OIKONOMIA
Μητσοτάκης στο ΟΤ Forum: Θα αναθεωρηθούν οι στόχοι για το έλλειμμα – Θα χρειαστεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
«Το σύμφωνο σταθερότητας θα αλλάξει»
Όλοι οι στόχοι λόγω της κρίσης θα πάνε λίγο πίσω, ανέφερε μιλώντας στο OT Forum και τη θεματική «η Ελλάδα στον κόσμο που αλλάζει» ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι οι στόχοι για το έλλειμα θα αναθεωρηθούν «λίγο προς τα πάνω», ενώ θα χρειαστεί να κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
«Και οι στόχοι του πρωτογενούς ελλείμματος θα αναθεωρηθούν λίγο προς τα πάνω, και συμπληρωματικός προϋπολογισμός θα χρειαστεί να κατατεθεί. Δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο την αναπτυξιακή δυναμική και την κοινωνική συνοχή. Δεν είμαστε κολλημένοι σε στόχους. Έχουμε ευελιξία. Ποιος θα το περίμενε ότι μια κεντροδεξιά κυβέρνηση θα προΐσταται της μεγαλύτερης δημοσιονομικής επέκτασης που έγινε τα τελευταία 50 χρόνια για τον covid. Τα επενδύσαμε με τον σωστό τρόπο. Κρατήσαμε εφεδρείες. Και τώρα κρατάμε εφεδρείες και αυτή είναι η υπεύθυνη, η συνετή στάση», είπε ο πρωθυπουργός.
«Το σύμφωνο σταθερότητας θα αλλάξει»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε επίσης ότι η συζήτηση για το νέο σύμφωνο σταθερότητας έχει ξεκινήσει. «Είναι ξεκάθαρες οι θέσεις των χωρών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Αν η Ευρώπη θέλει να κάνει τις μεγάλες επενδύσεις στην πράσινη μετάβαση και στην άμυνά της, από κάπου θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν. Εμείς γιατί πρέπει να αδικούμαστε δημοσιονομικά όταν συνεισφέρουμε στην ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας; Είπαμε τουλάχιστον οι υπερβάλλουσες δαπάνες να μην προσμετρώνται τουλάχιστον στο έλλειμμα. Όλοι αρχίζουν και το ακούν πια. Έχουμε ισχυρούς συμμάχους. Όλοι ξέρουμε ότι το σύμφωνο σταθερότητας θα αλλάξει. Θα ξεφύγουμε από τους ασφυκτικούς κανόνες του Μάαστριχτ.
- Διαβάστε επίσης: OT FORUM – Μητσοτάκης: «Σημαντική» αύξηση του κατώτατου μισθού από την Πρωτομαγιά
»Η Ελλάδα είναι μια χώρα με υψηλό χρέος το οποίο θα πρέπει να αρχίσει να μειώνεται. Θα μειώνεται επειδή θα αυξάνεται η οικονομία μας αλλά η Ελλάδα πρέπει να είναι σε θέση να παράγει μικρά πρωτογενή πλεονάσματα και να συνεισφέρουμε στη μείωση του χρέους. Και μπορούμε να το κάνουμε με τη χώρα απολύτως συνεπή στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στους πολίτες για τη μείωση των φόρων. Το 80% των προεκλογικών μας δεσμεύσεων για μείωση των φόρων έχει υλοποιηθεί και έχουμε ακόμη 15 μήνες μέχρι τις εκλογές που θα γίνουν στο τέλος της άνοιξης του ’23», υπογράμμισε.
Για την αύξηση του κόστους δανεισμού
Επιπροσθέτως, ο πρωθυπουργός είπε ότι το κόστος δανεισμού αυξάνεται παντού γιατί τα επιτόκια αυξάνονται παντού. «Η χώρα έχει 40 δισ. στην άκρη, έχει τη δυνατότητα να προγραμματίσει το δανεισμό της με τρόπο ώστε να ελέγξει την αύξηση των επιτοκίων. Από εκεί και πέρα η επενδυτική βαθμίδα είναι στόχος για το ’23, απολύτως εφικτός. Προϋποθέτει την ολοκλήρωση της ενισχυμένης εποπτείας και μια πορεία που είμαι βέβαιος ότι δεν θα διαταραχθεί», ανέφερε.
Η στήριξη της εγχώριας παραγωγής αντίδοτο στην ακρίβεια
Για την άνοδο των τιμών της ενέργειας και τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις που προκαλεί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «βιώνουμε πρωτοφανείς καταστάσεις, μία παγκόσμια γεωπολιτική κρίση, αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας. Οδηγεί σε απότομη αύξηση τιμών της ενέργειας. Προκαλεί έντονες πληθωριστικές τάσεις παντού στον κόσμο. Είναι κρίση πρωτίστως εισαγόμενη αλλά πρέπει να αντιμετωπιστεί και με εθνικούς όρους. Πρέπει να αντιμετωπιστεί με παρεμβάσεις στη χονδρική αγορά και τις τιμές».
- Διαβάστε επίσης: OT FORUM – Μητσοτάκης: Να μάθουμε να ζούμε με τις μεγάλες διαφορές με την Τουρκία
Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «είμαστε χώρα που ακόμα έχει χαμηλούς μισθούς» και «η πίεση είναι πολύ μεγάλη», υπογραμμίζοντας ότι η χώρα έλαβε μέτρα τα οποία ήταν κατά κανόνα στοχευμένα. Ανέφερε χαρακτηριστικά την επιδότηση λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας, το έκτακτο επίδομα βοήθειας στα πιο αδύναμα νοικοκυριά, την επιδότηση 60 λίτρων το μήνα για τα καύσιμα, παρεμβάσεις για επιχειρήσεις και τους αγρότες. «Θέλουμε να στηρίξουμε την εγχώρια παραγωγή. Αυτά είναι τα εθνικά μέτρα που μπορούμε να πάρουμε» τόνισε.
Πρόστιμα όπου εντοπιστούν φαινόμενα αισχροκέρδειας
Όσον αφορά ττα φαινόμενα αισχροκέρδειας, σημείωσε ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί πραγματοποιούν συνεχείς ελέγχους, ενώ έχουν επιβληθεί «πολύ σημαντικά πρόστιμα» σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.
«Όπου εντοπιστούν φαινόμενα αισχροκέρδειας δεν θα διστάσουμε να επιβάλλουμε το μέγιστο των προστίμων» με βάση τις προβλέψεις του νόμου, είπε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος παράλληλα στα εργαλεία σύγκρισης τιμών που υπάρχουν, όπως e-katanalotis.
Πηγή: ΟΤ

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA
Μετά το Κίεβο και τη Μαριούπολη, η μάχη της Μαύρης Θάλασσας


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η μάχη του Κιέβου τελείωσε, με την υποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων τα οποία, αν και είχαν περικυκλώσει την πρωτεύουσα επί εβδομάδες, δεν κατάφεραν να την καταλάβουν από τους Ουκρανούς υπερασπιστές της. Ωστόσο και σε αντίθεση με κάποιες προβλέψεις, ο πόλεμος ούτε κρίθηκε ούτε σταμάτησε εκεί.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η μάχη της Μαριούπολης επίσης τελείωσε, με την σχεδόν κατεστραμμένη πόλη να πέφτει τελικά στα χέρια των Ρώσων και των αυτονομιστών του Ντονμπάς, μετά και την άλωση του τελευταίου της οχυρού, της μεταλλουργίας Αζόφσταλ. Όμως, η επίθεση, οι μάχες και η αιματοχυσία συνεχίζονται, με αμείωτη ένταση.
Μήπως, λοιπόν, ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν κριθεί τελικώς στη στεριά και σε κάποια πόλη, αλλά στη θάλασσα – και συγκεκριμένα στη Μαύρη Θάλασσα; Ίσως ναι, ίσως και όχι. Όλα, όμως, δείχνουν ότι εκεί προετοιμάζεται μια μεγάλη αναμέτρηση, η οποία για αρκετούς μοιάζει να είναι αναπόφευκτη.
Η απειλή της επισιτιστικής κρίσης
Στο επίκεντρό της θα έχει ένα ζήτημα που αφορά ολόκληρο τον πλανήτη: Τη μεταφορά στις αγορές των 20 εκατομμυρίων περίπου τόνων ουκρανικού σιταριού που, σύμφωνα με την κυβέρνηση, είναι εγκλωβισμένα στα σιλό και δεν μπορούν να αναχωρήσουν από την Οδησσό και τα άλλα λιμάνια για τον προορισμό τους, επειδή ο στόλος της Ρωσίας έχει επιβάλει ναυτικό αποκλεισμό.
Η αλήθεια είναι ότι Δύση και Μόσχα δεν έχουν σταματήσει να αλληλοκατηγορούνται στο συγκεκριμένο θέμα, επιρρίπτοντας η μία στην άλλη την ευθύνη. Κάτι ανάλογο, δηλαδή, με ό,τι συμβαίνει στο μέτωπο της ενέργειας, όπου η ακρίβεια και το ενδεχόμενο ενός μπλακ άουτ στην Ευρώπη αποτελεί αντικείμενο έντονων διαξιφισμών.
Θα αποτελέσει, λοιπόν, το «φάντασμα» της επισιτιστικής κρίσης τον καταλύτη που θα δώσει νέα τροπή στον πόλεμο και, τελικά, θα καθορίσει την έκβασή του;
Διπλωματικό παζάρι…
Η αλήθεια είναι πως εδώ και αρκετές ημέρες, η υπόθεση απασχολεί έντονα τα Ηνωμένα Έθνη, όπως αποδεικνύουν και οι πυρετώδεις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται προκειμένου να βρεθεί ο αναγκαίος συμβιβασμός ώστε να λυθεί, έστω και μερικώς, ο αποκλεισμός. Στο «παζάρι» έχουν εμπλακεί, επίσης, Τουρκία, Γαλλία και Ιταλία, που έχουν συνεχείς επαφές με τη ρωσική πλευρά, ακόμη και με τον Βλαντιμίρ Πούτιν προσωπικά.
Στην πράξη, ωστόσο, αποδεικνύεται δύσκολο να υπάρξει μια κοινά αποδεκτή συμφωνία, καθώς η Μόσχα φαίνεται πως προβάλει την απαίτηση να ληφθούν ανάλογα μέτρα που θα χαλαρώνουν το εμπάργκο που έχει επιβληθεί σε δικά της προϊόντα. Η δε Δύση, με τη σειρά της, δεν δείχνει διατεθειμένη να συζητήσει κάτι τέτοιο, όσο ο πόλεμος συνεχίζεται και οι ουκρανικές δυνάμεις πλήττονται ανηλεώς και νυχθημερόν.
Έτσι, το μπρα-ντε-φερ συνεχίζεται, την ώρα που η παλιά σοδειά κινδυνεύει να σαπίσει, η νέα να μην έχει χώρους να αποθηκευτεί, τα χωράφια να μείνουν άσπαρτα και εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι να πεινάσουν.
… και στρατιωτικά σενάρια
Μπροστά, λοιπόν, στο ενδεχόμενο να μην βρεθεί συναινετική λύση, στο τραπέζι έχει πέσει εδώ και καιρό ένα σενάριο που περιλαμβάνει στρατιωτική εμπλοκή: Της συνοδείας των φορτηγών πλοίων που θα ξεκινούν από την Οδησσό και άλλα μη ελεγχόμενα από τους Ρώσους λιμάνια (όπως το Μικολάεβ) από ξένα πολεμικά σκάφη.
Εναλλακτικά – ή μήπως συνδυαστικά – συζητείται και ο εφοδιασμός των ουκρανικών δυνάμεων με σύγχρονους αντιπλοϊκούς πυραύλους της Δύσης (όπως Harpoon). Όπλων, δηλαδή, που εκτιμάται πως μπορούν να αλλάξουν τους συσχετισμούς και να «σπάσουν» τον αποκλεισμό, καθώς τα ρωσικά πλοία θα απειλούνται άμεσα με βύθιση (ειδικά μετά το πάθημα του Moskva) και θα αναγκαστούν να απομακρυνθούν από τις ακτές.
Πρόκειται, πρακτικά, για σχέδια κλιμάκωσης του πολέμου, στο όνομα της αντιμετώπισης του (υπαρκτού, αναμφίβολα) κινδύνου της επισιτιστικής κρίσης. Είναι φανερό, εξάλλου, ότι εάν ηττηθεί η Ρωσία στη θάλασσα, τότε μπορεί πολύ πιο εύκολα να αλλάξει συνολικά η ροή του πολέμου – σε μια στιγμή, μάλιστα, που οι δυνάμεις της μοιάζουν να προελαύνουν στο Ντονμπάς.
Μόνο που κάτι τέτοιο, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε κάτι που τόσο η Μόσχα όσο και η Δύση έχουν διαμηνύσει πως θέλουν να αποτρέψουν: Μια απευθείας εμπλοκή ανάμεσα στη Ρωσία και σε κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ – με ό,τι αυτό συνεπάγεται…

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
OIKONOMIA
Συρεγγέλα: Καταγράφεται μείωση της γυναικείας ανεργίας


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Στο πλέγμα πολιτικών που υλοποιούνται για την ενίσχυση της γυναικείας απασχόλησης αναφέρθηκε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής, Οικογένειας και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα, μιλώντας σε πάνελ του συνεδρίου Future of Retail 2022 της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), με θέμα «Η επίδραση της τεχνολογίας στην εργασία και τις επιχειρήσεις».

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η κυρία Συρεγγέλα σημείωσε ότι, τα τελευταία χρόνια, καταγράφεται μείωση της γυναικείας ανεργίας, «χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουμε δρόμο μπροστά μας» και συμπλήρωσε ότι αυτό που παρατηρείται είναι ότι οι επιχειρήσεις οι οποίες διατηρούν μία ισόρροπη εκπροσώπηση μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι οι πιο κερδοφόρες. Τόνισε δε ότι τα προγράμματα απασχόλησης και επιχειρηματικότητας, που σχεδιάζονται, δίνουν έμφαση στις γυναίκες.
Παράλληλα, η υφυπουργός Εργασίας ανέλυσε και κάποιες από τις δράσεις του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων οι οποίες στοχεύουν στην εναρμόνιση μεταξύ της οικογενειακής και της επαγγελματικής ζωής, όπως είναι, για παράδειγμα, το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς», οι άδειες πατρότητας, που θεσπίστηκαν με τον νόμο για την Προστασία της Εργασίας και οι χώροι φύλαξης βρεφών σε μεγάλες επιχειρήσεις, κ.ά..
Στο σημείο αυτό, η υφυπουργός Εργασίας εξήρε τον σημαντικό ρόλο των κοινωνικών εταίρων για τη διαμόρφωση των προγραμμάτων.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η κυρία Συρεγγέλα υπογράμμισε επίσης ότι η αγορά εργασίας αλλάζει και επεσήμανε ότι πολλές από τις νέες θέσεις εργασίας – καλά αμειβόμενες – που θα ανοίξουν στο μέλλον, είναι στον τομέα της πληροφορικής.
Στο πλαίσιο αυτό, η υφυπουργός Εργασίας τόνισε τη σημασία της επανεκπαίδευσης και της απόκτησης νέων δεξιοτήτων, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση και στη δημιουργία του «Κέντρου Καινοτομίας για τις Γυναίκες».

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Βόλος: Έφυγε από τη ζωή 30χρονη
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Τον δρόμο της φυλακής θα πάρει ένας 54χρονος Σκιαθίτης νταής, για απειλές, ενδοοικογενειακή βλάβη σε ανίκανο άτομο και φθορές
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ19 ώρες ago
Οι Σεξουαλικές πόζες στο Tik tok από την 17χρονη από Αλμυρό που είχε καταγγείλει ασέλγεια από τον πατέρα της
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ14 ώρες ago
Βόλος: Το νέο τετράστερο ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης – Πως θα ονομάζεται και ποιες θα είναι οι παροχές του
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Στο νοσοκομείο 10 άτομα μετά το πάρτι των Μηχανολόγων
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Θλίψη στο Βόλο: Έφυγε ο Χρήστος Δημητρίου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Αυτοκίνητο τυλίχθηκε στις φλόγες στη Ν. Ιωνία
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Πέθανε 50χρονος