Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

NATO: Τι στοίχισε το «ναι» του Ερντογάν και οι φόβοι για συμφωνίες κάτω από το τραπέζι – Πώς θα γραφτεί η συνέχεια απέναντι στην Ελλάδα

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε την πρώτη του επικοινωνιακή νίκη. Η τετραμερής συνάντηση κορυφής ΝΑΤΟ – Τουρκίας – Φινλανδίας – Σουηδίας έληξε με τον τούρκο πρόεδρο να λέει «ναι» στις αιτήσεις Ελσίνκι και Στοκχόλμης για ένταξη στη Συμμαχία, έχοντας εξασφαλίσει σημαντικά εφόδια που του επιτρέπουν να δηλώνει κατ’ αρχήν νικητής.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Και ακόμα η Σύνοδος Κορυφής δεν έχει – επί της ουσίας – ξεκινήσει.

Διαβάστε επίσης: ΝΑΤΟ: Άρση του βέτο Ερντογάν απέναντι σε Φινλανδία – Σουηδία

Σύμφωνα και με τις δηλώσεις του γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ  η Άγκυρα, το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη υπέγραψαν ένα μνημόνιο που καλύπτει τις ανησυχίες που εξέφραζε η Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών όπλων και του αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Τα κέρδη της πρώτης μέρας

Και όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα της κρατικής τηλεόρασης της Τουρκίας, TRT Haber η Άγκυρα «πήρε ότι ήθελε».

Το TRT απαριθμώντας τα κέρδη του Ερντογάν στην τετραμερή με τον Στόλτενμπεργκ, τον φινλανδό πρόεδρο, Σάουλι Νιινίστο και την σουηδή πρωθυπουργό, Μαγκταλένα Άντερσον σημειώνει:

–          Την πλήρη συνεργασία τους με την Τουρκία στον αγώνα κατά του PKK και των «συγγενών» οργανώσεων.

–          Δέσμευση για αλληλεγγύη στην Τουρκία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της.

–          Δέσμευση για μη υποστήριξη PYD/YPG και FETO.

–          Άρση του εμπάργκο και ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας

–          Δέσμευση για τροποποίηση της εθνικής νομοθεσίας και των πρακτικών της Σουηδίας και της Φινλανδίας σε σχέση με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας αλλά και την αμυντική βιομηχανία.

–          Δημιουργία ενός μηχανισμού συνεργασίας ανταλλαγής πληροφοριών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος.

–          Λήψη συγκεκριμένων βημάτων για την έκδοση «τρομοκρατών εγκληματιών» και σύναψη διμερών ρυθμίσεων.

–          Απαγόρευση των δραστηριοτήτων συγκέντρωσης χρημάτων και στρατολόγησης του PKK και των συγγενών οργανώσεων.

–          Αποτροπή προπαγάνδας τρομοκρατών εναντίον της Τουρκίας

–          Υποστήριξη από την Φινλανδία και τη Σουηδία για ευρύτερη συμμετοχή στους μηχανισμούς Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας  της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της PESCO (Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO) για πιο αποτελεσματική Ευρωπαϊκή Άμυνα).

–          Δημιουργία Μόνιμου Κοινού Μηχανισμού με τη συμμετοχή φορέων Δικαιοσύνης, Πληροφοριών και Ασφάλειας για την επίβλεψη της υλοποίησης αυτών των βημάτων.

Στα πλέον σημαντικά κέρδη για το TRT και ο χαρακτηρισμός των οπαδών του Φετουλάχ Γκιουλέν ως τρομοκρατικής οργάνωσης σε διεθνή συμφωνία.

Από τα «επιτεύγματα» Ερντογάν στην τετραμερή τα αγκάθια για την Ελλάδα και για την Κύπρο είναι η άρση του εμπάργκο όπλων αλλά και η δέσμευση Ελσίνκι και Στοκχόλμης να παρέχουν στήριξη στην Άγκυρα για την PESCO.

Και έπεται συνέχεια.

Διαβάστε επίσης: «Μητσοτάκης γιοκ» επιμένει ο Ερντογάν – Τι διακυβεύεται στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Η συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν

Η συνάντηση Ερντογάν – Μπάιντεν την Τετάρτη αναμένεται να είναι εξόχως αποκαλυπτική για τις εξελίξεις. Ο «συμβιβασμός» του τούρκου προέδρου να άρει το βέτο απέναντι σε Φινλανδία και Σουηδία δεν αποκλείεται να αποδειχθεί ότι έχει προεκτάσεις και στις διαπραγματεύσεις του με την Ουάσιγκτον. Ακόμα και αν δεν ανακοινωθεί αύριο.

Διπλωμάτες παρακολουθούν τις εξελίξεις και σημειώνουν ότι θα έχει ενδιαφέρον το τι μέλλει γενέσθαι σε σχέση τόσο με την προμήθεια της Τουρκίας των F- 16 από τις ΗΠΑ αλλά και της αμερικανικής στάσης στις δεδηλωμένες προθέσεις της Άγκυρας για τη Συρία. Θα μπορούσε ένα «Συρία γιοκ» από τον Μπάιντεν να σημάνει αναζήτηση μίας νέας κρίσης στις σχέσεις Αθήνας – Άγκυρας;

Ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου έσπευσε να διαβεβαιώσει ωστόσο ότι η  Τουρκία δεν έκανε «κάποιο ιδιαίτερο αίτημα για παραχωρήσεις στους Αμερικανούς» προκειμένου να άρει την αντίθεσή της στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ο ίδιος αξιωματούχος υποστήριξε ακόμα ότι συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Μαδρίτη μεταξύ της Τουρκίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας για τη διεύρυνση της στρατιωτικής συμμαχίας θα δώσει «ισχυρή ώθηση» στην ενότητα της Δύσης.

Αντίστοιχα η Αθήνα παρακολουθεί στενά τα όσα συμβαίνουν μέχρι και τη συνάντηση των προέδρων ΗΠΑ – Τουρκίας και το τι θα επιλέξει να πει, αλλά και να μην πει, ο Ερντογάν σε σχέση με την Ελλάδα, την αποστρατικοποίηση των νησιών, την αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους, τις σχέσεις Ουάσιγκτον – Αθήνας και τις αμερικανικές βάσεις επί ελληνικού εδάφους αλλά και την τρομοκρατία και το μεταναστευτικό.

Αν θα επιλέξει να ανοίξει δηλαδή το σύνολο της ατζέντας των τουρκικών διεκδικήσεων στη συνάντηση του με τον Τζο Μπάιντεν και αν αυτό θα σημαίνει ότι θα τηρήσει τα προσχήματα και θα μείνει στην ατζέντα του ΝΑΤΟ, στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής.

Και αν τελικά ο τούρκος πρόεδρος θα πάρει – ή έχει ήδη πάρει – από ΝΑΤΟ και ΗΠΑ τις «εγγυήσεις» που ζητάει σε σχέση με το ζήτημα της αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου…

Τι δόθηκε κάτω από το τραπέζι

Ενώ θα μένει να φανεί από τις δηλώσεις που θα γίνουν την Τετάρτη και τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν – κυρίως – τι πήρε κάτω από το τραπέζι και τι όχι.

Σε αυτό το πλαίσιο το σενάριο ο τούρκος πρόεδρος να μην θελήσει να τορπιλίσει τη Σύνοδο Κορυφής με κατά μέτωπο επίθεση στην Ελλάδα, δεν πρέπει να θεωρείται απίθανο.

Το ενδεχόμενο μίας αξιοποίησης της νίκης του στο θέμα της Φινλανδίας και της Σουηδίας επίσης προκειμένου να θέσει τις διεκδικήσεις του απέναντι στην Αθήνα δεν μπορεί επίσης να αποκλειστεί, ωστόσο διπλωμάτες το εξαρτούν και από τη συνάντηση με τον Μπάιντεν. Όπως συζητήσεις που θα έχουν ενδεχομένως αντίκτυπο στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο.

Εργαλειοποιώντας τη διαπραγμάτευση

Ο Ερντογάν απέδειξε την Τρίτη ότι έχει καταφέρει να διαπραγματεύεται ως διεθνής παίκτης, ακόμα και εργαλειοποιώντας τη διαπραγμάτευση. Αλλά και ότι δεν είναι «απομονωμένος» αφού η Δύση επιβεβαιώνει σε κάθε κρίση ότι έχει ανάγκη την Τουρκία.

Η διγλωσσία άλλωστε της Άγκυρας με τον Ερντογάν να ανεβάζει τους τόνους και να δηλώνει «αμετακίνητος» στο ζήτημα της Φινλανδίας και της Σουηδίας, απειλώντας για «απόβαση με ντοκουμέντα» στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και τον Ιμπραχήμ Καλίν, τον πλέον στενό του συνεργάτη και εκπρόσωπο του να εμφανίζεται πιο διαλλακτικός αποδείχτηκε ένας επιτυχημένος συνδυασμός.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη ο Ερντογάν επέμεινε στην «απόφαση» του να μην συναντηθεί με τον έλληνα πρωθυπουργό, εμμένοντας στο «Μητσοτάκης γιοκ».

Αν προκληθεί θα απαντήσει

Η ελληνική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα κινηθεί επιθετικά στη Σύνοδο Κορυφής και δεν θα ξεφύγει από την ατζέντα του ΝΑΤΟ, Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως ξεκαθάρισε επανειλημμένα δε ο Γιάννης Οικονόμου δεν πάει με «λυμένο το ζωνάρι για καυγά» και προτίθεται να απαντήσει με τη μέγιστη αυστηρότητα, μόνο εάν προκληθεί, χωρίς να έχει διάθεση για καμία υποχώρησε σε εθνικά θέματα. Και όπως έχει τονιστεί πολλές φορές η απάντηση της Αθήνας θα είναι βασισμένη σε επιχειρήματα, με βάση το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ηλιόπουλος: «Με εντολή Μητσοτάκη οι παρακολουθήσεις»

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

«Οι παρακολουθήσεις έγιναν με εντολή Μητσοτάκη, με εντολή του πρωθυπουργού φτιάχτηκε αυτό το καθεστώς», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος σχετικά με τις υποκλοπές, μιλώντας στον ρ/σ «Αθήνα 9.84».

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αδιανόητο

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σημείωσε ότι «εδώ και τέσσερις μήνες ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, κατήγγειλε ότι ήταν στόχος παρακολούθησης, ένας δημοσιογράφος που ερευνούσε σκάνδαλα τραπεζικών στελεχών» και πως «από την πρώτη στιγμή είχαν προσπαθήσει να τον διαψεύσουν, τελικά όμως η υπόθεση κλιμακώθηκε μετά την καταγγελία του Νίκου Ανδρουλάκη».

Διαβάστε επίσης Washington Post: Το «Greek Watergate» αναστατώνει την κυβέρνηση

Διαβάστε επίσης Σοκαριστική αποκάλυψη: 22 ενεργά συμβόλαια για το λογισμικό Pegasus στην ΕΕ

Επίσης τόνισε ότι «όλες αυτές οι υποθέσεις πρέπει να φτάσουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής».

Υπογράμμισε όμως ότι «είναι αδιανόητο να συζητάμε ότι παρακολουθήθηκε αρχηγός πολιτικού κόμματος για λόγους εθνικής ασφάλειας», προσθέτοντας ότι «αυτό ‘σπάει’ το δημοκρατικό συμβόλαιο της μεταπολίτευσης ότι ο πολιτικός αντίπαλος δεν είναι εσωτερικός εχθρός».

Καθεστώς και εσωτερικοί εχθροί

Κατόπιν αυτών σχολίασε ότι «στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη φτιάχνεται ένα καθεστώς, εντός του οποίου πολιτικοί αντίπαλοι, δημοσιογράφοι αντιμετωπίζονται ως εσωτερικοί εχθροί», κάτι που «είναι βγαλμένο από τις πιο σκοτεινές σελίδες της εθνικοφροσύνης».

Ο κ. Ηλιόπουλος δήλωσε ότι «είναι ξεκάθαρο πια ότι όλα αυτά έχουν γίνει με εντολή Μητσοτάκη: Με εντολή Μητσοτάκη φτιάχτηκε με αυτόν τον τρόπο η ΕΥΠ, με εντολή Μητσοτάκη καταργήθηκε η θεσμική υποχρέωση της ΕΥΠ να ενημερώνει την ΑΔΑΕ για τις παρακολουθήσεις -άρα και τους πολίτες, με εντολή Μητσοτάκη έγιναν αυτές οι παρακολουθήσεις».

Δεν έχουν απαντήσει

Επανέλαβε ότι «στην επόμενη Βουλή θα γίνει προανακριτική για να διερευνηθούν όλες οι ευθύνες γύρω από την υπόθεση». Ειδικότερα ανέφερε ότι «από την κυβέρνηση δεν έχουν απαντήσει ακόμα σε βασικά ζητήματα, όπως ποιες είναι οι σχέσεις του κ. Δημητριάδη, του ανιψιού του κ. Μητσοτάκη και μέχρι πρότινος γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού, με τους ιδιοκτήτες της Intellexa, της εταιρείας που εμπορεύεται το Predator».

Κουβέντα για το Predator

Επίσης, είπε, «γιατί δεν έχουν ανοίξει οι λογαριασμοί της συγκεκριμένης εταιρείας; Γιατί ο κ. Μητσοτάκης μέχρι στιγμής δεν έχει πει κουβέντα για το Predator, για την πολύ συγκεκριμένη καταγγελία σχετικά με την προμήθεια αυτού του κακόβουλου λογισμικού;».

«Είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε έναν άνθρωπο που δεν έχει καμία δημοκρατική νομιμοποίηση για να σταθεί έστω ένα δευτερόλεπτο παραπάνω στη θέση του πρωθυπουργού», υποστήριξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας: 11% αύξηση στην επιβατική κίνηση σε 14 αεροδρόμια σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος ενισχύει την οικονομία, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, τροφοδοτεί εκατοντάδες επαγγέλματα και στηρίζει τη μέση ελληνική οικογένεια.

Στα οφέλη που προκύπτουν για την ελληνική οικογένεια από την άνοδο του τουρισμού αναφέρεται σε ανάρτηση του στο Twitter ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, με αφορμή την αύξηση κατά 11% της επιβατικής κίνησης εφέτος τον Ιούλιο στα 14 αεροδρόμια της Fraport σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Όπως λέει ο κ. Κικίλιας, η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος ενισχύει την οικονομία, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, τροφοδοτεί εκατοντάδες επαγγέλματα και στηρίζει τη μέση ελληνική οικογένεια.

Ακολουθεί η ανάρτηση του υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια:

Ιούλιος 2022: 11% αύξηση της επιβατικής κίνησης στα 14 αεροδρόμια της Fraport σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019.

Η αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος:

    • ενισχύει την οικονομία *δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας *τροφοδοτεί εκατοντάδες επαγγέλματα
    • στηρίζει τη μέση ελληνική οικογένεια

https://platform.twitter.com/widgets.js

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΚΟΣΜΟΣ3 δευτερόλεπτα ago

Αφγανιστάν: Φτώχεια και ασθένειες μαστίζουν τη χώρα ένα χρόνο μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν

LIFESTYLE4 λεπτά ago

Η κόρη του Σκιαδαρέση και της Μάλφα φωτογραφίζεται γυμνή στην παραλία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ10 λεπτά ago

Ηλιόπουλος: «Με εντολή Μητσοτάκη οι παρακολουθήσεις»

ΕΛΛΑΔΑ11 λεπτά ago

Λαμία: Ανήλικη έστειλε μήνυμα στο «Χαμόγελο του Παιδιού» και απειλούσε να αυτοκτονήσει

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ17 λεπτά ago

Πρόκριση στον… τελικό της Μπρατισλάβας

OIKONOMIA19 λεπτά ago

Ουκρανία: Μορατόριουμ δύο ετών για το εξωτερικό χρέος της

ΚΟΣΜΟΣ20 λεπτά ago

Ντονμέζ: Το Αμπντούλ Χαμίντ Χαν έφτασε στο στόχο του και ετοιμάζεται για τη γεώτρηση

LIFESTYLE24 λεπτά ago

Βαρβάρα Κίρκη – Θέμης Αδαμαντίδης: Νέα έξοδος για φαγητό με φίλους

ΠΟΛΙΤΙΚΗ30 λεπτά ago

Κικίλιας: 11% αύξηση στην επιβατική κίνηση σε 14 αεροδρόμια σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019

ΕΛΛΑΔΑ31 λεπτά ago

Κρήτη: Μητέρα και γιος έκρυβαν στο σπίτι τους ναρκωτικά και χιλιάδες ευρώ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Επεισόδιο στα κεντρικά καταστήματα της ΔΕΗ στον Βόλο μεταξύ δύο πολιτών

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Πέθανε η Μαριάνα Καρακίτσου Σαραφοπούλου από Βόλο σε ηλικία 64 ετών.

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

58 χρόνος έπεσε σε χαράδρα και σκοτώθηκε στο σεσκλο

LIFESTYLE5 ημέρες ago

ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΜΑΡΙΝΑ ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ ΣΤΟ BARACOA ΤΗΣ ΣΚΙΑΘΟΥ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Fuel Pass 2: Καθυστέρηση στην πληρωμή του επιδόματος

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Στη θλίψη βυθίστηκε ο Αλμυρός Μαγνησίας από τον θάνατο του Παναγιώτη Αναστασίου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Fuel Pass 2: Ξεκινά η καταβολή του στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Πέθανε ο 50χρονος Αριστείδης Βογιατζής από το Βόλο- Εργαζόταν στο εργοστάσιο της ΕΥΡΗΚΑ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ώρες ago

Σε υπόθεση θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση της αρπαγής ενός βρέφους- Στον Βόλο αναζητούν οι αρχές τον πατέρα του

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Έρχεται διπλός «Τειρεσίας» για χρέη σε Εφορία, ΕΦΚΑ, Δήμους, ΔΕΚΟ και Τράπεζες

Δημοφιλή