ΚΟΣΜΟΣ
Ν. Αναστασιάδης: Η θετική ατζέντα της Τουρκίας στην ΕΕ προϋποθέτει και θετική συμπεριφορά


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
«Η θετική ατζέντα της Τουρκίας στην ΕΕ προϋποθέτει και θετική συμπεριφορά. Και θετική συμπεριφορά δεν είναι οι συνεχιζόμενες προετοιμασίες για εποικισμό της Αμμοχώστου, δεν είναι η πρόταση που ετέθη στο τραπέζι και παραβιάζει κατάφωρα τα ψηφίσματα των ΗΕ και ανατρέπει τη βάση λύσης με την επιδίωξη εξεύρεσης λύσης στη βάση δύο κρατών», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Μετά την επίσκεψή του στο Μακάρειο Νοσοκομείο και αναφερόμενος σε ζητήματα επικαιρότητας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε – μεταξύ άλλων – και στο Κυπριακό, τονίζοντας: «Θεωρώ αδιανόητο από δικής μου πλευράς να συναινέσω σε μια θετική ατζέντα που θα περιλάμβανε εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης, που θα περιλάμβανε τη μη θεώρηση βίζας σε Τούρκους υπηκόους ή και τα όσα άλλα διεκδικεί η Τουρκία».
Ερωτηθείς για το θέμα του ανοίγματος οδοφραγμάτων, μετά το κλείσιμό τους λόγω πανδημίας, ο Πρόεδρος είπε ότι «από δικής μας πλευράς έχουν δοθεί τα στοιχεία που θα επέτρεπε για να προχωρήσουμε. Από τουρκικής πλευράς φαίνεται ότι υπάρχει μια διχογνωμία μεταξύ των ηγετών της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Συνεπώς, εμείς επιδεικνύουμε για άλλη μια φορά την καλή μας θέληση, με βάση πάντα τα επιδημιολογικά δεδομένα. Στην άλλη πλευρά εναπόκειται, επιτέλους, να ανταποκριθεί στη δική μας επίδειξη καλής θέλησης».
Πηγή: ΕΡΤ / Μανιάνα Καλογεράκη

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ
Πόλεμος στην Ουκρανία: Το δράμα των προσφύγων και τα διλήμματα της ad hoc φιλόξενης Ευρώπης


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
«Υπάρχει δεκτικότητα και γενναιοδωρία απέναντι στην Ουκρανία, κάτι που ουδόλως κατακρίνω. Το αξίζουν. Όμως θα ήθελα πολύ η ίδια μεταχείριση να εφαρμοστεί και στους Σύρους πρόσφυγες», σχολίασε χαρακτηριστικά στο Euronews ο Πάουλο Πινέιρο, πρόεδρος της Επιτροπής Έρευνας του ΟΗΕ για τη Συρία.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Επικαιροποιημένα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) δείχνουν ότι από τις γειτονικές χώρες της Ουκρανίας, το μεγαλύτερο κύμα προς τα ανατολικά το έχει δεχτεί μακράν η Πολωνία. Στην (υποψήφια πλέον προς ένταξη στην ΕΕ) Μολδαβία οι τελευταίες καταγραφές δείχνουν 83 χιλιάδες Ουκρανούς πρόσφυγες, σχεδόν όσους και στη Ρουμανία. Περίπου 80 χιλιάδες είναι στη Σλοβακία και 25.800 στην Ουγγαρία.
Όμως τα στοιχεία αυτά, τονίζεται, δεν αποτυπώνουν την πλήρη εικόνα. Αφενός λόγω των χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών. Αφετέρου λόγω μετακινήσεων από τις χώρες εισδοχής προς άλλα ευρωπαϊκά κράτη.
Σήμερα για παράδειγμα υπάρχουν περισσότεροι από 867.000 Ουκρανοί πρόσφυγες στη Γερμανία, σχεδόν 383.000 στην Τσεχία και 141.000 στην Ιταλία.
Οι αριθμοί αυτοί εκτιμάται ότι αποτελούν ένδειξη για το πού σχεδιάζουν να μείνουν οι πρόσφυγες, τουλάχιστον προσώρας. Τάσεις, που θα διαμορφώσουν τις μελλοντικές συζητήσεις στους κόλπους της ΕΕ για το μεταναστευτικό-προσφυγικό θέμα.
Ήδη χώρες που σε αυτή τη φάση έχουν δεχτεί τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές ροές πλέον αναζητούν επιτακτικά πρόσθετη χρηματοδότηση.
Άλλα μέτρα και σταθμά
Επιδεικνύοντας αντανακλαστικά που… έλαμψαν δια της απουσίας τους κατά την προηγούμενη προσφυγική κρίση, η ΕΕ έχει ήδη ενεργοποιήσει από τις αρχές Μαρτίου την Οδηγία Προσωρινής Προστασίας.
Είχε εκδοθεί από το 2001, στο απόηχο του πολέμου στο Κόσοβο και τη στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ κατά της πρώην Γιουγκοσλαβίας.
Ενεργοποιήθηκε ωστόσο για πρώτη φορά φέτος, μόλις μια εβδομάδα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, παρέχοντας σε αυτό το πλαίσιο και σε όλους τους πρόσφυγες από την εμπόλεμη χώρα μια σειρά δικαιωμάτων.
Περιλαμβάνουν άδεια διαμονής και ελεύθερη μετακίνηση εντός ΕΕ, με άμεση πρόσβαση στην αγορά εργασίας, στη στέγαση, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στην εκπαίδευση.
Η ισχύς του μέτρου θα είναι τουλάχιστον για ένα χρόνο, ενδεχομένως έως και τρία έτη «ανάλογα με τις εξελίξεις στην Ουκρανία», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται.
Συνολικά σχεδόν 4 εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν ήδη υποβάλει αίτηση για προσωρινή διαμονή σε άλλη χώρα.
Καθώς όμως ο πόλεμος συνεχίζεται για πέμπτο μήνα, τα αιτήματα για περαιτέρω στήριξη και διαμοιρασμό του βάρους πληθαίνουν -κατά τραγική δε ειρωνεία και από χώρες της ΕΕ, που προ επταετίας βρίσκονταν σε εντελώς διαφορετική θέση και ως εκ τούτου είχαν εντελώς διαφορετική θεώρηση για την αντιμετώπισης της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης…

Πρόσθετη στήριξη
Πρόκειται για «μια πολύ γενναιόδωρη προσφορά, πολύ πέρα από την κλασική προστασία ασύλου», σχολίασε για την κοινοτική οδηγία ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας στην Washington Post στις αρχές Ιουνίου.
Προέβλεψε μάλιστα ότι χάρη στις παροχές της και «ανεξάρτητα από την εξέλιξη του πολέμου, τουλάχιστον 2,5 με 3 εκατομμύρια άνθρωποι θα παραμείνουν» σε ευρωπαϊκές χώρες, αντί να επιστρέψουν στην Ουκρανία.
Εν μέσω καλπάζοντος πληθωρισμού και αυξανόμενων πιέσεων στους τομείς της υγείας, της στέγασης, της εκπαίδευσης και της απασχόλησης που συνεπάγεται η κοινωνική ενσωμάτωση τόσο πολλών ανθρώπων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την πρόταση «Δράση Συνοχής για Πρόσφυγες στην Ευρώπη» (CARE).
Η πρωτοβουλία αντλεί χρηματοδότηση από ήδη εγκεκριμένους πόρους για την ανάκαμψη των «27» μετά την πανδημία.
Στα τέλη Ιουνίου προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, εγκρίνοντας το πρόγραμμα «Ευέλικτης βοήθειας για εδάφη (FAST -CARE)».
«Πρόκειται για μία νέα ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων», αναφέρει, «προσφέροντας περαιτέρω στήριξη και ευελιξία για χρηματοδότηση από την πολιτική συνοχής».

Αντίστροφη πορεία
Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στη χώρα τους, υπολογίζεται ότι συνολικά περί τα 8 εκατομμύρια Ουκρανοί εγκατέλειψαν την πατρίδα τους λόγω του πολέμου.
Εξ αυτών, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, τα 3 εκατομμύρια έχουν πλέον επιστρέψει, κυρίως στα κεντρικά και δυτικά, σε πόλεις και περιοχές που βρίσκονται -στην παρούσα φάση τουλάχιστον- μακριά από τα μέτωπα του πολέμου.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), περισσότεροι από επτά εκατομμύρια Ουκρανοί παραμένουν λόγω των συγκρούσεων εσωτερικά εκτοπισμένοι.
Πάνω από τους μισούς είναι γυναίκες, εκ των οποίων οι περισσότερες έγκυες και μανάδες.
Πρόσφατη εν τω μεταξύ μελέτη της εταιρείας ανάλυσης δεδομένων NoBrainerData, με έδρα την Ουάσιγκτον, χαρακτηρίζει ορατό τον κίνδυνο μιας δεύτερης τραγωδίας μέσα στην τραγωδία στην εμπόλεμη Ουκρανία.
Κάνει λόγο για μια επαπειλούμενη δημογραφική καταστροφή, λόγω υπερβολικών θανάτων που σχετίζονται με τον πόλεμο, ακραίας εσωτερικής κινητικότητας, αύξησης της μετανάστευσης, λιγότερων γεννήσεων και πιθανής οριστικής απώλειας εδαφών από τη ρωσική εισβολή.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΚΟΣΜΟΣ
Κάρλος Σαντάνα: Κατέρρευσε σε συναυλία στο Ντιτρόιτ


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Την ώρα που ο Μεξικανός-Αμερικανός μουσικός Κάρλος Σαντάνα βρισκόταν σε συναυλία στο Ντιτρόιτ, το κοινό του «πάγωσε» όταν τον είδαν να καταρρέει στη σκηνή.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η συναυλία του γνωστού μουσικού που πριν από καιρό είχε υποβληθεί σε επέμβαση καρδιάς, αναστάτωσε τους πάντες.
Μεταφέρθηκε άμεσα στο νοσοκομείο
Αμέσως σήμανε συναγερμός και οι υπεύθυνοι της συναυλίας έσπευσαν να τους παράσχουν τις πρώτε βοήθειες.
Λίγη ώρα αργότερα, μεταφέρθηκε στο κοντινότερο νοσοκομείο της πόλης όπου παρακολουθείται η κατάστασή του και οι πληροφορίες αναφέρουν πως είναι καλά.
The moment music legend Carlos Santana collapsed from heat exhaustion on stage at a concert in Michigan. He has recovered per a statement made by his rep.#CarlosSantana #collapse #concert #Michigan #guitar #guitarist#music #heatexhaustionpic.twitter.com/gB5IxGPb2X
— The Last Show- Karen Lee (@thelastshow) July 6, 2022
Ανάμεσα στους 100 καλύτερους κιθαρίστες όλων των εποχών
Ο πολυβραβευμένος μουσικός Carlos Santana γεννήθηκε στις 20 Ιουλίου 1947 στο Μεξικό.
Καταξιώθηκε ως μουσικός με την τεράστια επιτυχία που σημείωσε τη δεκαετία του ΄60 με αποκορύφωμα τη διεθνή αναγνώρισή του στο φεστιβάλ του Woodstock το 1969.
Ο χαρισματικός καλλιτέχνης έχει βραβευτεί με συνολικά 10 βραβεία Grammy και 3 βραβεία Latin Grammy, ενώ το περιοδικό «Rolling Stone» τον έχει κατατάξει στη θέση Νο. 20 στη λίστα του με τους «100 καλύτερους κιθαρίστες όλων των εποχών».
https://platform.twitter.com/widgets.js
Περισσότερα Εδω

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
COVER STORY3 ημέρες ago
Στην παραλία Κεχρια Σκιαθου ο Σακης Ρουβάς
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
50χρονη από Πτελεό είπε ψέματα και ..αναστάτωσε ολόκληρο χωριό!
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ17 ώρες ago
Βόλος-Πέθανε ο Δημήτρης Πανανός σε ηλικία 72 ετών.
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Πέθανε ο έμπορος αυτοκινήτων Γιάννης Μέκκας από τον Βόλο
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Στα δικαστήρια Βόλου συνοδεία αστυνομικών οδηγήθηκε για τρίτη φορά σε δύο εβδομάδες 29χρονος
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Αυτός είναι ο Bολιώτης προπονητής kick boxing που κατηγορείται για ασέλγεια σε βάρος 15χρονης μαθήτριάς του
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Ο Αντωνης Ρέμος απόλαυσε το μπάνιο του στην Μηλινα
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Συγκοινωνία Σκιάθου: Αναλυτικά τα νέα δρομολόγια και η κάρτα διαδρομών