Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Μηταράκης: Ελλάδα & Κύπρος αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις στην εξωτερική πολιτική και το Μεταναστευτικό

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

ανταπόκριση από τη Λευκωσία: Μανιάνα Καλογεράκη

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

«Ελλάδα και Κύπρος αντιμετωπίζουμε διαχρονικά κοινές προκλήσεις, τόσο στην εξωτερική μας πολιτική, όσο τώρα στη διαχείριση του Μεταναστευτικού. Προκλήσεις στις οποίες καλούμαστε να βρούμε κοινές λύσεις και αφετηρίες, σε μια Ανατολική Μεσόγειο με ανατρεπτική πορεία και συνεχείς ανακατατάξεις», δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης το βράδυ της Παρασκευής (9/4/2021) από την Κύπρο.

Σε εκδήλωση για το Μεταναστευτικό που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, ο κος Μηταράκης σημείωσε ότι οι δυο χώρες έχουν αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια, ένα πρωτοφανές μεταναστευτικό κύμα. Και πρόσθεσε:

«Τα θέλγητρα του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής και η εργαλειοποίηση της ελπίδας από τα κυκλώματα λαθροδιακινητών, διαμορφώνουν μια δύσκολη πραγματικότητα για τις χώρες μας. Μια πραγματικότητα που επιτάσσει, μια αταλάντευτη πολιτική φύλαξης των εθνικών συνόρων, αλλά και ένα ταχύ σύστημα υποδοχής, χωρίς “παραθυράκια” και ιδεοληψίες να αλλοιώνουν τις επιλογές του.

Την περίοδο 2015-2019, πέρασαν από την Ελλάδα, περισσότεροι από 1 εκ. πρόσφυγες και μετανάστες.

Η πολιτική των “ανοιχτών συνόρων” μετέτρεψε την Ελλάδα σε χώρα διέλευσης. Διέλευση που σύντομα σταμάτησε, καθώς έκλεισε ο διάδρομος των Δυτικών Βαλκανίων. Έχουμε βιώσει, ειδικά στα 5 ακριτικά νησιά μας, τα αποτελέσματα της σύγκρουσης μεταξύ της λογικής προστασίας των συνόρων μας και των αριστερών ευφυολογημάτων.

Και, δυστυχώς, σε προεκλογικά προγράμματα, μπορώ να διακρίνω τα ίδια αταβιστικά πρότυπα και τις ίδιες εμμονές. Στις δύσκολες στιγμές το λόγο έχουν οι αποφάσεις και όχι οι φλύαρες θεωρίες.

Εμείς αποδείξαμε εν τοις πράγμασι, ότι παραλάβαμε μία χαοτική κατάσταση και καταφέραμε να ανακτήσουμε τον έλεγχο του Μεταναστευτικού. Βάλαμε δυο στόχους: Πρώτον την ουσιαστική μείωση των ροών, Δεύτερον τον περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες.

Η πολιτική μας πλέον αποδίδει. Τους τελευταίους δώδεκα μήνες μειώσαμε τις ροές κατά 89%.

Εφαρμόζουμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική 6 σημείων, για την μείωση των ροών. Ξεκινώντας από την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων μας, με πολύ καλή συνεργασία με την FRONTEX.

Επίσης επιταχύναμε αποφασιστικά την διαδικασία διαχωρισμού προσφύγων από οικονομικούς μετανάστες, με νομοθετικές και επιχειρησιακές αλλαγές, καθιστώντας την Υπηρεσία Ασύλου σε μια από τις πιο αποτελεσματική στην Ευρώπη.

Τονίσαμε την ανάγκη απελάσεων, προχωράμε στην δημιουργία των νέων κλειστών / ελεγχόμενων δομών, στον έλεγχο των ΜΚΟ, στον περιορισμό των ωφελημάτων προς τους μετανάστες. Ώστε να μην είμαστε θελκτικός προορισμός, για τα κυκλώματα λαθροδιακινητών. Αποσυμφορήσαμε τις 5 δομές των νησιών μας από 40 χιλιάδες διαμένοντες πέρυσί, σε 10 χιλιάδες σήμερα.

Κλείσαμε το 2020, 57 ξενοδοχειακές μονάδες, που φιλοξενούσαν μετανάστες και πρόσφυγες και τρεις δομές φιλοξενίας. Στην Ελλάδα κατασκευάζουμε τις νέες Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές. Δομές με σύγχρονες υποδομές, σύστημα ελέγχου εισόδου/ εξόδου, προδιαγραφές ασφάλειας.

Αυτονόητα η προτεραιότητα είναι οι δομές να παρέχουν ασφάλεια, σε αιτούντες άσυλο και εργαζόμενους, καθώς και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και εργασίας.

Αυτονόητα επίσης οι δομές υποδοχής αιτούντων άσυλο, πρέπει να παρέχουν μέγιστες συνθήκες ασφάλειας και περιμετρικά και εντός.

Αξίζει να τονίσω ότι, από τον Απρίλιο του 2020, εδώ και 12 μήνες, από την Ελλάδα έχουν νόμιμα αποχωρήσει – Απελάσεις, εθελοντικές επιστροφές και μετεγκαταστάσεις – Περισσότεροι από όσοι έχουν εισέλθει παράνομα στην χώρα μας.

Δηλαδή οι αποχωρήσεις από τον Απρίλιο του 2020 έως και τον Μάρτιο του 2021 έφτασαν τις 11.694, ενώ οι αφίξεις ήταν 7.384. Αυτονόητα είμαστε έτοιμοι για οποιαδήποτε προσπάθεια της γείτονος, να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό. Να χρησιμοποιήσει τον ανθρώπινο πόνο, Για την επίτευξη γεωπολιτικών στόχων. Είδαμε, πέρυσι, τέτοιες προσπάθειες περίπου τέτοιο καιρό στον Έβρο & στα νησιά μας, και περιστασιακά όπως την προηγούμενη Παρασκευή στη Λέσβο.

Εμείς, προασπίσαμε, με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα μας.

Ομοίως η Κύπρος προστατεύει τα δικά της εδάφη. Φυσικά με την ξεκάθαρη αναγνώριση ότι δεν μιλάμε για σύνορα. Μιλάμε για την γραμμή κατάπαυσης των εχθροπραξιών. Και ορθά η Κύπρος, η Κυβέρνηση, ο Νίκος Νουρής, Πράττει το χρέος του, Υψώνοντας τείχος προστασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με απόλυτο σεβασμό στα δίκαια του Κυπριακού Ελληνισμού. Στα δύσκολα θέλει αποφασιστικότητα, θέλει ηγεσία, θέλει σχέδιο, θέλει δράση. Θέλει Δημοκρατικό Συναγερμό. Σε αυτό το πλαίσιο, στο Μεταναστευτικό έχουμε αναπτύξει στενή συνεργασία, σε πολιτικό αλλά και τεχνικό επίπεδο, για την εξεύρεση ικανών λύσεων και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών.

Μια συνεργασία που, πλέον, παγιώθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μετά τη Διάσκεψη των Αθηνών, όπου οι 5 χώρες της Μεσογείου, Ελλάδα, Κύπρος, Μάλτα, Ισπανία και Ιταλία, διατυπώσαμε με ευκρίνεια τις κοινές μας θέσεις και απαιτήσεις.

Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Καθώς είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση του νέου Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Τα προβλήματα των χωρών πρώτης υποδοχής, αναγνωρίζονται από όλα τα Κράτη – Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά αυτό τώρα, πρέπει να αποτυπωθεί στο νέο Σύμφωνο!

Το προτεινόμενο νέο σύμφωνο κινείται σε σωστή κατεύθυνση.
Οι προτάσεις αυτές, ωστόσο, δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στις ανησυχίες των μεσογειακών χωρών, αυτών δηλαδή που αποτελούν τις κύριες πύλες εισόδου μεταναστευτικών ροών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σαφώς, τα κράτη πρώτης υποδοχής έχουμε υποχρεώσεις, τις οποίες σεβόμαστε.

Σαφέστατα, όμως, έχουμε και δικαιώματα, αλλά και ανάγκη για έμπρακτη και αποτελεσματική αλληλεγγύη. Δεν μπορούν οι χώρες μας και να προστατεύουν τα σύνορα, και να σηκώνουν δυσανάλογο βάρος, ειδικά στις ακριτικές περιοχές, και να εξετάζουν τις αιτήσεις ασύλου και να φιλοξενούν τους αιτούντες άσυλο, και να παρέχουν προστασία στους ευάλωτους, και να επιστρέφουν όσους δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας και να εντάσσουν τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες.

Δεν μπορούμε και δε θα είμαστε βολικοί σε δυσβάσταχτα απαιτούμενα.

Ζητάμε μεταξύ άλλων:

Πρώτον, προστασία των συνόρων μας. Τα οποία αποτελούν ταυτόχρονα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Οι μειωμένες αφίξεις αποτελούν το μόνο εχέγγυο για την αποφυγή δευτερογενών ροών, αναγκαστικών απελάσεων, κατάχρησης των συστημάτων ασύλου και ανάγκης για επίδειξη αλληλεγγύης.

Δεύτερον, δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.

Ήρθε η ώρα επιτέλους, η Ευρώπη να αξιοποιήσει το πολιτικό, εμπορικό και διπλωματικό εκτόπισμα της, ώστε να διανοίξει κοινούς διαδρόμους επιστροφών με τρίτες χώρες, χώρες προέλευσης και χώρες διέλευσης.

Τρίτον, θεσμοθέτηση μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων.
Μα, πάνω απ’ όλα, αναδεικνύουμε την ανάγκη ουσιαστικής αλληλεγγύης των εταίρων μας στην ΕΕ.

Άλλωστε, στα δύσκολα μετρούν οι πράξεις. Ελλάδα και Κύπρος έχουμε μάθει στα δύσκολα.

Να ευχηθώ καλή επιτυχία στον Δημοκρατικό Συναγερμό στις επικείμενες εκλογές».

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Politico: Σκληραίνει η στάση της Γερμανίας απέναντι στην Τουρκία – Τι έδειξαν οι δηλώσεις Μπέρμποκ – Τσαβούσογλου

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Στην «live σύγκρουση Γερμανίας και Τουρκίας», με αιχμή τις δηλώσεις της Γερμανίδας ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ και του τούρκου ομολόγου της Μεβλούτ Τσαβούσογλου την Παρασκευή σην Κωνσταντινούπολη αναφέρεται δημοσίευμα του Politico.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Το δημοσίευμα χαρακτηρίζει δε τις δηλώσεις ως «το τελευταίο σημάδι ότι η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας σκληραίνει την προσέγγισή της στην Τουρκία».

Διαβάστε επίσης: Τι μένει από το ταξίδι της Μπέρμποκ σε Ελλάδα και Τουρκία

Τα δύσκολα ζητήματα της Μπέρμποκ

Η Μπέρμποκ έθεσε μια σειρά από αυτά που αποκάλεσε «δύσκολα» ζητήματα στην Κωνσταντινούπολη, συμπεριλαμβανομένης της έκκλησης για την απελευθέρωση του φυλακισμένου Τούρκου Οσμάν Καβάλα και προέτρεψε την Άγκυρα να μην πραγματοποιήσει εισβολή κατά των Κούρδων στη βόρεια Συρία, αναφέρει το άρθρο.

Γιατί μιλάτε για τον Καβαλά;

Σημειώνει ακόμα την επιθετική απάντηση Τσαβούσογλου με αιχμή τον Καβαλά, λέγοντας «Γιατί μιλάτε πάντα για τον Καβαλά; Επειδή τον χρησιμοποιείτε; Γνωρίζουμε ότι χρηματοδοτήσατε τις διαδηλώσεις του Γκεζί».

Γιατί η Μπέρμποκ έκανε έξαλλο τον Τσαβούσογλου πριν φτάσει στην Τουρκία

Το Politico υπογραμμίζει ότι η Μπέρμποκ εξέφρασε «υποστήριξη για την Ελλάδα» και ως εκ τούτου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών «ήταν ήδη έξαλλος με τα σχόλια που έκανε νωρίτερα την ίδια ημέρα η Μπάερμποκ κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα».

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει τη δήλωση της υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας ότι «τα ελληνικά νησιά Λέσβος, Χίος, Ρόδος και πολλά άλλα είναι ελληνικά εδάφη και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τα αμφισβητήσει».

Αχ! η Μέρκελ

Αλλά και η νοσταλγία του Τσαβούσογλου για την Άνγκελα Μέρκελ.

Ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Όταν η Μέρκελ ήταν εκεί, η θέση της Γερμανίας ήταν ισορροπημένη, θα μπορούσε να μεσολαβήσει» είπε ο Τσαβούσογλου για να καταλήξει ότι «τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, δεν πρέπει να αποτελούν εργαλείο πρόκλησης και προπαγάνδας ειδικά από την Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή πλευρά».

Οι αποζημιώσεις

Αναφορά κάνει το Politico και στα όσα δήλωσε ο Δένδιας για τις γερμανικές αποζημιώσεις, την διευθέτηση των οποίων χαρακτήρισε «κυρίως θέμα αρχής», που θα βοηθούσε τις ελληνογερμανικές σχέσεις και κατέληξε με την απάντηση που έδωσε η γερμανίδα ΥΠΕΞ.

«Κατανοώ ότι, σε αντίθεση με τη Γερμανία, η ελληνική κυβέρνηση δεν θεωρεί ότι αυτό το νομικό ζήτημα έχει κλείσει. Νομίζω ότι έχουμε μια καλή βάση πάνω στην οποία μπορούμε να οικοδομήσουμε περαιτέρω», είπε η Μπέρμποκ, όπως επισημαίνει το Politico σημειώνοντας τις προτάσεις γης για συζητήσεις για επενδύσεις σε πόλεις και χωριά που επλήγησαν από τη γερμανική κατοχή εν καιρώ πολέμου.

Το Politicο σημειώνει μεταξύ άλλων ότι ο Δένδιας έθεσε και το θέμα της αναστολής εξαγωγών πολεμικού υλικού, ιδιαίτερα υποβρυχίων τύπου 214, από τη Γερμανία στην Τουρκία.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σωκράτης Φάμελλος: «Αν δεν στηρίζει το καρτέλ ενέργειας ο κ. Μητσοτάκης, να μας πει πόσα είναι τα υπερκέρδη και πότε θα τα φορολογήσει»

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Στη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ κατασκευάζει μια δική του δυστοπία», απάντησε ο τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του κόμματος, Σωκράτης Φάμελλος, επιμένοντας στα περί «στήριξης των καρτέλ από την κυβέρνηση».

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

«Δυστοπία είναι αυτό που ζουν όλοι οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην Ελλάδα εδώ και ένα χρόνο, όχι απλά με ανοχή αλλά με επιλογή του κυρίου Μητσοτάκη», σημείωσε σε δήλωσή του ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ ως πλασιέ των καρτέλ λέει όχι στο πλαφόν στις τιμές ενέργειας

Και τόνισε χαρακτηριστικά πως «δική του, πομπώδης αλλά αποτυχημένη, ήταν η ψεύτικη απολιγνιτοποίηση, που μας δέσμευσε στο φυσικό αέριο, που τώρα τρέχει κακήν κακώς να την αλλάξει. Όπως και το ξεπούλημα των ενεργειακών φορέων και δικτύων, που μας έχει αφήσει χωρίς εργαλεία μέσα στην ενεργειακή κρίση».

«Ανέκδοτο» η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής

«Αν δεν στηρίζει το καρτέλ ενέργειας ο κύριος Μητσοτάκης, τότε να μας πει πόσα είναι τελικά τα υπερκέρδη και πότε θα τα φορολογήσει για να επιστραφούν στους καταναλωτές», προσέθεσε ο Σωκράτης Φάμελλος, εξηγώντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με βάση αδιαμφισβήτητα στοιχεία της ΡΑΕ, τα υπολόγισε για το τελευταίο 12μηνο σε 2,2 δισ. ευρώ, δημοσιοποίησε τους υπολογισμούς και δεν υπήρξε διάψευση ή αντίκρουση».

«Όσο για το άλλο ανέκδοτο, με την αναστολή της ρήτρας, θα πρέπει να είναι πιο ευρηματικοί, γιατί διαψεύστηκαν πολύ νωρίς, μόλις σε δύο εβδομάδες, εφόσον η ρήτρα μπήκε με το παραπάνω στις νέες τιμές που έκαναν νέο αρνητικό ρεκόρ, ενώ η ασυδοσία των χρυσοπληρωμένων γαλάζιων παιδιών της ΔΕΗ φάνηκε στις χρεώσεις πάγιου οικιακών τιμολογίων, όπου έβαλαν αυξήσεις 821% σε σχέση με την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει και καταλήγει: «Για όλα αυτά βέβαια κουβέντα ο κ.ς Οικονόμου…».

«Εντελώς ανυπόστατοι οι ισχυρισμοί ΣΥΡΙΖΑ για ανοχή στα καρτέλ»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, είχε αναφέρει συγκεκριμένα:

«Θέλω να υπογραμμίσω ότι αποτελεί έκφραση θράσους και απόπειρα διαστρέβλωσης της πραγματικότητας ο ισχυρισμός του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση ανέχεται την αισχροκέρδεια και τη δημιουργία καρτέλ στην αγορά ενέργειας. Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται πως, ο ΣΥΡΙΖΑ όταν δεν βολεύεται από την πραγματικότητα, κατασκευάζει μια δική του δυστοπία, για να εξαπατήσει τους πολίτες και να θέσει σε αμφισβήτηση τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες».

Ο Γιάννης Οικονόμου, μάλιστα, τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ «ψεύδεται, διαστρεβλώνει, παραποιεί, ισχυρίζεται τα ακριβώς αντίθετα από εκείνα που πραγματικά συμβαίνουν».

Και σημείωσε πως «αυτό συμβαίνει και στη συγκεκριμένη περίπτωση, καθώς η κυβέρνησή μας έχει ήδη αναπτύξει πρωτοβουλίες, θεσμικές, που βάζουν φραγμό στα υπερκέρδη εταιρειών και αποδίδουν όφελος στην ελληνική κοινωνία».

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή