OIKONOMIA
Μνημόνιο συνεργασίας Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών και Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Εμπορίου


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης και η πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Εμπορίου Κατερίνα Φραϊδάκη, στο ιστορικό κτίριο του ΕΣΑ, στο πλαίσιο της στρατηγικής τους για ανάληψη πρωτοβουλιών και κοινών δράσεων με σκοπό την αποτελεσματική μετάβαση του εμπορίου στη ψηφιακή εποχή.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τα δύο μέρη αναγνωρίζουν ότι το εμπόριο αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη όλης της χώρας και πως η στήριξη των φυσικών αλλά και των ηλεκτρονικών καταστημάτων αυτή τη δύσκολη περίοδο κρίνεται απαραίτητη.
Η συνεργασία των δύο μερών καθίσταται αμοιβαία επωφελής, με πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της ψηφιακής αναβάθμισης.
Η διαλεκτική σύνθεση των δύο πυλώνων θα ωφελήσει πολλαπλά την εθνική οικονομία, διαμορφώνοντας δυνατότητες αλληλεπίδρασης μεταξύ των πλαισίων λειτουργίας των συμβαλλομένων μερών, μέσω συμπράξεων για την περαιτέρω σύνδεση του παραδοσιακού και του ηλεκτρονικού εμπορίου, έχοντας ως αποτέλεσμα τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την ενίσχυση της απασχόλησης και της ανάπτυξης.
Τα σημαντικότερα σημεία του προγράμματος συνεργασίας αναφέρονται στα εξής:
- Να αναπτυχθεί μια σταθερή και συνεχής επικοινωνία μεταξύ των δύο μερών με σκοπό να προάγουν την συνεργασία ανάμεσα τους και να ενισχύσουν από κοινού την παρεχόμενη στήριξη τους προς το εμπόριο και την επιχειρηματικότητα.
- Να συμφωνηθούν από κοινού τρόποι και ενέργειες που θα αποσκοπούν στη γρηγορότερη ενημέρωση του εμπορικού κόσμου και στη πληρέστερη επιμόρφωση και εκπαίδευση του, σε νέες μορφές επιχειρηματικότητας, καινοτόμες τεχνικές και υπηρεσίες, ανεξαρτήτως κλάδου και περιοχής.
- Να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για τη διαφώτιση της κοινής γνώμης και την ενημέρωση όλων των αρμοδίων αρχών σε κάθε θέμα που αφορά τους κλάδους που από κοινού εκπροσωπούν.
- Να καταθέτουν από κοινού προτάσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, την ελληνική κυβέρνηση, την τοπική αυτοδιοίκηση και του υπόλοιπους φορείς, που θα αφορούν την αγορά και τους καταναλωτές.
- O ΕΣΗΕ, θα συμβάλλει με την τεχνογνωσία του και το επιστημονικό δυναμικό του, στην άμεση και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των επιμέρους προβλημάτων που αντιμετωπίζουν με την ίδρυση και την λειτουργία e-shops οι επιχειρήσεις της Αθήνας και της ευρύτερης περιοχής.
- Ο ΕΣΑ, θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα αναφορικά με θέματα του εμπορίου και θα λαμβάνει μέρος σε κοινές επιτροπές, προκειμένου με την τεχνογνωσία του και εκ του ρόλου του να μεταφέρει άμεσα την πραγματικότητα της αγοράς και να προφέρει όσο το δυνατόν περισσότερα στον τομέα αυτό, καλύπτοντας όλο το γεωγραφικό μήκος και πλάτος της Αθήνας.
- ΕΣΑ και ΕΣΗΕ θα επιδιώξουν την ανάπτυξη και την πρόοδο των επιχειρηματικών κλάδων που εκπροσωπούν, με την επαγγελματική εκπαίδευση, την επαγγελματική κατάρτιση και την επαγγελματική συμβουλευτική – πιστοποίηση, εργοδοτών και γενικότερα προσώπων, που προέρχονται από τους κλάδους τους, στελεχών υψηλής στάθμης, καθώς και των εργαζομένων τους.
Ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας
Μετά από την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, δήλωσε: «Η συνεργασία μας με τον Ελληνικό Σύνδεσμο Ηλεκτρονικού Εμπορίου βάζει τα θεμέλια για μία δημιουργική διαδρομή προς την ψηφιακή εποχή. Τα φυσικά καταστήματα θα δυναμώσουν με την υποστήριξη της ηλεκτρονικής πώλησης, αλλά έχει φανεί στην πράξη ότι και τα ψηφιακά κανάλια πώλησης έχουν ανάγκη της παρουσίας τους στην αγορά μέσω φυσικών καταστημάτων.
Η επόμενη ημέρα βασίζεται στην καλύτερη δυνατή και άμεση εξυπηρέτηση του πελάτη, ανεξάρτητα από το είδος του καναλιού πώλησης ή επικοινωνίας. Αυτό σημαίνει πως ο καταναλωτής δεν θα πρέπει να είναι υποχρεωμένος να χρησιμοποιεί μόνο συγκεκριμένα κανάλια, αλλά ότι τον διευκολύνει.
ΕΣΑ και ΕΣΗΕ ενώνουμε δυνάμεις, με βασικό στόχο να βοηθήσουμε ώστε οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις να είναι παρούσες σε όλα τα επίπεδα της αγοράς, αναγνωρίσιμες και εύκολα προσβάσιμες από τους πελάτες τους, για να κερδίσουν το στοίχημα του ανταγωνισμού σε τοπικό και διεθνές επίπεδο».
Η πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Εμπορίου, Δρ. Κατερίνα Φραϊδάκη δήλωσε: «Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Η συνεργασία του GRECA με τον ΕΣΑ, έναν από τους μεγαλύτερους Συλλόγους της χώρας μας, έχει ως στόχο να ενισχύσει το πολυκαναλικό εμπόριο και να δώσει σε όλες τις επιχειρήσεις, μέσω των δράσεων που θα υλοποιηθούν, τη δυνατότητα να περάσουν με επιτυχία στη νέα εποχή».

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA
Γεωργιάδης: Στις 16 Ιουνίου ανακοινώνεται το νέο ΕΣΠΑ – Τον Ιούνιο η τροπολογία για την κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Στις 16 Ιουνίου στην Καλαμάτα θα ανακοινωθεί το νέο ΕΣΠΑ, όπως υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης στην εκδήλωση της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) «Future of Retail 2022. Καινοτομία και Ηλεκτρονικό Εμπόριο».

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ασπίδα για την επιχειρηματικότητα
Ο υπουργός σημείωσε ότι με τα νέα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ θα χρηματοδοτηθούν δράσεις για την ψηφιακή και την πράσινη οικονομία, οι οποίες θα μπορούν να αξιοποιηθούν και από το εμπόριο και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.
Το πρώτο πρόγραμμα που θα ξεκινήσει θα αφορά στην αντικατάσταση των ενεργοβόρων συσκευών, ύψους 150 εκατ ευρώ, το οποίο θα επεκταθεί και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μετά από τη δράση που θα αφορά στα φυσικά πρόσωπα. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι τα πρώτα προγράμματα θα ξεκινήσουν μέσα στο καλοκαίρι και οι εκταμιεύσεις στις αρχές του νέου χρόνου.
Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε, ακόμη, ότι «δεν θα υπάρξουν πάλι ενδιάμεσες εκπτώσεις ήταν οι τελευταίες», καθώς τον Ιούνιο θα κατατεθεί η τροπολογία που αφορά στην κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων.
Γενικότερα για την πορείας της οικονομίας σημείωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται, πλέον, στην πρώτη θέση, μεταξύ των χωρών της ΕΕ, στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ, διευρύνοντας συνεχώς την απόστασή της από το δεύτερο «και έχουμε σκοπό να συνεχίσουμε με αυτούς τους πολύ γρήγορους ρυθμούς απορρόφησης» όπως συμπλήρωσε.
Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι μέσω του ΕΣΠΑ και μαζί με το Ταμείο Ανάκαμψης εξασφαλίζονται επαρκείς πόροι «ασπίδα για την επιχειρηματικότητα έναντι του μεγάλου κινδύνου του πληθωρισμού, της έλλειψης τροφίμων, της κλιματικής αλλαγής, του ενεργειακού κόστους και όσων μας επηρεάζουν, είτε μας αρέσει, είτε όχι».
Στέκεται καλύτερα
Επίσης, σημείωσε ότι «ο πληθωρισμός δεν είναι ελληνικό, αλλά παγκόσμιο φαινόμενο, ωστόσο η χώρα μας στέκεται καλύτερα από πολλούς άλλους και θα είμαστε στις πρώτες θέσεις για την ανάπτυξη στην ΕΕ και το 2022 αλλά και το 2023 θα έχουμε έστω και οριακά θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, καθώς τουρισμός και επενδύσεις πάνε καλά».
Σχετικά με το μέλλον του λιανικού εμπορίου υπογράμμισε ότι αλλάζει μορφή με μεγάλη ταχύτητα, συμπλήρωσε την εκτίμησή του ότι το ηλεκτρονικό κατάστημα δεν θα καταφέρει να αντικαταστήσει το φυσικό, αλλά θα το βοηθήσει να βελτιωθεί, να μειώσει τα κόστη να κάνει οικονομία κλίμακας και τελικά αν συνδυαστούν οι δυο πλευρές να αναπτυχθεί περισσότερο.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο υπουργός σημείωσε: «πολλοί με κατηγορούν ότι ασχολούμαι με τις μεγάλες επενδύσεις και μάλιστα πάμε για ρεκόρ 25 ετων …όμως μην έχουμε αυταπάτες είναι σημαντικα όλα αυτά, αλλά είναι υποκλάσμα της δυναμικής που μπορεί να κινητοποιήσει η μικρομεσαία επιχείρηση, ‘Αρα, σκοπός μας δεν είναι μόνο να επιβιώσει, αλλά και να ανθίσει η ΜμΕ».
Από την πλευρά του πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Γιώργος Καρανίκας σημείωσε ότι ο πράσινος και ψηφιακός μετασχηματισμός διευρύνει το χάσμα μεταξύ μεγάλων και μικρών, ενώ εξακολουθεί η χρηματοδότηση να αποτελεί αγκάθι για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και ζήτησε στοχευόμενη διάθεση πόρων τόσο κλαδικά όσο και περιφερειακά για τις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
OIKONOMIA
Ναυπηγεία Ελευσίνας: Τι προβλέπει το νομοσχέδιο εξυγίανσης


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
To νομοσχέδιο για την εξυγίανση και αξιοποίηση των ναυπηγείων Ελευσίνας παρουσίασε στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. Το σχέδιο νόμου έχει καταρτισθεί σε συνεργασία και διαβούλευση με τα Υπουργεία Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σύμφωνα με αυτό, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων εξουσιοδοτείται να εκπροσωπήσει τον βασικό πιστωτή των Ναυπηγείων Ελευσίνας, δηλαδή το ελληνικό δημόσιο, εν τω συνόλω στο σχέδιο εξυγίανσης που θα κατατεθεί βάσει του πτωχευτικού νόμου στο αρμόδιο δικαστήριο. Το σχέδιο αυτό εκπονείται σε συνεργασία με την εταιρία ONEX, με τη χρηματοδότηση της αμερικανικής DFC και προβλέπει ότι :
- Για την επαναλειτουργία των Ναυπηγείων Ελευσίνας θα επενδυθούν άμεσα 100 εκατομμύρια δολάρια. Με αυτά θα επισκευασθούν οι δεξαμενές, θα γίνει περιβαλλοντική αποκατάσταση και οποιαδήποτε άλλη εργασία χρειάζεται για να ξεκινήσουν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας τη λειτουργία τους με όλες τις θέσεις εργασίας των νυν εργαζομένων εξασφαλισμένες.
- Βάσει του σχεδίου, το οποίο έχουν αποδεχθεί οι ίδιοι εργαζόμενοι σε ποσοστό 99.7%, θα πληρωθούν από την ONEX στο πρώτο στάδιο όλη την προβλεπόμενη από το νόμο αποζημίωση και τα υπόλοιπα χρήματα που έχουν λαμβάνειν από το παρελθόν θα τα πληρωθούν στο μέλλον από τα όποια αμυντικά προγράμματα καταφέρουν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας να προσελκύσουν, όχι κατ’ ανάγκη από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό αλλά οποιουδήποτε είδους αμυντικά προγράμματα από οποιονδήποτε πελάτη.
Το σχέδιο για την εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας ακολουθεί ακριβώς τα βήματα του παρομοίου σχεδίου που είχε εκπονηθεί και έχει ήδη ολοκληρωθεί για την εξυγίανση των Ναυπηγείων Νεωρίου Σύρου, όπου σήμερα έχει ήδη εξοφλήσει το σύνολο των απαιτήσεων στους εργαζόμενους και στους πιστωτές, έχει αυξήσει τις θέσεις εργασίας από 150 σε 600 και έχει δώσει εκατομμύρια φόρους στο ελληνικό δημόσιο.
Κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο και χωρίς καμία δέσμευση του Πολεμικού Ναυτικού να δώσει υποχρεωτικά κάποιο πρόγραμμα στα Ναυπηγεία Ελευσίνας για την εξυγίανσή τους, τα ναυπηγεία θα προχωρήσουν στην άμεση και πλήρη επαναλειτουργία τους με μεγάλο όφελος για την ελληνική οικονομία, με πολλές χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και προοπτικές μεγάλης ναυπηγοεπισκευαστικής παραγωγής στην Αττική.
Έτσι, με το σχέδιο αυτό – για την οριστική εκπόνηση του οποίου το Υπουργείο Ανάπτυξης χρειάστηκε να εργαστεί εντατικά για περίπου 3 χρόνια-, εξασφαλίζεται η επαναλειτουργία του τελευταίου από τα τρία ελληνικά Ναυπηγεία, καθώς το Νεώριο ήδη λειτουργεί, ο Σκαραμαγκάς περνάει στον Έλληνα εφοπλιστή, Γιώργο Προκοπίου και η Ελευσίνα στην εταιρία ΟΝΕΧ.
Σημειώνεται, τέλος, ότι για την ολοκλήρωση του σχεδίου τίθενται δύο προαπαιτούμενα: οι εγκρίσεις από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από το αρμόδιο δικαστήριο βάσει του πτωχευτικού νόμου.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Βόλος: Έφυγε από τη ζωή 30χρονη
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ14 ώρες ago
Τον δρόμο της φυλακής θα πάρει ένας 54χρονος Σκιαθίτης νταής, για απειλές, ενδοοικογενειακή βλάβη σε ανίκανο άτομο και φθορές
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Γεωργία Μπίκα: «Ήταν νηφάλια και διαστρέβλωσε τα γεγονότα με ασύστολα ψεύδη» λέει η εισαγγελέας
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Ανέλαβε υπηρεσία η Κατερίνα Σούρλα στο Νοσοκομείο του Βόλου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago
Θλίψη στο Βόλο: Έφυγε ο Χρήστος Δημητρίου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ13 ώρες ago
Στο νοσοκομείο 10 άτομα μετά το πάρτι των Μηχανολόγων
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Πέθανε 50χρονος
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Τροχαίο ατύχημα επί της Πολυμέρη τα ξημερώματα