ΚΟΣΜΟΣ
Ναρκωτικά: Υποβρύχια drone για διακίνηση κατασχέθηκαν στην Ισπανία


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κύκλωμα που κατασκεύαζε τηλεκατευθυνόμενα υποβρύχια και άλλα ασυνήθιστα οχήματα ειδικά για τη μεταφορά ναρκωτικών εξαρθρώθηκε από την ισπανική αστυνομία.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Οκτώ άτομα συνελήφθησαν σε Βαρκελώνη, Μάλαγα και Καντίθ, ενώ η αστυνομία κατάσχεσε ένα έτοιμο υποβρύχιο drone και ακόμα δύο που βρίσκονταν υπό κατασκευή και φέρονται να προορίζονταν για κύκλωμα ναρκωτικών στη Γαλλία.
Εξοπλισμένα με συσκευές GPS, τα υποβρύχια θα μπορούσαν να ελέγχονται από οποιοδήποτε σημείο του κόσμου μέσω κινητού τηλεφώνου ή τάμπλετ.
Τα περίεργα οχήματα «θα επέτρεπαν σε διακινητές να μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών από τα Στενά του Γιβραλτάρ» ανέφερε η αστυνομία σε ανακοίνωσή της.
Μέσω του Γιβραλτάρ είναι γνωστό ότι φτάνουν στην Ευρώπη φορτία ναρκωτικών από το Μαρόκο, μεγάλο παραγωγό κάνναβης.
Η Ισπανία είναι εξάλλου πύλη εισόδου για τα ναρκωτικά στην Ευρώπη, εν μέρει λόγω των σχέσεών της με πρώην αποικίες της Νότιας Παραγωγής όπου παράγεται κοκαΐνη, επισημαίνει το BBC.
Εκτός από τα υποβρύχια κατασχέθηκαν επίσης 22 κιλά κάνναβη, περίπου 160.000 ευρώ σε μετρητά και έξι μεγάλα εναέρια drone.
Μεταξύ των συλληφθέντων, ανέφεραν οι ισπανικές αρχές, είναι ένας διπλωματούχος πιλότος ελικοπτέρου που είχε τις τεχνικές γνώσεις για την κατασκευή τέτοιων οχημάτων.
Εκτός από υποβρύχια, το κύκλωμα κατηγορείται ότι κατασκεύαζε ακόμα 12 διαφορετικούς τύπους οχημάτων για μεταφορά ναρκωτικών, ανάμεσά τους τροχόσπιτα με «διπλό πάτο» όπου θα χωρούσαν φορτία 800 κιλών.
Τα υποβρύχια drone είναι τα πρώτα που εντοπίζονται στην Ισπανία, ωστόσο η αστυνομία της χώρας κατέσχεσε πέρυσι στη Μάλαγα ένα αυτοσχέδιο υποβρύχιο από φάιμπεργκλας και κοντραπλακέ με χώρο για έναν χειριστή.
Φέτος, επίσης, το ναυτικό της Κολομβίας εντόπισε ένα ημικαταδυόμενο σκάφος με τέσσερις τόνους κοκαΐνης.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ
Γερμανία: «Εξτρεμιστικές δυνάμεις» θέλουν να εκμεταλλευτούν την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό, λένε οι αρχές ασφαλείας


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Τι υποστηρίζουν μια σειρά υπουργοί στη Γερμανία.
Ανησυχία για ενδεχόμενες κινητοποιήσεις εξτρεμιστικών δυνάμεων προκαλεί στις αρχές ασφαλείας της Γερμανίας η ενεργειακή κρίση, η αύξηση των τιμών και ο κίνδυνος ανεπάρκειας φυσικού αερίου τον ερχόμενο χειμώνα.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
«Οι εχθροί της δημοκρατίας περιμένουν απλώς να εκμεταλλευτούν τις κρίσεις προκειμένου να διαδώσουν σενάρια συνωμοσίας για καταστροφές, φόβο και αβεβαιότητα», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ στην Welt και ανέφερε ότι εξτρεμιστικοί κύκλοι αναζητούν αυτή την περίοδο τα θέματα με τα οποία θα καταφέρουν να κινητοποιήσουν τους πολίτες. «Αυτό που συνέδεσε ακροδεξιούς εξτρεμιστές και διάφορες άλλες ομάδες στις διαμαρτυρίες για τον κοροναϊό παραμένει ο κοινός παρονομαστής: η περιφρόνηση για τη δημοκρατία και η προσπάθεια κλονισμού της εμπιστοσύνης στο κράτος», τόνισε η κυρία Φέζερ.
«Να εκμεταλλευτούν την τεταμένη ατμόσφαιρα»
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών που επικαλείται η Welt, δεν αποκλείεται, αν οι αυξήσεις των τιμών πλήξουν μεγάλο μέρος του πληθυσμού και το φθινόπωρο υπάρξει και ισχυρό κύμα κοροναϊού, να διευκολυνθεί η ριζοσπαστικοποίηση σημαντικής μερίδας πολιτών.
«Οι εξτρεμιστές ελπίζουν ότι η ενεργειακή κρίση και οι αυξήσεις των τιμών θα πλήξουν σκληρά τους πολίτες ώστε να εκμεταλλευτούν την τεταμένη ατμόσφαιρα και να προωθήσουν τις εχθρικές προς το κράτος φιλοδοξίες τους. Παρακολουθούμε αυτή τη δραστηριότητα με ανοικτά τα μάτια και τα αυτιά», δήλωσε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος στο Βραδεμβούργο Γεργκ Μιούλερ.
Ανάλογες διαπιστώσεις ανέφερε και ο υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας Χέρμπερτ Ρόιλ: «Βλέπουμε ότι διαδίδεται αυτήν τη στιγμή σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Telegram ολοένα και περισσότερο περιεχόμενο, το οποίο σχετίζεται με τον πληθωρισμό, την ενέργεια και τον πόλεμο στην Ουκρανία».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΚΟΣΜΟΣ
Λίβανος: Οικονομική εξαθλίωση, πολιτική σήψη


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ο Σαάντ αντ-Ντιν αρχίζει την καθημερινή του προσπάθεια για επιβίωση. Με προσεκτικούς χειρισμούς βγάζει την τράτα του από το μικρό λιμάνι, στο κέντρο της Βηρυττού, στο οποίο συνωστίζονται άλλα τριάντα αλιευτικά σκάφη. Ο κλειστός κόλπος τα προστατεύει από τον αέρα και την ταραγμένη θάλασσα. Αλλά τίποτα δεν εγγυάται μια καλή ψαριά. «Ποτέ δεν ξέρεις τι σε περιμένει», λέει ο Σαάντ αντ-Ντιν. «Καμιά φορά πιάνω πέντε κιλά ψάρια μέσα σε λίγες ώρες. Αλλά χθες, για παράδειγμα, έμεινα δέκα ώρες στη θάλασσα και μετά βίας μάζεψα διόμιση κιλά…»

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ηλιοκαμένος, με λευκή γενειάδα, ψάθινο καπέλο και λινό πουκάμισο, ακριβώς όπως φαντάζεται κανείς έναν ψαρά στη Μεσόγειο, ο Σαάντ αντ-Ντιν παλεύει καθημερινά με την αβεβαιότητα. Ο πατέρας του ήταν επίσης ψαράς, όπως και ο παππούς του. Ο ίδιος ψαρεύει με αγκίστρι και δόλωμα, λέει ότι δεν έχει λεφτά για δίχτυα. Έχουν περάσει λίγα λεπτά από τότε που άφησε πίσω του το λιμάνι και σβήνει τη μηχανή. «Παλιότερα βγαίναμε πιο ανοιχτά», λέει. «Τώρα δεν μπορούμε, η βενζίνη είναι πανάκριβη. Αν έδινα περισσότερα για βενζίνη, θα έπρεπε να πουλάω πιο ακριβά τα ψάρια, αλλά δεν θα τα αγόραζε κανείς. Άσε που οι ψαριές έχουν λιγοστέψει τον τελευταίο καιρό…»
Διαβάστε επίσης: Λίβανος: Η χώρα εγκρίνει δάνειο 150 εκατομμυρίων δολαρίων για την εισαγωγή σιταριού
Τέσσερις στους πέντε στα όρια της φτώχειας
Η οικονομική κρίση, που μαστίζει τον Λίβανο εδώ και χρόνια και επιδεινώθηκε ραγδαία μετά την πολύνεκρη έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού τον Αύγουστο του 2020, έχει πλήξει κυρίως τους οικονομικά ασθενέστερους. Δεν είναι μόνο η βενζίνη που ακριβαίνει, λέει ο Σαάντ αντ-Ντιν. Πολλά τρόφιμα έχουν γίνει απλησίαστα. Ο πληθωρισμός καλπάζει. Τέσσερις στους πέντε Λιβανέζους ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Πολλές φορές δεν μπορούν να αγοράσουν ούτε το καθημερινό ψωμί, πόσο μάλλον φρέσκο ψάρι. «Τίποτα δεν είναι όπως πριν», λέει ο ίδιος ο ψαράς. «Σήμερα η ψαροφαγία θεωρείται κάτι ιδιαίτερο, μία ξεχωριστή συνήθεια για ξεχωριστούς ανθρώπους…»
Σαν να μην φτάνουν όλα αυτά, κάθε τόσο ο Λίβανος μένει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Κάποιες μέρες το ρεύμα έρχεται μόνο για δύο ώρες. Ακόμη και τα παγάκια έχουν γίνει είδος πολυτελείας. Ένας ακόμη πονοκέφαλος για τον μοναχικό ψαρά, που δυσκολεύεται να συντηρήσει το εμπόρευμά του. «Όταν πιάνουμε λιμάνι, κανονικά το ψάρι πρέπει να μπει στον πάγο το αργότερο σε μισή ώρα», λέει. «Διαφορετικά θα χαλάσει, θα αρχίσει να μυρίζει, μπορεί να προκαλέσει και δηλητηρίαση…»
«Οι πολιτικοί φταίνε»
Ο Σαάντ αντ-Ντιν, αλλά και οι περισσότεροι Λιβανέζοι, θεωρούν υπεύθυνους τους πολιτικούς για την εξαθλίωση της χώρας. Καθώς το Σύνταγμα του Λιβάνου προβλέπει συγκεκριμένες ποσοστώσεις για την εκπροσώπηση όλων των θρησκευτικών ομάδων, οι πολιτικοί αγωνιούν να διαφυλάξουν τα κεκτημένα. Κάθε απώλεια επιρροής σημαίνει λιγότερα χρήματα. Η πολιτική έχει παραλύσει, κάθε απόπειρα μεταρρυθμίσεων πέφτει στο κενό, οι αλληλοκατηγορίες για διαφθορά δίνουν και παίρνουν.
Ένας ηλικιωμένος κατάφερε να εξασφαλίσει λίγα τρόφιμα, οι υπόλοιποι περιμένουν στην ουρά
Βασικά τρόφιμα, όπως το σιτάρι, διατίθενται πλέον μόνο στη μαύρη αγορά. Λίγη ανακούφιση θα μπορούσε να προσφέρει το πλοίο «Ρατσόνι», με σημαία Σιέρα Λεόνε, που αναχώρησε την περασμένη εβδομάδα από την Ουκρανία με τελικό προορισμό τον Λίβανο, μέσω Τουρκίας. Ωστόσο, για άγνωστους λόγους, η άφιξη του πλοίου καθυστερεί. Οι αρμόδιοι δεν δίνουν καμία εξήγηση, λένε μόνο ότι «δεν έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες διαπραγματεύσεις». Η αγωνία παρατείνεται.
Στο πόστο του ο Σαάντ αντ-Ντιν μάταια περιμένει να πιάσει το πρώτο ψάρι. Δεν είναι καλή μέρα η σημερινή. Ίσως αύριο κάτι να γίνει. «Αρχίζω να αισθάνομαι πολύ μεγάλος για να βγαίνω κάθε μέρα στη θάλασσα», λέει ο ίδιος. «Θα ήθελα να βρω κάποια άλλη δουλειά, για να μπορώ να ζήσω την οικογένειά μου».
Πηγή: Deutsche Welle

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Επεισόδιο στα κεντρικά καταστήματα της ΔΕΗ στον Βόλο μεταξύ δύο πολιτών
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ16 ώρες ago
58 χρόνος έπεσε σε χαράδρα και σκοτώθηκε στο σεσκλο
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Την Πέμπτη 4/8 στις 11 η απολογία του Υποδ.Πυροσβεστικής Δικηγόρος των ανηλίκων ο Σάκης Κοκκίνης
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Στη θλίψη βυθίστηκε ο Αλμυρός Μαγνησίας από τον θάνατο του Παναγιώτη Αναστασίου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ8 ώρες ago
Πέθανε η Μαριάνα Καρακίτσου Σαραφοπούλου από Βόλο σε ηλικία 64 ετών.
-
LIFESTYLE2 ημέρες ago
ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΜΑΡΙΝΑ ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ ΣΤΟ BARACOA ΤΗΣ ΣΚΙΑΘΟΥ
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Τραγωδία στα νερά του Παγασητικού- Στην παραλία Σάρες κοντά στις Νηές Μαγνησίας, εντοπίστηκε νεκρός 35χρονος ψαροντουφεκάς
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Πέθανε ο 50χρονος Αριστείδης Βογιατζής από το Βόλο- Εργαζόταν στο εργοστάσιο της ΕΥΡΗΚΑ