OIKONOMIA
Μικρομεσαίες επιχειρήσεις – Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων με διαδικτυακές πωλήσεις «είδε» αύξηση του τζίρου στην πανδημία


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών συνέβαλε στην ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων κατά την πανδημία.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα της έρευνας, με θέμα «Οι επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19 στην επιχειρηματική συνέχεια και ανθεκτικότητα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων: Ο κρίσιμος ρόλος της τεχνολογίας», την οποία πραγματοποίησε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιά.
«Η περίοδος της πανδημίας αποτέλεσε μία σημαντική καμπή στη σύγχρονη επιχειρηματικότητα. Από τη μία ‘πλήγωσε’ αφάνταστα την πλειοψηφία των επιχειρήσεων – κυρίως τις μικρές και μεσαίες – και από την άλλη, σηματοδότησε την έναρξη μίας νέας εποχής εξαιτίας του ψηφιακού μετασχηματισμού τους» δήλωσε, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.
Η πανδημία έχει προκαλέσει δραματικές αλλαγές στο ευρύτερο μάκρο-περιβάλλον των επιχειρήσεων, που ενθαρρύνουν τις εταιρείες να υιοθετήσουν την ψηφιακή τεχνολογία σε ευρύτερη κλίμακα και υπό πίεση χρόνου. Σύμφωνα με μελέτες, η ψηφιακή τεχνολογία επιτρέπει στις επιχειρήσεις να μεταμορφώνουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα γρήγορα και όχι με παραδοσιακούς ή γραμμικούς τρόπους. Ιδιαίτερα, η ψηφιοποίηση του επιχειρηματικού κόσμου βοηθά τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να δημιουργήσουν ένα νέο ψηφιακό δίκτυο, το οποίο επιτρέπει την υπέρβαση της κυριαρχίας των μεγάλων επιχειρήσεων. Δεδομένου ότι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον καθορισμό της οικονομίας μιας χώρας, η εμφάνιση και η ανάπτυξη της ψηφιακής αγοράς είναι πολύ σημαντικές.
Γενικά, οι ΜμΕ υιοθετούν διαφορετικό βαθμό ψηφιακών μετασχηματισμών, οι οποίοι μπορούν να συνοψιστούν σε τρεις συνιστώσες: α) ΜμΕ με υψηλό επίπεδο ψηφιακής ωριμότητας που ανταποκρίνονται στις προκλήσεις επιταχύνοντας τη μετάβαση προς τις ψηφιοποιημένες επιχειρήσεις, β) ΜμΕ που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας αλλά χαμηλό επίπεδο ψηφιακής ωριμότητας που αποφασίζουν να ψηφιοποιήσουν μόνο τη λειτουργία πωλήσεων και, γ) ΜμΕ που έχουν πολύ περιορισμένο ψηφιακό γραμματισμό αλλά υποστηρίζονται από υψηλό επίπεδο κοινωνικού κεφαλαίου. Άλλα ευρήματα μελετών υποδηλώνουν ότι οι πρακτικές καινοτομίας των ΜμΕ έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην απόδοση και την επιβίωσή τους.
Εμπειρικά ευρήματα αποκαλύπτουν ότι η ικανότητα καινοτομίας είναι απαραίτητη για την επιβίωση μιας ΜμΕ κατά τη διάρκεια μιας κρίσης και επιβεβαιώνουν την ύπαρξη θετικού αντίκτυπου της καινοτομίας μάρκετινγκ και της καινοτομίας διαδικασιών στις οικονομικές επιδόσεις των ΜμΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.
Στην έρευνα που πραγματοποίησε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιά και επιστημονικά υπεύθυνο τον καθηγητή Γρ. Χονδροκούκη, αντιπρύτανη Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης του ΠΑΠΕΙ, επιβεβαιώνεται σε σημαντικό βαθμό ότι μία από τις διαστάσεις της ψηφιακής ετοιμότητας των επιχειρήσεων σχετίζεται με τις ψηφιακές γνώσεις και δεξιότητες που διαθέτει το προσωπικό τους και τον βαθμό στον οποίο τις αξιοποιούν στην εργασία τους. Περισσότερες από τρεις στις τέσσερις επιχειρήσεις (75,9%) διαθέτουν ανθρώπινο δυναμικό που στη συντριπτική τους πλειοψηφία (περισσότερο από 80%) χειρίζεται ηλεκτρονικό υπολογιστή στην εργασία του.
Είναι αναμφισβήτητο ότι η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και οι αναπτυξιακές στρατηγικές απαιτούν την αξιοποίηση των σύγχρονων εργαλείων της πληροφορικής. Αυτό, είναι κάτι το οποίο ασπάζεται η πλειοψηφία των επιχειρήσεων του δείγματος, δεδομένου ότι μόνο 2,7% από τους ερωτηθέντες θεωρούν ότι δεν υπάρχει κάποια σκοπιμότητα, τέτοια, που να προκαλεί διέγερση του ενδιαφέροντος της επιχείρησης για αναβάθμιση των τεχνολογικών της υποδομών. Στον αντίποδα, μία στις τρεις από τις επιχειρήσεις του δείγματος επιδιώκει και καταφέρνει να προκαλεί τεχνολογικές εξελίξεις ή/και να τις υιοθετεί πριν τους περισσότερους ανταγωνιστές της.
Ο τζίρος μέσω διαδικτύου
Αντίστοιχο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία που σχετίζονται με την εξέλιξη του τζίρου που προήλθε από πωλήσεις αγαθών/υπηρεσιών μέσω του διαδικτύου. Έτσι, η πλειοψηφία των επιχειρήσεων (54,05%) είδε αύξηση του σχετικού τζίρου κατά τη διάρκεια της πανδημίας ενώ ένα μικρό ποσοστό (13,52%) διαπίστωσε μείωση.
Η άποψη των ερωτηθέντων σχετικά με τον βαθμό που θεωρούν ότι η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών συνέβαλε στην ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με την προηγούμενη καταγραφή, με μία περεταίρω μετατόπιση υπέρ των θετικών απόψεων. Έτσι, 10% θεωρούν ότι η σχετική συμβολή ήταν περιορισμένη (πολύ λίγο, λίγο -η επιλογή «καθόλου» δεν εμφανίζεται) ενώ περισσότερες από τρεις στις τέσσερις επιχειρήσεις του δείγματος (77,9%) πιστεύουν ότι η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών συνέβαλε σημαντικά στην ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων (πολύ, πάρα πολύ, απόλυτα). Η διάμεσος τιμή των στοιχείων που συλλέχθηκαν αντιστοιχεί στην περιοχή που περιγράφεται ως «πάρα πολύ».
Αντίστοιχα ευρήματα προκύπτουν από το ερώτημα που αναφέρεται στον βαθμό στον οποίο οι ερωτηθέντες πιστεύουν ότι η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών συμβάλει στη γρηγορότερη ανάκτηση των ρυθμών της επιχείρησης μετά από μία κρίση. Περισσότεροι από τους μισούς (58,4%) το πιστεύουν πάρα πολύ ή απόλυτα, 34,9% πολύ ή αρκετά, ενώ, λιγότερο το πιστεύει μόνο το 6,7% των ερωτηθέντων (καθόλου, πολύ λίγο, λίγο). Η διάμεσος τιμή των στοιχείων που συλλέχθηκαν αντιστοιχεί στην περιοχή που περιγράφεται ως «πάρα πολύ».
Τέλος, εξετάστηκαν στην έρευνα τα χαρακτηριστικά των επιχειρήσεων που παρουσίασαν εξαιρετικές επιδόσεις κατά την περίοδο της πανδημίας. Ως τέτοιες ορίζονται αυτές οι επιχειρήσεις του δείγματος που κατάφεραν να αυξήσουν τον κύκλο εργασιών τους κατά την περίοδο της πανδημίας σε ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο από 30%. Αυτές αντιπροσωπεύουν το 9,4% του δείγματος.
Στην περίπτωση των επιχειρήσεων που είχαν σημαντική αύξηση του τζίρου κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι πολύ μικρές επιχειρήσεις αντιστοιχούν στο 78,6% και οι μικρές στο 21,4%. Περισσότερες από επτά στις δέκα από αυτές τις επιχειρήσεις παρουσίασαν αντίστοιχες επιδόσεις κατά την περίοδο 2009-2019 (αύξηση του κύκλου εργασιών σε ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 30%).
Σε ποσοστό 92,8% δραστηριοποιούνται στο χώρο των υπηρεσιών. Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν σημαντική συμβολή στην απασχολησιμότητα, αφού, έχουν ως επί το πλείστον αύξηση του αριθμού των εργαζομένων που απασχολούν. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, αυτές οι επιχειρήσεις παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις τεχνολογικές εξελίξεις.
Περισσότερο από 85% αυτών των επιχειρήσεων υιοθετούν ή/και προκαλούν τις τεχνολογικές εξελίξεις του κλάδου τους. Είναι αξιομνημόνευτο ότι οι μισές επιχειρήσεις αυτής της κατηγορίας θεωρούν ότι οι υιοθέτηση τεχνολογικών εξελίξεων αποτελεί και σημαντική συνιστώσα για τη δημιουργία ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA
Λιανός: Τα τελευταία δύο έτη έχουν γίνει περισσότεροι έλεγχοι από ποτέ από την Επιτροπή Ανταγωνισμού


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
«Το 2021 είχαμε τους περισσότερους ελέγχους σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλλον θα έχουμε τα ίδια αποτελέσματα φέτος» σημειώνει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Γιάννης Λιανός.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους
Ο πρόεδρος προσθέτει ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει περισσότεροι έλεγχοι από ποτέ στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Αναλυτικά ο πρόεδρος αναφέρει:
«Επειδή οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους, και επειδή ορισμένοι γράφουν χωρίς να τους κοιτούν: οι επιτόπιοι έλεγχοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού έχουν αυξηθεί σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2019 που ανέλαβα κατά +100%. Τα τελευταία 2 έτη έχουν γίνει περισσότεροι έλεγχοι από ποτέ στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Το 2021 είχαμε τους περισσότερους ελέγχους σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλλον θα έχουμε τα ίδια αποτελέσματα φέτος.
»Τα τελευταία τρία έτη έχουμε ελέγξει τομείς ορισμένοι εκ των οποίων δεν είχαν ποτέ ελεγχθεί: τράπεζες, κατασκευαστικές, καύσιμα, σουπερμάρκετ, ηλεκτρική ενέργεια με τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών να έχουν δημοσιευθεί ήδη και άλλα να δημοσιεύονται τους προσεχείς μήνες.
100% περισσότεροι έλεγχοι
»Από το 2019 το προσωπικό μας έχει αυξηθεί περίπου κατά 4%. Κάνουμε τα μαθηματικά τώρα: +100% περισσότερους ελέγχους με 4% μόνο περισσότερο προσωπικό…. Μπορούμε να κάνουμε περισσότερους ελέγχους; Με περισσότερο προσωπικό ναι. Η εξίσωση είναι απλή.
»Αυτή τη στιγμή καλύπτουμε το 37% των οργανικών θέσεων μας με ενεργούς υπαλλήλους (δηλ. όχι σε απόσπαση αλλού). Υπάρχει ένα όριο στην αύξηση παραγωγικότητας του υπάρχοντος προσωπικού. Αλλά οι έλεγχοι δεν είναι μόνο το προσωπικό, είναι και η επένδυση στη τεχνολογία.
»Η Επιτροπή Ανταγωνισμού πολλαπλασίασε τα τελευταία τρία έτη τις επενδύσεις της σε τεχνολογική υπόδομή ώστε να ξεπεράσουμε την τραγική τεχνολογική καθυστέρηση που βρήκαμε. Διαθέτουμε πλέον 3 αίθουσες αποσφράγισης στοιχείων (από 1 το 2019) για να προχωρούν πιο γρήγορα οι υποθέσεις λογισμικά με ΑΙ για πιο αποτελεσματική ανάλυση στοιχείων, ειδικό data science lab για δημιουργία λογισμικού για τις έρευνές μας (R&D), 1 μοναδική πλατφόρμα συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων Big Data που δεν υπάρχει όμοια στην Ευρώπη.
»Με την ολοκλήρωση του προγράμματος επενδύσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε τεχνολογικό εξοπλισμό και εκπαίδευση του προσωπικού είμαστε μεταξύ των πρώτων Επιτροπή Ανταγωνισμού στην Ευρώπη σε forensic. Όλα αυτά με 4,5 εκατ. ευρώ επιστροφή στον κρατικό προϋπολογισμό το 2020/2021, την 1η φορά από το 2016».

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
OIKONOMIA
ΗΠΑ: Πόσα δολάρια έχασαν οι εργαζόμενοι που νόσησαν με κοροναϊό


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Περίπου 28 δισεκατομμύρια δολάρια σε μισθούς εκτιμάται ότι έχασαν οι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού, εξαιτίας της μη δυνατότητας πρόσβασής τους σε άδεια μετ’ αποδοχών.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC, η απουσία ενός εργαζομένου στις ΗΠΑ, ο οποίος δεν είχε πρόσβαση σε άδεια μετ’ αποδοχών, για μία εβδομάδα από τη θέση εργασίας του , είτε εξαιτίας νόσησής του με κοροναϊό είτε επειδή έπρεπε να φροντίσει κάποιο μέλος της οικογένειάς του που νοσούσε, κόστισε κατά μέσο όρο 815 δολάρια σε μισθούς, όπως εκτιμάται σε έρευνα του Urban Institute.
Από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2022 παρατηρήθηκε 50% αύξηση των απουσιών των εργαζομένων από τα πόστα τους, σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα έτη, εξαιτίας της πανδημίας.
Παράλληλα, την ίδια περίοδο, το εβδομαδιαίο ποσοστό μη αμειβόμενων απουσιών των εργαζομένων σημείωσε άλμα 60%, με το συντριπτικό ποσοστό του 81% των απουσιών αυτών να οφείλεται σε νόσηση των υπαλλήλων.
Με τις ΗΠΑ να είναι είναι μία από τις λίγες χώρες που δεν διαθέτουν εθνικές πολιτικές ούτε για την άδεια ασθενείας με αποδοχές, ούτε για την άδεια οικογενειακής και ιατρικής περίθαλψης με αποδοχές, παρατηρήθηκε ότι, κατά τα δύο πρώτα έτη του κορωνοϊού, λιγότερες από τις μισές απουσίες ήταν αυτές που πληρώθηκαν.
Πιο αναλυτικά, μόλις το 24% όσων απουσίαζαν από το πόστο τους, επειδή νοσούσε το παιδί τους, πληρώθηκαν τις εν λόγω ημέρες απουσίας τους, με το ποσοστό αυτό να ανέρχεται στο 34% όταν αφορούσε την απουσία τους για οικογενειακούς ή προσωπικούς λόγους. Αντίστοιχα, το 45% των απουσιών, εξαιτίας νόσησης του ίδιου του εργαζομένου, πληρώθηκε κανονικά την άδειά του.
Ποιοι επηρεάστηκαν περισσότερο
Μία από τις ομάδες που επηρεάστηκαν περισσότερο θεωρούνται οι χαμηλόμισθοι, με τους εργαζομένους που κερδίζουν λιγότερα από 25.000 δολάρια ετησίως να έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να απουσιάζουν συχνότερα από τη θέση τους εξαιτίας κορωνοϊού, χωρίς, όμως να αμείβεται η απουσία τους, σε σύγκριση με τα νοικοκυριά με εισόδημα άνω των 100.000 δολαρίων.
Παρατηρήθηκε, ακόμη, ότι οι γυναίκες παρουσίασαν 42% περισσότερες πιθανότητες να απουσιάσουν από την εργασία τους χωρίς αμοιβή σε σύγκριση με τους άνδρες, κυρίως λόγω ανάγκης φροντίδας μελών της οικογένειάς τους που νοσούσαν.
Παρόλο που το ποσοστό των γυναικών που απουσίαζαν ανερχόταν στο 82%, μόνο το 24% αμείφθηκε κατά τη διάρκεια της απουσίας του.
Εν τω μεταξύ, το 66% των ισπανόφωνων εργαζομένων και το 57% των μαύρων εργαζομένων έμειναν χωρίς αμοιβή κατά την απουσία τους λόγω νόσησής τους από κορωνοϊό ή νόσησης άλλου μέλους της οικογενείας τους.
Πηγή ΟΤ

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago
Το άγαλμα που άφησε άφωνες τις υπηρεσίες του Δήμου στα Παλαιά Βόλου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Αυτός είναι ο 34χρονος που απείλησε την 26χρονη σύντροφό του με κατσαβίδι στο Βόλο
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Σε υπόθεση θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση της αρπαγής ενός βρέφους- Στον Βόλο αναζητούν οι αρχές τον πατέρα του
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Fuel Pass 2: Ξεκινά η καταβολή του στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Απίστευτο περιστατικό σε ιερό ναό της Νέας Ιωνίας- Ιερέας απαγόρευσε ζευγάρι να μπει στο ναό επειδή …φορούσαν μάσκες
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Έρχεται διπλός «Τειρεσίας» για χρέη σε Εφορία, ΕΦΚΑ, Δήμους, ΔΕΚΟ και Τράπεζες
-
ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες ago
Μερομήνια: Πώς θα είναι το φθινόπωρο και ο χειμώνας – Ποιοι θα είναι οι «σκληρότεροι» μήνες
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Αργυρός και Ρουβάς στο Πανθεσσαλικό στάδιο