Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Μετράει η κάθε μέρα…» – Τι κρύβει η (νέα) προ ΔΕΘ εντολή του Μητσοτάκη στους υπουργούς για… μετά τη ΔΕΘ

Published

on

5971132 1024x682 620x350.jpg

Μέρες διευρυμένων κυβερνητικών συσκέψεων αλλά και πριβέ συζητήσεων με υπουργούς του διανύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος οριστικοποιεί πλέον το καλάθι παροχών και συνολικά τα (πολιτικά) μηνύματά του από το Βελλίδειο το προσεχές Σαββατοκύριακο. Η στροφή της κυβέρνησης σε όσα διατρέχουν την καθημερινή ζωή των πολιτών είναι εμφανής (φαντάζει άλλωστε ως μονόδρομος), καθώς από την καθημερινότητα εξακολουθούν να προκύπτουν εστίες δυσφορίας και αποστασιοποίησης.

Η απογοήτευση αντανακλάται στις πρώτες δημοσκοπήσεις της σεζόν, που η κυβερνητική παράταξη προφανώς ήθελε να είναι καλύτερες, ώστε να αποκτήσει έναν πρώτο «αέρα». Ωστόσο δεν καταγράφεται ανάκαμψη της κυβέρνησης μετά από το κακό εκλογικό σκορ στην ευρωκάλπη. Εξ ου και όλες οι κυβερνητικές προσπάθειες πέφτουν στην αλλαγή κλίματος και στον απεγκλωβισμό της ΝΔ από τον δημοσκοπικό κλοιό το συντομότερο.

Δίνη προβλημάτων

Είναι ενδεικτική η προ ΔΕΘ «γραμμή» που έχει πλέον περάσει σε υπουργούς και υφυπουργούς και ευρύτερα στην κυβερνητική αλλά και κομματική μηχανή με… προβολή στην περίοδο μετά το πολιτικό ορόσημο του Σεπτεμβρίου. Ο Μητσοτάκης κινείται με τη λογική ότι «μετράει η κάθε μέρα», όπως μεταδίδουν συνεργάτες του.

Το Μαξίμου παλεύει να ανοίξει βηματισμό με κοινωνικό αφήγημα και με στοχευμένα μέτρα χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η δημοσιονομική ισορροπία

Και αυτό μαρτυρά στην πραγματικότητα τα άγχη του Μαξίμου σχετικά με κάθε πτυχή της καθημερινότητας (από την… ασυμμάζευτη ακόμα ακρίβεια και τη στεγαστική κρίση έως τα μεγάλα προβλήματα στη δημόσια υγεία) και με το πώς αυτή παρασέρνει τελικά τη ΝΔ σε ασταμάτητη δίνη προβλημάτων.

Αποτύπωμα

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση έχει ανάγκη από… εφαρμογή και αποτελεσματικότητα, δηλαδή από «θετικές» παρεμβάσεις, οι οποίες θα έχουν αισθητό αποτύπωμα στην κοινωνία. Αναγνωρίζουν, κοινώς, ότι νέες υποσχέσεις, χωρίς να υλοποιηθεί προηγούμενες κυβερνητικές δεσμεύσεις, κάθε άλλο παρά βοηθούν στην επιχείρηση επαναπροσεγγίσεων με τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους.

Advertisement

Δεν είναι τυχαίο ότι προσωπικά ο Μητσοτάκης, μαζί με τους συναρμόδιους υπουργούς, βγαίνει μπροστά με δημόσιες εμφανίσεις «κοινωνικού» και «αναπτυξιακού» χαρακτήρα: από τη Θεσσαλονίκη παρουσίασε την «εθνική στρατηγική» για την περιφερειακή ανάπτυξη, από την πολύπαθη Θεσσαλία παραδέχτηκε ότι «οι ζημιές και οι πληγές είναι εδώ», παρουσιάζοντας βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς, από έναν βρεφονηπιακό σταθμό στο Θησείο μίλησε για «ουσιαστική στήριξη» στις οικογένειες με μικρά παιδιά κ.λπ.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να… ομαλοποιήσει τον δρόμο για την πολιτική αφετηρία της ΔΕΘ με ανακοινώσεις μέτρων: για τους αγρότες που είναι ένα εκλογικά κρίσιμο για τη ΝΔ ακροατήριο, για τους δημοσίους υπαλλήλους, τους οφειλέτες των Δήμων, τις προσλήψεις στο Δημόσιο.

Περισσότερος χώρος

Όλα αυτά θα αναδειχθούν προφανώς και από το Βελλίδειο το Σάββατο, ενώ μέχρι τότε, η κυβέρνηση θεωρεί δεδομένο ότι έχει το «πράσινο φως» των Βρυξελλών για περιθώριο επιπλέον 500 εκατομμυρίων ευρώ στις δαπάνες του 2025. Είναι ο λόγος που το Μαξίμου θα αναζητεί έως την τελευταία στιγμή μια «έκπληξη» στις εξαγγελίες. Συζητιούνται συγκεκριμένα οι ασφαλιστικές εισφορές (αυτές έχει προαναγγελθεί ότι θα μειωθούν κατά 0,5% και ενδεχομένως να κλειδώσει μεγαλύτερη μείωση) ως ένα σήμα ενίσχυσης των εισοδημάτων. Κάτι τέτοιο θα χρειαζόταν πάνω από 200 εκατ. ευρώ, επομένως μένουν άλλα 300 εκατ. ευρώ. Συζητιέται επιπλέον εντατικά το μέγα στοίχημα της υγείας και η πιθανότητα να κατευθυνθούν προς τους εργαζομένους του ΕΣΥ έξτρα παροχές.

Θεωρείται βέβαιο ότι στο καλάθι ΔΕΘ υπάρχουν μεταξύ άλλων οι ελεύθεροι επαγγελματίες με σημειακές παρεμβάσεις για το τεκμαρτό αλλά όχι με πλήρη υποχώρηση από την ρύθμιση, οι συνταξιούχοι και οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Στο Μαξίμου ποντάρουν επίσης στο 1 δισ. ευρώ από κοινοτικούς πόρους για την επέκταση του προγράμματος «Σπίτι μου» από τις αρχές του 2025 στους έως 50 ετών ενώ προσανατολίζονται επίσης σε φορολογικά κίνητρα προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων ώστε να ανοίξουν τα κλειστά διαμερίσματά τους και να τα ρίξουν στη μακροχρόνια μίσθωση.

Advertisement

Το επίδομα

Είναι σαφές ότι το Μαξίμου παλεύει να ανοίξει βηματισμό με κοινωνικό αφήγημα και με στοχευμένα μέτρα χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η δημοσιονομική ισορροπία. Και είναι επίσης εμφανές ότι κεντρικός άξονας στη ΔΕΘ θα είναι οι πολιτικές για το δημογραφικό – ένα θέμα για το οποίο πιέζουν ιδιαίτερα (και) οι δεξιοί ψηφοφόροι της ΝΔ, θεωρώντας ότι έχει μείνει πίσω η στήριξη της οικογένειας.

Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να αναμένεται αύξηση στο επίδομα τέκνου (και αύξηση στο επίδομα αναδοχής) αλλά και «ενέσεις» σε υπόλοιπα κοινωνικά επιδόματα. Οσον αφορά στους τρίτεκνους αναμένεται, όχι πλήρης ταύτιση με τους πολύτεκνους, αλλά σαφής ενίσχυσή τους: να αποκτήσουν δηλαδή περισσότερα προνόμια «πλησιάζοντας» την ομάδα των πολυτέκνων. Μία από τις προτάσεις που είναι στο τραπέζι είναι η δια βίου αναγνώριση των τρίτεκνων – να πάψει η οικογένεια να χάνει αυτή την ιδιότητα και άρα τις σχετικές παροχές από τη στιγμή της ενηλικίωσης ενός παιδιού.

Περισσότερα Εδω

Advertisement
BANNER ΠΑΝΘΕΣΑΛΛΙΚΗ ΠΟΛΥΚΛΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ver1 01
BANNER 300X250
Advertisement
Dei
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement
Advertisement sogabros
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Μετάβαση στο περιεχόμενο