Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΚΟΣΜΟΣ

Νέα ανακάλυψη πετρελαίου για τη Σαουδική Αραβία!

Published

on

02 rub al khali empty quarter 670 600x350.jpg

Τα λεφτά πάνε στα… λεφτά ή αλλιώς το πετρέλαιο στο… πετρέλαιο. Η Σαουδική Αραβία, η χώρα με τα δεύτερα μεγαλύτερα αποθέματα αργού πετρελαίου στον κόσμο και ο σημαντικότερος εξαγωγέας πετρελαίου, ανακοίνωσε την ανακάλυψη νέων πολλών και μεγάλων κοιτασμάτων!

Η ανακάλυψη έγινε από την Aramco, την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας. Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, το ανακοίνωσε σε δήλωση που επικαλείται το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA. Με αυτόν τον τρόπο, η Σαουδική Αραβία αυξάνει ελαφρώς τα αποδεδειγμένα αποθέματά της. Αυτά τα αποθέματα είναι σήμερα πάνω από 260.000 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου. Από την άλλη πλευρά, τέσσερα κοιτάσματα φυσικού αερίου έχουν βρεθεί σε μια από τις μεγαλύτερες ερήμους άμμου στον κόσμο, την Rub al-Jali.

Ο υπουργός εξήγησε ότι τα νέα κοιτάσματα ανακαλύφθηκαν από τη σαουδαραβική πετρελαϊκή εταιρεία Aramco, τη σημαντικότερη στον κόσμο, στα ανατολικά και νοτιοανατολικά του αραβικού βασιλείου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων. Επιπλέον, οι ανακαλύψεις έγιναν λίγες ώρες αφότου η εταιρεία υπέγραψε συμφωνίες αξίας 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων για διάφορες επενδύσεις σε έργα φυσικού αερίου. Οι επενδύσεις αυτές στοχεύουν στην επέκταση του κύριου δικτύου φυσικού αερίου της και στην ανάπτυξη της δεύτερης φάσης του κοιτάσματος φυσικού αερίου Al Jafurah.

Δύο μη συμβατικά κοιτάσματα πετρελαίου

«Η εταιρεία πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας μπόρεσε να ανακαλύψει δύο μη συμβατικά κοιτάσματα πετρελαίου (σχιστολιθικό πετρέλαιο), ένα ελαφρού πετρελαίου, δύο κοιτάσματα φυσικού αερίου και δύο πηγές φυσικού αερίου από την ίδια πηγή», τόνισε το SPA.

Επισήμανε ότι, στην ανατολική περιοχή της χώρας, έχουν ανακαλυφθεί δύο μη συμβατικά κοιτάσματα πετρελαίου. το πρώτο στο «Ladam-2», με χωρητικότητα 5.100 βαρέλια ημερησίως και 4,9 εκατομμύρια κυβικά βαρέλια την ημέρα φυσικού αερίου, και το δεύτερο στο πηγάδι «Al Faruk-4», το οποίο θα παράγει 4.557 βαρέλια πετρελαίου και 3,79 εκατομμύρια κυβικά φυσικού αερίου την ημέρα. Μια άλλη ανακάλυψη έγινε στο πηγάδι «Mazaliy-62», με παραγωγή 1.780 βαρελιών ελαφρού πετρελαίου την ημέρα και μόνο… 0,7 εκατομμύρια κυβικά φυσικού αερίου την ημέρα.

Advertisement

Αυτές οι ανακαλύψεις πετρελαίου έγιναν ακριβώς την στιγμή που το βασίλειο ανακοίνωσε ότι παγώνει τις επενδύσεις του για να παράγει περισσότερο πετρέλαιο, δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης ζήτησης και των παγκόσμιων προσδοκιών για αυτή την πρώτη ύλη, η οποία θα αντικατασταθεί σιγά σιγά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις προηγμένες χώρες.

Αλλαγή σχεδίων;

Αυτά τα σχέδια μπορούν να αλλάξουν «εν μία νυκτί». Όπως σημειώνεται στην τελευταία έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) σχετικά με τις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις του, «παρόλο που η Σαουδική Αραβία έχει αφήσει στην άκρη το σχέδιό της να αυξήσει την παραγωγική της ικανότητα αργού πετρελαίου από 12 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα σε 13 εκατομμύρια, η ανάπτυξη του τεράστιου κοιτάσματος πετρελαίου και φυσικού αερίου Jafurah θα συνεχιστεί», εξηγεί το πρακτορείο.

Αυτή τη στιγμή, στο πλαίσιο των περικοπών από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ), η Σαουδική Αραβία θα παράγει περίπου 9 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, όταν η χωρητικότητά της είναι στα 12 εκατομμύρια όπως αναφέρεται παραπάνω. Αυτό σημαίνει ότι το Ριάντ έχει τη δυνατότητα να παράγει άλλα 3 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου σχεδόν σε μια μέρα. Αυτή η απόφαση θα βύθιζε τις τιμές του πετρελαίου. Κατ’ αρχήν, εκτός από «στρατηγικούς» λόγους (σβήνοντας τον ανταγωνισμό από τον χάρτη), το Ριάντ θα διατηρήσει τις περικοπές για λίγο ακόμη. Εάν αναιρεθούν αυτές οι περικοπές, θα γίνει μέσω συντονισμένης στρατηγικής με τον ΟΠΕΚ για να επιστρέψει το αργό πετρέλαιο σιγά σιγά στην αγορά.

Νέο σημείο εξόρυξης φυσικού αερίου

Το πρακτορείο σημείωσε ότι στην περιοχή Rub al-Khali, στα νότια της χώρας και σε μία από τις μεγαλύτερες ερήμους άμμου στον κόσμο, ανακαλύφθηκαν δύο νέες πηγές φυσικού αερίου στο ίδιο πηγάδι «Al Yahaq-1». Το ένα παράγει 5,3 εκατομμύρια κυβικά εκατομμύρια φυσικού αερίου την ημέρα και το άλλο 1,1 εκατομμύρια κυβικά.

Η έρημος Rub al-Khali είναι μια από τις μεγαλύτερες ερήμους άμμου στον κόσμο, που αποτελεί μέρος της μεγαλύτερης αραβικής ερήμου. Διοικητικά, περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του νότιου τρίτου της Αραβικής Χερσονήσου, μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας, του Ομάν, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Υεμένης. Το μέγεθός του είναι περίπου 650.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Advertisement

Σημειώθηκε ότι ανακαλύφθηκε ένα νέο σημείο εξόρυξης φυσικού αερίου από το πηγάδι «Al Katuf-1», με δυνατότητα παραγωγής 7,6 εκατομμυρίων κυβικών εκατομμυρίων φυσικού αερίου την ημέρα. και ένα άλλο 4,9 εκατομμυρίων κυβικών φυσικού αερίου την ημέρα στο πηγάδι «Asikra-6», και τα δύο βρίσκονται επίσης στο Rub al Jali.

Η Σαουδική Αραβία προσπαθεί εδώ και χρόνια να διαφοροποιήσει την οικονομία της, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πετρέλαιο και αναζητά νέους τρόπους παραγωγής ενέργειας, κυρίως όλων εκείνων που σχετίζονται με το φυσικό αέριο και το υδρογόνο.

Περισσότερα Εδω

Advertisement
BANNER ΠΑΝΘΕΣΑΛΛΙΚΗ ΠΟΛΥΚΛΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ver1 01
BANNER 300X250
Advertisement
Dei
Advertisement web banner kotsiras 300x250
Advertisement sogabros
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Μετάβαση στο περιεχόμενο