγο νωρίς για να το πούμε, αλλά μπορούμε να υπολογίζουμε σε μια συγκομιδή περίπου 44 έως 45 εκατομμυρίων εκατόλιτρων στην Ισπανία, 10 ή 15% περισσότερο από πέρυσι», εκτιμά ο David Martin, επικεφαλής του γραφείου της διεθνούς χρηματιστηριακής εταιρείας στη Μαδρίτη, Ciatti. «Η ζέστη, η κλιματική αλλαγή και η φύση μπορούν, φυσικά, να αλλάξουν τα πάντα ανά πάσα στιγμή».

Η Βόρεια Ιταλία επλήγη από σοβαρή ξηρασία

Στην άλλη πλευρά των Άλπεων, η ξηρασία προκαλεί ανησυχία, ιδιαίτερα στα βόρεια της χώρας. «Στην Πάντοβα, για παράδειγμα, δεν υπάρχει πια νερό», εξηγεί ο Florian Ceschi, διευθυντής του ευρωπαϊκού γραφείου της Ciatti στο Μονπελιέ. «Είναι ανήκουστο εδώ και 70 χρόνια». Η κυβέρνηση ετοιμάζεται μάλιστα να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε Εμίλια-Ρομάνια, Λομβαρδία, Πιεμόντε και Βένετο. Παραδόξως, στα νότια της χώρας η κατάσταση είναι αντίστροφη, με κλιματικές διαταραχές που δυσκολεύουν προς το παρόν την ποσοτικοποίηση των προβλέψεων.

Εκεί που συναντώνται οι δύο χώρες είναι οι εμπορικές προοπτικές την παραμονή της νέας περιόδου. Ενώ υπάρχουν εκτιμήσεις για τον όγκο στην Ισπανία – ο οποίος περιλαμβάνει ένα μη αμελητέο μερίδιο που προορίζεται για γλεύκη και αλκοόλες – ο Florian Ceschi πιστεύει ότι η προοπτική μιας καλής συγκομιδής στην Ισπανία «δεν είναι καθόλου καλά νέα για τον ισπανικό τομέα, επειδή οι τιμές αρχίζουν ήδη να πέφτουν κυρίως στα κόκκινα». Ο λόγος: «Ασθενής ζήτηση για ποικιλιακά κόκκινα κρασιά και γενικά κόκκινα κρασιά», προσθέτει ο David Martin. «Η εμπορία τους σε καλή τιμή κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους υπόσχεται να είναι δυνητικά περίπλοκη. Εάν τα αποθέματα τον Σεπτέμβριο είναι υψηλά, θα αντιμετωπίσουμε μια δύσκολη κατάσταση τιμών».

Όσο για τους λευκούς οίνους, των οποίων η αγορά παρουσιάζεται με «πολύ υγιέστερο και πιο ισορροπημένο, ακόμη και ελλειμματικό» τρόπο, όποια και αν είναι η κατάσταση, η επόμενη περίοδος δεν θα είναι ένα μακρύ ήρεμο ποτάμι. «Οι Ισπανοί, των οποίων πάνω από το ήμισυ της παραγωγής είναι λευκή, αισθάνονται ότι όλα είναι εντάξει επειδή δεν προμήθευαν αγορές όπως η Ρωσία. Μόνο που ένα μεγάλο μέρος αυτής της λευκής παραγωγής αφορά generic κρασιά, συχνά σε χαμηλούς βαθμούς, που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή αφρωδών οίνων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό που οι Ισπανοί φοβούνται αυτή τη στιγμή είναι, ότι εάν υπάρξει επιβράδυνση σε αυτές τις αγορές, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακυρώσεις παραγγελιών για ισπανικά generic λευκά».

Ομολογουμένως, ο ισπανικός τομέας έχει τη δυνατότητα να ανακατευθύνει ένα μη αμελητέο μέρος της παραγωγής του σε άλλα σημεία πώλησης, ιδίως σε γλεύκη, τα οποία ο διεθνής χρηματιστής περιγράφει ως «ένα είδος βαλβίδας για την ισπανική παραγωγή». Ωστόσο, η αύξηση του ενεργειακού κόστους έχει υπονομεύσει την ανταγωνιστικότητα των Ισπανών παραγωγών: «Αυτή τη στιγμή, ακόμη και με φθηνότερα σταφύλια, οι τιμές των διορθωμένων συμπυκνωμένων γλευκών στην Ισπανία είναι υψηλότερες από ό,τι στην Ιταλία. Αυτό μπορεί να αλλάξει λίγο τα πράγματα. Στην Ciatti, ετοιμάζουμε ήδη συμβόλαια προ συγκομιδής για συνεταιρισμούς στο Languedoc, που εξετάζουν ιταλικές προσφορές, ενώ εδώ και 5, ακόμη και σχεδόν 10 χρόνια, προμηθεύονται από την Ισπανία. Η τιμή εκκίνησης στην Ισπανία για τα συμπυκνωμένα γλεύκη είναι ισοδύναμη με μια ιταλική τιμή που παραδίδεται στα οινοποιεία του Languedoc, επομένως η διαφορά είναι αρκετά σημαντική», αναλύει ο Florian Ceschi, ο οποίος αποδίδει αυτό το φαινόμενο στο ενεργειακό κόστος που έχει αυξηθεί περισσότερο στην Ισπανία παρά στην Ιταλία. γνωρίζοντας ότι η παραγωγή ανακαθαρισμένων συμπυκνωμένων γλευκών απαιτεί αέριο και πετρέλαιο.

Τα ιταλικά κρασιά σε ανισορροπία

Η Ιταλία, επλήγη σκληρά από τον πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, και από τον παγκόσμιο πονοκέφαλο των logistics επειδή είναι πολύ επικεντρωμένη στις μεγάλες εξαγωγές και ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έχει άλλα προβλήματα να διαχειριστεί. «Οι Ιταλοί εκτιμούν ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία θα αφαιρέσει 300 εκατομμύρια ευρώ από το ισοζύγιο των εξαγωγών τους. Αυτό είναι μάλλον ανησυχητικό, ειδικά επειδή επηρεάζει κυρίως προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί σχεδόν ειδικά για Ρώσους, κυρίως σε τιμές εισαγωγικού επιπέδου, που πωλούνται μεταξύ 1,50 και 2,50 ευρώ. Οι όγκοι είναι μεγάλοι και αφορούν κυρίως spumante με βάση το μοσχάτο, κυρίως από το Veneto και το Piedmont. Το πρόβλημα είναι πού να κατευθύνουμε αυτά τα προϊόντα τώρα; Είναι πολύ περίπλοκο να εξαρτάσαι από μια ενιαία αγορά και ειδικά με προϊόντα που κανείς άλλος δεν θέλει». Όπως η Ισπανία, έτσι και η Ιταλία επηρεάζεται πολύ από την αύξηση του κόστους παραγωγής, με τη σταθερότητα των τιμών σε ορισμένα ιδιαίτερα περιζήτητα προϊόντα όπως το Prosecco να είναι αδύνατο να διασφαλιστεί. «Υπήρχαν ακόμη και οινοποιεία που, όταν δεν κατάφεραν να περάσουν αυτές τις ανατιμήσεις, σταμάτησαν να παράγουν γιατί έχασαν χρήματα από τις πωλήσεις τους».

Για την Ισπανία, ο David Martin παραπέμπει σε δύο πιθανά σενάρια για την τιμολογιακή πολιτική για την περίοδο 2022-2023: «Είτε θα ζήσουμε μια χρονιά σαν αυτή που μόλις πέρασε, με τιμές καθορισμένες στην αρχή του έτους που θα κάμπτονται προς το τέλος του έτους, ή θα υποχωρούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους λόγω χαμηλότερων πωλήσεων και υψηλότερης παραγωγής». Σε κάθε περίπτωση, ο αντίκτυπος της αύξησης του κόστους παραγωγής στην τιμή των κρασιών δεν φαίνεται να βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη, τουλάχιστον στη χύδην αγορά.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

OIKONOMIA

Τουρκία: Ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 78,6% τον Ιούνιο

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ο πληθωρισμός έφτασε στο 78,6% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο στην Τουρκία, στο υψηλότερο επίπεδό του από το 1998, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αυτή η πολύ ισχυρή άνοδος των τιμών εξηγείται σε μεγάλο μέρος από την κατάρρευση της τουρκικής λίρας, η οποία έχασε σε έναν χρόνο σχεδόν τη μισή της αξία έναντι του δολαρίου. Η άνοδος του πληθωρισμού έχει μετατραπεί σε φλέγον ζήτημα στην Τουρκία.

Κι αυτό, γιατί απομένει λιγότερο από ένα έτος για τις προεδρικές εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν τον Ιούνιο του 2023, ενώ η αντιπολίτευση και αριθμός οικονομολόγων κατηγορούν την εθνική στατιστική υπηρεσία Tüik για υποτίμηση της ανόδου των τιμών καταναλωτή κατά περισσότερο από το μισό.

Δυσθεώρητο το πραγματικό νούμερο

Η Ομάδα Έρευνας για τον Πληθωρισμό (Enag), η οποία αποτελείται από ανεξάρτητους Τούρκους οικονομολόγους, ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι ο πληθωρισμός φτάνει στην πραγματικότητα το 175,5% σε ετήσια βάση, δηλαδή είναι υπερδιπλάσιος του επίσημου ποσοστού.

Παρά τον διαρκώς επιταχυνόμενο πληθωρισμό και τους φόβους για νέες αυξήσεις τιμών που συνδέονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας εξακολουθεί να αρνείται να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο, το οποίο είναι σταθερό στο 14% από τον Δεκέμβριο.

Σε αντίθεση με τις κλασικές οικονομικές θεωρίες, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πιστεύει ότι τα υψηλά επιτόκια ευνοούν τον πληθωρισμό.

Ο πληθωρισμός αυτός, ο οποίος είναι ακόμη πιο υψηλός στις μεγάλες πόλεις της χώρας, ανάγκασε την κυβέρνηση να ανακοινώσει την Παρασκευή νέα αύξηση 25% του κατώτατου μισθού –έπειτα από αυτή κατά 50% που τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου– κάτι το οποίο δημιουργεί τον κίνδυνο να επιταχυνθεί κι άλλο η άνοδος των τιμών καταναλωτή εντός των προσεχών μηνών.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ3 λεπτά ago

Τελετή αποφοίτησης του ΕΠΑΛ Τυρνάβου για τη Γ’ λυκείου 2022

LIFESTYLE6 λεπτά ago

Έγινε 44 ετών και μας δείχνει το τέλειο κορμί της

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ8 λεπτά ago

Λήμνος: Ο Χώρος Τέχνης “Ώχρα Μπλε” παρουσιάζει σειρά ζωγραφικών έργων μικρών διαστάσεων της Ράνιας Φραγκουλίδου.

ΕΛΛΑΔΑ13 λεπτά ago

Πέτρος Φιλιππίδης: Βρέθηκαν τα 20.000 ευρώ για την εγγύησή του – Τα νεότερα για την κατάσταση της υγείας του

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ17 λεπτά ago

Πρόστιμο 10.000 δολαρίων στον Τσιτσιπά

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ19 λεπτά ago

Δεν θα παρευρεθεί στην πρώτη προπόνηση της Γιουνάιτεντ ο Κριστιάνο

ΚΟΣΜΟΣ22 λεπτά ago

ΗΠΑ: Στο φως συγκλονιστικό βίντεο από τη συντριβή στρατιωτικού ελικοπτέρου σε αεροπλανοφόρο

LIFESTYLE26 λεπτά ago

«Δεν μου άρεσε που είπε ότι σκέφτεται το μεροκάματο, το θεώρησα άτοπο»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ32 λεπτά ago

Οικονόμου: Το νέο μήνυμα μετά τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν

ΕΛΛΑΔΑ33 λεπτά ago

«Δεν ανάβουμε φωτιά για κανέναν λόγο»: Η νέα ενημερωτική καμπάνια από την Πολιτική Προστασία και το ΠΣ

Δημοφιλή