ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ν. Δένδιας: Η επιθετικότητα της Άγκυρας «όπλο» μας για συμμαχίες

«Μπορέσαμε και χρησιμοποιήσαμε την τουρκική επιθετικότητα σαν «όπλο» εναντίον της ίδιας της Τουρκίας, δηλαδή η ίδια η Τουρκία μας βοήθησε στο να δημιουργήσουμε κατανοήσεις και συμμαχίες, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, συμμετέχοντας ως κεντρικός ομιλητής στη διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων (Council for International Relations – Greece) με θέμα «Συζήτηση για την Ελληνική Υψηλή Στρατηγική: Η Διάσταση της Εξωτερικής Πολιτικής».

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Αυτό το οποίο επιτεύχθηκε επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη είναι ότι απέναντι στον νεοοθωμανισμό δημιουργήσαμε κατανοήσεις και συμμαχίες. Θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας (συζήτηση για την Ελληνική Υψηλή Στρατηγική που διοργάνωσε το CFIR -Greece). pic.twitter.com/PKOp2Eti14
— Nikos Dendias (@NikosDendias) June 18, 2021
Μεταξύ άλλων, o κ. Δένδιας επεσήμανε όσον αφορά τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις: «Με δεδομένες τις δυνατότητες που είχε η χώρα, το γεωπολιτικό της αποτύπωμα και την γεωγραφική της θέση, πρέπει να δηλώσω ότι είμαστε αρκετά ευχαριστημένοι για αυτό το οποίο έχει επιτευχθεί τα δύο χρόνια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Θεωρούμε ότι αντιμετωπίστηκε, στο βαθμό που μπορούσε να αντιμετωπιστεί, μία μεγάλη τουρκική επιθετικότητα, ένας μη πραγματικά γνωστός σε εμάς, μέχρι αυτό το χρονικό σημείο, νεοοθωμανισμός. Αισιοδοξούμε ότι θα μπορέσουμε με την ίδια τακτική και με τη συνεχή κινητικότητα να διευρύνουμε τους ορίζοντες και να δημιουργήσουμε τελικά αυτό το οποίο είναι το απόλυτο ζητούμενο για τη χώρα, που είναι οι συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας».

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ο Υπουργός υπογράμμισε ότι στην υλοποίηση της εξωτερικής πολιτικής συντελούν αναμφίβολα η αναπτυσσόμενη οικονομία που ενισχύει τις δυνατότητες προβολής και επιρροής της χώρας, η διπλωματική δραστηριοποίηση σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή έννομη τάξη που καθιστά την Ελλάδα οιονεί παράδειγμα για άλλες χώρες και γέφυρα με την ΕΕ και βέβαια, η εθνική ομοψυχία.
Απαντώντας στα ερωτήματα του πάνελ, ο Υπουργός σκιαγράφησε τους κύριους άξονες ενός εξωστρεφούς εθνικού σχεδιασμού και αναφέρθηκε στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, τα Βαλκάνια, τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, την προώθηση της συνεργασίας με φίλους και εταίρους στην ευρύτερη περιοχή και τα πολυμερή σχήματα συνεργασίας, το δίκαιο της θάλασσας και τις οριοθετήσεις ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, το ρόλο της Ελλάδας στη διαμόρφωση των αποφάσεων της ΕΕ, την αναζωογόνηση των διμερών σχέσεων με τους εταίρους και τους συμμάχους σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, αλλά και στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια εκσυγχρονισμού στο Υπουργείο Εξωτερικών με αναβάθμιση μεταξύ άλλων της δημόσιας διπλωματίας.
Τη συζήτηση συντόνισε ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς Χρήστος Χατζηεμμανουήλ και συμμετείχαν επίσης, οι Καθηγητές Κ. Λάβδας, Κ. Μπότσιου και Π. Σκλιάς.
https://platform.twitter.com/widgets.js
Περισσότερα Εδω

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Έκτακτο κλειστά τα σχολεία μέχρι την Τετάρτη 27/9
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Έκτακτο κλειστά τα σχολεία έως την Τετάρτη 27/9
-
ΕΛΛΑΔΑ4 ώρες ago
Κακοκαιρία Elias: Έσπασε ξανά ο Κραυσίδωνας – Πλημμυρίζουν σπίτια
-
MEDIA2 ημέρες ago
«Μάγισσα» – Χαμός με τις βρισιές. «Θα μου κλάσεις τον π@@τσο» στις 22:00 στην τηλεόραση; – NassosBlog – Celebrity News | Exclusives
-
ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες ago
Κακοκαιρία Elias: Νέο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων – Συναγερμός για Θεσσαλία
-
ΘΕΣΣΑΛΙΑ4 ημέρες ago
Σοβαρό καρδιακό επεισόδιο υπέστη ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΛ Αχιλλέας Νταβέλης
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Σε συναγερμό η Θεσσαλία για το νέο κύμα κακοκαιρίας
-
ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες ago
Καιρός: Σε δύο φάσεις η νέα κακοκαιρία – Ποιες περιοχές απειλούνται, φόβος για τη Θεσσαλία