ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΟΥΣΙΚΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΑΖΕΡΜΠΑΙΤΖΑΝ ΕΧΟΥΝ ΟΜΟΙΟΤΗΤΑ ΜΕ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Ομοιότητα λαϊκών μουσικών οργάνων του Αζερμπαϊτζάν και της Ελλάδας
Τα μουσικά όργανα, που αποτελούν τον εθνικό θησαυρό του λαού μας, είναι πλούσια και ποικίλα. Τα περισσότερα από αυτά, που δημιουργήθηκαν στην αρχαιότητα, έχοντας βελτιωθεί, έχουν επιβιώσει μέχρι σήμερα. Η παρουσία εικόνων διαφόρων μουσικών οργάνων σε αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των αρχαιολογικών ανασκαφών στην περιοχή που κατοικούν οι Αζερμπαϊτζάνοι υποδηλώνει ότι αυτά τα όργανα έχουν αρχαία ιστορία.
Περίπου 90 μουσικά όργανα χρησιμοποιούνταν στο Αζερμπαϊτζάν. Σύμφωνα με τη σύγχρονη ταξινόμηση ήχου χωρίζονται σε τέσσερις ομάδες: έγχορδα, πνευστά, κρουστά και ιδιόφωνα όργανα.
Τα λαϊκά παραδοσιακά μουσικά όργανα του Αζερμπαϊτζάν μοιάζουν πολύ στην εμφάνιση και έχουν πολλά κοινά με παρόμοια μουσικά λαϊκά όργανα της Ελλάδας, τα οποία είναι επίσης ευρέως δημοφιλή σε αυτή τη χώρα. Στη συνέχεια θα κάνουμε συγκρίσεις.
Τα πιο διαδεδομένα έγχορδα μουσικά όργανα επί του παρόντος είναι το ταρ, το οποίο ο Ουζείρ Γκατζιμπέκοβ, μεγάλος συνθέτης και ιδρυτής της τέχνης της όπερας στο Αζερμπαϊτζάν, θεώρησε «το πρώτο από τα όργανα όσον αφορά τη συχνότητα χρήσης», «το πιο πολύτιμο και σημαντικότερο από τα όργανα που μπορούν να επεκτείνουν την ανατολίτικη μουσική εκπαίδευση», το κεμαντσά, που ονομάζεται “το πιο όμορφο από τα μελωδικά όργανα”, το σάζ – ο “συνομιλητής” των ποιητών – Ασούγκων, το κανόν, το οποίο ο Φιζούλι συνέκρινε με το “σεντούκι των μυστικών” και το ούτι που θεωρούνταν ο «σάχης», δηλ.«βασιλιάς» όλων των οργάνων.
Το ταρ, το σώμα του οποίου από πάνω μοιάζει με τον αριθμό οκτώ, χωρίζεται σε δύο μέρη – μεγάλο και μικρό. Το όργανο έχει 11 μεταλλικές χορδές. Ο μεγάλος ποιητής του Αζερμπαϊτζάν Νιζαμί Γκιαντζαβί το αναφέρει επίσης σε μια σειρά από έργα του.
Το αρχαίο κεμαντσά, που γέμιζε τις καρδιές με χαρά, βύθιζε έναν άνθρωπο στον κόσμο των ονείρων με έναν θλιβερό, υπέροχο ήχο, ήταν ένα μονόχορδο όργανο με μακρύ λαιμό. Τώρα έχει τέσσερις χορδές. Η χροιά του θυμίζει βιολί.
Η εξέλιξη του σάζ είναι στενά συνδεδεμένη με την τέχνη των Ασούγκων. Τα πρώτα σάζια είχαν κοντό λαιμό και δύο ή τρεις χορδές. Επί του παρόντος, το βαθύ σώμα του είναι συναρμολογημένο από εννέα λωρίδες ξύλου μουριάς και ο λαιμός είναι κατασκευασμένος από ξύλο καρυδιάς. Με βάση το μέγεθος, το σάζ χωρίζεται σε μεγάλο (tavar), μεσαίο και μικρό. Είναι ορχηστρικό όργανο και μουσικό όργανο μπάντας .
Ο λεπτός, τρυφερός και απαλός ήχος του κανόν, που τοποθετείται στα γόνατα του ερμηνευτή, αναπαράγεται με τη βοήθεια μεταλλικών λαβών που φοριούνται με τη μορφή δακτυλήθρας στους δείκτες. Αυτό το μουσικό όργανο ήταν κάποτε πολύ διαδεδομένο στην Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου του Αζερμπαϊτζάν.

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Το ουντ (μια συντομευμένη εκδοχή του “al-ud”, το ούτι δηλαδή), ο βαθύς, απαλός ήχος του οποίου παράγεται με τη βοήθεια ενός φτερού αετού, θεωρείται ένα από τα παλαιότερα μουσικά όργανα. Μέχρι τον Χ αιώνα, το ουντ (ούτι) είχε τέσσερις χορδές, αργότερα προστέθηκε μια πέμπτη χορδή και κάθε χορδή διπλασιάστηκε για να ενισχύσει τον ήχο. Το ούτι τον Μεσαίωνα διαδόθηκε ευρέως σε όλη την Ευρώπη και τον XVII –XVIII αιώνα έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο ανάπτυξής του, αλλά σταδιακά άρχισε να χάνει την υπεροχή του, δίνοντας τη θέση του στο βιολί και την κιθάρα. Μόνο στις χώρες της Ανατολής διατηρεί την υπεροχή του. Ο ήχος των μεταλλικών χορδών (παλιά ήταν από μετάξι) επιτυγχάνεται με τις κινήσεις των δακτύλων. Το ουντ, όπως και το ταρ, έπαιξε μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη της μουσικής του μουγκάμ – ενός από τα κύρια είδη της παραδοσιακής μουσικής του Αζερμπαϊτζάν.
Ο ζουρνάς είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα πνευστά από καλάμι. Πρόκειται για έναν ξύλινο σωλήνα με επιστόμιο και διπλό γλωσσίδι. Ο ήχος του ακούγεται σε γιορτές, γάμους, αθλητικούς αγώνες. Αυτό το μουσικό όργανο έχει τουλάχιστον τρεις χιλιάδες χρόνια ιστορίας.
Το ναγκάρα είναι ένα από τα αρχαία μουσικά όργανα. Το αζερμπαϊτζάνικο ναγκάρα δε διαφέρει από ένα συνηθισμένο τύμπανο, μόνο που όταν το παίζουν, αντί για ξύλινα μπαστούνια απλώς χτυπούν με τα χέρια τους.
Στο Ναχιτσεβάν υπάρχουν επίσης το γιαν-τουτέκ και το τουλούμι. Το τουτέκ ανήκει στα πνευστά λαϊκά όργανα του Αζερμπαϊτζάν τύπου φλαούτου. Το τουτέκ είναι το αρχαιότερο λαϊκό όργανο, με ιστορία 10-12 χιλιάδων ετών.
Το τουλούμι αποτελείται από δύο μέρη – ένα δερμάτινο ασκί και ένα καλαμάκι με ζουρνά. Πρόκειται για πνευστό όργανο τύπου γκάιντας. Το παίζουν καλύπτοντας με τα δάχτυλά τους τις τρύπες του ζουρνά. Ο αέρας εισέρχεται στο ζουρνά από ένα δερμάτινο ασκί, το οποίο φουσκώνει ο παίκτης μέσω ενός ειδικού σωλήνα από κόκκαλο. Το να παίζεις τουλούμι απαιτεί ιδιαίτερη δεξιοτεχνία.
Το ντιουμπέκ (Dumbek) είναι ένα κρουστό όργανο του οποίου το χείλος πάνω μοιάζει με βάζο για λουλούδια.
Τα εθνικά παραδοσιακά μουσικά όργανα του Αζερμπαϊτζάν μοιάζουν και έχουν κοινά στοιχεία με τα ανάλογα μουσικά παραδοσιακά όργανα της Ελλάδος, τα οποία μέχρι σήμερα ευρέως παίζονται στα νησιά αλλά και στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Το Θείο Τραγί» του Γιάννη Σκαρίμπα στο Θέατρο Αμαλία και στο Eightball Club

Μετά από έναν επιτυχημένο κύκλο εννέα παραστάσεων στη Μικρή Σκηνή, «Το Θείο Τραγί» του Γιάννη Σκαρίμπα σε σκηνοθεσία Χρήστου Παπαδημητρίου, συνεχίζει την περιπλάνησή του στη Θεσσαλονίκη, αλητεύοντας σε νέες γειτονιές και νέους χώρους, θεατρικούς και μη. Στις 10, 11 και 12 Μαρτίου, η χειροποίητη παράσταση των «Γκραν Γκινιόλ» φιλοξενείται στο Θέατρο Αμαλία, ενώ στις 20-21 Μαρτίου και στις 3-4 Απριλίου οι θεατές θα βιώσουν μία αντισυμβατική θεατρική εμπειρία στο Eightball Club.

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Το έργο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Μετά από ατελείωτες περιπλανήσεις, ο περιθωριακός Γιάννης επιστρέφει στα πάτρια εδάφη αναζητώντας την αγάπη της νιότης του που, παντρεμένη πια με έναν πλούσιο αστό, έχει δημιουργήσει μια ζωή που υπακούει στα «πρέπει» της κοινωνίας. Ισορροπώντας ανάμεσα στο Καλό και το Κακό, ο αντιήρωας και εχθρός του καθωσπρεπισμού και της υποκρισίας Γιάννης, θέλει να εκδικηθεί για τον πληγωμένο του έρωτα και να προκαλέσει συγκρούσεις, ταρακουνώντας συθέμελα τις κοινωνικές συμβάσεις και τις καθιερωμένες αξίες.
Η παράσταση
Ο Στάθης Μαυρόπουλος ενσαρκώνει τον κεντρικό ήρωα, συμπράττοντας επί σκηνής με τους εν χορώ Διονύση Καραθανάση, Ιωάννα Λαμνή και Ιωάννα Σιδηροπούλου, σε ένα πρωτότυπο θεατρικό γεγονός που πλαισιώνεται από φωτισμούς και ηχητικά τοπία που δημιουργούνται ζωντανά μπροστά στους θεατές. Τη δημιουργία των ηχοτοπίων αναλαμβάνει ο Σάββας Τραπεζάνογλου, ενώ την όψη της παράστασης υπογράφει η Μαρία Καβαλιώτη.
Μια παράσταση φτιαγμένη να «γκιζιρνά» αλήτικα όπως ο ήρωάς της, που «μετατοπεί» τα πράγματα προς μια αναρχική ανάγνωση-θέαση του κόσμου.
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Κείμενο: Γιάννης Σκαρίμπας, Δραματουργική επεξεργασία – Σκηνοθεσία: Χρήστος Παπαδημητρίου, Σκηνικά – Κοστούμια: Μαρία Καβαλιώτη, Φωτισμοί: Διονύσης Καραθανάσης, Ηχοπεριβάλλοντα: Σάββας Τραπεζάνογλου, Κατασκευές: Γιώργος Μαυρόπουλος, Teaser: Πάνος Βλασσάς, Αφίσα: Βίκτωρ Γκουντάρας – Studio Hervik, Επικοινωνία: Λία Κεσοπούλου, Παραγωγή: Γκραν Γκινιόλ, Επί σκηνής: Διονύσης Καραθανάσης, Ιωάννα Λαμνή, Στάθης Μαυρόπουλος, Ιωάννα Σιδηροπούλου, Σάββας Τραπεζάνογλου
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Χώροι, ημερομηνίες & ώρες παραστάσεων:
- Θέατρο Αμαλία (Αμαλίας 71, Θεσσαλονίκη. Τηλ.: 2310 842 509)
- Παρασκευή 10 Μαρτίου στις 21:00
- Σάββατο 11 Μαρτίου στις 21:00
- Κυριακή 12 Μαρτίου στις 20:00
Προπώληση εισιτηρίων: Μέσω viva.gr και στο ταμείο του θεάτρου (καθημερινά 10:30-14:30 και 17:30-21:30)
- EightballClub(Πίνδου 1, Λαδάδικα, Θεσσαλονίκη)
- Δευτέρα 20 Μαρτίου στις 21:00
- Τρίτη 21 Μαρτίου στις 21:00
- Δευτέρα 3 Απριλίου στις 21:00
- Τρίτη 4 Απριλίου στις 21:00
*Το ποτό είναι προαιρετικό και δεν περιλαμβάνεται στην τιμή του εισιτηρίου.
Διάρκεια παράστασης: 75’ (χωρίς διάλειμμα)
Τιμές εισιτηρίων: 13€ κανονικό | 10€ μειωμένο (φοιτητών, ανέργων, ΑμεΑ, πολυτέκνων & άνω των 65) Ατέλειες όλες τις μέρες, με σειρά προτεραιότητας και εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις.
Πληροφορίες / Κρατήσεις θέσεων: 6986 818 052
Προπώληση εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/theater/theaterondemand/to-theio-tragi-tou-gianni-skarimpa/
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Kea Awards Forum: Βραβεία για την καινοτομία στην εκπαίδευση

Πώς μπορείς να κεντρίσεις το ενδιαφέρον των παιδιών, να ενισχύσεις την αγάπη τους για μάθηση και να πυροδοτήσεις το εσωτερικό τους κίνητρο, εμπλέκοντάς τα στην εκπαιδευτική διαδικασία;

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δεκατρείς εμπνευσμένοι εκπαιδευτικοί από όλη την Ελλάδα πρότειναν τρόπους και ιδέες, παρουσιάζοντας στο Kea Awards Forum τις καινοτόμες προσεγγίσεις τους που προκρίθηκαν στον τελικό του διαγωνισμού για τα βραβεία Kea, το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου στο The Cube στο κέντρο της Αθήνας. Οι τρεις από αυτούς βραβεύθηκαν για την συμβολή τους στην εκπαιδευτική καινοτομία.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Τα βραβεία Kea θεσπίστηκαν το 2022 και αφορούν εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων που προωθούν καινοτόμες, μαθητοκεντρικές προσεγγίσεις στην εκπαίδευση. Το όνομά τους προέρχεται από ένα σπάνιο και πανέμορφο πουλί, το kea, το πιο εφευρετικό και έξυπνο πτηνό στο ζωικό βασίλειο. Ο σκοπός των βραβείων είναι να δώσουν φωνή και χώρο σε εκπαιδευτικούς που είναι κι οι ίδιοι kea birds– εφευρετικοί, δημιουργικοί, διαφορετικοί.
Τα βραβεία δίνονται στη μνήμη του Άγγελου Ντάβου (ιδρυτή της εταιρείας Bingo, ανάμεσα σε πολλές άλλες, που ήταν ο «μπαμπάς» των προϊόντων Serenata, Koukouroukou, Amaretti), που έφυγε από τη ζωή το 2019 και άφησε πίσω του μια σειρά από καινοτομίες. Η κόρη του, Μαρία Ντάβου, εκπαιδευτικός η ίδια, θέλησε να δημιουργήσει ένα forum ιδεών και να ξεκινήσει μία συζήτηση για την εκπαιδευτική καινοτομία, εμπνευσμένη από την πορεία του πατέρα της σε έναν άλλο τομέα.

Οι 13 εκπαιδευτικοί από όλη την Ελλάδα που παρουσίασαν τις υποψηφιότητές τους το Σάββατο, μοιράστηκαν τις καταπληκτικές ιδέες τους: πώς να διδάξεις ιστορία της τέχνης στα αγγλικά σε πολύ μικρά παιδιά, πώς να διδάξεις τα πάντα μέσα από παραμύθια, πώς να μοιραστούν τα παιδιά ιστορίες μέσα από lego, πώς να χρησιμοποιήσεις το θέατρο και τη δραματοποιήση στην τάξη, πώς να αφήσεις στην άκρη τα παραδοσιακά βιβλία και να διδάξεις αγγλικά μέσα από την ιστορία του Harry Potter, πώς να διδάξεις γλώσσα μέσα από την ιστορία, το σινεμά, το θέατρο και τη γεωγραφία, πώς να συμπεριλάβεις το πένθος στις παιδαγωγικές αποφάσεις, πώς να διδάξεις ξένη γλώσσα σε παιδιά με δυσλεξία, πώς να ερευνήσεις και να εμφυσήσεις το κίνητρο να μάθεις κορεάτικα, πώς να διδάξεις λεξιλόγιο και γραμματική μέσα από την ιστορία της Rosa Parks, πώς να διδάξεις μέσα από την εξερεύνηση του φύλου, της φυλετικής ταυτότητας και της κοινωνικής τάξης, πώς να χρησιμοποιήσεις ψυχολογικές θεωρίες ως περιεχόμενο στο μάθημα σου και άλλα πολλά!

Οι 3 νικητές των Kea Awards για αυτή τη χρονιά είναι η Δώρα Ψωμά από τη Θεσσαλονίκη, η Ελισάβετ Βέλιου από τη Λαμία και ο Θεόδωρος Λάλος από τη Σαλαμίνα.

Κάθε νικητής έλαβε 1000 ευρώ ως συμβολική ενίσχυση της έρευνας στην εκπαίδευση.
Τα βραβεία προλόγισε και απένειμε μια εμπνευσμένη εκπαιδευτικός, η ομότιμη καθηγήτρια, επικεφαλής του μεταπτυχιακού Τμήματος Θεατρικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Άλκηστις Κοντογιάννη.

Στην κατάμεστη αίθουσα βρέθηκαν εκπαιδευτικοί από όλες τις βαθμίδες και γνωστικά αντικείμενα, εκδότες, φοιτητές και φίλοι. Όπως είπε η κ. Κοντογιάννη, οι εκπαιδευτικοί που παρουσίασαν στο forum, προάγουν την εκπαίδευση μέσα από καταπληκτικές ιδέες.
Αυτά τα kea birds, μάς δίνουν ελπίδα για σχολεία γεμάτα αγάπη για τους μαθητές και το ταξίδι προς τη γνώση.
Αν νομίζετε πως είστε κι εσείς ένα kea bird, μπορείτε να υποβάλλετε τη δική σας πρόταση για το Kea Awards Forum της επόμενης χρονιάς, μέχρι τις 25 Μαρτίου 2023. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
LIFESTYLE5 ημέρες ago
«Λες ”πόσο χρόνο έχω; Μπορεί να είναι ένα Πάσχα”» – Ραγίζει καρδιές η Μπακογιάννη για την υγεία της
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Βόλος: Εξαφανίστηκαν μέσα στη νύχτα η 23χρονη και η οικογένειά της μετά το επεισόδιο με τον ιδιοκτήτη του σπιτιού – Όλα όσα υποστηρίζει ο 45χρονος
-
LIFESTYLE5 ημέρες ago
Πάολα: Το μήνυμα της τραγουδίστριας μέσα από το νοσοκομείο
-
LIFESTYLE5 ημέρες ago
Πάμελα Άντερσον – Η σύζυγος του Τόμι Λι αντεπιτίθεται: «Δεν θα νοιαζόσουν, αν πέθαινα»
-
LIFESTYLE5 ημέρες ago
Παραμένουν στον Άγιο Δομίνικο η Κατερίνα Δαλάκα και η Ασημίνα Χατζηανδρέου
-
ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες ago
Νέος Κόσμος: Νεαρός κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα βιασμού από τραβεστί
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Κλειστά τα σχολεία στο Βόλο την Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Πότε θα χιονίσει στον Βόλο και το Πήλιο