Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Ν. Χριστοδουλίδης: Η επίλυση προβλημάτων μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω διαλόγου και σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

ανταπόκριση από τη Λευκωσία: Μανιάνα Καλογεράκη 

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

«Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η παρουσία σας, η συνάντησή μας σε αυτό το εκπληκτικό σκηνικό της Μεσογείου, έχει συμβολική σημασία. Μια διευρυμένη Διάσκεψη μεταξύ χωρών της ευρύτερης περιοχής που ταυτίζονται, μετά τις ιστορικές συμφωνίες εξομάλυνσης μεταξύ ΗΑΕ και Ισραήλ, είναι από μόνη της ένα μήνυμα. Δηλώνει τη νέα εποχή στην οποία έχει εισέλθει η περιοχή μας, καθοδηγούμενη από ένα κοινό όραμα που μοιράζονται οι χώρες μας και άλλες χώρες της περιοχής: μία από τις ευρύτερες ανατολικές Μεσογειακές χώρες, η Μέση Ανατολή και ο Κόλπος ως περιοχή σταθερότητας, ευημερίας και ειρήνης μέσω συνεργασίας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης.

Μετά την ολοκλήρωση της τετραμερούς συνάντησης των ΥΠΕΞ Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που πραγματοποιήθηκε στην Πάφο, ο κος Χριστοδουλίδης δήλωσε: «Αυτό είναι ένα μονοπάτι που οι χώρες της περιοχής έκαναν βήμα προς βήμα τα τελευταία χρόνια, και θα συνεχίσουμε να περπατάμε μαζί. Η συνάντησή μας αποτελεί παράδειγμα της δέσμευσής μας να συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε έναν ειλικρινή διάλογο και κατανόηση και μας έδωσε την ευκαιρία να συζητήσουμε και να διατυπώσουμε κοινές προσεγγίσεις και μηνύματα που θα μεταφέρουμε από κοινού.

Ο εξελισσόμενος ιστός της περιφερειακής συνεργασίας από δύναμη σε δύναμη στην περιοχή μας δημιουργεί ένα νέο αφήγημα, το οποίο σπάει το γυάλινο «ταβάνι» του επικρατούντος, περιοριστικού αφηγήματος της γειτονιάς μας ως περιοχής αναταραχών, συγκρούσεων και κρίσεων.

Το νέο αφήγημα που ξεδιπλώνεται είναι ένα ριζικά διαφορετικό, και γράφεται από χώρες – ομοϊδεάτες, με μια αποκλειστικά θετική ατζέντα χωρίς αποκλεισμούς, που δεν στρέφεται ενάντια σε καμία άλλη χώρα, που έρχεται μαζί για την προώθηση αυτού του οράματος συνεργασίας, ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας.

Η περιφερειακή συνεργασία αποδίδει απτά αποτελέσματα, σε μια σειρά τομέων, από την ενέργεια έως την άμυνα, την ασφάλεια, την επιστήμη και την καινοτομία, το περιβάλλον και την εκπαίδευση. Το αποκορύφωμα αυτής της περιφερειακής παλίρροιας συνεργασίας και συνεργειών είναι οι ιστορικές συμφωνίες για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και ΗΑΕ. Συγχαίρουμε το Ισραήλ και τα ΗΑΕ, καθώς και άλλες εμπλεκόμενες χώρες, για αυτό το ιστορικό βήμα που ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο σε αυτή τη γωνιά του κόσμου.

Το πεπρωμένο αυτής της περιοχής δεν μπορεί να αφεθεί στα χέρια χωρών εκτός της περιοχής, αλλά μάλλον πρέπει και θα υπαγορευθεί από τις ίδιες τις χώρες. Καθώς η συνεργασία ενισχύεται περαιτέρω, βλέπουμε έναν δρόμο για τη θεσμοθέτηση αυτής της συνεργασίας σε ένα περιφερειακό φόρουμ συνεργασίας και ασφάλειας, βασισμένο πάντα σε θετική ατζέντα.

Επιτρέψτε μου να είμαι απολύτως σαφής: ο δρόμος είναι ανοιχτός για να συμμετάσχουν όλες οι χώρες της περιοχής. Αυτή είναι στην πραγματικότητα η φιλοδοξία μας. Η μόνη προϋπόθεση είναι ο σεβασμός των σχέσεων καλής γειτονίας, ο σεβασμός της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών και η τήρηση των βασικών κανόνων του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του UNCLOS και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών.

Και έτσι το μήνυμά μας σήμερα, ενώ η περιοχή και ο κόσμος αντιμετωπίζει αυτήν την άνευ προηγουμένου κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία, είναι ότι η επίλυση προβλημάτων μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω διαλόγου, τηρώντας τους κανόνες που διατηρούν το διεθνές σύστημα από κοινού, τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και τον πολυμερισμό.

Σε αυτό το πλαίσιο, με τους αγαπητούς μου φίλους Νίκο, Γκάμπι και Ανουάρ συζητήσαμε εκτενώς την κατάσταση στη Λιβύη, τη Συρία, την Υεμένη, το JCPO, την κατάσταση στο Αφγανιστάν, από την περιοχή της Μέσης Ανατολής έως την Αφρική.

Συζητήσαμε επίσης την τομεακή συνεργασία και συγκεκριμένα έργα που δεσμευόμαστε να προωθήσουμε, από την ενέργεια έως τη συνεργασία για την πολιτική προστασία, τη γενετική και τη μοριακή ιατρική, την εκπαίδευση και τη βελτίωση των επαφών μεταξύ των ανθρώπων.

Είχα επίσης την ευκαιρία να ενημερώσω τους αγαπητούς μου συναδέλφους για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το Κυπριακό. Πηγαίνουμε στη Γενεύη στο τέλος του μήνα, δεσμευμένοι σταθερά να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις για την επανένωση της Κύπρου σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, πλήρως σύμφωνη με τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, το διεθνές και το κοινοτικό δίκαιο.

Εμείς και η διεθνής κοινότητα περιμένουμε το ίδιο από όλους τους άλλους εμπλεκόμενους παράγοντες. Όλοι συμφωνήσαμε ότι η επανενωμένη Κύπρος πρέπει να είναι ένα λειτουργικό, βιώσιμο κυρίαρχο κράτος, χωρίς ξένη παρέμβαση και αναχρονιστικά συστήματα που δεν έχουν θέση στον 21ο αιώνα.

Υπάρχει ένας άνεμος αλλαγής που φυσά από τη Μεσόγειο προς την Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο. Η Κύπρος, από τους προϊστορικούς χρόνους έως σήμερα, αγκαλιάζει τη μοίρα της ως γέφυρα μεταξύ της Μέσης Ανατολής, της Ευρώπης, της Αφρικής και της Ασίας και είμαστε αποφασισμένοι ότι η γεωγραφική μας θέση, οι εξαιρετικές μας σχέσεις με τις γειτονικές χώρες είναι μια ευλογία.

Το μέλλον αυτής της περιοχής είναι μια συνεργασία όχι σύγκρουση, είναι μια ευημερία, ειρήνη και σταθερότητα. Θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε αυτό το επιλεγμένο μονοπάτι με χώρες που έχουν την ίδια σκέψη και η φιλοδοξία μας είναι ότι η συνεργασία θα συνεχίσει να συγκλίνει, συμπεριλαμβανομένων όλων των χωρών της περιοχής».

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Ανδρας που κρατούσε μαχαίρι σκοτώθηκε στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ από αστυνομικά πυρά

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Το περιστατικό συνέβη στο τέρμιναλ 2F νωρίς το πρωί.

Ανδρας που κρατούσε μαχαίρι σκοτώθηκε σήμερα στο αεροδρόμιο Ρουασί Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού από σφαίρα αστυνομικού, έγινε γνωστό από πηγές του αεροδρομίου και της αστυνομίας.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

«Οι αστυνομικοί εξουδετέρωσαν το πρωί απειλητικό άτομο που κρατούσε μαχαίρι στο αεροδρόμιο Ρουασί Σαρλ ντε Γκολ», ανακοίνωσε η αστυνομική διεύθυνση της γαλλικής πρωτεύουσας στον λογαριασμό της στο Twitter.

Το περιστατικό συνέβη στο τέρμιναλ 2F νωρίς το πρωί. «Ενας άστεγος ενοχλούσε τους αστυνομικούς και εκλήθησαν ενισχύσεις της συνοριακής αστυνομίας για να τον απομακρύνουν», δήλωσε πηγή του αεροδρομίου.

Ο άνδρας απομακρύνθηκε βρίζοντάς του και στην συνέχεια επέστρεψε βγάζοντας μαχαίρι. Ενας από τους αστυνομικούς άνοιξε πυρ εναντίον του, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές.

Φωτογράφος του AFP που ήταν παρών στην σκηνή εξήγησε ότι «ένας μεγαλόσωμος άνδρας κράδαινε ένα αντικείμενο που έμοιαζε με μαχαίρι προς την αστυνομία. του έγινε προειδοποίηση, αλλά εκείνος προχώρησε και ένας αστυνομικός πυροβόλησε. Επεσε μία και μοναδική σφαίρα», είπε.

Το θύμα μεταφέρθηκε σε ζώνη όπου δεν έχουν πρόσβαση οι επιβάτες, πρόσθεσε ο φωτογράφος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Μαίνονται οι πυρκαγιές – Στάχτη 60.000 στρέμματα

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Πυρκαγιές μαίνονταν χθες, Τρίτη, στη νοτιοδυτική Γαλλία καταστρέφοντας 16 κατοικίες, κατακαίοντας 60.000 στρέμματα και εξαναγκάζοντας σχεδόν 6.000 ανθρώπους να απομακρυνθούν από την περιοχή, η οποία είχε ήδη πληγεί τον περασμένο μήνα από τεράστιες πυρκαγιές.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η Γαλλία, όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη, αντιμετωπίζει κύματα καύσωνα και ξηρασία που έχουν προκαλέσει πολλές πυρκαγιές τους δύο τελευταίους μήνες.

«Η φωτιά εξαπλώνεται και έχει επεκταθεί στο νομό Λαντ», ανέφεραν σε δήλωσή τους οι τοπικές αρχές του οινοπαραγωγικού νομού Ζιρόντ, προσθέτοντας ότι έχουν κινητοποιηθεί 500 πυροσβέστες.

Ο νομός Ζιρόντ στη νοτιοδυτική Γαλλία επλήγη τον Ιούλιο από δύο πυρκαγιές που κατέστρεψαν περισσότερα από 20.000 στρέμματα δάσους και προκάλεσαν την απομάκρυνση σχεδόν 40.000 ανθρώπων.

Πυρκαγιές μαίνονταν χθες, Τρίτη, και σε άλλα μέρη της χώρας, μία στους νότιους νομούς Λοζέρ και Αβερόν, όπου σχεδόν 6.000 στρέμματα έχουν ήδη καεί και ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν πρόκειται να μεταβεί αργότερα σήμερα.

Μια άλλη πυρκαγιά έχει εκδηλωθεί στο νομό Μαιν-ε-Λουάρ στη δυτική Γαλλία, όπου 6.500 στρέμματα έχουν καεί και 5.000 απειλούνται, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΜΠΑΣΚΕΤ4 λεπτά ago

Χωρίς τέσσερεις στη Μαδρίτη για το φιλικό

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ5 λεπτά ago

Αγγλικές “σειρήνες” για Γκριμάλντο – www.ertsports.gr

ΚΟΣΜΟΣ8 λεπτά ago

Γαλλία: Ανδρας που κρατούσε μαχαίρι σκοτώθηκε στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ από αστυνομικά πυρά

LIFESTYLE12 λεπτά ago

Ο Γρηγόρης Αρναούτογλου και η Νάνσυ Αντωνίου σε παράσταση του Μάρκου Σεφερλή

ΠΟΛΙΤΙΚΗ18 λεπτά ago

Στέλιος Πέτσας: Προτάθηκε στον Ανδρουλάκη να ενημερωθεί σε προσωπικό επίπεδο κι αρνήθηκε

ΕΛΛΑΔΑ19 λεπτά ago

Υπόθεση Νovartis: Ομόφωνη απαλλαγή Λοβέρδου από την κατηγορία της δωροληψίας

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ25 λεπτά ago

Σούπερ Καπ: Φόβοι για επεισόδια μεταξύ οπαδών

ΚΟΣΜΟΣ28 λεπτά ago

Γαλλία: Μαίνονται οι πυρκαγιές – Στάχτη 60.000 στρέμματα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ38 λεπτά ago

Μπογδάνος: Τζημερος και Κρανιδιώτης τον διέγραψαν από την «Εθνική Δημιουργία»

ΕΛΛΑΔΑ39 λεπτά ago

Άρτα: Νεκρός σε τροχαίο 78χρονος, τραυματισμένη η σύζυγός του

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Επεισόδιο στα κεντρικά καταστήματα της ΔΕΗ στον Βόλο μεταξύ δύο πολιτών

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Πέθανε η Μαριάνα Καρακίτσου Σαραφοπούλου από Βόλο σε ηλικία 64 ετών.

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

58 χρόνος έπεσε σε χαράδρα και σκοτώθηκε στο σεσκλο

LIFESTYLE3 ημέρες ago

ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΜΑΡΙΝΑ ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ ΣΤΟ BARACOA ΤΗΣ ΣΚΙΑΘΟΥ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Την Πέμπτη 4/8 στις 11 η απολογία του Υποδ.Πυροσβεστικής Δικηγόρος των ανηλίκων ο Σάκης Κοκκίνης

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Fuel Pass 2: Καθυστέρηση στην πληρωμή του επιδόματος

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Στη θλίψη βυθίστηκε ο Αλμυρός Μαγνησίας από τον θάνατο του Παναγιώτη Αναστασίου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ18 ώρες ago

Fuel Pass 2: Ξεκινά η καταβολή του στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Τραγωδία στα νερά του Παγασητικού- Στην παραλία Σάρες κοντά στις Νηές Μαγνησίας, εντοπίστηκε νεκρός 35χρονος ψαροντουφεκάς

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Πέθανε ο 50χρονος Αριστείδης Βογιατζής από το Βόλο- Εργαζόταν στο εργοστάσιο της ΕΥΡΗΚΑ

Δημοφιλή