ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μητσοτάκης στο Reuters: Δεν θα δεχθούμε παράλογους ισχυρισμούς της Τουρκίας για ελληνικά νησιά


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Την κριτική που εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιστρέφει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χωρίς ωστόσο να τον κατονομάζει, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
«Η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί επιθετική συμπεριφορά, αναθεωρητική ρητορική και ενέργειες που ισοδυναμούν με παραβιάσεις των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και της ελληνικής κυριαρχίας. Νομίζω ότι εναπόκειται στην Τουρκία να αλλάξει τη συμπεριφορά της. Ποτέ δεν ήμασταν αυτοί που ξεπεράσαμε τα όρια όσον αφορά την επιθετικότητα, αλλά είμαστε πολύ σίγουροι ότι έχουμε την ικανότητα να αμυνθούμε αν παραστεί ανάγκη και είμαστε επίσης πολύ σίγουροι ότι έχουμε συμμάχους που μας υποστηρίζουν, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες» διαμηνύει ο έλληνας πρωθυπουργός από την Αστυπάλαια, και προσθέτει:
«Δεν βλέπω κανένα λόγο για τον οποίο η Τουρκία πρέπει να παραπονιέται κάθε φορά που υποστηρίζουμε ότι έχουμε δίκιο και ότι οι διαφορές μας πρέπει να επιλυθούν με βάση το διεθνές δίκαιο. Και απλά δεν μπορούμε να δεχτούμε παράλογους ισχυρισμούς σχετικά με την κυριαρχία των ελληνικών νησιών. Η Τουρκία δεν πρέπει να εκπλήσσεται όταν οι σύμμαχοί μας εντός του ΝΑΤΟ δηλώνουν το προφανές, ότι έχουμε δίκιο σε αυτό το θέμα και δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το δούμε, πέρα από αυτά που λέμε».
Λύση μόνο με την Ελλάδα για μεταφορά αερίου από Κύπρο – Ισραήλ στην Ευρώπη
Ο πρωθυπουργός διαμηνύει ταυτόχρονα, ότι δεν μπορεί να προχωρήσει ο σχεδιασμός για μεταφορά φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο με προορισμό την ΕΕ, χωρίς να συμμετάσχει στο εγχείρημα αυτό η χώρα μας:
«Όσον αφορά το φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο, νομίζω ότι πρέπει να εξετάσουμε όλες τις επιλογές και πρέπει να βρούμε τον πιο οικονομικό τρόπο μεταφοράς του φυσικού αερίου που υπάρχει στην Κύπρο ή στο Ισραήλ προς την ευρωπαϊκή αγορά. Όποια λύση μπορεί να φανταστεί κανείς, θα πρέπει σίγουρα να εμπλέξει την Ελλάδα».
«Πράξη διεθνούς πειρατείας» από το Ιράν
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε και την πρόσφατη ενέργεια του Ιράν, να κάνει κατάληψη σε δύο ελληνικά τάνκερ με τα πληρώματά τους στον Περσικό Κόλπο, με τον ισχυρισμό ότι πρόκειται για αντίποινα επειδή οι Αμερικανοί κατέσχεσαν ένα φορτίο με ιρανικό πετρέλαιο μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, έξω από την Κάρυστο.
«Αυτό που συνέβη ήταν μια απαράδεκτη πράξη, ουσιαστικά διεθνούς πειρατείας και το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό», τονίζει ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Προτείνω όριο στην τιμή του φυσικού αερίου στην ΕΕ
Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτηση του πρακτορείου σχετικά με τις τιμές της ενέργειας που εκτοξεύονται ενόψει της ρωσικής εισβολής και του πολέμου στην Ουκρανία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει στην πρόταση που διατύπωσε προς τους Ευρωπαίους εταίρους για ανώτατο πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου:
«Έχουμε υποστηρίξει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τώρα περισσότεροι συνάδελφοι προσχωρούν στο επιχείρημά μου, ότι πρέπει να επανεξετάσουμε ριζικά τον τρόπο λειτουργίας της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και πρέπει να μπορούμε να χρησιμοποιούμε επίσης πιο δραστικά μέτρα, όπως ένα προσωρινό ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι έχουμε μια αγορά που λειτουργεί σωστά. Η αλήθεια είναι ότι τώρα στην Ευρώπη αγοράζουμε το φυσικό αέριο μας στην υψηλότερη δυνατή τιμή σε σύγκριση με άλλες περιοχές, άλλες ηπείρους στον κόσμο. Επομένως, αυτό είναι ένα βραχυπρόθεσμο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε».

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η τουρκική παραβατικότητα στην ατζέντα της συνάντησης Δένδια με Αμερικανούς βουλευτές


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Βουλής, Gregory Meeks, καθώς και μέλη του Σώματος είχε την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Ο ΥΠΕΞ τους ενημέρωσε ενδελεχώς για τις ελληνικές θέσεις που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Στο τραπέζι μπήκε και η τουρκική προκλητικότητα, με τον Δένδια να βγάζει ξανά τους χάρτες της παραβατικότητας της Άγκυρας από το συρτάρι. Στη συνάντηση παρών ήταν και ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνης.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ο Υπουργός Εξωτερικών σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αναφέρθηκε στο εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων, τονίζοντας την σημασία των τροποποιητικών πρωτοκόλλων στην Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.
Η βάση της Αλεξανδρούπολης
Στο πλαίσιο αυτό έκανε ιδιαίτερη μνεία στη σημασία της Αλεξανδρούπολης, τόσο ως ενεργειακό κόμβο σε μια κρίσιμη, όπως αποδείχθηκε συγκυρία, καθώς και στην σημασία της για την ασφάλεια και άμυνα των Νατοϊκών Συμμάχων.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο σχήμα «3+1», για την οποία η Ελλάδα επιθυμεί την περαιτέρω διεύρυνση της ημερήσιας διάταξης, καθώς και τον μετασχηματισμό σε ένα σχήμα πολυμερούς συνεργασίας.
Διαβάστε επίσης: Για την κλιμάκωση των τουρκικών απειλών ενημέρωσε την ΕΕ ο Δένδιας
Ο Υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τα μέλη της αντιπροσωπείας για τις θέσεις που λαμβάνει το Αμερικανικό Κογκρέσο, μέσω της σχετικής νομοθεσίας, αναφερόμενος για παράδειγμα στο “East Med Act 2019”.
Αναφορά στην Ουκρανία
Αναφέρθηκε στην ελληνική στήριξη στην Ουκρανία, η οποία αποτελεί στάση αρχής, καθώς και στην στήριξη της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, καθώς, όπως, υπογράμμισε, οι εν λόγω χώρες είναι δημοκρατίες με βαθιές ρίζες, με σεβασμό στο Δίκαιο και στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Διαβάστε επίσης: Συνάντηση Δένδια – Ζεμενίδη με φόντο την αγορά F-16 από την Τουρκία
Ενδελεχής ενημέρωση για την Τουρκία
Στη συνέχεια, προέβη σε ενδελεχή ενημέρωση για την προκλητική και παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων, καθώς και την απειλή πολέμου.
Οι χάρτες βγήκαν ξανά στο τραπέζι
Στο πλαίσιο αυτό παρουσίασε και σχετικούς χάρτες, που απεικονίζουν τις παράνομες τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις.
Τόνισε ότι οι θέσεις μας εδράζονται στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να επιλύσει την μοναδική διαφορά με την Τουρκία, την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.
Αναφέρθηκε επί τούτου στις διμερείς συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο, καθώς και στην πολιτική συμφωνία για την παραπομπή του ζητήματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Σημειώνεται ότι η Αμερικανική πλευρά υπογράμμισε ότι αντιμετωπίζει την Ελλάδα ως ένα πραγματικό φίλο και εταίρο και έδειξε κατανόηση για τις θέσεις μας.
Υποδέχτηκα αντιπροσωπεία της Επιτροπής Εξ. Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Πρόεδρο Gregory Meeks, παρουσία του Πρέσβη🇺🇸 G.Tsunis. Στο επίκεντρο η στρατηγική σχέση 🇬🇷🇺🇸, οι εξελίξεις στην Αν.Μεσόγειο & οι παγκόσμιες επιπτώσεις της 🇷🇺 εισβολής στην 🇺🇦. pic.twitter.com/BrfCfnhPmW
— Nikos Dendias (@NikosDendias) July 7, 2022
https://platform.twitter.com/widgets.js
Περισσότερα Εδω

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στρατηγικό Σχέδιο του ΥΠΕΞ: Άξονες, στόχοι, δράσεις και αξιολόγηση


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Τη φιλοδοξία να περάσει το υπουργείο Εξωτερικών στον 21ο αιώνα, δήλωσαν πολιτική ηγεσία και υπηρεσιακοί παράγοντες κατά την παρουσίαση του Στρατηγικού Σχεδίου του υπουργείο που παρουσιάστηκε την Πέμπτη σε ειδική εκδήλωση. Ενός Στρατηγικού Σχεδίου που θα βάζει στόχους, θα εισάγει τις νέες τεχνολογίες στο υπουργείο και θα ενοποιεί τους τρεις πυλώνες της διπλωματίας προκειμένου να αλληλοεπιδρούν. Ακόμα και σε δύσκολες περιόδους που αυτό χρειάζεται περισσότερο.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ο Νίκος Δένδιας είχε εκφράσει από την ανάληψη των καθηκόντων του ακόμα τη φιλοδοξία για ένα νέο οργανισμό του ΥΠΕΞ και ένα στρατηγικό σχεδιασμό που θα αναδείξει τις δυνατότητες του υπουργείου.
«Ο Στρατηγικός Σχεδιασμός δεν μια απλή καινοτομία γραφειοκρατικής διαχείρισης της πληροφορίας. Είναι ένας τρόπος δημιουργικής σκέψης και συλλογικής εργασίας» επεσήμανε ο Δένδιας στο χαιρετισμό του κάνοντας λόγο για «ένα απολύτως απαραίτητο εργαλείο για την σύγχρονη διπλωματία και το σύγχρονο περιβάλλον για την διπλωματία του δύσκολου 21ου αιώνα».
Όπως ανέφερε ο ΥΠΕΞ, μέσω του στρατηγικού σχεδιασμού εισάγονται τρεις βασικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του υπουργείου.
Οι τρεις πυλώνες της διπλωματίας
Αρχικά μέσω των πέντε στρατηγικών αξόνων, των 39 στρατηγικών στόχων και των χιλιάδων δράσεων, ενοποιούνται και αλληλοεπιδρούν, οι τρεις πυλώνες της διπλωματίας.
1. Η πολιτική διπλωματία
2. Η οικονομική διπλωματία, η προώθηση εξαγωγών, και η προσέλκυση επενδύσεων.
3. Η δημόσια διπλωματία, η οποία, στην περίπτωση της χώρας μας, έχει στοιχεία μοναδικότητας, περιλαμβάνει πολιτισμό και κουλτούρα, περιλαμβάνει την θρησκευτική διπλωματία και τον απόδημο ελληνισμό.
Ευρεία μεταρρύθμιση
Με την υλοποίηση των στόχων να προβλέπει μία ευρεία μεταρρύθμιση του ΥΠΕΞ η οποία θα καλύπτει την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, την εκπαίδευση και την οικονομική διαχείριση.
Μέσα από τον ορισμό μακροπρόθεσμων στόχων επιτυγχάνουμε, αυτό που νομίζουμε όλοι ότι έλειπε, «να υπάρχει θεσμική συνέχεια στις προσπάθειες όλων» σημείωσε ο Δένδιας, επισημαίνοντας ότι «κάθε προϊστάμενος, είτε πολιτικός, είτε υπηρεσιακός, πρέπει να ξέρει καλά τι στόχους πρέπει να υπηρετεί στη θέση την οποία αναλαμβάνει».
Να παραλαμβάνει όπως είπε και φάκελο «με τους στόχους που θα καλείται να επιδιώξει και να αξιολογείται επί τη βάσει του ποσοστού επίτευξης αυτών των στόχων». Και σαφώς να υπάρχει και το περιθώριο διορθωτικών προσαρμογών, αφού το ΥΠΕΞ δεν κινείται «σε ένα σταθερό επιστημονικό εργαστήριο, αλλά είναι μια συνεχώς κινούμενη πραγματικότητα», όπως είπε φέρνοντας το παράδειγμα του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο καθένας να γνωρίζει τι αναλαμβάνει
Σε αυτό το πλαίσιο ο κάθε προϊστάμενος, είτε πολιτικός, είτε υπηρεσιακός, πρέπει να ξέρει καλά τι οφείλει να κάνει στην θέση που αναλαμβάνει.
Ο Δένδιας αναφέρθηκε και στο ζήτημα τόσο των ανθρώπινων όσο και των οικονομικών πόρων, σημειώνοντας ότι «δεν είναι δυνατόν σε μια πρεσβεία να έχουμε εκατό δράσεις με ελάχιστο προσωπικό ή σε μια άλλη πρεσβεία να έχουμε 10 δράσεις με πλεονάζον προσωπικό».
Αναφέρθηκε ακόμα στον ψηφιακό μετασχηματισμό του στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδίου του ΥΠΕΞ, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την ψηφιοποίηση τόσο των προξενικών υπηρεσιών, ένα παγκόσμιο ψηφιακό κέντρο ενημέρωσης, μία πλατφόρμα συλλογής πληροφοριών που θα αλλάξει ριζικά την άσκηση της δημόσιας διπλωματίας, το σύστημα ηλεκτρονικής διακίνησης διαβαθμισμένης διπλωματικής αλληλογραφίας, την οικονομική διαχειριση του ΥΠΕΞ με ψηφιοποίηση της διαδικασίας, την ψηφιοποίηση του ιστορικού και διπλωματικού αρχείου κ.α.
«Είναι ένας τελείως διαφορετικός τρόπος αντίληψης που θα μας επιτρέψει να υπερασπίσουμε τώρα και στο μέλλον τα δικαιώματα της πατρίδας μας σε καιρούς που διαγράφονται διαρκώς δυσκολότεροι» ανέφερε κλείνοντας ο Δένδιας.
Ο στρατηγικός σχεδιασμός είναι ένα απολύτως απαραίτητο εργαλείο για τη σύγχρονη Διπλωματία και το σύγχρονο περιβάλλον, για τη δύσκολη Διπλωματία του 21ου αιώνα (χαιρετισμός στην παρουσίαση του Στρατηγικού Σχεδίου 2022-2025 και των έργων ψηφιακής μεταρρύθμισης του @GreeceMFA). pic.twitter.com/vGyZhpdwaM
— Nikos Dendias (@NikosDendias) July 7, 2022
Δεμίρης: Είμαστε το γραφείο διεθνών σχέσεων όλων των υπουργείων
Για κάτι αληθινά σημαντικό που μπορεί να αποβεί καίριο στην εκτέλεση της αποστολής μας, μίλησε από την πλευρά του ο ΓΓ του ΥΠΕΞ, Θεμιστοκλής Δεμίρης. Μίλησε για ένα υπουργείο κατ΄ εξοχήν εξωστρεφές που λειτουργεί ως σύνδεσμος της πολιτείας με το εξωτερικό. «Είμαστε ένα γραφείο διεθνών σχέσεων όλων των υπουργείων, αλλά και της Βουλής των Ελλήνων. Ενισχύουμε τους βουλευτές στο έργο τους, συνδράμουμε όλους τους φορείς στη διεθνή τους παρουσία, υπηρετούμε τον Έλληνα πολίτη όπου κι αν βρίσκεται στο εξωτερικό και τον απόδημο ελληνισμό» σημείωσε ο Δεμίρης.
Μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας καλύτερα
«Ακόμα και οι πιο αυτάρεσκοι από εμάς, σίγουρα θα παραδεχτούν ότι μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας καλύτερα» ανέφερε, χαρακτηριστικά ο γγ του ΥΠΕΞ.
«Ο σχεδιασμός, η διαμόρφωση στρατηγικής, η εκπόνηση επιχειρησιακών προγραμμάτων είναι πια απαραίτητα» υποστήριξε ο Θεμιστοκλής Δεμίρης σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν μπορεί να απευθυνόμαστε μόνο στη διάθεση ενός υπουργού, στην καταχρηστική προσαρμοστικότητα του βλέποντας και κάνοντας, στη συσσωρευμένη γνώση όσων την απέκτησαν ή «στο φιλότιμο όσων το έχουν».
Χαρακτήρισε δε το στρατηγικό σχέδιο ως μία προσπάθεια που θα είναι δυναμική περιλαμβάνοντας όλους. Ένα εργαλείο που θα αναβαθμίζεται συνεχώς και θα δίνει τη δυνατότητα αξιολόγησης. Για να προσθέσει ότι «κάθε εργαλείο έχει τη χρησιμότητα που εσύ του δίνεις». Τα θεμέλια μπήκαν, το κτίριο χτίστηκε, αυτό όμως που θα κρίνει το μέλλον του είναι η χρήση από την ηγεσία και από όλους εμάς, τόνισε ο ΓΓ του ΥΠΕΞ.
Ανάγκη συντονισμού
Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Στρατηγικού και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, Μάριος Λυμπερόπουλος ο οποίος έκανε και την παρουσίαση, από την πλευρά του επεσήμανε ότι όλοι λένε κατά καιρούς τι πρέπει να γίνει, όλοι ξέρουμε που πρέπει να δοθεί έμφαση, αλλά δεν ξέρουμε τι σχεδιάζει ο διπλανός μας, σημειώνοντας ότι η κοινή στόχευση θέλει σαφή γνώση του τι επιθυμεί η πολιτική γνώση, συγκεκριμένους στόχους και συγκεκριμένες δράσεις.
Ολόκληρο το σχέδιο Στρατηγικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΞ
https://platform.twitter.com/widgets.js
Περισσότερα Εδω

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
COVER STORY4 ημέρες ago
Στην παραλία Κεχρια Σκιαθου ο Σακης Ρουβάς
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Βόλος-Πέθανε ο Δημήτρης Πανανός σε ηλικία 72 ετών.
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Ο Αντωνης Ρεμος στην Σκιαθο απολαμβάνει τις διακοπές του
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Ο Αντωνης Ρέμος απόλαυσε το μπάνιο του στην Μηλινα
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Τραυματίστηκε 19χρονος στην Μπούφα τροχαίο ατύχημα
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Εκοιμήθη ο ιερέας Ευστάθιος Μήτρου στο Ξουρίχτι Πηλίου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
΄΄Ψέματα λένε το κορίτσι δεν είχε ούτε γρατζουνιές ούτε τίποτα΄΄-Ξεσπούν οι παππούδες της 14χρονης στο Βόλο- Ο εισαγγελέας Βόλου διέταξε προκαταρκτική εξέταση
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Σκιάθος: Χειροθεσία και περιφορά της Παναγίας της Εικονίστριας