Connect with us

OIKONOMIA

Μίχαλος: Ζητά μέτρα ελάφρυνσης για τους εισαγωγείς και εξαγωγείς – “Να εκπίπτουν οι ναύλοι”

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μέτρα ελάφρυνσης, από μέρους της κυβέρνησης, για τους Έλληνες εισαγωγείς και εξαγωγείς, έως ότου ομαλοποιηθεί η διεθνής έκρυθμη κατάσταση, προτείνει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Όπως επισήμανε στην ομιλία του στις εργασίες της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής-Πειραιώς (ΣΒΑΠ), “ασφυκτικές οικονομικές πιέσεις υφίστανται σχεδόν στο σύνολό τους οι επιχειρήσεις εξαιτίας της παγκόσμιας πληθωριστικής τάσης που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες, με την αύξηση των διεθνών τιμών σε μια σειρά από πρώτες ύλες να βρίσκεται σε διψήφια ποσοστά και με τις τιμές του ναυτιλιακού ναύλου να έχουν τρελαθεί, θυμίζοντας εποχές μαύρης αγοράς.”

Επιπλέον τόνισε πως το κόστος του ναυτιλιακού ναύλου για τις μεταφορές κοντέινερ έχει αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο περισσότερο από 500%, καθώς οι ναυτιλιακές εταιρείες στον κλάδο αυτό, δρώντας καιροσκοπικά και ολιγοπωλιακά, ανεβάζουν τις τιμές ανεξέλεγκτα, ενώ έθεσε και το ερώτημα της κρατικής παρέμβασης από μέρους της Κίνας για χειραγώγηση της προσφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μίχαλος τόνισε ότι έχει δημιουργηθεί ένα εκρηκτικό μείγμα που πληθωρίζει την παγκόσμια οικονομία σε εξαιρετικά υψηλό βαθμό και πρότεινε μέτρα ελάφρυνσης από μέρους της ελληνικής κυβέρνησης για τους Έλληνες εισαγωγείς και εξαγωγείς, έως ότου ομαλοποιηθεί αυτή η έκρυθμη κατάσταση.

Πιο αναλυτικά, μεταξύ άλλων ο κ. Μίχαλος ανέφερε ως ενδεικτικά παραδείγματα αυξήσεων, από σχετική έρευνα του ΕΒΕΑ ότι:

– η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έχει αυξηθεί κατά 37,94%,

– της βενζίνης κατά 52,14%,

– της σόγιας κατά 17,10%,

– του καφέ κατά 26,59%,

– του γάλακτος κατά 20,06%

– του καλαμποκιού κατά 35,64%

– των πουλερικών κατά 16,64%,

– του μαλλιού κατά 12,72%,

– του χαλκού κατά 33,19%, και

– του αλουμινίου κατά 26,54% κλπ.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην αγορά εμπορευματοκιβωτίων ανέφερε ότι:

1) Λιμάνια των ΗΠΑ έχουν συμφόρηση εξαιτίας της αύξησης της συχνότητας των δρομολογίων μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας που βασίζεται στην έκρηξη των κινεζικών εξαγωγών που είχαν ακυρωθεί τους μήνες που η πανδημία είχε περιορίσει την οικονομική δραστηριότητα. Αποτέλεσμα οι καθυστερήσεις της εκφόρτωσης των εμπορευμάτων στα αμερικανικά λιμάνια έως και 3 εβδομάδες, γεγονός που μειώνει το διαθέσιμο τονάζ και δημιουργώντας νέα ανοδική πίεση στα ναύλα.

2) Τα λιμάνια της Κίνας έχουν μειωμένη δυνατότητα εκφόρτωσης που οφείλεται σε πολλές περιπτώσεις σε κρούσματα Covid-19. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί το λιμάνι του Yantian που μέχρι την προηγούμενη βδομάδα περισσότερα από 40 πλοία βρίσκονταν στην θαλάσσια περιοχή, αλλά δεν μπορούσαν εκφορτώσουν και εν συνεχεία να φορτώσουν εμπορευματοκιβώτια.

Τα δύο αυτά σημεία δηλώνουν ότι υπάρχει αυτή την περίοδο περαιτέρω μείωση της διαθέσιμης προσφοράς πλοίων, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνονται ούτε bookings και να απορρυθμίζονται πλήρως οι εφοδιαστικές αλυσίδες.

3) Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου έχει επαναφέρει την συζήτηση για επιβολή επίναυλου, ώστε να απορροφηθεί και αυτή από τους πελάτες των ναυτιλιακών, μιάς και την συγκεκριμένη στιγμή η καμπύλη της ζήτησης για θέσεις σε πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων είναι πλήρως ανελαστική.

4) Πιθανή ολιγοπωλιακή-καιροσκοπική συμπεριφορά των liner companies, από τις οποίες οι 10 μεγαλύτερες ελέγχουν το 82% της παγκόσμιας διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων με αποτέλεσμα να μπορούν να ελέγχουν πλήρως την διαθέσιμη προσφορά πλοίων. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να υπάρξει άμεση εμπλοκή του WTO και άλλων θεσμικών φορέων που να εξετάσει αν υπάρχει αναβίωση των Liner Shipping Conferences που ουσιαστικά αποτελούν καρτέλ.

5) Οι βασικές εταιρείες που παράγουν και διαθέτουν με την μορφή leasing τα εμπορευματοκιβώτια στην Κίνα ανήκουν στο κράτος ή επιχορηγούνται μέσω του σκιώδους τραπεζικού συστήματος της αχανούς χώρας με κεφάλαια με σκοπό να μπορούν οι Liner εταιρείες της χώρας με ναυαρχίδα την Cosco να εξασφαλίζουν υψηλού επιπέδου μεταφορικές υπηρεσίες στους Κινέζους επιχειρηματίες. Το ζήτημα λαμβάνει στρατηγικές διαστάσεις, αφού η κινεζική παραγωγή containers ανέρχεται στο 85% της παγκόσμιας παραγωγής, προσδίδοντάς της χαρακτηριστικά μονοπωλίου. Εδώ ανακύπτει το ζήτημα-ερώτημα που εμμέσως τέθηκε από τον Αμερικανό Carl Bretzel, επίτροπο Ναυτιλίας της ΙΑΝΑ (Intermodal Association of North America), μήπως οι κινέζικες εταιρείες, κατόπιν εντολών του Πεκίνου, χειραγωγούν την προσφορά εμπορευματοκιβωτίων, με αποτέλεσμα πολλά αμερικανικά προϊόντα να μην μπορούν να εξαχθούν, αφού δεν υπάρχουν διαθέσιμα containers. Υπάρχει πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία των εφοδιαστικών αλυσίδων και ταυτόχρονα πυροδοτούνται πληθωριστικές πιέσεις.

Να εκπίπτουν οι ναύλοι

«Ο συνδυασμός των ανωτέρω στοιχείων έχει δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μίγμα που πληθωρίζει την παγκόσμια οικονομία σε εξαιρετικά υψηλό βαθμό και η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να λάβει μέτρα ώστε να ελαφρύνει τους Έλληνες εισαγωγείς και εξαγωγείς» είπε ο πρόεδρος και πρόσθεσε: «Χαρακτηριστικό δείγμα αποτελεί η πρόταση να εκπίπτουν οι ναύλοι κατά 130-150% για να μπορέσει να υπάρξει μεγαλύτερη φορολογική εξοικονόμηση, για τους υπόλοιπους μήνες του 2021, περίοδο που οι ναύλοι προβλέπεται να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα. Ήδη παρατηρούνται ναύλοι της τάξεως των 13.000 δολαρίων ΗΠΑ για εμπορευματοκιβώτια 40′ High Cube.

Ενδεικτικά, αναφέρω ότι η μεταφορά ενός κοντέινερ πριν από ένα χρόνο, περίπου, κόστιζε κάτω από 2.000 δολάρια. Σήμερα, στοιχίζει πάνω από 10.000 δολάρια.

Όπως είναι αναμενόμενο, οι τάσεις αυτές καθιστούν αποτρεπτικές τις εισαγωγές πρώτων υλών, αλλά και τελικών προϊόντων στη χώρα μας. Ειδικά στο περιβάλλον κρίσης που έχει διαμορφωθεί τον τελευταίο χρόνο, είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των ελληνικών επιχειρήσεων που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε τέτοια κόστη.

Και βεβαίως είναι ελάχιστες οι επιχειρήσεις εκείνες -αν υπάρχουν- που μπορούν να απορροφήσουν εξ ολοκλήρου αυτή την επιβάρυνση, χωρίς να μετακυλήσουν ένα μέρος της στον καταναλωτή μέσα από αύξηση της τελικής τιμής.

Κι αυτό συμβαίνει αναγκαστικά σε μια περίοδο, όπου το εισόδημα και η αγοραστική δύναμη μιας μεγάλης μερίδας των καταναλωτών έχει συρρικνωθεί σημαντικά, λόγω της πανδημίας.

Είναι υπαρκτός, με άλλα λόγια, ο κίνδυνος να έχουμε στο επόμενο διάστημα ένα νέο κύκλο υφεσιακών πιέσεων στην οικονομία, με συνέπειες για όλους. Αναγνωρίζουμε ότι μετά από ένα και πλέον χρόνο πανδημίας είναι δύσκολο να υπάρξουν μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις. Όμως, δεν μπορούμε να αφήσουμε τα πράγματα στην τύχη τους. Πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι αυξήσεις που βλέπουμε σήμερα είναι προσωρινό φαινόμενο, που θα αποκλιμακωθεί σύντομα. Όμως για όσο διαρκούν αυτές οι πιέσεις, πρέπει να βρούμε τρόπους για να στηριχθεί η αγορά και οι καταναλωτές.

Ζητάμε, λοιπόν, να υπάρξουν όσο το δυνατόν περισσότερες κινήσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, αλλά και διατήρηση της στήριξης των εργαζομένων για να προστατευθεί η ζήτηση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ertnews.gr

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA

e-ΕΦΚΑ: Εκτός λειτουργίας προσωρινά οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες λόγω αναβάθμισης

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Τι διευκρινίζει η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ.

Εκτός λειτουργίας θα είναι προσωρινά οι υπηρεσίες του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ).

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση: «Η Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ ενημερώνει ότι από σήμερα Πέμπτη 19-5-2022 και ώρα 15:00 έως Δευτέρα 23-5-2022 και ώρα 7:00 οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Φορέα θα είναι προσωρινά μη διαθέσιμες προκειμένου να διεξαχθούν εργασίες μετάπτωσης εφαρμογών και δεδομένων στις υποδομές του Κυβερνητικού Νέφους (G-Cloud) της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.

Με τον τρόπο αυτό αντικαθίστανται υφιστάμενες παλαιές υποδομές με σύγχρονες αυξάνοντας παράλληλα τη διαθεσιμότητα, την ταχύτητα και την ποιότητα των παρεχόμενων ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

Η ανωτέρω διαδικασία θα επηρεάσει:

  • τον προγραμματισμό ηλεκτρονικών ραντεβού για την Παρασκευή 20.5.2022.
  • την ενημέρωση από το τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης πολιτών 1555 καθώς δεν θα είναι δυνατή η άντληση των ασφαλιστικών στοιχείων.
  • Αρκετές υπηρεσίες του δημοσίου τομέα που αντλούν στοιχεία από τα συστήματα του e-ΕΦΚΑ (ενδεικτικά ΟΠΕΚΑ, ΔΥΠΑ, ΕΡΓΑΝΗ, ΤΕΚΑ, ΚΕΠ, υπηρεσίες που παρέχονται μέσω του Gov.gr κα)

Για τον λόγο αυτό προτείνουμε στους ασφαλισμένους να διεκπεραιώσουν τα όποια ζητήματα τους μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Φορέα www.efka.gov.gr σήμερα Πέμπτη 19-5-2022 πριν τις 15:00», καταλήγει η ανακοίνωση.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

OIKONOMIA

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Νέα παράταση δύο μηνών για την αποπληρωμή

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Νέα παράταση 2 μηνών λαμβάνουν περίπου 700.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, προκειμένου να ξεκινήσουν να εξοφλούν σε 96 δόσεις (ή εφάπαξ με «κούρεμα» 15% το ποσό που προκύπτει προς επιστροφή), από τους 7 κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής, οι οποίες δόθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας η αποπληρωμή της επιστρεπτέας προκαταβολής θα ξεκινήσει στο τέλος Ιουλίου.

Μάλιστα, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση με βάση την οποία οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έλαβαν ενισχύσεις μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα μπορούν να προχωρήσουν στις παραπάνω 2 εναλλακτικές ενέργειες.

Στόχος είναι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) να έχει αναρτήσει μέχρι τις 15 Ιουνίου τα εκκαθαριστικά με τα ακριβή ποσά που θα πρέπει να επιστραφούν σε διάστημα 8 ετών, μετά και την επέκταση του χρόνου εξόφλησης, σύμφωνα με πληροφορίες.

Ανάρτηση εκκαθαριστικών

Αξίζει δε να σημειωθεί πως τα εκκαθαριστικά θα αναρτηθούν στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ στην επιλογή «myAADE/ ο λογαριασμός μου/Προσωποποιημένη πληροφόρηση/ Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή».

Ακολούθως, οι επιχειρήσεις θα βρεθούν στη θέση του να αποφασίσουν  αν θα εξοφλήσουν εφάπαξ το ποσό που έλαβαν λίγες ημέρες πριν το τέλος Ιουλίου και να κερδίσουν επιπλέον έκπτωση 15% ή αν θα προχωρήσουν στην καταβολή της οφειλής σε 96 μηνιαίες δόσεις, με αρχή το τέλος Ιουλίου.

Το συνολικό ποσό που θα πρέπει να επιστραφεί ανέρχεται σε 3 δισ. ευρώ, σε σύνολο 8,3 δισ. ευρώ που δόθηκε συνολικά. Από αυτά τα 3 δισ. ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι τελικά θα καταφέρει να εισπράξει τα 2,3 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η προθεσμία για την εφάπαξ εξόφληση της επιστρεπτέας έληγε στις 31 Μαΐου ενώ στις 30 Ιουνίου 2022 έληγε η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης της οφειλής.

Ποια ποσά θα επιστραφούν

Από εκεί και πέρα, οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 1η Ιανουαρίου 2019, δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020, έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 και έχουν τηρήσει τη ρήτρα περί διατήρησης των θέσεων εργασίας επιστρέφουν:

-Το 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημιές προ φόρων το 2020.

-Το 33,3% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ανέρχεται τουλάχιστον σε 30% και ως 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση καταγράφει ζημιές προ φόρων το 2020.

-Το 50% της ενίσχυσης οι υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 ή έχουν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 και έχουν τηρήσει τη ρήτρα περί διατήρησης των θέσεων εργασίας επιστρέφουν:

-Το 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 30% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημιές προ φόρων το 2020.

-Το 33,3% της ενίσχυσης για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ8 λεπτά ago

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα χαιρετίζει την ιστορική απόφαση Φινλανδίας και Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ

ΕΛΛΑΔΑ9 λεπτά ago

Επιστροφή Γλυπτών του Παρθενώνα: «Ναι» σε διάλογο με… αμετακίνητες θέσεις

γραβάτα
ΕΛΛΑΔΑ15 λεπτά ago

Η Ελληνική γραβάτα που… έφτασε στο Λευκό Οίκο

OIKONOMIA16 λεπτά ago

e-ΕΦΚΑ: Εκτός λειτουργίας προσωρινά οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες λόγω αναβάθμισης

ΚΟΣΜΟΣ17 λεπτά ago

Φλωρεντία: Όταν είδε πόσο του χρέωσαν τον εσπρέσο και… κάλεσε την αστυνομία

ΕΛΛΑΔΑ28 λεπτά ago

Φοιτητικές εκλογές 2022: Πρώτη δύναμη η Πανσπουδαστική – Δεν δέχεται το αποτέλεσμα η ΔΑΠ

ΘΕΣΣΑΛΙΑ35 λεπτά ago

Το 13ο Δημοτικό Σχολείο στην Ιταλία-Saronno

OIKONOMIA36 λεπτά ago

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Νέα παράταση δύο μηνών για την αποπληρωμή

ΚΟΣΜΟΣ37 λεπτά ago

Αφήνοντας τον Λευκό Οίκο για τον… ιδιωτικό τομέα

43χρονος
ΜΑΓΝΗΣΙΑ44 λεπτά ago

Αθώος ο 43χρονος από τον Αλμυρό που κατηγορείτο ότι χτύπησε την έγκυο γυναίκα του

Δημοφιλή