Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητροπολίτης Δωδώνης: Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος αποδοκιμάζει τις ανάλγητες και ανίερες δηλώσεις

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Μορφή χιονοστιβάδας λαμβάνουν οι αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου για τις εξοργιστικές και σκοταδιστικές δηλώσεις του Μητροπολίτη Χρυσόστομου. Υπουργοί της κυβέρνησης όσο και βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, σύσσωμος ουσιαστικά ο πολιτικός κόσμος αποδοκιμάζει τον Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσόστομο για το παραλήρημά του κατά των γυναικών – θυμάτων βιασμού.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δεν εκφράζει τις αξίες της κοινωνίας

«Η τοποθέτηση του Μητροπολίτη Δωδώνης δεν εκφράζει ούτε τις αξίες της κοινωνίας μας ούτε το δόγμα της πίστης μας» αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

«Τα θύματα της βίας, πόσω μάλλον του βιασμού, τα στηρίζουμε απροϋπόθετα, χωρίς υποσημειώσεις και αστερίσκους» συμπληρώνει στην ανάρτησή του ο κ. Οικονόμου.

Ο βιασμός είναι έγκλημα και ο βιαστής εγκληματίας

«Καταδικάζουμε έμφυλες διακρίσεις και απόψεις που υποβαθμίζουν τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία και την οικογένεια» αναφέρει η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα.

«Η εκκλησία, όπως γνωρίζουμε, αποδίδει στη γυναίκα ισότιμη θέση με τον άνδρα και προωθεί μάλιστα δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ισότητα των φύλων» επισημαίνει η κυρία Συρεγγέλα και τονίζει ότι ο βιασμός είναι έγκλημα και ο βιαστής είναι εγκληματίας. «Κάποια στιγμή πρέπει να μπει ένα τέλος σε όλο αυτό» υπογραμμίζει.

Απέχει από τη χριστιανική πίστη

Απαράδεκτες χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Δωδώνης, ο υπουργός Υγείας , Θάνος Πλεύρης , τονίζοντας «το να λέει κάποιος ότι βιάζεται μία γυναίκα γιατί το θέλει, απέχει παντελώς από τη χριστιανική πίστη».

«Απαράδεκτη η δικαιολόγηση πράξης βιασμού στην προσπάθεια να συνδεθεί με το ότι φταίει το θύμα. Αυτές οι απόψεις δυστυχώς όταν ακούγονται μας οδηγούν σε τέτοια εγκλήματα. Το να λέει κάποιος ότι βιάζεται μία γυναίκα γιατί το θέλει απέχει παντελώς από τη χριστιανική πίστη.  Δεν έχω ακούσει από Ιεράρχη πιο απαράδεκτη δήλωση» ήταν η αρχική δήλωση του Θάνου Πλεύρη.

Ο υπουργός Υγείας κατά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων επανέλαβε ότι η δήλωση του μητροπολίτη είναι παντελώς απαράδεκτη.

«Σεβαστή η θέση της εκκλησίας για τις αμβλώσεις αλλά η Πολιτεία δεν την αποδέχεται»

«Είναι παντελώς απαράδεκτη ,οποιαδήποτε δικαιολόγηση πράξης βιασμού στην προσπάθεια να συνδεθεί  ότι φταίει το θύμα. Αυτές οι απόψεις δυστυχώς όταν ακούγονται μας φέρνουν στις περιπτώσεις να βλέπουμε τέτοια εγκλήματα» είπε ο κ. Πλεύρης και πρόσθεσε:

«Η θέση της Ορθόδοξης Εκκλησίας ως προς το θέμα των αμβλώσεων είναι μια σεβαστή θέση της έναρξης της ανθρώπινης ζωής την οποία η πολιτεία δεν την αποδέχεται. Το να έρχεται όμως κάποιος και να λέει ότι βιάζεται κάποια γυναίκα γιατί το θέλει, με συγχωρείτε , απέχει παντελώς από τη χριστιανική πίστη.  Απέχει παντελώς από τη  λογική. Δεν έχω ακούσει από ιεράρχη πιο απαράδεκτη δήλωση».

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις καταδίκης από τους υπουργούς Παιδείας Νίκη Κεραμέως, Τουρισμού Βασίλη Κικίλια, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα.

Ανάλγητη, εξοργιστική και ανίερη

Ανάλγητη, εξοργιστική και ανίερη χαρακτήρισε τη δήλωση Χρυσόστομου ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Νίκος Φίλης λέγοντας ότι ο ο μητροπολίτης βιάζει τη λογική και την ηθική.

Αναλυτικά η δήλωση του Νίκου Φίλη έχει ως εξής:

«Είναι ανάλγητη, εξοργιστική και ανίερη η δήλωση του πρώην Μητροπολίτη Ζακύνθου Χρυσόστομου Συνετού (;) ότι ο βιασμός γίνεται με τη συναίνεση του θύματος και ότι από το βιασμό δεν παράγεται εγκυμοσύνη διότι αυτή προϋποθέτει… συμφωνία της γυναίκας και του άνδρα!

»Η δήλωση αυτή θα εξηγείτο με βάση την ιδιορρυθμία του ιερωμένου, αν δεν απηχούσε, με ακραίο τρόπο, ένα κλίμα μισογυνισμού και απανθρωπίας που απλώνεται σε εκκλησιαστικά περιβάλλοντα.

»Ασφαλώς και τέτοιες δηλώσεις δεν εκπροσωπούν το σύνολο των πιστών και των εκκλησιαστικών λειτουργών. Ωστόσο, η επίμονη προβολή από την Ιερά Σύνοδο της καταδίκης των εκτρώσεων ως φόνου και αμαρτίας, η αντιεπιστημονική άποψη ότι από «την ώρα της σύλληψης σχηματίζεται η προσωπικότητα του παιδιού» και συνεπώς «το αγέννητο παιδί έχει δικαίωμα» όχι όμως η γυναίκα – μάνα, προσφέρει το υπόβαθρο για τέτοιου είδους απάνθρωπες δηλώσεις.

Νεοσυντηρητικό κύμα απάνθρωπων αξιών

»Και αυτή η επίμονη εκκλησιαστική αξίωση να αστυνομεύει τα σώματα των γυναικών και τα δικαιώματα των πολιτών, ενεργώντας δήθεν στο όνομα… της σωτηρίας των ψυχών, εντάσσεται στο απειλητικό κύμα του νεοσυντηρητισμού που δηλητηριάζει την κοινωνία σε πολλές χώρες, όπως η πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ κατά των αμβλώσεων.

»Αυτό το νεοσυντηρητικό κύμα απάνθρωπων αξιών και συνεχώς διευρυνόμενων κοινωνικών ανισοτήτων επεκτείνεται με εχθροπάθεια προς τους πρόσφυγες και άλλες αδύναμες κοινωνικές ομάδες. Συνιστά μέρος μιας «ταυτότητας» αντιδραστικής αναδίπλωσης σαν απάντηση στην κρίση διαρκείας που πλήττει την παγκόσμια κοινωνία, οικονομική – ενεργειακή – κλιματική και πρωτίστως κρίση αξιών.

»Συνεπώς, ο κος Συνετός δεν είναι μόνος του στα όσα ασύνετα και προκλητικά κηρύττει από τον άμβωνα της τηλεόρασης, λησμονώντας το κήρυγμα αγάπης του Χριστού. Την επόμενη Παρασκευή, που η Εκκλησία εορτάζει τη γέννηση της Παναγίας, θα αναγνωστεί σε όλους τους ναούς από την Ωραία Πύλη, η πατρική Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου σύμφωνα με την οποία η άμβλωση είναι έγκλημα.

Σκοταδιστική εκκλησιαστική διδασκαλία για την αξία της γυναικείας ύπαρξης

»Η σκοταδιστική αυτή εκκλησιαστική διδασκαλία στην ουσία υπονομεύει την αξία της γυναικείας ύπαρξης και εκπηγάζει από την αναπαραγωγή του στερεότυπου της Εύας, δηλαδή της γυναίκας που προκάλεσε την ανυπακοή και την αμαρτία. Έτσι εξηγείται η δυσμενής θέση της γυναίκας στην Εκκλησία, παρότι επί αιώνες χιλιάδες γυναίκες διακονούν τις εκκλησίες. Είναι ευτύχημα ότι ακόμη και μέσα στον εκκλησιαστικό – θεολογικό χώρο διακρίνονται ρωγμές, όπως πρωτοβουλίες θρησκευομένων για την περίθαλψη θυμάτων βιασμού, αλλά και το θεολογικό συνέδριο «Γυναίκες στην Αγία Τράπεζα». Δεν θα είχαν μεγάλη σημασία γραφικότητες ή αναχρονισμοί, αν η Εκκλησία δεν διαδραμάτιζε σημείο αναφοράς για τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, και ειδικότερα στη χώρα μας, που διεκδικεί κρατική λειτουργία.

Αρνητική εξέλιξη η άρνηση του υπουργείου Παιδείας

»Τελευταία αρνητική εξέλιξη συνιστά η άρνηση του υπουργείου Παιδείας να εφαρμόσει την απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα σύμφωνα με την οποία κάθε παιδί και ο γονιός του, ανεξάρτητα αν είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι, έχουν δικαίωμα να επικαλεστούν λόγους συνείδησης (και όχι στενά «θρησκευτικής συνείδησης») και να απαλλαγούν από το μάθημα των Θρησκευτικών, το οποίο άλλωστε με βάση αναχρονιστική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας οφείλει να έχει ομολογιακό και κατηχητικό χαρακτήρα. Ας σκεφτούμε τι θα διδάσκεται στο μάθημα των Θρησκευτικών για το θέμα των αμβλώσεων…».

Ανατριχιαστικές χαρακτήρισε τις δηλώσεις Χρυσόστομου η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου, τονίζοντας ότι ο βιασμός είναι έγκλημα και η αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος είναι δικαίωμα.

«Δεν θα επιτρέψουμε καμία επιστροφή στον Μεσαίωνα»

«Oι δηλώσεις του Μητροπολίτη Δωδώνης με αφορμή την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου για τις αμβλώσεις αποτελούν επιστροφή στις πιο συντηρητικές απόψεις του παρελθόντος, επιστροφή στον Μεσαίωνα», σχολίασε η Νάντια Γιαννακοπούλου, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος επεσήμανε ότι οι αντιλήψεις ότι «δεν υπάρχει καμία γυναίκα που να κάθεται να βιάζεται χωρίς να το θέλει», ότι «η άμβλωση είναι έγκλημα» και ότι «ακόμα και όταν ένα έμβρυο έχει σοβαρά προβλήματα υγείας, θα πρέπει να ζητηθεί άδεια από την Εκκλησία για να γίνει άμβλωση και πως όντως θα πρέπει να αποδεικνύεται επιστημονικά και όχι με χρηματική εξασφάλιση της αποφάσεως του γιατρού» είναι αντιλήψεις οπισθοδρομικές, σκοταδιστικές και επικίνδυνες.

Μάλιστα υποστήριξε ότι κάποιοι φαίνεται να ζήλεψαν την δόξα του Ανώτατου Δικαστηρίου των Η.Π.Α και επιδιώκουν να φέρουν στον δημόσιο διάλογο ένα θέμα λυμένο δεκαετίες τώρα στην Ελλάδα.

«Έχουμε χρέος όλοι μας – κόμματα, φορείς, επιστημονική κοινότητα, γυναικείες οργανώσεις- να μην επιτρέψουμε καμία οπισθοχώρηση, κανένα άνοιγμα της πόρτας για την αμφισβήτηση δικαιωμάτων των γυναικών, που δεν χρειάζονται καμία έγκριση από κανέναν για να ασκηθούν», υπογράμμισε η κα Γιαννακοπούλου.

Προσβάλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια

Η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Η Εκκλησία της Ελλάδας και οι λειτουργοί της οφείλουν να βρίσκονται έμπρακτα στο πλευρό της σύγχρονης κοινωνίας, κυρίως των ευάλωτων συνανθρώπων μας. Η απαράδεκτη δήλωση του Μητροπολίτη Δωδώνης για τους βιασμούς προσβάλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την κοινωνία, την ίδια την Εκκλησία, όχι μόνο τις γυναίκες. Είναι εξοργιστικό και προκαλεί θλίψη, θρησκευτικοί λειτουργοί να προβαίνουν σε τέτοιες αδιανόητες δηλώσεις.

Το χειρότερο είναι ότι τις πιστεύουν κιόλας!».

Μόνο οργή και αγανάκτηση

«Μόνο οργή κι αγανάκτηση προκαλούν οι σκοταδιστικές δηλώσεις του Μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσόστομου σε βάρος του αδιαπραγμάτευτου δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση, φτάνοντας στο σημείο μάλιστα, να ενοχοποιήσει τις γυναίκες θύματα βιασμού και πολύμορφης βίας. “Ασπίδα προστασίας” απέναντι στο σκοταδισμό είναι να δυναμώσει το μέτωπο απέναντι στις σάπιες «αξίες» και την όλο και μεγαλύτερη αντιδραστικοποίηση της ίδιας της καπιταλιστικής κοινωνίας, που συντηρεί και αναπαράγει αυτά τα απαράδεκτα φαινόμενα» αναφέρει το ΚΚΕ.

Τις δηλώσεις Χρυσόστομου καταδίκασε και η «Ελληνική Λύση».

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Νεαρός ένιωσε έντονη αδιαθεσία και κατέρρευσε στην παραλία του Βόλου

LIFESTYLE4 ημέρες ago

Παντρεύτηκε με τον σύντροφό της, Πάνο Μιχαλόπουλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Πέθανε γνωστός 69χρονος επαγγελματίας στον Βόλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Θλίψη και πάλι στον Βόλο- Πέθανε 40χρονη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ19 ώρες ago

Θλίψη για τον 67χρονο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΠΛΑΓΕΡΑ από Βόλο

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες ago

Τροχαίο με επτά τραυματίες – Ανάμεσά τους 7χρονο παιδί

LIFESTYLE6 ημέρες ago

Δεξίωση της Τουριστικής Εταιρείας ‘’Dolphins of Greece’’προς τους Αυστριακούς Τουριστικούς Πράκτορες ‘’Springer’’ στο Ηotel ‘’Oniro’’ -Ανταπόκριση : Γιάννης Αποστολίδης

ΕΛΛΑΔΑ7 ημέρες ago

Θεσσαλονίκη: Οχιά δάγκωσε εθελόντρια ερπετολόγο σε σχολείο – Μάχη να κρατηθεί στη ζωή

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες ago

Πέθανε ο Θεόδωρος Πάγκαλος |

LIFESTYLE6 ημέρες ago

«Δεν μπορώ πλέον να σκέφτομαι τι γίνεται τα βράδια στα μαγαζιά, τώρα έχω άλλον έρωτα»

Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή