OIKONOMIA
Μητσοτάκης προς Σίμσον: Τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις ανατιμήσεις στην ενέργεια


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
«Ανυμονώ για τις επόμενες κινήσεις της Κομισιόν»
Συνάντηση με την αρμόδια επίτροπο της ΕΕ για την ενέργεια Κάντρι Σίμσον είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος τόνισε ότι κανένα κράτος-μέλος της ΕΕ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση μόνο του. Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι ανυπομονεί για τις επόμενες κινήσεις της Κομισιόν, η οποία διαθέτει καλά «εργαλεία» στα χέρια της.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Υποδεχόμενος την επίτροπο Σίμσον στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Έρχεστε σε μια πολύ ενδιαφέρουσα στιγμή. Ανυπομονώ για τη συζήτησή μας. Χθες ήμουν στη Δυτική Μακεδονία για να εγκαινιάσω το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό στην ΝΑ Ευρώπη. Χτίστηκε μέσα σε 20 μίνες. Αυτή είναι μια ένδειξη της δέσμευσής μας να κάνουμε την «πράσινη» μετάβαση πραγματικότητα και να επωφεληθούμε πλήρως του ηλίου. Είναι ένα project όμως μελλοντικό. Με απασχολεί πολύ το παρόν.
»Με τη ρωσική εισβολή παρατηρούμε όλοι -εσείς το ξέρετε καλά- μια άνευ προηγούμενου αστάθεια και αυξήσεις στις τιμές του φυσικοί αερίου. Η σύγκριση στις τιμές του φυσικοί αερίου και στις τιμές της ηλεκτρικής ενεργείας προκαλεί σημαντική ταλαιπωρία στην Ευρώπη άλλα και εδώ στην Ελλάδα.
»Έχουμε επιδοτήσει σε μεγάλο βαθμό τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με πόρους από το σχήμα ETS άλλα και απο εθνικούς πόρους. Είναι όμως ξεκάθαρο ότι δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κρίση μόνοι μας. Θέλω να σας πω ότι είναι κρίσιμο να εξετάσετε όλες τις πιθανές επιλογές για να δούμε πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι ειδικά για τις τιμές του φυσικού αερίου, αυτές δεν αντικατοπτρίζουν τις προμήθειες. «Δεν έχει αλλάξει και κάτι στην πραγματικότητα. Άλλα οι τιμές έχουν αυξηθεί. Οποτε θεωρώ ότι όλες οι επιλογές πρέπει να μπουν στο τραπέζι και πρέπει να βρούμε έναν τρόπο ώστε γρήγορα να «σπάσουμε» τον δεσμό μεταξύ των τιμών του φυσικού αερίου και των τιμών της ηλεκτρικής ενεργείας».
«Ανυπομονώ για τις επόμενες κινήσεις της Κομισιόν. Έχει καλό “κουτι εργαλείων» για τα Κράτη-Μελη. Γιατί κανένα κράτος-μελος δεν μπορει να αντιμετωπίσει αυτήν την κρίση. Σίγουρα όχι μια χώρα οπως η Ελλάδα… ακόμα υποφέρουμε από την «κληρονομιά» που μας άφησε η 10ετης κρίση».
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε τς πολλές δυνατότητες που έχει η Ελλάδα είτε ως δύναμη στις ΑΠΕ, είτε ως σημείο εισαγωγής για φυσικό αέριο, είτε μεσω αγωγών (EastMed), ή βραχυπροθεσμα μεσω του LNG.
«Επίσης, μας ενδιαφέρει να δουλέψουμε για την ενίσχυση των διασυνδέσεων μας. Όπως ξέρετε η ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας – Αιγύπτου πρέπει να έχει Ευρωπαϊκή υποστήριξη» υπογράμμισε.
Η επίτροπος, από την πλευρά της, σημείωσε ότι μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «εστιάσαμε στο πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε αυτήν τη γενναία χώρα άλλα επίσης και πώς μπορούμε να περιορίσουμε την εξάρτηση μας από τις Ρωσικές εισαγωγές
«Το βασικό στοιχείο είναι η ενότητα των κρατών μελών της ΕΕ. Σημαντικό να υποστηρίξουμε αυτήν την ενότητα (…) Υπαρχουν προκλήσεις που πρέπει να συζητήσουμε. Υπάρχει αυτή η επείγουσα ανάγκη να υποστηρίξουμε τα νοικοκυριά μας. Πρέπει παράλληλα να διασφαλίσουμε τη στρατηγική μας κυριαρχία και φυσικά μακροπρόθεσμα όλοι μας έχουμε δεσμευτεί να γίνουμε κλιματικά «ουδέτεροι». Τα εθνικά σας σχεδία είναι πολλά υποσχόμενα».

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA
Γιάννης Στουρνάρας: Το κόστος του χρήματος θα περιοριστεί στην Ελλάδα


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Όσο ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα, όσο πλησιάζουμε προς την επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας για τους τίτλους του ελληνικού Δημοσίου και όσο προχωρεί η εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών, τόσο η διαφορά του κόστους του χρήματος στην Ελλάδα έναντι των άλλων ευρωπαϊκών χωρών θα μικραίνει, προέβλεψε ο διοικητής της Τραπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο συνέδριο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) «Future of Retail 2022».

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι το κόστος δανεισμού στην Ελλάδα είναι από τα υψηλότερα στην ευρωζώνη, τόσο για επιχειρήσεις, όσο και για νοικοκυριά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, οι διαφορές είναι μεγαλύτερες στα σχετικά μικρά επιχειρηματικά δάνεια, τα δάνεια δηλαδή ποσών κάτω του ενός εκατ. ευρώ.
Το Μάρτιο του 2022, το επιτόκιο των δανείων αυτών στην Ελλάδα ήταν 3,90%, ενώ ο μέσος όρος στη ζώνη του ευρώ ήταν 1,68%, δηλαδή 2,22 εκατοστιαίες μονάδες χαμηλότερα. Παρά ταύτα, τα δανειακά επιτόκια των τραπεζών στη χώρα μας έχουν μειωθεί σημαντικά τον τελευταίο καιρό: το μέσο επιτόκιο των τοκοχρεωλυτικών δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το Μάρτιο του 2022, διαμορφώθηκε στο 3,19% σε σχέση με 3,75% τον Ιανουάριο του 2020. Το επιτόκιο των αλληλόχρεων λογαριασμών (μέσω των οποίων κυρίως δανείζονται οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις) διαμορφώνεται σε υψηλότερο επίπεδο, 4,43%, το οποίο πάντως έχει μειωθεί κατά 0,62 εκατοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2020.
Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι η απόκλιση στο κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων μεταξύ Ελλάδος και ζώνης του ευρώ περιορίστηκε τα τελευταία χρόνια σε 170 μονάδες βάσης (μ.β.) κατά μέσο όρο την περίοδο 2020-2022, έναντι 290 μ.β. κατά μέσο όρο την περίοδο 2011-2019. Αυτό βεβαίως ήταν σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της διευκολυντικής ενιαίας νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, σημείωσε.
Για τις καταθέσεις, ο διοικητής της ΤτΕ ανέφερε ότι, εδώ και μερικούς μήνες, η συσσώρευση των καταθέσεων από τις επιχειρήσεις αντιστρέφεται σιγά-σιγά, υποβοηθώντας την αύξηση της συνολικής δαπάνης της οικονομίας και αντισταθμίζοντας την αρνητική επίδραση των αυξήσεων των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων.
Αναφερόμεος στην αύξηση των επιτοκίων που απειλεί τις επενδύσεις, επεσήμανε ότι τα τραπεζικά επιτόκια είναι επί του παρόντος σε ιστορικώς χαμηλά επίπεδα και σε ονομαστικούς όρους υπολείπονται σημαντικά του πληθωρισμού, δηλαδή τα πραγματικά επιτόκια είναι πολύ χαμηλότερα από ό,τι σε προηγούμενα έτη.
Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε ο Γιάννης Στουρνάρας, η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου αναμένεται να γίνει πλήρης χρήση των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης, εξασφαλίζοντας μάλιστα το σύνολο των πόρων που δικαιούται. Συνολικά, η χώρα σχεδιάζει να λάβει 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης μέχρι το 2026.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
OIKONOMIA
Ακρίβεια: Στρέφει τους καταναλωτές σε προϊόντα χαμηλής διατροφικής αξίας


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Με ένα νέο πιο επιθετικό κύμα ακρίβειας βρίσκονται αντιμέτωποι οι Έλληνες καταναλωτές με απροσδιόριστες όμως συνέπειες τόσο για τη σωματική όσο και την ψυχική τους υγεία στο μέλλον.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Οι γεωπολιτικές εξελίξεις, η συρρίκνωση των εισοδημάτων και οι πληθωριστικές πιέσεις, σε συνδυασμό με τις αυξήσεις στο κόστος ενέργειας και μεταφοράς, προκαλούν περαιτέρω ασφυξία και ωθούν τους καταναλωτές στην υιοθέτηση νέων αγοραστικών συνηθειών.
Στο πλαίσιο αυτό, περιορίζουν τις δαπάνες τους, επιλέγουν λιγότερα και φθηνότερα προϊόντα, ενώ «παγώνουν» τις αγορές βασικών διατροφικών στοιχείων της μεσογειακής διατροφής.
Πανελλαδική έρευνα που πραγματοποίησε το διάστημα 20 μέχρι και τις 26 Μαΐου 2022 η Ierax Analytics σε 1.017 άτομα εξετάζει σε ποιο βαθμό η αύξηση των τιμών σε βασικά προϊόντα διατροφής που έχει παρατηρηθεί το τελευταίο εξάμηνο έχει επηρεάσει τις διατροφικές συνήθειες, αυξάνοντας την κατανάλωση πρόχειρου και φθηνού φαγητού.
Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ιδρυτής της Ierax Analytix, Χάρης Λαλάτσης, «αρχικά, παρατηρούμε ότι η αύξηση των τιμών έχει επηρεάσει τις διατροφικές συνήθειες των περισσότερων ερωτώμενων σε μεγάλο βαθμό (75%). Μάλιστα, φαίνεται ότι έχουν επηρεαστεί εντονότερα άτομα άνω των 50 ετών».
Μεγαλώνει η κατανάλωση λιγότερο υγιεινών τροφών
Σύμφωνα με τον κ. Λαλάτση, η οικονομική κατάσταση που εκφράζει το νοικοκυριό των καταναλωτών παίζει σημαντικό ρόλο στις διατροφικές συνήθειες. Συγκεκριμένα, το 41% όσων είναι άνετα οικονομικά δεν έχει επηρεαστεί καθόλου από την αύξηση τιμών τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό για όσους δεν τα βγάζουν πέρα είναι 2%. Για την τελευταία κατηγορία, οι μισοί δήλωσαν πως έχουν επηρεαστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Σημαντικό, επίσης, είναι το γεγονός ότι 41% δηλώνουν πως καταναλώνουν λιγότερες υγιεινές τροφές σε σχέση με έξι μήνες πριν. Αυτό δείχνει μια μεγάλη απόκλιση από το υγιεινό και φρέσκο φαγητό (λαχανικά, φρούτα), σύμφωνα με τον κ. Λαλάτση. Αντίστοιχα, ποσοστό 16% αγοράζει περισσότερο πρόχειρο φαγητό (junk food) και άρα τρέφεται με περισσότερες κενές θερμίδες σε σχέση με παλαιότερα.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ποσοστό 66% των ερωτώμενων, το τελευταίο εξάμηνο αγοράζει λιγότερα τρόφιμα, λόγω της ακρίβειας και αυτή η αλλαγή φαίνεται κυρίως στις μεγαλύτερες ηλικίες άνω των 50 ετών όπου το ποσοστό είναι 75% τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό των νέων 18-30 ετών είναι 57%.
Παράλληλα, η οικονομική κατάσταση φαίνεται ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην ποσότητα των τροφίμων που αγοράζει ένας καταναλωτής αφού το 93% όσων δεν τα βγάζουν πέρα οικονομικά πλέον ψωνίζει λιγότερα τρόφιμα. Οι ίδιοι, παρατηρείται ότι πλέον αγοράζουν λιγότερα φρέσκα τρόφιμα σε σχέση με όσους βρίσκονται σε μια πιο άνετη οικονομική κατάσταση.
Επιπλέον, το 67% των ερωτώμενων, σε σύγκριση με το προηγούμενο εξάμηνο, πλέον κοιτάζει περισσότερο την τιμή των τροφίμων ανεξαρτήτως ηλικίας. Βέβαια, όσο αυξάνεται η ηλικία φαίνεται ότι οι ερωτώμενοι το νιώθουν αυτό σε μεγαλύτερο βαθμό. Ακόμη και όσοι είναι άνετα οικονομικά φαίνεται ότι πλέον κοιτούν περισσότερο τις τιμές σε σύγκριση με παλιότερα (75%). Βέβαια πιο έντονα φαίνεται ότι επηρέασε όσους δεν είναι οικονομικά άνετοι.
Στροφή σε πιο «επικίνδυνα» για την υγεία φαγητά
Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι ποσοστό 32% των ερωτώμενων δήλωσε ότι πλέον ενδιαφέρεται λιγότερο για την ποιότητα των τροφίμων σε σχέση με έξι μήνες. Αυτό συνεπάγεται ότι το 1/3 απομακρύνεται από το κριτήριο της ποιότητας των τροφίμων και άρα στρέφεται σε πιο «επικίνδυνα» για την υγεία φαγητά.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λαλάτσης επισημαίνει ότι «τα τελευταία 20 περίπου χρόνια, σχεδόν σε όλο τον κόσμο είχαμε το φαινόμενο του premiumization. Αυτό σήμαινε πως καθώς περισσότεροι καταναλωτές αποκτούσαν χρήματα, προτιμούσαν την ποιότητα έναντι της τιμής. ‘Αρα τα φθηνά προϊόντα έμπαιναν κάπως στο περιθώριο και τα ακριβά/ξεχωριστά/διαφορετικά ανέβαιναν στις επιλογές τους».
Ωστόσο, οι συνεχείς αυξήσεις σε ενέργεια, πληθωρισμό και υλικά μαζί με την πανδημία, μείωσαν έντονα και απότομα το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. Οι περισσότεροι άλλαξαν τις καταναλωτικές τους συνήθειες και στράφηκαν προς το φθηνό φαγητό. Αυτό, όπως εξηγεί ο κ. Λαλάτσης, κρύβει μια μεγάλη παγίδα. Συγκεκριμένα, στην Αμερική έχουν γίνει πολλές μελέτες οι οποίες υποστηρίζουν ότι η μεγάλη διαφορά στην τιμή μεταξύ των φρέσκων και υγιεινών τροφών (πχ ολικής άλεσης, βιολογικά, χωρίς συντηρητικά) και του πρόχειρου φαγητού (junk food με θερμίδες, ζάχαρη και λίπη) έχει προκαλέσει μια μεγάλη ανισορροπία στην κοινωνία, καθώς οι φτωχότεροι άνθρωποι αναγκαστικά στρέφονται σε τρόφιμα που δεν είναι υγιεινά και άρα αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας στο μέλλον.
«Όταν δύο μπέργκερς κοστίζουν το μισό από ότι μια σαλάτα με φρέσκα λαχανικά, τότε καταλαβαίνουμε ότι η επιλογή για όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα είναι αναγκαστική» σημειώνει χαρακτηριστικά και συμπληρώνει: «Πολλοί υποστηρίζουν πως οι παχύσαρκοι στην Αμερική δεν είναι οι πλούσιοι αλλά συνήθως αυτοί στα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα».
Η έρευνα της ierax analytix δείχνει τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια μιας τέτοιας στροφής, από το φρέσκο τρόφιμο στο πρόχειρο. «Αν και στην Ελλάδα τα λαχανικά και τα φρούτα είναι πιο προσβάσιμα, σχεδόν οι μισοί δηλώνουν πως αγοράζουν λιγότερες υγιεινές τροφές σε σχέση με έξι μήνες πριν. Πώς θα είναι η εικόνα άραγε σε ένα χρόνο αν συνεχίσουν ανοδικά οι τιμές;» αναφέρει.
Αντίστοιχα, τα 2/3 κοιτάνε περισσότερο την τιμή των τροφίμων και στρέφουν την προσοχή τους από την ετικέτα και τα συστατικά, κυρίως στο κόστος. Όμως έτσι αγνοούν τη χαμηλή διατροφική αξία των τροφών που επιλέγουν και καταλήγουν να καταναλώνουν κενές θερμίδες.
«Κρατάμε για τελευταία σημείωση πως 66% έχει μειώσει τα τρόφιμα που αγοράζει. Ίσως ένα ποσοστό να αγόραζε περισσότερα τρόφιμα, καθώς στην Ελλάδα είχαμε έντονο το φαινόμενο του food waste (πεταμένο φαγητό), όμως κάποιοι έχουν περιορίσει τα τρόφιμα τους και άρα δεν παίρνουν τις θερμίδες και τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονται. Οι επιπτώσεις στο σύστημα υγείας θα φανούν τα επόμενα χρόνια δυστυχώς» τονίζει ο κ. Λαλάτσης
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Βόλος: Έφυγε από τη ζωή 30χρονη
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago
Τον δρόμο της φυλακής θα πάρει ένας 54χρονος Σκιαθίτης νταής, για απειλές, ενδοοικογενειακή βλάβη σε ανίκανο άτομο και φθορές
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ώρες ago
Οι Σεξουαλικές πόζες στο Tik tok από την 17χρονη από Αλμυρό που είχε καταγγείλει ασέλγεια από τον πατέρα της
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago
Στο νοσοκομείο 10 άτομα μετά το πάρτι των Μηχανολόγων
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Θλίψη στο Βόλο: Έφυγε ο Χρήστος Δημητρίου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago
Αυτοκίνητο τυλίχθηκε στις φλόγες στη Ν. Ιωνία
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Πέθανε 50χρονος
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ώρες ago
Βόλος: Το νέο τετράστερο ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης – Πως θα ονομάζεται και ποιες θα είναι οι παροχές του