Ο Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε το καθεστώς του Κιέβου να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ

Πριν από λίγο ολοκληρώθηκαν οι κοινές δηλώσεις Σεργκέι Λαβρόφ και Νίκου Δένδια στη Μόσχα όπου ο Έλληνας ΥΠΕΞ μετέβη κατόπιν πρόσκλησης του πρώτου. Στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν το ουκρανικό ζήτημα ωστόσο έγινε εκτενής επισκόπηση των διεθνών εξελίξεων και στην Ανατολική Μεσόγειο με τον Νίκο Δένδια να θέτει τις τελευταίες επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας κατά της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ο Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε το καθεστώς του Κιέβου να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ ενώ ο Νίκος Δένδιας αφού τόνισε τους ιστορικούς δεσμούς Ελλάδας και Ρωσίας  τόνισε ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική βασίζεται στις θεμελιώδιες αρχες του ΟΗΕ και ταυτόχρονα η Ελλάδα ως μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ σέβεται τις δεσμεύσεις της.

«Είναι γνωστό σε ποια συμμαχία ανήκει η Ελλάδα εδώ και 70 χρόνια. Αυτό δεν μας εμποδίζει να αναπτύσσουμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία. Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ του διαλόγου με τη Ρωσία. […] Ακούμε με προσοχή τις απόψεις της Ρωσίας για την ασφάλειά της. Λαμβάνουμε υπόψη και τις ανησχυχίες των άλλων ευρωπαϊκών κρατών» είπε ο κ. Δένδιας θέτοντας τρία ζητήματα για την Ουκρανία.

Η Ελλάδα στηρίζει την ανάγκη άμεσης αποκλιμάκωσης, στηρίζουμε πλήρως τις συμφωνίες του Μίνσκ και τρίτον ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα είναι η προστασία της ελληνικής ομογένειας στην Ουκρανία και ιδίως στη Μαριούπολη. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεσμεύεται να πράξει ότι χρειάζεται για να στηρίξει την ομογένεια, τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζοντας ότι «μια σύγκρουση στην Ουκρανία δεν θα έχει νικητή».

Ειδικά για την προστασία της ελληνικής ομογένειας ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε την ικανοποίησή του από την απάντηση της ρωσικής πλευράς λέγοντας ότι είναι σε θετική κατεύθυνση.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ εξέφρασε την ανησυχία του για τις τελευταίες ειδήσεις που θέλουν ραγδαία αύξηση των βομβαρδισμών του καθεστώτος του Κιέβου σε βάρος της Ανατολικής Ουκρανίας και κατηγόρησε τους δυτικούς ότι συγκαλύπτουν την ενοχή των Ενόπλων Δυνάμεων και στρατιωτικών στελεχών της Ουκρανίας οι οποίοι παραβιάζουν τις συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός για πολλοστή φορά, αλλά και τις συμφωνίες του Μινσκ.

Σε ότι αφορά το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε για τη συνεχιζόμενη αποσταθεροποιητική συμπεριφορά και επιθετικότητα της Άγκυρας επισημαίνοντας ότι «η Τουρκία έχει ανυπόστατες και παράνομες αξιώσεις» και επανέλαβε ότι η πάγια πολιτική της Ελλάδας είναι η θετική υπέρ του διαλόγου στάση της μόνο υπό τους όρους του διεθνούς δικαιού και του δικαίου της θάλασσας, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ο κ. Δένδιας ότι η Ελλάδα δηλώνει ότι θα υπερασπιστεί την ακεραιότητα, την εθνική της αξιοπρέπεια και κυριαρχία έναντι οιασδήποτε απειλής.

Επιπρόσθετα ο Νίκος Δένδιας στον απόηχο των τελευταίων δηλώσεων του Μεβλούτ Τσαβούσογλου που αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών στο όνομα της αποστρατιωτικοποίησής του, τόνισε ότι η Τουρκία διατηρεί μια πλήρη στρατιά και τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο απέναντι από τα ελληνικά νησιά. Έχει εκδώσει απειλή πολέμου αν η Ελλάδα ασκήσει τα δικαιώματα που προβλέπονται από το δίκαιο της Θάλασσας και χαρακτήρισε προσχηματικές αιτιάσεις της Τουρκίας.

Μάλιστα ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι η συμφωνία για την αποστρατιωτικοποίηση των Δωδεκανήσεων αφορούσε την τότε ανησυχία της Σοβιετικής Ένωσης. Η Τουρκία δεν υπέγραψε εκείνη τη συμφωνία και δεν την αφορά.

Ο κ. Δένδιας άφησε αιχμές για τη στάση της Τουρκίας ως προς την εκμετάλλευση της διεθνούς συγκυρίας λέγοντας ότι θέλει να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι η προσοχή όλων είναι στραμμένη αλλού, δείχνοντας προς την Ουκρανία.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ άφησε με τη σειρά του τις δικές του αιχμές λέγοντας ότι ο Νίκος να κάνει τα παράπονα προς τους δυτικούς συμμάχους που φουσκώνουν τη φασαρία (σ.σ. στην Ουκρανία) για τα δικά τους συμφέροντα και δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να βοηθήσει για τη διευθέτηση της διαφοράς Ελλάδας και Τουρκίας στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Σε ότι αφορά το Κυπριακό ο Νίκος Δένδιας κάλεσε την Τουρκία να αλλάξει στάση καθώς όπως επισήμανε οι συνομιλίες για το Κυπριακό μπορούν να ξεκινήσουν πάλι μόνο στο πλαίσιο του ΟΗΕ για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, χαρακτήριζοντας απαράδεκτη και εκτός πλασίου ΟΗΕ την απαίτηση της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς για την αναγνώριση ως ανεξάρτητης οντότητας της Βόρειας Κύπρου πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Από την πλευρά του ο Σεργκέι Λαβρόφ επανέλαβε τη ρωσική θέση για διευθέτηση στη βάση των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr
Κορονοχρέη 1,5 δισ. ευρώ σε 72 δόσεις – Οδηγός για την ρύθμιση