Για την πορεία της πανδημίας μίλησε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω».

«Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος για την εξέλιξη της πανδημίας. Οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας εξακολουθούν και κινδυνεύουν και από τη μετάλλαξη Όμικρον», είπε ο πρωθυπουργός.

«Πρέπει να επιταχύνουμε και άλλο τον εμβολιασμό και να κάνουμε πολλά τεστ. Πιστεύω ότι τα μέτρα αυτά τα πήραμε την κατάλληλη χρονική συγκυρία», σημείωσε.

“Ο ιός μας επιφύλασσε πολλές εκπλήξεις. Διαχειριστήκαμε μία πολύ δύσκολη χρονιά. Αντιλαμβάνομαι την κούραση όλων… Όμως πρέπει να δούμε πού βρισκόμαστε σήμερα. Ως προς τους νεκρούς ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά, όμως έχουμε το 82% των ενηλίκων που έχουν εμβολιαστεί”.

«Θα σπάσουμε αυγά και θα κάνουμε αλλαγές στο ΕΣΥ», είπε ο πρωθυπουργός.

«Η μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα δεν μας είπε κάτι παραπάνω από ό, τι γνωρίζαμε», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Παραλάβαμε μια τραγική κατάσταση, είπε ο πρωθυπουργός, ενώ τώρα είμαστε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε σχέση με τις ΜΕΘ.

Το θέμα είναι να μην φτάνουν οι άνθρωποι στις ΜΕΘ και ο καλύτερος τρόπος είναι ο εμβολιασμός, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Για τα μονοκλωνικά

Προμηθευτήκαμε από τους πρώτους τα μονοκλωνικά, είπε ο κ. Μητσοτάκης. Σημείωσε, επίσης, ότι αυτά είναι αποτελεσματικά απέναντι στη «Δέλτα», αλλά όχι στην «Όμικρον». Όπλο στην φαρέτρα μας είναι οι καινούργιες θεραπείες από το στόμα, επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Μάλιστα, άφησε αιχμές για «κεκαλυμμένο αντιεμβολιασμό» πίσω από το ζήτημα με τα μονοκλωνικά.

Για την επιχείρηση «Ελευθερία»

Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την επιχείρηση «Ελευθερία». «Ήταν μια μεγάλη επιτυχία», είπε χαρακτηριστικά. Δεν έχουμε πρόθεση αυτή τη στιγμή να επεκτείνουμε την υποχρεωτικότητα, σημείωσε ο πρωθυπουργός, ειδικά μετά τις αισιόδοξες εκτιμήσεις που υπάρχουν από τους ειδικούς.

«Δεν θα υπάρξει άλλο lockdown», είπε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός τόνισε την αξία των rapid και των self test για τον μαζικό έλεγχο των πολιτών, ενώ παραδέχθηκε ότι τα PCR είναι πιο ακριβά.

Για την εστίαση και τον πολιτισμό

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι τα αρμόδια υπουργεία θα ανακοινώσουν ένα πλαίσιο στήριξης επιχειρήσεων και εργαζόμενων σε κλάδους που επλήγησαν από αυτό που συνέβη την Πρωτοχρονιά και μετά.

«Επιχειρήσεις που έχουν υποστεί ζημιά θα έχουν τη δυνατότητα για δύο εβδομάδες σε πρώτη φάση -εκτιμούμε ότι τα μέτρα δεν θα χρειαστεί να τα κρατήσουμε περισσότερο- να βάλουν το 25% των εργαζομένων τους σε καθεστώς αναστολής», είπε συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης.

Για τον Σωτήρη Τσιόδρα

«Η σχέση μου με τον Σωτήρη Τσιόδρα είναι εξαιρετική», είπε ο πρωθυπουργός. Έκανε πίσω επειδή δέχθηκε προσωπικές επιθέσεις από την αντιπολίτευση, για «δολοφονία χαρακτήρα» μίλησε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

«Στον σκοτεινό κόσμο του διαδικτύου προσβάλλουν την επιστήμη», είπε ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για τα σχολεία

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για το άνοιγμα των σχολείων, ενώ υπερασπίστηκε τα υγειονομικά πρωτόκολλα που έχουν αξιοποιηθεί. «Απεύχομαι να χρειαστεί να ξανακλείσουν τα σχολεία και δεν πιστεύω ότι θα συμβεί. Άνοιξαν πολύ οργανωμένα και σπεύσαμε να καλύψουμε τα κενά. Ο τρόπος που χειριστήκαμε τα σχολεία ήταν σοβαρός και υπεύθυνος. Το 50+1 μας το επέδειξε η Επιτροπή», σημείωσε.

Για τις συγκρούσεις με την αντιπολίτευση

Σε ερώτηση για το αν θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη σύμπνοια με την αντιπολίτευση, είπε ότι δεν ακούστηκαν ουσιαστικές προτάσεις από την αντιπολίτευση. «Ο κόσμος δεν θέλει τοξικότητα και πόλωση», είπε χαρακτηριστικά, ενώ υπογράμμισε ότι η στάση της αντιπολίτευσης θα κριθεί στις εκλογές.

Δείτε τη συνέντευξη

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr