Connect with us

OIKONOMIA

Μικρά μηρυκαστικά: Πρόγραμμα ελέγχου μεταδοτικών σπογγωδών εγκεφαλοπαθειών – Τα μέτρα

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Το πρόγραμμα επιτήρησης, ελέγχου και εξάλειψης των μεταδοτικών σπογγωδών εγκεφαλοπαθειών (ΜΣΕ) στα μικρά μηρυκαστικά για το έτος 2022 εγκρίθηκε με υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στόχοι του προγράμματος είναι τόσο η συστηματική έρευνα και η διαφορική διάγνωση των ΜΣΕ στα μικρά μηρυκαστικά, με την εφαρμογή των κατάλληλων εργαστηριακών τεχνικών, μέσω της ενεργητικής και της παθητικής επιτήρησης όσο και η εκρίζωση της διαπιστωθείσας εστίας Τρομώδους Νόσου (Κλασικής ή Άτυπης). Παράλληλα, με την εφαρμογή του προγράμματος γίνονται ενέργειες για την αποτροπή εισόδου στη διατροφική αλυσίδα του ανθρώπου και των ζώων.

Διαβάστε επίσης: Πρόβατα: Πρόγραμμα επιτήρησης του καταρροϊκού πυρετού – Τι προβλέπει 

Η επιτήρηση ασκείται κατά προτεραιότητα και με ιδιαίτερη προσοχή σε εκμεταλλεύσεις οι οποίες διατηρούν πρόβατα και αίγες που:

  • Κατάγονται από χώρες ή κράτη μέλη, όπου έχουν εκδηλωθεί κρούσματα ΜΣΕ σε αυτόχθονα ζώα,
  • ενδέχεται να έχουν καταναλώσει ζωοτροφές μολυσμένες με τον αιτιολογικό παράγοντα των ΜΣΕ,
  • είναι απόγονοι θηλυκών ζώων προσβεβλημένων από ΜΣΕ.

Επιτήρηση προβάτων και αιγών που σφάζονται για ανθρώπινη κατανάλωση

Η επιτήρηση των προβάτων και αιγών που σφάζονται για ανθρώπινη κατανάλωση περιλαμβάνει τη συλλογή δειγμάτων εγκεφαλικού ιστού από ζώα ηλικίας άνω των 18 μηνών.

Μέτρα επί υποψίας ΜΣΕ μικρών μηρυκαστικών Εάν υπάρχει υποψία για ΜΣΕ στα Μικρά Μηρυκαστικά, δηλαδή σε περίπτωση:

(α) θετικού αποτελέσματος ταχείας δοκιμής για ΜΣΕ ή

(β) κλινικής υποψίας κατά τον προ της σφαγής έλεγχο ή

(γ) κλινικής υποψίας σε ζωντανό ζώο εκμετάλλευσης,

τότε:

Με απόφαση της αρμόδιας Κτηνιατρικής Αρχής της ΠΕ στην οποία ανήκει η εκμετάλλευση προέλευσης του ζώου ή το σφαγείο λαμβάνονται τα ακόλουθα μέτρα:

  • όλα τα ευαίσθητα είδη ζώων της εκμετάλλευσης υπόκεινται σε περιορισμό των μετακινήσεων μέχρι να γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματα της κλινικής και επιδημιολογικής έρευνας που διεξάγονται από τις αρμόδιες αρχές.
  • Το κλινικά ύποπτο ζώο θανατώνεται και δείγμα εγκεφαλικού ιστού αποστέλλεται στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για εργαστηριακή εξέταση.
  • Εφόσον πρόκειται για σφάγιο, μετά το θετικό αποτέλεσμα της ταχείας δοκιμής, όλα τα τεμάχια του σώματος του ζώου, συμπεριλαμβανομένης της δοράς, καταστρέφονται με αποτέφρωση.
  •  Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που προέρχονται από τα αιγοπρόβατα της υπό επίσημο έλεγχο εκμετάλλευσης, τα οποία υπάρχουν στην εν λόγω εκμετάλλευση από την ημερομηνία κατά την οποία υπάρχει υπόνοια παρουσίας ΜΣΕ, μέχρι τη στιγμή που είναι διαθέσιμα τα αποτελέσματα των εξετάσεων επιβεβαίωσης, χρησιμοποιούνται μόνο εντός της εν λόγω εκμετάλλευσης.

Η εκμετάλλευση εξακολουθεί να υπόκειται σε επίσημο έλεγχο μέχρι γνωστοποιήσεως του εργαστηριακού αποτελέσματος της επιβεβαιωτικής δοκιμής.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα ΕΔΩ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA

Άρειος Πάγος: Απόφαση – σταθμός βάζει φρένο σε πλειστηριασμούς από funds

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Τη δυνατότητα να προσφύγουν κατά των πλειστηριασμών που έγιναν από εταιρείες διαχείρισης δανείων (servicers) δίνει σε δανειολήπτες η απόφαση του Αρείου Πάγου 822/22, προκαλώντας παράλληλα πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ειδικότερα, με την πρόσφατη απόφασή του ο Άρειος Πάγος απέρριψε την πρόσθετη παρέμβαση από εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις ως απαράδεκτη, καθώς έκρινε ότι δεν έχει την κατάλληλη νομιμοποίηση.

Όπως αναφέρει η ΑΠ 822/2022, η εταιρεία διαχείρισης δεν μπορεί να επιδιώξει την εκπλήρωση της ένδικης απαίτησης στο όνομα και για λογαριασμό της εταιρείας που κατέστη δικαιούχος της απαίτησης με εκχώρηση.

Το κενό στο νόμο

Σύμφωνα με τον Άρειο Πάγο, ο νόμος 3156/2003 για τις τιτλοποιήσεις δεν απονέμει στην εταιρεία διαχείρισης την ιδιότητα του κατ’ εξαίρεση νομιμοποιούμενου διαδίκου, όπως αντιθέτως ισχύει στον νόμο για τα κόκκινα δάνεια (4354/2015).

Όπως επισημαίνει στην απόφασή του το ανώτατο δικαστήριο, οι διατάξεις του Ν. 4354/2015 για την κατ’ εξαίρεση νομιμοποίηση (ως μη δικαιούχων διαδίκων) των εταιρειών διαχείρισης δανείων δεν μπορούν να εφαρμοστούν αναλογικώς και επί των εταιρειών διαχείρισης του Ν. 3165/2003, διότι η εταιρεία διαχείρισης του άρθρου 10 Ν. 3156/2003 αναλαμβάνει με σύμβαση εντολής τη διαχείριση των αποκτώμενων απαιτήσεων, χωρίς να έχει ορισθεί εκ του νόμου μη δικαιούχος, κατ’ εξαίρεση νομιμοποιούμενος, διάδικος.

«Επομένως, δεν νομιμοποιείται να ενεργεί διαδικαστικές πράξεις για λογαριασμό της εντολέως της εταιρείας, ούτε η μεταξύ τους σύμβαση και η παροχή πληρεξουσιότητας μπορεί να καθιδρύσει κατ’ εξαίρεση νομιμοποίηση» υπογραμμίζει ο Άρειος Πάγος.

Ο κίνδυνος του προγράμματος «Ηρακλής»

Η απόφαση του Αρείου Πάγου επηρεάζει και την πορεία του προγράμματος εγγυήσεων «Ηρακλής», καθώς το «κενό» που μπορεί να υπάρξει υπολογίζεται στα 20 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, κινδυνεύουν τα senior bonds των τραπεζών, καθώς αν χάσουν την αξία τους θα δημιουργηθεί ένα ακόμα «κενό», που υπολογίζεται στα 15 δισ. ευρώ, με τις συνολικές επιπτώσεις της απόφασης του Αρείου Πάγου να φτάνουν στα 35 δισ. ευρώ.

Σαθρές βάσεις για τα κόκκινα δάνεια

Μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου υπάρχει προβληματισμός γύρω από το ζήτημα των «κόκκινων δανείων», καθώς οι τράπεζες και τα funds κινδυνεύουν να χάσουν το «όπλο» του πλειστηριασμού.

Το πρόβλημα αυτό, έχει προκαλέσει πονοκέφαλο τόσο στον τραπεζικό κλάδο και τους servicers, όσο και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, που αναζητούν την κατάλληλη δυνατή νομική φόρμουλα ώστε να ξεπεραστούν τα «εμπόδια» που έβαλε η απόφαση του Αρείου Πάγου.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

OIKONOMIA

ΕΚΤ: Πιέσεις προς τις τράπεζες να περιορίσουν τα μπόνους

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Οι σκοτεινές προοπτικές της οικονομίας και το κλίμα αβεβαιότητας ενισχύονται στην Ευρώπη, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ασκεί πιέσεις σε ορισμένες τράπεζες να διατηρήσουν υπό έλεγχο τα μπόνους του 2022.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, ο επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού, Αντρέα Ενρία, κάλεσε πρόσφατα μεμονωμένους τραπεζίτες να είναι φειδωλοί στα μπόνους και τα μερίσματα, καθώς ανησυχεί ότι η ενεργειακή κρίση θα μπορούσε να οδηγήσει σε κύμα χρεοκοπιών.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι πιέσεις έχουν ενταθεί, καθώς η ΕΚΤ βλέπει τώρα ως πιθανό σενάριο, μια πιο έντονη επιβράδυνση στην Ευρώπη.

Διαβάστε επίσης – «Καμπάνακι» από την ΕΚΤ για «αυτοτροφοδοτούμενο» πληθωρισμό

Η ΕΚΤ πιστεύει ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μπορεί να υποτιμούν τους κινδύνους. «Υπάρχει κάποια απροθυμία από την πλευρά των τραπεζών να συμμετάσχουν σοβαρά σε εποπτικές συζητήσεις», δήλωσε πρόσφατα ο Αντρέα Ενρία, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει «ένα επίμονο και ολοκληρωμένο μακροοικονομικό σοκ», το οποίο απαιτεί από τις εποπτικές αρχές «να είναι εξαιρετικά προσεκτικές».

Διαβάστε επίσης – Η Κριστίν, τα χρυσά κουτάλια και πώς γίνεσαι αρχηγός

Πρώιμα σημάδια

Τα στατιστικά στοιχεία της ΕΚΤ που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή δείχνουν κάποια πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια. Το συνολικό μερίδιο των λεγόμενων δανείων δεύτερου σταδίου, όπου οι προοπτικές ενός δανειολήπτη έχουν επιδεινωθεί, συνέχισε να αυξάνεται. Έφτασαν στο 9,7% των συνολικών δανείων το δεύτερο τρίμηνο, από 9,3% τρεις μήνες νωρίτερα. Ωστόσο, τα επισφαλή δάνεια του κλάδου μειώθηκαν συνολικά, ενώ τα επίπεδα κεφαλαίων παρέμειναν σταθερά.

Η ΕΚΤ έχει στο παρελθόν δείξει ότι είναι έτοιμη να παρέμβει όταν πιστεύει ότι τα σχέδια παροχών μιας τράπεζας είναι υπερβολικά στο πλαίσιο των αυξημένων οικονομικών κινδύνων. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας συνέστηε «ιδιαίτερη μετριοπάθεια» και στη συνέχεια ανάγκασε πολλούς δανειστές, όπως η BNP Paribas SA, η Deutsche Bank και η UniCredit να μειώσουν τα μπόνους τους για το 2020. Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει.

Το δίλημμα

Η πίεση της ΕΚΤ δημιουργεί ένα δίλημμα σε πολλές τράπεζες, οι οποίες βλέπουν τα κέρδη τους να ενισχύονται. Αυτό συνήθως οδηγεί σε προσδοκίες μεταξύ των τραπεζιτών ότι θα λάβουν υψηλότερα μπόνους. Πολλοί δανειστές έχουν επίσης υποσχεθεί ότι θα πραγματοποιήσουν σημαντικές πληρωμές στους επενδυτές τα επόμενα χρόνια. Επομένως, μια πιο συντηρητική πολιτική μπορεί να προκαλέσει την αντίδραση των μετόχων.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει το Bloomberg, η επιλογή μιας αυστηρής προσέγγισης για τις προβλέψεις και ο εξαναγκασμός των τραπεζών να μειώσουν τις πληρωμές μπορεί επίσης να δημιουργήσει προβλήματα για την ΕΚΤ. Ο κ. Ένρια είπε ότι οι προειδοποιήσεις κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών της πανδημίας της Covid ότι οι χρεοκοπίες μπορεί να αυξηθούν δραματικά αποδείχθηκαν πολύ απαισιόδοξες, τροφοδοτώντας τη στάση των τραπεζών «να απορρίψουν τις εκκλήσεις των εποπτών τους για σύνεση ως αδικαιολόγητο συντηρητισμό».

Η εποπτική αρχή εφάρμοσε επίσης de facto απαγόρευση μερισμάτων και επαναγορών μετοχών που αποδείχθηκε επιζήμια για τις αποτιμήσεις των τραπεζών και έγινε στόχος δημόσιας κριτικής από αρκετούς τραπεζίτες υψηλού προφίλ της ζώνης του ευρώ.

Η ΕΚΤ κατάργησε τους περιορισμούς που σχετίζονται με την πανδημία στα μερίσματα και τα μπόνους το 2021 και αντ’ αυτού τους αντικατέστησε με έκκληση προς τις τράπεζες να υιοθετήσουν «μια συνετή και στραμμένη προς το μέλλον προσέγγιση» όταν αποφασίζουν για μπόνους.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή