Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Χαρδαλιάς στην 7η σύνοδο των Αρχηγών των Ευρωπαϊκών Χερσαίων Δυνάμεων: Απαιτείται συνεργασία και αλληλεγγύη

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

«Καθίσταται δεδομένο ότι οι προκλήσεις και οι απειλές που όλοι έχουμε μπροστά μας είναι τόσο σύνθετες, που καμία χώρα δεν μπορεί να τις αντιμετωπίσει αποτελεσματικά μόνη της. Απαιτείται συνεργασία και αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μας, ώστε να διασφαλισθεί διαχρονικά το κοινό εγχείρημά μας, η Ευρωπαϊκή Ένωση». Αυτό επισήμανε μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, κηρύσσοντας σήμερα την έναρξη των εργασιών της 7ης συνόδου των Αρχηγών των Ευρωπαϊκών Χερσαίων Δυνάμεων (7th Forum of the Commanders of European Land Forces). Η σύνοδος διοργανώνεται φέτος για πρώτη φορά στη χώρα μας από το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ), 10 και 11 Νοεμβρίου 2021, με κεντρικό της θέμα: «Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαϊκοί Στρατοί-Δυνατότητες συνεργατικής ασφάλειας για την αντιμετώπισή τους».

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

«Είναι κοινή πλέον η εκτίμηση, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να επαναπροσδιορίσει τη θέση της και να αποφασίσει αν θα παραμείνει μόνο μια μεγάλη οικονομική αγορά ή αν θα αναλάβει το ρόλο που της αντιστοιχεί ως γεωπολιτική υπερδύναμη και πάροχος ασφάλειας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με την περαιτέρω ανάπτυξη των δυνατοτήτων της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και ‘Αμυνάς της, ως μια ουσιαστική πτυχή της εξωτερικής της δράσης, η οποία θα αναδείξει τον παγκόσμιο στρατηγικό της ρόλο, αλλά και την ικανότητά της να ενεργεί αυτόνομα, όταν και όπου κριθεί απαραίτητο.

Τούτο βέβαια συνεπάγεται ότι χρειαζόμαστε μια πιο ολοκληρωμένη και συνεκτική προσέγγιση στις επιμέρους εθνικές πολιτικές μας, μια προσέγγιση που θα συμβάλλει στην καλύτερη επιδίωξη των στρατηγικών μας συμφερόντων, στο πλαίσιο πάντα της αυξημένης αμοιβαιότητας και των ισότιμων όρων ανταγωνισμού στις σχέσεις μας με τους λοιπούς παγκόσμιους δρώντες», παρατήρησε.

«Είναι σίγουρο ότι η οικοδόμηση αυξημένων στρατιωτικών δυνατοτήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν θα συνεισφέρει μόνο στην επίτευξη των επιχειρησιακών της στόχων, αλλά θα συνδράμει περαιτέρω στην ενίσχυση της βιομηχανικής της βάσης, η οποία θα μεταφραστεί σταδιακά σε τεχνολογική κυριαρχία, που αποτελεί θεμελιώδη προοπτική της στρατηγικής αυτονομίας.

Μια ισχυρή και αυτόνομη Ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση, είναι δεδομένο ότι θα λειτουργήσει ενισχυτικά προς το ΝΑΤΟ, επιλύοντας χρόνια ζητήματα των ευρωπαϊκών κρατών στους τομείς της διαλειτουργικότητας, της στρατιωτικής κινητικότητας, αλλά και των χαμηλών αμυντικών προϋπολογισμών τους.

Πρέπει να αποσαφηνιστεί πλήρως, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση ανταγωνιστή του ΝΑΤΟ, αντίθετα συνιστά αναντικατάστατο εταίρο, ο οποίος συμβάλλει στην ευρύτερη δυνατότητα άμυνας και ασφάλειας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, συμπληρώνοντας και ενισχύοντάς την», επανέλαβε.

«Ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως ένας παγκόσμιος δρώντας, έχει αναμφίβολα γεωστρατηγικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και την περιοχή του Σαχέλ, συμφέροντα τα οποία την υποχρεώνουν να τα υπερασπιστεί και μάλιστα να αναλάβει αυτή την πρόκληση με μια ανανεωμένη αίσθηση επείγοντος, προκειμένου να συμπληρωθούν τα όποια κενά έχουν παρουσιαστεί από τη μη παρέμβαση του διεθνούς παράγοντα», επισήμανε περαιτέρω.

«Η Ελλάδα, συνιστά ανεπιφύλακτα θιασώτη της πολυμερούς προσέγγισης, σε ό,τι αφορά τις περίπλοκες, παγκόσμιες προκλήσεις της εποχής μας και παράλληλα σταθερό υποστηρικτή της απόλυτης ανάγκης για στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, χωρίς αυτό να σημαίνει διασάλευση των διατλαντικών δεσμών μας. Ως χώρα, στηρίζουμε απερίφραστα μια ισχυρή, στενότερη, συνεργατική και αμοιβαία επωφελή σχέση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», επανέλαβε.

Με σταθερό πάντα προσανατολισμό την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας και την αρχή της καλής γειτονίας, οικοδομούμε ισχυρές συμμαχίες με χώρες οι οποίες μοιράζονται το ίδιο όραμα και τις ίδιες αξίες, προσβλέποντας στη δημιουργία συνθηκών βιώσιμης κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης, για όλα τα κράτη του γεωγραφικού μας περίγυρου» κατέληξε.

Στη σύνοδο συμμετέχουν 28 αρχηγοί Στρατών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λοιπών ευρωπαϊκών κρατών, αλλά και διοικητών άλλων δομών, όπως της Αμερικανικής Στρατιωτικής Διοίκησης Ευρώπης και Αφρικής (USAREUR – AF), της Ευρωπαϊκής Στρατιωτικής Επιτροπής (EUMC), καθώς και του Στρατηγείου Χερσαίων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ (LANDCOM).

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
LIFESTYLE5 λεπτά ago

Ζούσαμε σε ένα φτωχικό, πλημμύριζε κι η μάνα μου μας έβγαζε από το παράθυρο για να μην πνιγούμε

MEDIA8 λεπτά ago

Γνωστή γυμνάστρια ποζάρει μόνο με τα… δίχτυα του ψαρά

ΠΟΛΙΤΙΚΗ12 λεπτά ago

Εκλογές 2023: Σκέρτσος, Γεροβασίλη και Χρηστίδης διασταύρωσαν τα ξίφη τους στο για οικονομία και φορολογία

ΕΛΛΑΔΑ15 λεπτά ago

Χτυπούσε τη σύζυγό του μπροστά στα μάτια του 5χρονου παιδιού τους – «Ήμουν πολύ μεθυσμένος και δεν θυμάμαι τίποτα»

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ21 λεπτά ago

Παίζουν για τη… ζωή τους!

ΚΟΣΜΟΣ24 λεπτά ago

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Κατάπαυση του πυρός, αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη και δημοψήφισμα» – Ειρηνευτική πρόταση από την Ινδονησία

ΜΑΓΝΗΣΙΑ27 λεπτά ago

Θλίψη με το μήνυμα του γιου του 49χρονου Βολιώτη που «έσβησε» έξω από το βετζινάδικο του

LIFESTYLE30 λεπτά ago

Δείχνει για πρώτη φορά το πρόσωπο του γιου της με τον Νίκο Καρβέλα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ36 λεπτά ago

Πέτσας: Δεν υπάρχει ενδεχόμενο τρίτης κάλπης – Εχθρός μας ο εφησυχασμός

ΕΛΛΑΔΑ38 λεπτά ago

Πανελλαδικές 2023: Στα Μαθηματικά εξετάζονται σήμερα οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Νεαρός ένιωσε έντονη αδιαθεσία και κατέρρευσε στην παραλία του Βόλου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ15 ώρες ago

«Έσβησε» μπροστά στην αντλία γνωστός 49χρονος πρατηριούχος στη Νέα Ιωνία Βόλου

LIFESTYLE5 ημέρες ago

Παντρεύτηκε με τον σύντροφό της, Πάνο Μιχαλόπουλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Πέθανε γνωστός 69χρονος επαγγελματίας στον Βόλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Θλίψη και πάλι στον Βόλο- Πέθανε 40χρονη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Θλίψη για τον 67χρονο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΠΛΑΓΕΡΑ από Βόλο

ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες ago

Τροχαίο με επτά τραυματίες – Ανάμεσά τους 7χρονο παιδί

LIFESTYLE7 ημέρες ago

Δεξίωση της Τουριστικής Εταιρείας ‘’Dolphins of Greece’’προς τους Αυστριακούς Τουριστικούς Πράκτορες ‘’Springer’’ στο Ηotel ‘’Oniro’’ -Ανταπόκριση : Γιάννης Αποστολίδης

ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες ago

Πέθανε ο Θεόδωρος Πάγκαλος |

LIFESTYLE7 ημέρες ago

«Δεν μπορώ πλέον να σκέφτομαι τι γίνεται τα βράδια στα μαγαζιά, τώρα έχω άλλον έρωτα»

Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή