ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μητσοτάκης στο CNN: Η λύση στο μεταναστευτικό δεν είναι να παραβιάσουμε μονομερώς τη συνθήκη Σέγκεν
Λίγη ώρα μετά τη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, όπου μίλησε για το Μεσανατολικό, τις πυρκαγιές στην Ελλάδα και την κλιματική αλλαγή, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο μεταναστευτικό αφήνοντας σαφείς αιχμές για τη στάση της Γερμανίας.
Σχετικά με τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο, ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε πως ήταν η 6η συνάντησή τους το τελευταίο έτος και αυτό αποτελεί μία «τρομερή πρόοδο» στη διμερή σχέση των δύο χωρών.
«Είναι λοιπόν πάρα πολύ σημαντικό να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και φυσικά στα ζητήματα που διαφωνούμε, όπως για παράδειγμα ο καθορισμός των θαλασσίων ζωνών, να το κάνουμε με συγκεκριμένο τρόπο, δηλαδή ότι τα ζητήματα μπορούν να επιλύονται με βάση το διεθνές δίκαιο, αλλά και να συνεργαζόμαστε σε ζητήματα όπως τη μετανάστευση και έχουμε σημειώσει πρόοδο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων», ανέφερε.
«Θέλουμε να σταματήσουν οι βάρκες πριν μπουν στα δικά μας χωρικά ύδατα. Σημειώσαμε πρόοδο το τελευταίο χρόνο, γιατί η μετανάστευση είναι τρομερό ζήτημα και δεν θέλουμε να την αφήσουμε στα χέρια των διακινητών», ανέφερε και σημείωσε πως «χρειαζόμαστε τόσο ένα φράχτη, όσο και μια μεγάλη πόρτα ανοιχτή. Είναι σημαντικό η ΕΕ να προασπίζει τα εξωτερικά της σύνορα».
Υπενθύμισε, μάλιστα, πως «η Ελλάδα ήταν εκείνη που δέχθηκε εκατοντάδες γυναίκες από το Αφγανιστάν, όταν η χώρα ήταν στο χείλος της κατάρρευσης».
«Θέλουμε να στείλουμε μήνυμα ότι μπορούμε να φιλοξενήσουμε εργάτες στην Ελλάδα, χωρίς να κάνουν επικίνδυνο ταξίδι μέχρι να φτάσουν στην Ελλάδα. Η λύση δεν είναι να παραβιάσουμε μονομερώς τη Συνθήκη Σένγκεν», προσέθεσε με νόημα, σχολιάζοντας με αυτό τον τρόπο τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.
Ερωτηθείς για το πρόσφατο ναυάγιο στη Σάμο και τα άρθρα του ξένου Τύπου, που μιλούν για επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών από την ελληνική ακτοφυλακή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως δεν υπήρχε καμία ανάμειξη της ελληνικής ακτοφυλακής».
«Αν κάποιος θέλει να παραβεί τους κανόνες με άσχημο καιρό… Ταυτόχρονα, εμείς διατηρούμε το δικαίωμα να αναχαιτίζουμε βάρκες στα θαλάσσια ύδατα, όχι σε ανοιχτή θάλασσα. Δεν θέλουμε καμία βάρκα στη θάλασσα. Δεν θέλουμε απώλειες ζωών και να καθορίζουν οι διακινητές ποιος θα κάνει το ταξίδι και ποιος όχι», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Για τη Μέση Ανατολή
Μιλώντας για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «καταστήσαμε σαφές στους Ισραηλινούς φίλους μας, πως υπήρχαν ευκαιρίες για κατάπαυση του πυρός που δεν τις εκμεταλλεύτηκαν επαρκώς».
«Είναι προς το συμφέρον Ισραήλ μία κατάπαυση του πυρός. Δεν θέλουμε να υπερτιμούμε τη δύναμή μας, αλλά είμαστε φίλοι με το Ισραήλ και οι φίλοι πρέπει να μιλούν ανοιχτά», όπως είπε.
Κληθείς να σχολιάσει εάν τον ανησυχεί το γεγονός πως ακόμα και οι ΗΠΑ δεν μπόρεσαν να έχουν μία αποτελεσματική επιρροή στην επίτευξη κατάπαυσης του πυρός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «η θητεία Μπάιντεν τελειώνει και είναι μία ευκαιρία να κάνει ό,τι μπορεί για να υπάρξει κατάπαυση του πυρός. Οι συνέπειες είναι πολλές, ακόμα και οικονομικές», τόνισε αναφερόμενος στην επίθεση των Χούθι σε ελληνόκτητο πλοίο.
Για την κλιματική αλλαγή και τις πυρκαγιές
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή και τις πυρκαγιές, επισημαίνοντας πως «η Μεσόγειος είναι μία κονίστρα της κλιματικής αλλαγής».
«Πρέπει να επενδύσουμε πολύ περισσότερα στην προσαρμογή για την ταυτοποίηση των μεγάλων πυρκαγιών. Τα πήγαμε καλά, με εξαίρεση μία μεγάλη πυρκαγιά. Χάσαμε λιγότερα δάση από άλλα έτη», υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις φετινές πυρκαγιές στην Ελλάδα.
Και προσέθεσε ότι «επικεντρωνόμαστε στην πράσινη συμφωνία. Πρέπει να κάνουμε πολύ περισσότερα ως Ευρώπη».
Για τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Τέλος, ερωτηθείς για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού διόρθωσε την δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ που τα αποκάλεσε «μάρμαρα», σημείωσε: «Ας συμφωνήσουμε πως είναι σημαντικό για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά τα Γλυπτά αυτά να είναι στην Αθήνα. Αν κόψουμε τη Μόνα Λίζα, θα είναι ωραίο;», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Έχουμε συζητήσεις με το Βρετανικό Μουσείο, ώστε να υπάρξει μία συμφωνία για την επανένωση των Γλυπτών. Νομίζω πως έχουμε πολύ σοβαρή επιχειρηματολογία. Έχουμε περιμένει 200 χρόνια και είναι επιτακτικό για μας», τόνισε εκφράζοντας την αισιοδοξία του για το θέμα.
-
VIDEO5 ώρες ago
Δώσε Λύση με τον Σάκη Τζήμα | Πρεμιέρα Τετάρτη 9 Οκτωβριου στις 22:30 | Μείνετε συντονισμένοι
-
VIDEO19 ώρες ago
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΞΕΝΑΚΗ – ΧΘΕΣ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ8 ώρες ago
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ στον Βόλο: «Άρρηκτα συνδεδεμένο με την ανάπτυξη της χώρας»
-
ΚΟΣΜΟΣ22 ώρες ago
Λεπέν: Εκβιάζει το νέο πρωθυπουργό για μεταναστευτικό και αιολικά
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ11 ώρες ago
Νέα Αριστερά: Κάλεσμα Χαρίτση στο Reclaim festival – «Γιατί ο αγώνας θέλει και γλέντι»
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ7 ώρες ago
Ο Φλωρίδης βλέπει λύση στη βία ανηλίκων στα «χαστούκια» του δασκάλου και του πατέρα
-
ΕΛΛΑΔΑ22 ώρες ago
Αναχωρεί C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας για επαναπατρισμό Ελλήνων και Κυπρίων από τη Βηρυτό
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ15 ώρες ago
Σε κλοιό ο Κασσελάκης – τον διεμβολίζει ο Πολάκης, αυστηρά μηνύματα Φάμελλου μέσω Αντώναρου