Connect with us

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Μια νέα Λαρισαία ανοίγει ξανά τους δρόμους του μεταξιού στην Ελλάδα

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Η κ. Ανδρομάχη Τσιάρα έχει πτυχίο μηχανικού τεχνολογίας πετρελαίου και φυσικού αερίου, εντελώς ξένο με την εκτροφή μεταξοσκώληκα. Και όμως, η αγάπη της για το Μεταξοχώρι, στο οποίο η σηροτροφία αποτελούσε «βαριά κληρονομιά», την έκανε να σηκώσει αμέσως τα μανίκια και να ασχοληθεί με τους μεταξοσκώληκες, αυτά τα ιδιαίτερα, όπως λέει, «πλάσματα» και την εκτροφή τους, για «να θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νέοι».

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οπως αναφέρει η κ. Τσιάρα, που είναι και η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεταξοχωρίου, «πέρυσι αποφάσισα να αναβιώσω στο μέρος όπου γεννήθηκα τη σηροτροφία. Αλλωστε, το Μεταξοχώρι δεν είναι τυχαίο που πήρε το όνομά του από το μεταξοσκώληκα. Το χωριό μου έχει ιστορία και παράδοση στη σηροτροφία, οι περισσότερες οικογένειες ζούσαν από αυτήν, είτε σε μεγάλη κλίμακα είτε σε μικρότερη.

Μάλιστα, το Μεταξοχώρι έκανε και εξαγωγή σπόρου, από τις καλύτερες ποιότητες. Από εκεί και πέρα, μετά την εμφάνιση του συνθετικού νήματος, άρχισε να πέφτει η ζήτηση σε μετάξι και αυτός ήταν ο λόγος που ξαφνικά άρχισε να σβήνει η σηροτροφία. Στην ουσία είναι η ιστορία μας, για αυτό και είπα ότι θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε ο μεταξοσκώληκας να ξαναέρθει εδώ».

Κάπως έτσι, σιγά σιγά, άρχισε να ψάχνει για προμηθευτές σπόρου, να μελετάει πώς γίνεται η εκτροφή. «Τελικά βρήκα προμηθευτή, ο οποίος μου έδωσε τις κατάλληλες οδηγίες, μου έστειλε και τους σπόρους. Βέβαια, σύμμαχός μας σε όλο αυτό ήταν και η δημοτική Αρχή».

Μα πάνω απ’ όλα, δίπλα της στάθηκαν χωρίς δεύτερη σκέψη οι ντόπιοι. «Οταν έμαθαν για την πρωτοβουλία αυτή, χάρηκαν ιδιαίτερα. Εξάλλου, πολλοί κάτοικοι ασχολούνταν με τη σηροτροφία και έτσι με πλησίασαν για να βοηθήσουν. Θυμάμαι μια εικόνα με μια κυρία, υπάρχει μια παλιά φωτογραφία που είναι κοπελίτσα και στέκεται μπροστά σε μια κρεβατίνα να ταΐζει τους μεταξοσκώληκες. Ε, πέρυσι ζήσαμε ακριβώς το ίδιο πράγμα. Η κυρία ήταν εδώ μαζί μου για να βοηθήσει στην εκτροφή και την έβλεπα ακριβώς στην ίδια στάση να ταΐζει τους μεταξοσκώληκες και ήταν πραγματικά πολύ συγκινητικό».

Εκπαίδευση

Οπως λέει στον «Αγροτικό Τύπο» η κ. Ανδρομάχη Τσιάρα, για να ασχοληθεί κάποιος με τη σηροτροφία πρέπει να έχει και την κατάλληλη εκπαίδευση. «Απαιτούνται γνώσεις. Ο μεταξοσκώληκας είναι ένα αρκετά ευαίσθητο πλάσμα, το οποίο χρειάζεται ένα πολύ καλό περιβάλλον και ησυχία, ώστε να δημιουργήσει ένα πολύ καλό κουκούλι. Εμείς εδώ στο χωριό προσπαθούμε να μάθουμε όλο και περισσότερα πάνω στην εκτροφή. Εχουμε ήδη ξεκινήσει ενέργειες για να δούμε αν μπορούμε να πάρουμε κάποιες θύρες, ώστε εκεί να γίνεται μόνιμα η εκτροφή και από εκεί και πέρα να διαπιστώσουμε κατά πόσο με τις παλιές μεθόδους μπορούμε να ανοίγουμε κουκούλια και να βγάζουμε την κλωστή».

Η ίδια εξηγεί: «Οταν αναφέρομαι σε παλιές μεθόδους, εννοώ αυτό ακριβώς που έκαναν πριν από χρόνια. Επαιρναν τα κουκούλια, τα τοποθετούσαν μέσα σε καυτό νερό, οπότε αυτομάτως πέθαινε η πεταλούδα, και στη συνέχεια έβαζαν ψάθινες σκούπες, πιάνονταν οι άκρες της κλωστής, το τραβούσαν, το περνούσαν σε μεγάλα καρούλια και σιγά σιγά στην ουσία ξετύλιγαν το κουκούλι».

Η αρχή

Η γνωστή φράση «κάθε αρχή και δύσκολη» ταιριάζει και εδώ. Παρ’ όλα αυτά, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεταξοχωρίου δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για τη «μαγεία» του όλου εγχειρήματος. Ο μεταξοσκώληκας, άλλωστε, λέγεται πως μαζί με τη μέλισσα είναι από τα πιο «ευγενή» έντομα.

«Στην αρχή φτιάξαμε μια κρεβατίνα. Μοιάζει σαν μεγάλα τελάρα τα οποία κουμπώνουν σαν κουκέτες, έχει τρία επίπεδα, όπου πάνω στρώνουν τους μεταξοσκώληκες. Ο σπόρος πρέπει να είναι σε ζεστό περιβάλλον, έτσι ώστε να εκκολαφθεί. Είχαμε μεγάλη επιτυχία στην εκκόλαψη. Επειτα ξεκινήσαμε από ένα μικρό κουτάκι που τους είχαμε και τους ταΐζαμε τριμμένο φύλλο μουριάς. Αυτά καθημερινά αναπτύσσονται, μεγαλώνουν, από μαύρα σκουληκάκια που είναι αρχίζουν και γίνονται γκρι και στο τέλος παίρνουν ένα λευκό χρώμα. Αφού μεγάλωσαν λίγο, τα απλώσαμε πάνω στις κρεβατίνες και αρχίσαμε να τα ταΐζουμε. Το τάισμα γίνεται τρεις φορές την ημέρα και όσο ο μεταξοσκώληκας μεγαλώνει τόσο αυξάνεται και η ποσότητα της τροφής. Είναι απίστευτο το πόσο πολύ τρώνε! Μάλιστα περνάνε και κάποια στάδια ύπνου, μέχρι να φτάσουμε στο τελικό στάδιο, έτσι ώστε να αναπτύσσονται και να αλλάζουν το δέρμα τους. Ακριβώς όπως τα φίδια, ο μεταξοσκώληκας πετάει το παλιό δέρμα και συνεχίζει να βγάζει καινούργιο».

Τελικό στάδιο

Και κάπως έτσι η όλη διαδικασία περνά στο τελικό στάδιο. Ο μεταξοσκώληκας ετοιμάζεται να πλέξει το κουκούλι του. Στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με την κ. Τσιάρα, σταματάει πια να τρέφεται. «Εχει την ανάγκη να σκαρφαλώσει, έτσι ώστε να αρχίσει να πλέκει. Παλιά έβαζαν είτε ήρεμο πουρνάρι είτε θαμνώδεις φυτά, για να μπορούν να σκαρφαλώσουν επάνω. Με το που ολοκληρωθεί το κουκούλι, μένουν κάποιες μέρες εκεί μέσα και εκεί γίνεται η μεταμόρφωσή τους, γίνονται πεταλούδες. Οταν έχουμε φτάσει πια σε αυτό το στάδιο, περιμένουμε να αναπτυχθούν καλά οι πεταλούδες και από εκεί και πέρα μετά συζητάμε για το σκοπό που έχουμε. Οταν θέλουμε να πουλήσουμε το κουκούλι, γιατί αυτό είναι το μετάξι, παίρνουμε τα κουκούλια και τα ψήνουμε, ώστε να σκοτωθεί μέσα η πεταλούδα και να μην μας το κόψει, γιατί η κλωστή του μεταξιού για να είναι ποιοτικά καλή δεν πρέπει να κόβεται, πρέπει να είναι συνεχόμενη».

Η εκτροφή διαρκεί περίπου ένα μήνα. «Κάποιος μπορεί να κάνει μέχρι και τρεις εκτροφές, οι οποίες ξεκινούν περίπου από τα μέσα Μαΐου. Την περίοδο που γίνεται η εκτροφή χρειάζεται πραγματικά πολύ μεγάλη αφοσίωση και πολύς χρόνος. Οι μουριές θα πρέπει να επιλέγονται σωστά, να είναι καθαρές, για να μη δημιουργήσουμε κάποιο θέμα στους μεταξοσκώληκες. Πρέπει μονίμως να ελέγχεις τη θερμοκρασία».

Είναι όμως κερδοφόρα η σηροτροφία; «Επειδή πλέον το μετάξι είναι λίγο δυσεύρετο και επειδή μπήκε στη ζωή μας το συνθετικό, υπάρχει μια στροφή στην ποιότητα και στα ρούχα, οπότε πολλές εταιρίες στο εξωτερικό ψάχνουν να βρουν μετάξι. Κάποιος που θα ασχοληθεί και θα έχει μια μεγάλη παραγωγή, σαφώς και πιστεύω ότι θα έχει κέρδος αν η εκτροφή πάει καλά».

Η Ανδρομάχη Τσιάρα

Στην ιδιαιτερότητα που έχει το μετάξι αναφέρεται στον «Αγροτικό Τύπο» ο ιδιοκτήτης και επικεφαλής της εταιρίας Silk line, Κωνσταντίνος Μουχταρίδης. Από παιδί, δίπλα στον πατέρα του, έμαθε τα μυστικά του επαγγέλματος.
«Μέχρι το 2007 όλα πήγαιναν καλά, όμως λίγο μετά, που η οικονομική κρίση μας “χτύπησε” την πόρτα, ξεκίνησαν και τα προβλήματα. Μετά το 2012 άρχισε κάτι καλό να διαφαίνεται στον ορίζοντα. Υπήρξε ανάπτυξη κάθε ημέρα και τελικά φτάσαμε σε ένα πολύ καλό επίπεδο, καθώς σήμερα τα υφάσματα της εταιρίας είναι σε όλον τον κόσμο».
Σύμφωνα με τον κ. Μουχταρίδη, το επάγγελμα αυτό απαιτεί «αγάπη και μεράκι. Το κόστος της ίνας είναι υψηλό, όπως στο κασμίρ, και έτσι δεν απευθύνεται σε όλους. Σήμερα ένα κιλό βαμβάκι έχει περίπου έξι με εφτά ευρώ. Ενα κιλό μετάξι αγγίζει τα 80 με 90 ευρώ. Υπάρχει διαφορά».

Στους 90.000 τόνους ανέρχεται η παγκόσμια παραγωγή

H ετήσια παγκόσμια παραγωγή µεταξιού ανέρχεται περίπου σε 90.000 τόνους, εκ των οποίων η µεγαλύτερη ποσότητα παράγεται στην Κίνα.

Οι περιοχές εκτροφής στη χώρα μας είναι οι Νοµοί Εβρου, Χανίων, Βοιωτίας, Σερρών και Λέσβου, µε κυριότερη περιοχή παραγωγής τον Εβρο, και ειδικότερα τους ∆ήµους Σουφλίου και Ορεστιάδας.

Το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ένα κουτί 25 γραμμαρίων μεταξόσπορου περιέχει 40.000 μεταξοσκώληκες, οι οποίοι για να δώσουν το μετάξι πρέπει να φάνε 500 κιλά μορεόφυλλα. Ο μεταξοσκώληκας, από 2-3 χιλιοστά μήκος που έχει αρχικά, φθάνει τα 8-9 εκατοστά στο τελευταίο στάδιο της εκτροφής και αυξάνει το βάρος του 10.000 φορές. Επίσης, από την εκτροφή ενός κουτιού μεταξόσπορου 25 γραμμ. παράγονται 60-70 κιλά χλωρά κουκούλια, από αυτά, μετά την απόπνιξή τους, παράγονται 20-30 κιλά ξερά και τελικά 3-4 κιλά μεταξωτή κλωστή. Το κάθε κουκούλι δίνει περίπου 2.500 μέτρα μεταξωτή κλωστή.

Πηγή: eleftherostypos.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Όσο και να μεταθέτει τις εκλογές ο Μητσοτάκης, δε γλιτώνει το «exit pass» από την κοινωνία –

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Σε μία διαφορετική ερμηνεία της απόφασης του πρωθυπουργού οι εκλογές να διεξαχθούν στο τέλος της θητείας, προχωρεί με συνέντευξή του στο onlarissa.gr, ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης, υποστηρίζοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κερδίζει χρόνο στην εξουσία.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ο Λαρισαίος πολιτικός υπεραμύνεται της απλής αναλογικής εξηγώντας ότι χρειάζεται σ’ αυτή την ταραχώδη περίοδο, σημειώνοντας μάλιστα ότι τα κόμματα μπορούν να βρουν κοινή συνισταμένη την επομένη των εκλογών.

Για το ενδεχόμενο τα όσα συμβαίνουν παγκοσμίως να οδηγήσουν σε μία επισιτιστική κρίση που θα επηρεάσει και την Ελλάδα, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως πορεύεται οδηγώντας τη χώρα στο… άγνωστο με βάρκα την ελπίδα, ενώ τέλος, επιχειρεί να βάλει φρένο στα σενάρια που τον θέλουν να είναι υποψήφιος για την περιφέρεια Θεσσαλίας.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ Απόστολο Ράιδο

Τελικά κ. Κόκκαλη εκλογές δεν έχουμε το φθινόπωρο κατά τον πρωθυπουργό. Όπως όλα δείχνουν όμως έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο χειμώνα. Πήρε μεγάλο ρίσκο νομίζετε ο κ. Μητσοτάκης;

Ο κ. Μητσοτάκης δεν πήρε κανένα ρίσκο. Θα έλεγα ότι πήρε μία παράταση στην εξουσία, βλέποντας τα πάντα γύρω του να καταρρέουν και προπαντός το προφίλ του άξιου, ικανού και άριστου ηγέτη. Είναι τέτοια η αμετροέπεια που διακατέχει τον πρωθυπουργό της χώρας, που ακόμη και τώρα, που η κοινωνία βάλλεται πανταχόθεν, συνεχίζει να πουλά φύκια για μεταξωτές κορδέλες με κάθε είδους «pass», την ώρα που επιτρέπει στους ολιγάρχες φίλους του να θησαυρίζουν ενώ τα νοικοκυριά βουλιάζουν. Όπως έχω πει όμως, όσο κι αν το μεταθέτει χρονικά χρησιμοποιώντας δικαιολογίες, ο Ελληνικός λαός θα έρθει η ώρα που θα του δώσει και το δικό του «pass». Και θα είναι το «exit pass» από την εξουσία για μία κυνική κυβέρνηση που αποθεώνει το νεοφιλελευθερισμό.

Η απλή αναλογική που ψηφίστηκε επί των ημερών σας βάζει ένα δύσκολο γρίφο κυβερνησιμότητας για την επόμενη ημέρα…

Γιατί κύριε Ράιδε όμως να χαρακτηρίζετε ως δύσκολο γρίφο την περισσότερη δημοκρατία; Γιατί σε τόσες και τόσες προηγμένες δημοκρατίες της Ευρώπης εδώ και δεκαετίες έχουν αφομοιώσει την κουλτούρα της πολυκομματικής συνεργασίας στα κυβερνητικά σχήματα κι εδώ επιμένουμε στη λογική του «σφάξε με πασά μου ν’ αγιάσω;»

Επιμένουμε πως στις δύσκολες περιόδους που διάγουμε δε χρειαζόμαστε την επίπλαστη σταθερότητα που είναι εμποτισμένη από αδιαφάνεια, αυταρχισμό και πολιτική αμετροέπεια. Τουναντίον, χρειαζόμαστε συνθέσεις που θα λειτουργήσουν ως δικλείδες ασφαλείας για να αποφύγουμε όλα τα παραπάνω.

Ναι αλλά ποιος θα συνεργαστεί με ποιόν, όταν όλοι αποκλείουν σχεδόν συνεργασία με τους υπόλοιπους;

Είναι προφανές ότι σε μία προεκλογική περίοδο – για αυτονόητους λόγους – δύσκολα θα ακούσουμε κάποιον πολιτικό χώρο να μιλά ανοιχτά για συνεργασίες. Είναι όμως εθνική επιταγή για τη χώρα, όλα τα κόμματα την επόμενη των εκλογών, να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουν. Και τότε, πιστέψτε με, τα δεδομένα θα είναι διαφορετικά…

Οι δεκάδες πυρκαγιές σε όλη τη χώρα δοκίμασαν τον κρατικό μηχανισμό. Πώς κρίνετε, κύριε Κόκκαλη, την αποτελεσματικότητα των αρμόδιων υπηρεσιών;

Οι πυρκαγιές είναι δυστυχώς μία από τις μεγαλύτερες επιπτώσεις τις κλιματικής κρίσης. Όποιος περιμένει από εμένα να κάνω μικροπολιτική πάνω στα αποκαΐδια, ματαιοπονεί. Προφανώς και η οργάνωση της πολιτείας, οι πολιτικές αποφάσεις και ο τρόπος αντιμετώπισης διαφέρει. Αφήνω λοιπόν στον κ. Μητσοτάκη και στα στελέχη του τις προσπάθειες να κτιστούν πολιτικές καριέρες πάνω σε φέρετρα και καμένη γη. Εστιάζω στην ανάγκη δραστικών αποφάσεων σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, ώστε η κλιματική κρίση να αναχαιτιστεί.

Σήμερα ο ελληνικός λαός περιμένει από την Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την πρόσβαση στο ρεύμα ως δημόσιο αγαθό, ως δικαίωμα, όχι ως εμπόρευμα.

Ποια είναι η κατάσταση στον κάμπο της Λάρισας με τους αγρότες; Έχουν φτάσει σε αυτούς τα μέτρα της κυβέρνησης για αντιμετώπιση της ακρίβειας;

Δεν είναι η πρώτη φορά που έχω χαρακτηρίσει τον πρωθυπουργό ως σύγχρονη «Μαρία Αντουανέτα». Δίνει όμως διαρκώς αφορμές. Και τώρα, με την ένδεια της κοινωνίας λόγω της αδυναμίας της κυβέρνησής του να αναχαιτίσει την ακρίβεια, δίνει μία ακόμη. Προσπαθεί με διαγγέλματα, ανακοινώσεις, με δημιουργική λογιστική και ευφάνταστους τίτλους όπως το «power pass» να χορτάσει τον πεινασμένο λαό. Ο λαός όμως δε χορταίνει με υποσχέσεις και το δυστυχές είναι πως την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός δεν έχει καμία συναίσθηση της πραγματικότητας, καμία σχέση από τους λογαριασμούς που έρχονται στα νοικοκυριά.

Σήμερα ο ελληνικός λαός περιμένει από την Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την πρόσβαση στο ρεύμα ως δημόσιο αγαθό, ως δικαίωμα, όχι ως εμπόρευμα. Περιμένει να αντιμετωπιστεί ως αναφαίρετο δικαίωμά του η πρόσβαση στο ηλεκτρικό ρεύμα. Και αυτό πώς μπορεί να γίνει; Με την καταπολέμηση της αισχροκέρδειας. Ποιες είναι οι κινήσεις που έκανε η κυβέρνηση; Καμία. Τα κέρδη των εταιρειών θα τα αποφασίσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ή το Μέγαρο Μαξίμου;

Θυμίζω από τον Σεπτέμβριο του 2021 στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης τι έλεγε η Νέα Δημοκρατία, ότι οι αυξήσεις θα είναι 3, 4, 5 ευρώ. Θυμίζω μετά από λίγους μήνες, όταν για πρώτη φορά από την Αξιωματική Αντιπολίτευση προτάθηκε η επιβολή πλαφόν, για ποιον λόγο μας κατηγόρησαν για λαϊκισμό. Είναι λαϊκισμός η τοποθέτηση της ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων; Είναι λαϊκισμός; Είναι λαϊκισμός οι ανακοινώσεις των Συνδέσμων Βιομηχανιών Ελλάδος, οι οποίες κάνουν λόγο για υπερκέρδη των εταιρειών;

Θύματα αυτής της ατολμίας είναι και όσοι έχουν απομείνει – ρομαντικοί – να παλεύουν στον πρωτογενή τομέα. Εκεί όπου αποκαλύφθηκε η μεγαλοπρεπέστατη απάτη με τη ρήτρα αναπροσαρμογής, η οποία ουδέποτε καλύφθηκε στο 80% όπως είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση. Οι λογαριασμοί ενέργειας ή αν θέλετε οι… λυπητερές ήρθαν στα σπίτια των αγροτών και είναι αδιάψευστος μάρτυρας.

Αυξάνονται τα ρεπορτάζ σε διεθνές επίπεδο για επερχόμενη επισιτιστική κρίση. Είναι έτοιμη η Ελλάδα να αντιμετωπίσει τέτοιες καταστάσεις;

Προφανώς και μία χώρα με τόσα διοικητικά προβλήματα αλλά και διαρθρωτικά, δε μπορεί εκ των πραγμάτων να είναι έτοιμη. Ειδικά όταν στο τιμόνι της βρίσκεται μία κυβέρνηση που έχε αναγάγει σε επιστήμη την εξαπάτηση της κοινωνίας. Πορευόμαστε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα και ελπίζω σύντομα η χώρα να αλλάξει διακυβέρνηση, ώστε αυτοί που αποδεδειγμένα δε μπορούν, να φύγουν.

Μπορεί να καλύψει ο πρωτογενής τομέας της χώρας μας τις ανάγκες της χώρας;

Ανοίγετε ένα τεράστιο ζήτημα το οποίο δυστυχώς δεν μπορεί να εξαντληθεί ούτε καν σε κάποιες δεκάδες χιλιάδες λέξεις συζήτησης. Ζούμε σε έναν ευλογημένο τόπο, έναν τόπο που μπορεί να παράξει σχεδόν τα πάντα. Πρέπει όμως κατ’ αρχάς να αποφασίσουμε ως πολιτεία πως θέλει αυτή η χώρα να παράξει και για να το κάνουμε αυτό πρέπει να δοθούν κίνητρα στους πολίτες να μείνουν στα χωράφια τους, στις κτηνοτροφικές μονάδες τους, στα καΐκια τους.

Οφείλουμε να ξεκινήσουμε από το μηδέν, εστιάζοντας κατ’ αρχάς στο πλέον σημαντικό που είναι το ίδιο μας το περιβάλλον. Διότι χωρίς αυτό δε μπορούμε να παράξουμε. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο έχω εδώ και χρόνια ψηλά στην ατζέντα μου – από τον καιρό που ήμουν υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – το ζήτημα της ερημοποίησης της υπαίθρου και της αγροτικής γης. Ο κώδωνας του κινδύνου κρούεται εδώ και δεκαετίες από τον πλανήτη, όμως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αξιολογεί αυτό το ζήτημα ως υποδεέστερο, καθυστερώντας τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες.

O κ. Μητσοτάκης ποντάρει την πολιτική του επιβίωση στο Ταμείο Ανάκαμψης και πιο συγκεκριμένα στο χρήμα που θα έρθει από αυτό προς τη χώρα. Με ποιο τρόπο; Πιθανότατα, όπως εξήγησε και ο πρόεδρός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, χρησιμοποιώντας αυτά τα χρήματα για να αποφύγει τη διαφαινόμενη πολιτική συντριβή.

Εξαπολύσατε πυρά από τον ΣΥΡΙΖΑ για καθυστέρηση στην αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Πού εντοπίζετε το πρόβλημα και πόσο μπορεί να επηρεάσει την οικονομία της χώρας;

Οι αιχμές δεν αφορούν μόνον τις καθυστερήσεις οι οποίες έχουν δραματικές επιπτώσεις στην χωλαίνουσα Ελληνική οικονομία. Πλέον, μετά την μετάθεση των εκλογών για την άνοιξη, είναι πασίδηλο, πως ο κ. Μητσοτάκης ποντάρει την πολιτική του επιβίωση στο Ταμείο Ανάκαμψης και πιο συγκεκριμένα στο χρήμα που θα έρθει από αυτό προς τη χώρα. Με ποιο τρόπο; Πιθανότατα, όπως εξήγησε και ο πρόεδρός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, χρησιμοποιώντας αυτά τα χρήματα για να αποφύγει τη διαφαινόμενη πολιτική συντριβή. Γι’ αυτό εξάλλου ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε την πρόταση του κ. Τσίπρα να συσταθεί Επιτροπή Ελέγχου της κατανομής των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι πολίτες ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους για το που θα πάνε πάλι τα λεφτά…

Θέλω να κλείσω με μία προσωπική ερώτηση. Το όνομά σας φιγουράρει από καιρό στη λίστα των φερόμενων υποψηφίων περιφερειαρχών Θεσσαλίας. Ισχύει αυτό που λέει ο λαός μας, όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά;

Κοιτάξτε, είναι κολακευτικό το να σε θεωρούν κάποιοι ικανό για περισσότερα πράγματα από αυτά που κάνεις. Προσωπικά όμως, κλείνοντας επτά χρόνια στο κοινοβούλιο έχω αφιερώσει το σύνολο των δυνάμεών μου σε αυτό που πραγματικά θα πρέπει να κάνει καθένας από τους και τις 300 εκεί μέσα: Να ακούει τα προβλήματα των πολιτών της περιοχής του και να κάνει ό,τι μπορεί για να επιλυθούν από τα κέντρα των αποφάσεων. Τρία χρόνια από τα έδρανα της αντιπολίτευσης τώρα, νιώθω μεγάλη ικανοποίηση για όλο αυτό που προσφέρω μαζί με τους συνεργάτες μου. Νιώθω πως η εμπιστοσύνη που μου έδειξαν σχεδόν 14.000 συμπολίτες μου δεν πήγε στράφι. Θα ήταν λοιπόν τουλάχιστον άκομψο σήμερα, να εγκαταλείψω αυτή την προσπάθεια.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Ο Λαρισαίος βιβλιολάτρης που μετέτρεψε το μανάβικό του σε ανταλλακτήριο βιβλίων! (φωτό)

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

«Η αγάπη μου για τα βιβλία και η απραξία εν μέσω καραντίνας, την περίοδο της πανδημίας με οδήγησαν στην υλοποίηση αυτής ιδέας», μας είπε ο κ. Αθανάσιος Τάκας, ο ιδιοκτήτης του Οπωροπωλείου που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ασκληπιού και Βουλγαροκτόνου. Ποια είναι όμως αυτή η ιδέα; Η τοποθέτηση μιας άτυπης ραφιέρας 2 επιπέδων, στην είσοδο του καταστήματος επί της οδού Ασκληπιού, στην οποία τοποθετούνται βιβλία προς ανταλλαγή.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

«Πώς γεννήθηκε κύριε Τάκα αυτή η ενδιαφέρουσα ιδέα;» Τον ρωτήσαμε. «Την περίοδο της δεύτερης καραντίνας, τον Οκτώβριο 2020, είχα αρχίσει να εντοπίζω σε πολλούς πελάτες μου εμφανή σημάδια κακής ψυχολογίας και διάθεσης. Αποφάσισα λοιπόν να φτιάξω ένα άτυπο ανταλλακτήριο βιβλίων έξω από το κατάστημά μου για να προωθήσω τη φιλαναγνωσία, και να πείσω όσο το δυνατόν περισσότερους από τους πελάτες μου, να ξεκολλήσουν από την τηλεόραση και να ξεκινήσουν να διαβάζουν!».

«Πώς ακριβώς λειτουργεί στην πράξη η ανταλλαγή των βιβλίων;» Ενδιαφερθήκαμε να μάθουμε. Η λογική του ανταλλακτηρίου έξω από το οπωροπωλείο είναι πολύ απλή: Αφήνεις βιβλίο – Παίρνεις βιβλίο. Τόσο απλά και χωρίς κανένα κόστος. Αρκεί να είσαι φίλος των βιβλίων, ή να θέλεις να γίνεις φίλος των βιβλίων. Η ραφιέρα είναι μόνιμα τοποθετημένη έξω από το κατάστημα, είτε η επιχείρηση είναι ανοικτή, είτε είναι κλειστή. Τα βιβλία άλλοτε περισσότερα, άλλοτε λιγότερα περιμένουν να μπουν σε κάποια νέα βιβλιοθήκη. Βιβλία «used, second hand», πολιταξιδεμένα – καθώς έχουν μπει σε διάφορα σπίτια της πόλης και όχι μόνο- και ανυπομονούν να περάσουν στα χέρια του επόμενου αναγνώστη. Κάθε ένα από αυτά φέρει τη δική του ιστορία και αυτό κατά την άποψή μας προσδίδει ακόμη μεγαλύτερη σημασία στην πρωτοβουλία του κ. Τάκα.

Αρκούν αυτά τα στοιχεία -η αγάπη για τα λογοτεχνικά βιβλία και η αντιπαραγωγική καραντίνα λόγω πανδημίας- για να δημιουργήσουν νέα ενδιαφέροντα σε πλήθος κόσμου στην πόλη και να δώσουν μια νέα διάσταση σε μια επιχείρηση με εντελώς άλλο εμπορικό αντικείμενο; Η ίδια η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι αρκούν. Όπως μας είπε ο κ. Τάκας, ήδη εδώ και δύο χρόνια, πολλοί από τους πελάτες της επιχείρησης έχουν δείξει ενδιαφέρον σε αυτήν την πρωτοβουλία του ιδιοκτήτη, και τα βιβλία στη ραφιέρα ανανεώνονται σε εβδομαδίαια βάση! Μάλιστα, ο ίδιος πρόκειται πολύ σύντομα,  να εξελίξει την πρωτοβουλία του με μια σχετική προσθήκη η οποία θα δώσει νέο χαρακτήρα στην ήδη ενδιαφέρουσα ραφιέρα του!

Όπως χαρακτηριστικά μας είπε ο κ. Τάκας: «Όταν ήμουν πιο μικρός δεν τα αγαπούσα ιδιαίτερα τα βιβλία. Όμως από τη στιγμή που ξεκίνησα να διαβάζω λογοτεχνικά κείμενα άρχισα να βλέπω τα πράγματα που ζω διαφορετικά. Σαν να είδα τον κόσμο από την αρχή, με άλλη ματιά.». Κατά τη γνώμη μας δύο είναι τα ισχυρά μηνύματα της καινοτομικής και πολύ ενδιαφέρουσας πρωτοβουλίας του κ. Τάκα. Μήνυμα πρώτο: «Keep reading». Μήνυμα δεύτερο «Be creative», ανεξαρτήτως προσωρινών δυσκολιών, υποχρεώσεων και πάσης φύσης ανασταλτικό παράγοντα της καθημερινότητας!

Κατερίνα Δημηνίκου

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ3 λεπτά ago

H πρώτη της… χρονιάς – www.ertsports.gr

OIKONOMIA5 λεπτά ago

Ακίνητα: Σε ποιες περιοχές επενδύουν τώρα οι ξένοι και τι ακίνητα αγοράζουν

ΚΟΣΜΟΣ6 λεπτά ago

Ορμπάν: Έντονη καταδίκη από τους ηγέτες των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου μετά τη ρατσιστική δήλωση

LIFESTYLE10 λεπτά ago

Χρήστος Κουτέλας: Το «αντίο» της συντρόφου του

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ16 λεπτά ago

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΜΙΚΑΣ ΘΛΑΣΗ Για 15 ΗΜΕΡΕΣ.

ΕΛΛΑΔΑ17 λεπτά ago

Σεξουαλική κακοποίηση: Σοκ από την ασέλγεια σε ανηλίκους από αστυνομικό – Πώς προσέλκυε τα θύματά του

ΜΠΑΣΚΕΤ22 λεπτά ago

Με Μακάμπι, Αρμάνι και Εφές το “Παύλος Γιαννακόπουλος”

ΜΑΓΝΗΣΙΑ23 λεπτά ago

Τροχαίο στην οδό Μαιάνδρου- Ο Νεαρός με το δίκυκλο πέρασε πάνω από το αυτοκίνητο και «προσγειώθηκε» στο έδαφος

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ23 λεπτά ago

Δανεικός στη Σπέτσια ο γιος του Πάολο Μαλντίνι

ΜΑΓΝΗΣΙΑ25 λεπτά ago

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΛΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΣΚΟΠΕΛΟ

Δημοφιλή