ΕΛΛΑΔΑ
Μετρό Γραμμή 4: Στην τελευταία φάση η σήραγγα Κατεχάκη
Μετρό Γραμμή 4: Στην τελευταία φάση η σήραγγα Κατεχάκη – Ευαγγελισμός, έτοιμο το 65%
Ο μετροπόντικας «Αθηνά» που ξεκίνησε από την Κατεχάκη, έχει κατασκευάσει ήδη σήραγγα 5,1 χιλιομέτρων και η κεφαλή της αναμένεται τις επόμενες μέρες να αποκαλυφθεί στο φρέαρ του Ευαγγελισμού, στη συμβολή των οδών Βασιλέως Κωνσταντίνου και Μιχαλακοπούλου.
Αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι ότι ο τελευταίας γενιάς μετροπόντικας της ΑΒΑΞ δεν μένει μόνο στη διάνοιξη της σήραγγας. Παράλληλα κατασκευάζει τη σήραγγα, αφού σε κάθε ενάμιση μέτρο διάνοιξης, τοποθετεί αντίστοιχο τσιμεντένιο δακτύλιο, αφήνοντας πίσω του έτοιμη σήραγγα.
300 εργαζόμενοι και 3,400 δακτύλιοι σκυροδέματος
Μέχρι σήμερα και δουλεύοντας σε βάρδιες όλο το 24ωρο, έχουν τοποθετηθεί 3.393 «δαχτυλίδια» σκυροδέματος, διαγράφοντας τη διαδρομή Γουδή, Ζωγράφου, Ιλίσια, Πανεπιστημιούπολη και Καισαριανή. Υπολογίζεται δε, ότι το χώμα που έχει απομακρυνθεί, υπερβαίνει τις 400.000 κυβικά μέτρα. Το «ξετρύπημα» αυτό του πρώτου από τους δύο μετροπόντικες που δουλεύουν για το μεγαλύτερο δημόσιο έργο της χώρας, είναι το ορόσημο της θραύσης του τοιχίου του φρέατος, στη γλώσσα του κατασκευαστικού κλάδου ονομάζεται breakthrough.
Οι 300 εργαζόμενοι της κατασκευάστριας κοινοπραξίας AVAX-GHELLA-ALSTOM που ανήκουν στις ομάδες του μετροπόντικα, σε συνεχή συνεργασία με τα στελέχη της «Ελληνικό Μετρό», εργάζονται πυρετωδώς και βρίσκονται πια στην τελική ευθεία.
Ετοιμο το 65% της σήραγγας της γραμμής 4
Ο δεύτερος, ο δίδυμος μετροπόντικας της κατασκευάστριας κοινοπραξίας, η «Νίκη» ακολουθεί αντίθετη πορεία 7,5 χιλιομέτρων. Ξεκίνησε από το άλσος Βεϊκου και αφού πέρασε από το Γαλάτσι και τον σταθμό «Ελικώνος» σήμερα βρίσκεται λίγο μετά τον σταθμό στην «πλατεία Κυψέλης», έχοντας ήδη κατασκευάσει σήραγγα 2.960 μέτρων, καλύπτοντας δηλαδή το 42% της διαδρομής της.
Ακολουθώντας τη διαδρομή της η «Νίκη» θα περάσει κάτω από τα Δικαστήρια, τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, τα Εξάρχεια, την Ακαδημίας και το Κολωνάκι, τερματίζοντας κι εκείνη στο φρέαρ Ευαγγελισμού. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του έργου θα ακολουθήσει η κατασκευή των σταθμών.
Σύντομα τα αποκαλυπτήρια
Λίγα 24ωρα απομένουν, λοιπόν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για την έλευση της «Αθηνάς» στο φρέαρ Ευαγγελισμού. Ο μήκους 100 μέτρων μετροπόντικας, σημείο αναφοράς όχι μόνο για την κατασκευή της σήραγγας αλλά συνολικά για την τεχνογνωσία στη χώρα, μετά το τέλος της αποστολής του θα αποσυναρμολογηθεί, θα βγει στην επιφάνεια της γης και εν συνεχεία θα αποθηκευτεί, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, προκειμένου να είναι έτοιμος να ξεκινήσει ένα νέο ταξίδι σε επόμενο έργο.
-
VIDEO17 ώρες agoΘετικό κλίμα στο ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές – Τι δήλωσαν Νίκος Πολίτης και Θωμάς Τσιρογιάννης
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ20 ώρες agoΑδειάζουν τα ράφια της Βιολάντα: «Κάνουμε ό,τι μπορούμε», λέει ο Στέφανος Τζιωρτζιώτης – Οι εκκρεμότητες με τις άδειες και οι εργαζόμενοι
-
ΕΛΛΑΔΑ23 ώρες agoΤριών, πέντε και επτά ετών τα τρία παιδιά της άτυχης 27χρονης που σκοτώθηκε στο δυστύχημα
-
ΕΛΛΑΔΑ19 ώρες agoΜαθητές Γυμνασίου δημιούργησαν ψεύτικες γυμνές φωτογραφίες μέσω AI
-
ΒΟΛΟΣ7 ώρες agoΒόλος, Μυτιλήνη και Χίος συνδέονται ξανά ακτοπλοϊκά μετά από 35 χρόνια
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ5 ώρες agoΓεραπετρίτης: Η Ελλάδα δεν προτίθεται να εμπλακεί στον πόλεμο
-
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ24 ώρες agoΟι νέες μειώσεις φόρων στα εκκαθαριστικά – Μειωμένα τεκμήρια διαβίωσης αλλά και μισός ο ΕΝΦΙΑ για χιλιάδες μικρούς οικισμούς
-
ΕΛΛΑΔΑ15 ώρες agoΕλεύθεροι με περιοριστικούς όρους και χρηματική εγγύηση οι κατηγορούμενοι για ομαδικό βιασμό 17χρονης








